Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udat a oznámit

Od: vencak* odpovědí: 13 změna:

Vnímáte nějaký rozdíl mezi udáním a oznámením?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jistě. Udání je vlastní iniciativa s cílem uškodit, pomstít se a někomu nadělat starosti. Oznámení může být i povinností ze zákona (oznamovací povinnost) nebo je to upozornění na něco, co může někoho poškodit nebo být okolí nebezpečné - mělo by to být s cílem situaci řešit. Zdravím!

sebod*

Udávat se nemá, ale hlásit se to musí *smich*

stonek*
hodnocení

0x

Ano, je to jak píše Ben. A taky jsou to dvě různá slova, v kontextu mohou nabývat různých významů. (Např. "udávaná hmotnost vozidla" vs. oznámená hmotnost vozidla"...)

hodnocení

0x

Udává sprostej udavač, oznamuje uvědomělý občan...

Tolik k vnímání rozdílu :)

jofa*

ben: Podle mne v tom mnoho rozdílu nebude ve vztahu člověk a úřady. Když je soused "napíchnutý" na elektřinu mimo hodiny, je to udání nebo oznámení? Pro souseda budu udavač, pro úřady oznamovatel a pro okolí? Oznámení je slušnější výraz udání. Asi tak můj názor.

ben®

Dobrý den, nebo jiná situace - pilot dostane výzvu z věže: "Udejte svou polohu." a on odpoví: "Nas*at, nejsem práskač." . Zdravím!

doplněno 06.07.16 19:21:

jofa - také dobrý .

jofa*

Nebo. Potřebuji udat 5 metráků brambor, pokud někdo neoznámí, že jsou kradený.

hodnocení

0x

Když uvidím zloděje v akci a oznámím to policii, jsem pro všechny slušné občany dobrý občan.Pro všechny zloděje udavač.

hodnocení

0x

Já to vnímám stejně, jen je rozdíl ve způsobu. Když mi bude něco tak moc vadit, že to potřebuji řešit, tak považuji za slušnost nejprve dotyčného vyzvat k nápravě. Pokud tak neučiní, tak bych ho varovala, že učiním patřičné kroky na úřadě a pokud by to ignoroval, tak bych to oznámila, tedy udala, ale s jeho vědomím. Nabonzovat někoho za jeho zády, to je pro mně udavačství a ještě, když ta osoba ani nemá tušit, kdo to byl.

uska*

blesik - když uvidíte zloděje, tak ho půjdete osobně poprosit, aby věc vrátil?

venkov4ever*
hodnocení

0x

A co tohle: Oznamujeme násilnou a majetkovou kriminalitu, udáváme ideozločin (já to viděl a slyšel, pane praporčíku, má doma Turnerovy deníky a v hospodě pořád tvrdí, že těch šest milionů je nějak moc). ;)

72mona3*
hodnocení

0x
Rozdíl je zřejmý. Pokud jsem "informátor", tak oznamuji. Ale pokud někdo informuje o mém "prohřešku", tak to je udavač. :)

hodnocení

0x

Ne, nevidím v tom žádný rozdíl. Ti, co říkají že oznamují, jsou schopni i udávání. Pokud teda myslíte svou otázku takto a v tomto smyslu.

Jestli však půjdu oznámit na úřad, že při poslední bouřce spadl strom a leží přes cestu, tak to je o něčem jiném. A jelikož se nemíním schovávat za tuto eventualitu, tak nevidím rozdíl mezi oznamováním někoho a udáváním někoho.

A myslím si, že i tak byla otázka položena. Protože jinak byste ji vůbec nezadal. Protože tento rozdíl v situaci je naprosto evidentní a není třeba se ptát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]