Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

30 let, brát hypotéku na domek se zahrádkou?

Od: hancule* odpovědí: 20 změna:

Jedna klientka se mě zeptala na věc,která nesouvisela s její návštěvou a já jsem jí nedokázala dát odpověď. Ptala se mě,zda je dobré si ve věku 30 let brát hypotéku na domek se zahrádkou,když-jak řekla-stejně se všude platí nájem a tak by to platili na svůj domek./pracují oba+1 dítě/.Jak byste odpověděli vy,rádcové?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud mají dostatečný příjem s jistou perspektivou, pak určitě ano. Vždy je to určitý risk. Kdo se bojí, nesmí do lesa...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych jí odpověděl, že v Německu je poměr bydlení přibližně 80% nájemního a 20% vlastnického. U nás je (z "historických" důvodů) přesně opačný, t.j. za správné se považuje zadlužení sebe i rodiny a vlastnit majetek. Chce-li ta klientka býti zadluženou a starat se o majetek, tak zvolí hypotéku. Chce-li býti svobodnější a nezadlužená, tak zvolí nájem. Zdravím!

figurek*
hodnocení

0x

Splátky hypotéky se vám vrátí ve formě majetku. Když platíte nájemné, nevrátí se vám vůbec nikdy vůbec nic.

jenda2*
hodnocení

0x

A kdo se nebojí a neumí počítat jde pod most.

hodnocení

0x

Znám pár lidí po 60tce, co nemají vlastní bydlení - platí nájem (který se zvyšuje) za důchod, který se zvedne o 200 za rok. Kdyby tito lidi platili místo nájmu hypotéku, mají dávno dům/byt svůj vlastní a platí dnes jen energie a vodu.

I mí kolegové v práci ve věku 25-35 let začínají rozumět této problematice a po prvních měsících v podnájmu si raději (byť single) koupili byt, který případně pronajímají dalším (studentům apod).

I hypotéka či byt se dají řešit za pár let - prodat nemovitost může znamenat i ztrátu, ale je větší, než platba nájmu bez majetku?

mirex*
jmlc"...a platí dnes jen energie a vodu". Tak u domu (když pominu různé daně a jiné náklady a nepravidelné platby), možná. Ovšem v bytě to už pravda není. Platí se se o dost víc, než jen zmíněné.Zkrátka tahle otázka nemá jednoznačnou dopověď.

anonym0
hodnocení

0x

Spravna odpoved neexistuje, protoze zalezi na osobnich preferencich a zpusobu zivota kazdeho. Chce vlastnit domek (ovsem jeji bude az po splaceni hypoteky) a zit na jednom miste nebo byt s rodinou flexibilni a podle potreby behem kratke chvile zmenit bydliste.

hodnocení

0x

Odpověď není jednoduchá. Když koupíte domek na hypotéku, sice bude ten dům po splacení hypotéky Váš, ale v té době už začne vyžadovat nákladnější údržbu. Takže pak přestanete platit bance, ale začnete platit řemeslníkům. A věřte, že taková údržba nestojí málo. Při bydlení v nájmu sice dům nikdy Váš nebude, ale o údržbu a případnou velmi drahou rekonstrukci, ke které časem logicky dojde a na kterou si asi budete muset vzít další hypotéku, se nemusíte starat.

hodnocení

0x

Já osobně bych do toho nešla,,,Je to veliký finanční závazek a v dnešní době je to risk.Dům také není zdarma ,,Panelák je bez starosti...

hm*
hodnocení

0x

Jestli ten domek opravdu chtějí, tak proč ne?

Před lety si známá (s manželem a dítětem) taky vzala hypotéku na domek se zahradou. A argumentovala přesně tím stejným, že nájem platí cizímu a nic z něj už nikdy nebudou mít a na vlastní bydlení si jen těžko našetří, hypotéku budou platit prakticky stejnou a časem jim zůstane domek. A i kdyby se během splácení něco stalo a o dům by přišli, tak by na tom vlastně byli stejně, jako by dosud platili nájem.

I když reálně to je pravda, je samozřejmé, že ztráta domu by byla těžká rána a ani oni by to nevzali jako "že se vlastně nic nestalo". Myslím, že stále ještě splácejí, ale vím určitě, že svého tehdejšího rozhodnutí nelitují.

joudic*
hodnocení

0x

mam o neco vic let a mam domek se zahradou, a kdyz se neco bude dit, tak ho prodam a budu na tom stejne jako predtim v najmu, mozna i lepe, protoze jsem ho uz ted dost zhodnotil :)
Penize do najmu jsou vyhozene, penize do hypoteky jdou porad neprimo k vam. Ten kdo plati 20-30let najem je najednou v duchodu a nema furt nic, nakonec ani na ten najem... tan kdo platil stejnou dobu hypoteku, je v duchodu ve svem, a plati uz jen za sluzby a nakonec muze dum prodat a koupit si mensi byt, toz tak.

coco

Rodina s detma ma jednoznacne lepsi zivot v rodinnem dome se zahradou a financne se to da zvladnout, pokud oba rodice pracuji, nebo aspon jeden se slusnym prijmem a pozdeji jiz dospele deti mohou prispivat a nebo tzv.prevzit stafetu. Pokud zijete treba v panelaku, chce to jezdit aspon o vikendech nekam do prirody a to jsou dalsi vydaje ( chata, chalupa, vylety...) jinak jsou nejen deti ve mestech ochuzene o zivot v prirodnim prostredi.

Mám to taky přesně takhle. Ve 30 jsem si vzal hypošku na menší domek s garáží a zahradou a platím tedy menší hypošku než bych platil minimální nájem v nějakém 1+1. Ještě mě zbývá cirka polovina a mám doplacíno. Na domku mě to hodně baví si dělat různé opravy, úpravy apod. Počítám, že jak doplatím hypošku, budou pak nějaké další výdaje na větší opravy-nová střecha. A počítám, že až budu pomalu přestávat stíhat se starat o domek a zahradu, tak ho prodám, půjdu někam do levného nájmu do doby než půjdu např do důchoďáku. Peníze utržené z prodeje se budou hodit na důchod.

hodnocení

0x

Hani, já bych neradil, jen sdělil svůj názor. Ano, vzít si hypotéku, nežli platit nájem. Abych klientce radil, to bych musel znát spoustu podrobností o jejich rodině, životě, nárocích, přáních, zdraví a desítky jiných maličkostí.

Někdo je jen pro nájem, jiný nájem nikdy nechce.

doplněno 28.06.16 11:48:

Hani, děkuji Vám za poděkování, není to tak časté, sdělit slůvko DĚKUJI.

hancule*
hodnocení

Já z profesního hlediska nejsem oprávněná takové rady klientům dávat.jen mě překvapil její dotaz a v té chvíli jsem si uvědomila,že bych poradit nedokázala..je to příliš závažné. Děkuji vám,rádcové,rady byly, ve své rozlišnosti ,zajímavé.

hodnocení

0x

Pokud bude dům se zahradou zároveň i hobby a ne jen otročinou pro zlost, tak určitě vzít hypotéku. :)

pohanka*
hodnocení

0x

Jestliže je pán kutil, baví ho si všelicos doma udělat, /vymalovat, natřít, obložit, položit, napumpovat vodárnu, zavést zvonek apod./ nemusí se až tak bát, že nechá peníze řemeslníkovi. Záleží též na jeho směru školy, vyučení.

A u paní to samé, jestli ráda pracuje na zahradě, ráda uklízí, vylepšuje domácnost, tak je pro ně domek fajn.

Jenom musí obezřetně vybírat, nekupovat třetí a ani desátý v pořadí. Moje spolužačka kupovala domek aby jim sednul, měli dost požadavky a našli ho, ale předtím na živo skoukli na 90 /devadesát/ nabídek. Skoro se z nich stali experti a realitní makléři.

Děti mohou mít psa, kočku apod.

Jenom ty dovolené se už potom plánují hůře. Ale mohou mít zase bazén na zahradě.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- pokud domek chtějí a znají rizika, tak mají nejvyšší čas - dokud jsou ještě mladí a mají dost chuti a sil.

dam®
hodnocení

0x

Ahoj všem, nabízím názor, že být na posečené zahrádce, je nádhera a támhle je rybíz, kousek dál jahody, maliny a támhle angrešt, jabka a když se zadaří, pár meruňek i broskve. Šnytlík a jiné bylinky. Pokud to je možné, tak do toho jít. Svým způsobem šílenství na spoustu let, ale Vaše práce, Vaše tělo, ruce, pokora a hrdost.Toto vše vyměníte za bydlení , třeba v paneláku, odměnou vám bude Vaše soukromí a nepohodlí jednat jen za sebe a nechápající sousedy. Pokud to ekonomicky dáte, není o čem uvažovat. Nemyslete si, 20 let uteče jak voda.

hancule*
hodnocení

Milí rádcové,vzala jsem vaše rady,přednesla je/anonymně / klientce a věc je zařízena-hypotéku si vzali a musím říci,že jsou spokojení .Manžel je kutil,paní miluje květinky a bylinky - umíte si představit,jak si zahradu užívají.Předávám vám všem jejich díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]