Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
očekávám, že nebudu ojedinělá koho napadne jak vyřešit cestu do zaměstnání dne 10.11. 2009 . Dle informací v rádiu a panelu v Metru vstoupí tohoto dne zaměstnani DP Prahy do stávky na neomezenou dobu. Informace o náhradní dopravě nejsou nikde zveřejněny.
Díky M.
Tak nezbývá než taxi,kolo,auto,aj.
To znamená, že bude zácpa.Ještě vzduchem tam bude relativně volno.
Bude to děs.
Ale třeba se to konat nebude.
Dobrý den, pokud bude DP hl.m. Prahy vést banda idiotů (s prominutím), kteří přišli z prostředí televize a dopravě vůbec nerozumí a podnik vedou do ... Prčic, tak se vůbec nedivím, že jeho zaměstnanci budou stávkovat. Já mám k dopravě velice blízko (viz můj nick) a tato situace mne docela štve. No a teď k otázce - asi budu muset použít své motorové vozidlo a vzhledem k předpokládanému obrovskému dopravnímu kolapsu pojedu hóóódně brzy. A v práci se nechám vyfotit před hodinami aby měl šéf radost
.
Druhá část Vaší první věty mě celkem pobavila taky jsem si všimla plynulého přesunu. Ještě vtipnější mi přijde reakce pana Béma na požadavky odborářů.
Jak dopadnou ti co se nedostanou včas do zaměstnání? § 210?
Část osmáNemůže-li zaměstnanec konat práci
a) pro přechodnou závadu způsobenou poruchou na strojním zařízení, kterou nezavinil, v dodávce surovin nebo pohonné síly, chybnými pracovními podklady nebo jinými provozními příčinami, jde o prostoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši nejméně 80 % průměrného výdělku,Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v
§ 207, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby (
§ 86a
87).
§ 209O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v
§ 109odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
(2)Upraví-li v případech podle odstavce 1, dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, může náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku.
(3)Zaměstnavatel, u kterého nepůsobí odborová organizace, má v případech podle odstavce 1 právo podat návrh, aby úřad práce rozhodl na základě podkladů zaměstnavatele o tom, zda jsou dány důvody pro poskytování náhrady mzdy v nižší částce. Jestliže úřad práce o existenci důvodů částečné nezaměstnanosti rozhodne, přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši 60 % průměrného výdělku po dobu, kterou úřad práce v rozhodnutí určí, nejdéle však po dobu 1 roku.
§ 210Doba strávená na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních úkolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Jestliže však zaměstnanci v důsledku způsobu odměňování mzda nebo plat ušla, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
Par. 210 těžko, ten se týká překážek v práci na straně ZAMĚSTNAVATELE - tedy že zaměstnanec je v práci, ale zaměstnavatel mu žádnou přiděli nemůže. Ostatně, 210 se táká přímo pracovní cesty a cesta do a ze zaměstnání není pracovní cestou.
Pokud se zaměstnanec z důvodu stávky MHD nedostaví do zaměstnání, tak prostě bude mít neomluvenou absenci. Nicméně se může se třeba se zaměstnavatelem dohodnout na dovolené nebo neplaceném volnu. Ttady ale záleží na zaměstnavateli, jestli na takovou dohodu přistoupí - pokud nepřistoupí, je povinností zaměstnance se do práce dostavit. Z hlediska dopravy je neplacené a omluvené volno pouze v době, kdy dojde k nepředvídatelnému přerušení dopravního provozu anebo spoždění hromadné dopravy, pokud není možné dorazit do zaměstnání včas jiným přiměřeným způsobem. No a předem ohlášená stávka není nepředvídatelná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.