Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zvolil jsem pro dotaz tuto rubriku, protože půjde o otázky, které se budou zdát zřejmě mnohým hloupé, ale já je myslím vážně. Fakt to nevím a nemám momentálně možnost zeptat se aktivního cyklisty. Nejde mně jen o pravidla silničního provozu, ale spíše o rady "lidské" a z praxe.
Usmívají se cyklisté při potkání na sebe nebo se dokonce zdraví? Pokud je cyklista (asi) v nouzi, tak je slušné zastavit nebo ho raději minout? Jak je tam vnímáno použití zvonku? Ukazuje se tam změna směru či předjíždění překážky (cyklisty) rukou? Jaké prohřešky tam "cyklokomunita" neodpouští? Jezdit raději rychle (nezdržovat) nebo po svém? Jezdí se po cyklostezkách i v noci, resp. jsou některé (části) třeba osvětlené? Jak je tam "hodnocen" cyklista, který nemá zrovna "cyklodres" a není zřejmě IN? Omlouvám se, že jsem asi mnohé pobavil, ale oprášil jsem kolo a chci být připraven (na nejhorší). Děkuji za vlídné odpovědi i poznatky z praxe a zdravím!
Odpovím ti z pozice trochu extrémní, ale třeba pomůžu.
Já pokud se vydám na festival do Rakouska, tak jedu po cyklostezce Brno - Hevlín.
Jedu s kolem a brašnama na předním kole i na zadním kole, dále vezu stan a karimatku, takže nejsu žádný cyklistický drobeček.
Na cyklostezce jezdím v pravé části stezky. Pokud jedu sám, tak si klidně kličkuju po celé šířce.
Někdy jezdím rychle, někdy když už nejsou síly jedu pomalu.
Znamení o změně směru nedávám. Jenom pokud potřebuju odbočit vlevo, tak to rukou ukážu.
Zvonek nejsem zvyklý používat (a to je moje chyba), protože mám pocit, že ostatní nutím aby mi udělali místo. V současnosti je zvonek nutnost. Když zazvoníš v dálce, tak tě ostatní uslyší a zařídí setak, abys mohl projet. Samo že nemusíš zvonit, když jedeš pomalu jako skupinka před tebou. Zazvoníš si pokud se chceš dostat před ně.
Pokud bys chtěl zažít skutečný provoz na cyklostezce, tak se vydej na cyklostezku kolem Dunaje v Rakousku. Tam máš zvonek v permanenci asi co 5minut.
Já když jedu přes Brno a jsme na cyklostezce chodci + cyklisté + bruslaři + maminky s kočárkem + cyklisté závodníci, tak nasadím klidnější tempo a když je přede mnou někdo pomalejší a provoz doprotivky, tak raději přibrzdím a mávnu ostatním, že je pouštím. Přitom si musím hlídat i to, co se děje za mnou!
Zdravení je otázka slušnosti. Když pozdravíš AHOJ, můžeš dostat odpověď ale taky nemusíš. Když nepozdravíš, tak si ostatní mužou myslet co chcou. Je to pouze tvoje věc. Když jedu po cyklostezce v okolí města, tak tam nezdravím, protože, při té hustotě bych to nestíhal.
Na oblečení vůbec nezáleží. Kdo má vybavení, tak jezdí v dresu. Kdo vybavení nemá, tak jezdí v tom, co má.
Po cyklostezkách jsem jel občas i v noci a je to velké dobrodružství. Slyšíš zvěř v obilí a nevíš, jestli ti neskočí pod kola. Kvalitní osvětlení je nutnost. Za noc jsem někdy ujel 100km když bylo pouze šero a nebo při tmavé noci mám po 50km tak unavené oči, že si musím odpočinout.
Já považuju za slušnost, když vidím cyklistu u polámeného kola, zastavit a zeptat se jestli potřebuje pomoct. Málokdo si o pomoc řekne, ale já jsem klidnější, že jsem to aspoň zkusil.
Dobrý den, děkuji Vám velice za perfektní odpověď snad na všechny mé otázky (a nejistoty). Jste profík a to já nejsem, tak proto mám takové otázky až hloupé, ale nechtěl bych tam působit rušivě nebo prudit či být za trotla. Nyní jsem klidnější a osmělím se vyrazit na cyklostezku . Zdravím!
bene-dnes mají dresy všchni,protože je možnost se oblíknout v Lídlu atd.Takže dnes vypadá jako profík každý,což je někdy smutné,protože ty výkony a postavy tomu neodpovídají.Takže v běžném oblečení se jezdí snad jen do práce,když je to do 5km.Mám kolegu,staršího jak já ,na starém kole bez dresu,ale zdatně jsme zádodili do morku kostí.Byl fakt dobrej i když klamal vzhledem.
Zdravíme a usmíváme se,ale jen ti co fakt jedou.Vždycky když jsem"dřela"pozdravil mě jiný"dříč".Prostě jde poznat,kdo je jen výletník a ti se moc(co vím)nezdraví.Zvonek snad kromě mě nikdo nemá,ale kdo jezdí v zahraničí,ví že je to základní slušnost a hojně jej v Rakousku,Německu používají a samozřejmě poděkují.U nás tohle nečekejte...a myslím,že ani jiné slušnosti,jako ukazování směru,překážky.Jen když jde o týmy(cyklo týmy,turistické cyklo,tábory..)Nezažila jsem od cizího cyklisty žádné tyhle slušnosti.Jen když jsme roky jezdili do práce,tak na té trase už jsme se od vidění znali a to potom jsme si pomohli,když bylo třeba a zdravili se.
Dobrý den, děkuji za odpověď i Vám. Nejsem profík a o tom dresu neuvažuji - přesně z toho důvodu, že bych se v něm necítil dobře a nechci budit přehnanou pozornost (tedy, rozdílem v oblečení a výkonu).
Chtěl bych si to zkusit pro radost a potom se uvidí, jestli zaberu a přidám i výkon či vzdálenost. Zdravím!
Nemusíte pořizovat dres,ale na kole se neobejdu bez cykl. spodkú s vložkou.a na to nějaké kraťasy,funkční tričko,které je příjemnější než bavlněné a gelové sedlo a brýle.
Dobrý den, sedlo mám dobré a vyzkoušené, ale uvažuji o gelovém návleku na sedlo, což by mohlo snad stačit pro zachování zádele v použitelném stavu . Děkuji Vám a zdravím!
mate95 - jo, tak díky za radu z praxe. No, tak to ještě uvážím.
Omluva - nikoliv mate95, ale mate59 .
Potah jsem měl,ale neseděl dobře, sklouzával,posouval se,nebylo to ono.Koupil jsem pak gelové sedlo asi za 500,- a slouží mi dobře již roky.
Dobrý den, ne každý muž musí mít kg ve svalech - někteří z nás je mají i v mozku (viz např. film Velký šéf) . Zdravím!
Hlavně berte ohled i na druhé lidi, kteří se na té cyklostezce nacházejí. Já bydlím u Labe Poděbrady - Nymburk, je tady krásná široká cyklostezka, ale pokud vím, tak není určena pouze a jen pro šílené závodníky na kolech a bruslaře na kolečkových bruslích. Chodí po ní také lidé se psy a matky s kočárky a dětmi a ty mají povětšinou sebou také pejsky. Takže i když je ta stezka docela široká, najednou je hodně úzká, když se řítí několik lidí na závodních kolech, mezi nima ti bruslaři a lidi pěšky se psy matky s kočárky atd. A věřte mi, že vím o čem mluvím. Můžu jít třeba pět minut a nikde nikdo, ale najednou se zákonem schválnosti všichni zároveň vyrojí, jsou bezohlední a frčí opravdu velkou rychlostí. Pohybují se dost neslyšně a jelikož jedou hodně rychle, zaznamenáte je v poslední chvíli. Kolikrát se mi stalo, že jsem málem udělala krok trochu vedle a za mnou kolař. Nechápu proč nemají zvonky. Já na zádech oči nemám. Už jsem se navykla po každých třech minutách otáčet, jestli za mnou nejede nějaký "namakaný" šílenec. Bruslaři se rozhání nohama doširoka a když jedou takový "borci" v obou směrech, nevíte kam honem uskočit. Já jsem disciplinovaná a mám psa na vodítku a dost nakrátko, protože se bojím že udělá tři kroky vedle a vlítne někomu kdo se řítí za mnou pod kolo. Takže já tyto "sportovce" dost nesnáším. Asi to nebyl dobrý nápad budovat ty cyklostezky tak, jak jsou. Pro normální chodce na nich není totiž místo. Ale my, co nejsme "závodní kolaři, nebo bruslaři", snad také máme právo vyjít ven na procházku a využít cyklostezky, kde nejezdí auta. O víkendech a o svátcích vůbec na tu cyklostezku nejdu, protože se tam nedá normálně jít. To je jedno kolo za druhým a jeden bruslař za druhým, což je přímo o hubu.
A hodně by mne zajímalo, proč není zákon, že musí mít na těch svých kolech zvonky. Jedou velkou rychlostí a opravdu nejsou slyšet když jedou za člověkem, až na poslední chvíli. Ty bruslaře slyším, ti trochu duní, ale kolaře ne. Jak to, že mají povoleno jet takovou rychlostí v místech, kde se pohybují i jiní lidé a děti, když nepoužívají výstražného signálu? Jsem z toho zhnusena a podle toho vypadá i můj příspěvek. Právě jsem se totiž vrátila z dost stresující "procházky" podle Labe.
Dobrý den, děkuji za odpověď i Vám. Jo, to já opatrný a pozorný budu. No, a vytahovat a "prsit" se budu jen, když tam potkám třeba nějaké mladé děvče . Zvonek na kole mám, ale nechtěl jsem, aby jeho použití vypadalo jako vynucování si pozornosti a ústupků. Tak, snad ne. Jinak jsem si vždy myslel, že cyklostezky jsou primárně budovány pro cyklisty. Zdravím!
No já teda nevím, ale u nás je to označeno jako pro pěší i kola. Jinudy totiž chodit nemůžeme podél Labe. To bychom vůbec jako pěší k Labi nesměli a museli chodit po silnici. A to snad nikdo nemyslí vážně. Je tam cedule dítěte za ruku ho drží chodec a kolo.
Jak už název napovídá "cyklostezska"je určena především pro kolaře. A tímto by měl mít kolař vždy mít přednost před pěšími či pejsky. Jak můžete napsat "jsou bezohlední a frčí opravdu velkou rychlostí "?Pěší má výhodu v tom, že se může pohybovat po cyklostezsce (nemůže omezovat kolaře), ale kolař má smůlu, nemůže využívat cestu pro pěší.
Ale Ben se ptal na pravidla na cyklozstezce ! Když nemáte cyklozstezsku, tak jste si asi spletla vlákno.
Uško, žádná cyklostezka tam vyznačená není. Je tam značka pro chodce a kola. Popisuji trochu výše.
Značka C9a. Tudíž i já mám právo využívat prostoru. A protože jsem pěší, tak ohrožuji toho, kdo jede na závodním kole jako šílenec minimálně. To je jako na silnici, kdo je nebezpečnější auto, nebo kolo? Když já narazím kolem do auta, tak se moc nestane, ublížím leda tak sobě, ale když narazí auto do mne na kole, tak jsem mrtvá. Prostě to je o lidech a jejich rozumu. Jak jsem řekla, jelikož rozumná jsem, nechodím tam v době, kdy vím, že jsou tam tito individua, kteří nejsou ohlední k ostatním, protože oni si to sviští bezohledně. Kdyby tam bylo napsáno pouze pro cyklisty, věřte mi, že já bych to respektovala a určitě bych tam nelezla.
Možná jsem si spletla vlákno, ale nespletla jsem si chování cyklistů na místech, které není pouze vyhraněno pro ně. A navíc tomu také lidé běžně říkají "cykolostezka", i když to podle silniční značky tak není. A o tom jsem chtěla mluvit. A navíc mám dojem, že Ben mluvil právě o této konkrétní stezce. Mám pocit, že bydlí také tady někde poblíž a jiná tady není, která by spojovala Nymburk a Poděbrady. Pokud se mýlím, tak se omlouvám.
Dobrý den, díky za ten odkaz na článek - tam je to vcelku jasně vysvětleno a popsáno i jaká je praxe (bohužel). Zdravím!
P.S. pro "uska".
Upřímně nechápu, proč někdo má nutkání se procházet po cyklostezce. Procházet se může v parku, v lese, ve městě..., ale někde, kde je provoz jak na D1? Vždyť chůze po asfaltu není ani nijak zdravá na klouby, to je ten les lepší. Chodec má tedy mnoho možností, ale kolik možností má takový bruslař? Ten je odkázaný právě a jen na tu cyklostezku a to tam ještě musí být dobrý asfalt. S kolem můžu na silnici, s bruslemi jen na dobrý asfalt s minimálním převýšením. Prostě mi to přijde stejné jako vlézt v bazénu do plavecké dráhy pro kondiční plavání, jen tak se tam vznášet a stěžovat si na bezohlednost kraulistů, co se snaží sportovat a dělat něco pro svoje tělo. Jako chodec si užijete přírody jinde, jako bruslař jinou volbu nemáte. Navíc bruslař je na cyklostezce ten nejslabší článek, on má totiž omezenou možnost brždění. S kolem lze vjet mimo a má dvě brzdy, chodec stojí na místě ve vteřině a uhnout může prakticky kamkoliv. Většina bruslařů moc rychle nezabrzdí, o skočení do trávy a otočkách ani nemluvě. Proto by také bruslař měl vždy dostat přednost.
Cyklostezka je na spoustě míst jediná rozumná možnost kudy projít, takže bych je až tak nevyháněl. V každém případě by neměli dělat "špunt", vyrábět chaos a měli by nechávat místo na projetí. Bruslař nemá brzdy, tak je fajn když z dálky vidí že může projet bez obav z nutnosti skákat do kopřiv aby se nesrazil.
Pohled z druhé strany - na cyklostezce se nedá jet, furt se motaj pomalíci, pomalu nikam nedojedete a rychle je to o hubu. Jak se člověk rozjede tak musí brzdit kvůli pejskařům, bruslařům, děckám atd. S tím zvonkem je problém ten, že z dálky ho neslyší a zblízka pomalíci začnou poslakovat doleva-doprava, není jasné kudy je objet a je to o hubu. Často je lepší potichu prosvištět - pomalík se sice lekne, ale poskakuje až po projetí. Mmch. pokud o vás kolař škrtne, tak to bývá řídítkama a dá si do držky hlavně on Vtipní jsou pejskaři - páníček na jedné straně, pes na druhé a mezi nima vodítko. Pak bruslaři se sluchátkama - jezdí zleva doprava a neví o dojíždění zezadu.
Pro pomalé: nechat místo na projetí (stačí metr), hlavně neposkakovat levá-pravá. Pokud uslyšíte zvonek nebo "hop", tak udělejte místo na projetí - stačí metr místa, nejlíp lehce uhnout k pravému kraji. Hlavně neměnit směr uhnutí (uhne doleva, pak si to rozmyslí a vrací se doprava = o hubu) Ještě se objetí upřesňuje "zleva" nebo "levá" = objíždím/ předjíždím zleva; "zprava" nebo "pravá" = objíždím/ předjíždím zprava. Tj. uhýbá se na opačnou stranu - rychlík houkne "zleva", pomalík uhne doprava.
Pro rychlé: Z dálky houknout "hop" nebo cinknout zvonkem, pokud neragují tak opakovat "hop hop"/ zvonek, pokud neragují enbo vyrábí chaos tak brzdit - prosvištět rychle je o hubu pro oba. Děcka a psi bez vodítka - projet rychle jen když je páníček hlídá, nebo s takovým odstupem tak aby v žádném případě nestihly vlízt do cesty. Poděkovat za uhnutí/ udělání místa. Dojíždim kolo/ bruslaře/ koloběžku - houknu "zleva"/ "zprava" podle toho z které strany budu předjíždět.
Nejhorší je chaos, bohužel jak pomalíci tak rychlíci jsou často agresivní/ arogantní hovada, nebo jen neví jak se chovat a dělá to zmatky. Když je hodně lidí tak se holt rychle jet nedá. To je je nejepší jet jinam, nebo si třeba jezdit intervaly mezi skupinkama - kolem lidí pomalu, za nima sprint, 50m před dalšíma zase zpomalit, vydýchat, pozdravit je (jsme v Čechách tak většina na pozdrav blbě čumí co se děje), kochat se okolím atd.
Suzy - choďte při kraji, psa nakrátko tak aby nemohl skočit doleva, a nechávejte metr místa vlevo od sebe buď od kraje nebo od protijedoucího. Když uslyšíte že něco jede tak jen trochu uhněte víc ke kraji a zajistěte psa vodítkem aby nemohl doleva (stačí aby rychlík věděl že o něm víte a měl kudy projet). Před pohybem doleva se koukněte jestli něco nejede a nevlezete těsně před rychlíka. Pak se stresovat moc nemusíte... Nebo se odstěhovat na západ, tam není tolik hovad, jak mezi rychlíkama tak mezi pomalíkama.
Asd, věřte mi, že se přesně tak chovám. Psa mám hodně nakrátko a povolím pouze že nikdo není v dohledu a to se pokaždé ohlédnu i za sebe a vlastně se ohlížím soustavně, protože při rychlosti jakou jezdí na těch kolech jsou mi za zadkem ve chvilce. Já se dokonce hádám i s ostatníma pejskařema, kteří si klidně psa pustí navolno a tvrdí, že je jejich pes hodný a že poslouchá. Hovno poslouchá, to jsem už odpozorovala. Jsou takoví, ale je jich hodně málo. A navíc, jak ten člověk ví jestli je hodný ten můj pes? Nesnáším když přilítne cizí pes, protože nevím co se může stát. Jsou to zvířata a nemusí si spolu zrovna "sednout" a z přátelského oňuchávání může být ve vteřině rvačka. Já se vůbec nezastávám pejskařů, vím co to je za blbce. Lidé nejsou ohleduplní, chovají se na veřejných místech jako kdyby byli doma na zahrádce. Nebo jsou opravdu tak blbí a nedomýšlí co všechno se může stát a pak u veterináře skučí, že jejich pokousaný pes je hodný. U nás nic na té stezce vyznačeno není, žádný pruh tam není a je to pro všechny přístupné. Také tam lidé běhají. Kdyby to byla pouze stezka pro CYKLISTY nevstoupila bych tam, nebo bych se chovala jako návštěvník prostoru, kde já nemám co dělat. Tedy s tou nejvyšší opatrností a rozhodně bych si dávala sakra pozor, abych nepřekážela cyklistům. Ale to dělám i tak, protože nestojím o malér a kolikrát se raději vrátím domů, když vidím, že jsem se trefila do špičky, to pak stejně není žádná procházka, protože se každou chvilku zastavuji a snažím se uhodnout, jestli si ten člověk toho psa co má navolno zavolá nebo ne a jestli se do toho nepřiřítí skupina jezdců.
Na cyklostezce se pohybuju jako bruslař (bývalo i skočárem, pak bez a na jaře bude zas s kočárem) i jako cyklista.
Jezdím zásadně vpravo. Dbám na to i u dítěte a nevyjíždím s dítětem co se pohyb na cyklostezce teprve učí, v dobu, kdy je na cyklostezce plno.
Za šera jezdím osvětlená.
Když se někdo roztahuje po celé cyklostezce a chci ho předjet, na kole mám zvonek, na bluslích řeknu předjíždím a pak poděkuju. Jelikož ale dost lidí má při jízdě sluchátka v uších nebo vejrá do mobilu, je to někdy k ničemu.
Když jedu na bruslích v úzkém místě a míjím se s jinými, přestanu se odrážet, abych zabrala co nejmíň místa.
Při jízdě koukám i za sebe, co se děje, jestli se neřítí nějaký jezdec. Co je za mnou zkontroluju hlavně při předjíždění, abych nesrazila někoho za sebou.
Dávám znamení rukou o změně směru.
Nezastavuju se v úzkých nebo nepřehledných místech.
Je-li to potřeba, zpomalím, necpu se nikomu za zadek.
Ale snad pokaždé je to o nervy a člověk narazí na nějakého blba. Matku, co nesleduje provoz, jede na bruslích v jedné ruce kočár, v druhé mobil a nemožno ji předjet, případně se zastaví v úzkém či nepřehledném místě, vystrčí prdel do cyklostezky a přehrabuje se v kočáře. Pejskaře, co vypouštějí čokla na dlouhém vodítku přes celou cyklostezku nebo ho mají na volno, ale pes se chová nevyzpytatelně a jeden čeká, kdy se o něj přerazí. Chodce, co nevědí, jestli jít vlevo nebo v pravo, chodce, bruslaře i cyklisty, co zaberou víc jak půl stezky a přijde jim to OK, ty co se musí držet za ručičku a bruslí uprostřed, takže jeden neví, jestli je má předjet zleva či zprava. Skupinku lidí fotící si selfie kdekoliv a nekoukajících na provoz. Rodiče jejichž maličké děti neřízeně pobíhají a nevíte, kdy je zabijete. Mladé muže, co si agresivní jízdou zřejmě potřebují vybít testosteron. Tuhle jich 5 stálo nad zraněnou cyklistkou, co ležela v křoví a přemýšleli jestli jí mají zavolat sanitku. A jeden povídá, já jsem ji srazil, no. No když jede jak magor, tak se není čemu divit. Uf, mám frekventovanou cyklostezku asi kilometr od baráku a jsem tam 5 let několikrát do týdne a řeknu Vám, že na ten provoz nemám moc nervy. O víkendu za hezkého počasí někdy po obědě bych nevyjela. Jen brzy ráno nebo pozdě večer, případně ve všední den do takových 16:00, než se lidi vrátí z práce.
Dobrý den, velice Vám děkuji za užitečné rady z praxe - budu si to (na to) pamatovat. Skoro se zdá, že silnice je bezpečnější místo, než ta cyklostezka. No, zkusím si to tam asi ve všední den dopoledne a uvidím potom, jak to půjde. Zdravím!
Bohužel, jen málokdo se zajímá o to, jak se na cyklostezkách chovat. Co se týká zákona, tak na cyklostezku nemá chodec vůbec povolený vstup mimo přechody k tomu určenýé, ale konkrétně u nás ve městě se v záchvatu podpory cyklistiky označili tradiční cesty značkami, že se jedná o cyklostezku a nikdo moc nepřemýšlel, kudy půjde chodec. Takže toleruji chodce, ale tam, kde je velký provoz jedu raději po silnici. Pokud jdu pěšky, tak po levé straně v protisměru. Při velkém pohybu lidí na cyklostezkách zvolním, abych dobrzdil, když mi tam vběhne dítě nebo pes, jinak jezdím svižněji. Zdravím asi jako při pěších toulkách. Kde je velký provoz, nezdravím, neboť bych se umával, jinak běžně mávnu, kývnu hlavou. Dres používám, ale klidně natáhnu kraťasy, sandály a jedu taky. Zvonek jsem snad nikdy nepoužil, ale neurazí mě, když se cyklista ozve, že mu blokuji cestu. Jako cyklista budete vždy někomu vadit, stejně jako chodec či řidič. S tím nic nenaděláte, ale mám zkušenost, že lidé, kteří nenáviděli cyklisty na silnici a pak se sami zbláznili do kola, náhle prozřeli a chovají se velmi ohleduplně. Takže, pevné nervy, hodně šťastných kilometrů a hlavně "radost z pohybu" pokud možno vpřed.
Bene,četla jsem tady hodně negativního - po přečtení musíte mít pocit,že pohybovat se po cyklostezce je jako pronikat divokou džunglí.Já ty zkušenosti nemám.O víkendech někdy jezdíme stezku z ústí nad labem do německa.Němci zdraví ,Hi, snad všichni,Češi jen někteří.Zvonek prakticky nevyužívám,není třeba,brusláci jsou ohleduplní,běžci peláší pěkné vpravo povětšině se sluchátkami v uších.Občas nějaký pes volně,ale páníčkové,když vidí koláka,zavolají,přidrží.Ti kolaři,kteří jezdí hodně hodně rychle-říkám jim ,závodníci, patří snad k nejohleduplnějším.Pěšáci jsou fajn,když řeknete ,ahoj,odpoví s úsměvem.Když jedu sama,občas jen vedu kolo a kochám se pískovci a nádherným kaňonem Labe- hned někdo zastaví,jestli je ,alles in ordnung, nebo ,vše v pořádku,?Až to někdy vadí,ale opravdu nemám strach,že bych se ocitla bez pomoci.Já jsem volala ,rychlou, jen jedinkrát k jasnému infarktu,přijela jsem k pánovi první,hned kolem bylo dalších 6 lidí k pomoci.Zdr.materiálem jsem vypomohla les.dělníkovi-Němci,který se zranil při porážení stromu.Oblečení - mám kalhoty s vložkou z Rogelli,jsem spokojená,trička z Altisportu/kupujte teď,mají velké slevy/.Budete potřebovat dobrou bundu,opravdu nepromokavou s větší kapucí/přes helmu/ nebo pláštěnku a věci na kolo.Jinak vyražte,chytne Vás to-tomu věřím-a těším se,až Vás potkám.Já jsem potkala i bobra,hejno kačátek, lasičku,slepýše/hodně/,letos zmiji,mloka skvrnitého a další uživatele stezky.Dobře dojeďte!
On je opravdu velký rozdíl, když si poprvé vyjedeš na frekventovanou cyklostezku ve špičce a nebo když se tam vydáš v polovině pracovního týdne mimo prázdniny a za horšího počasí.
Takže klidně jeď ze začátku pomaleji a sleduj chování ostatních a zvykej si na provoz.
Já když jezdím do Rakouska, tak je "nejhustší" provoz od Ronda v Brně po Olympii v Modřicích a ještě kousek dál.
Pak přejedu křižovatku a jsem u brněnské čistírny odpadních vod a tam už to moc nevoní, takže tam už jede málokdo.
Takže pak už jedu sám, protože málokdo má stejnou trasu jako já.
Pokud máš čas a možnost, tak se na cyklostezku vydej několikrát za den a zjisti si dobu, kdy je tam menší provoz.
Já jsem ohleduplný cyklista, a jsem rád, za jakoukoliv cyklostezku. Protože je lepší když se cyklisté "přetlačují" s chodci, bruslaři a kočárky na cyklostezce, než kdyby se tito všichni pohybovali na kraji silnice. To by byl mnohem horší masakr.
A pokud se opravdu ocitneš ve špičce i na cyklostezce, tak klidně zastav a vyjeď mimo cyklostezku někam do stínu. Tam si chvíli počkej až se provoz přežene a zase můžeš klidně jet svoje tempo.
Podle našich popisů tady to vypadá divoce, ale skutečnost je trochu jiná. To ale zjistíš sám.
Dobrý den, tak, ještě poděkuji takto hromadně za další rady, poznatky i naději, že se to tam dá i přežít . Já si to vyzkouším a potom se uvidí. Nejsem už děcko, tak bych si měl umět poradit. To oblečení také pořeším později, až budu mít nějakou zkušenost. Pobavila mě @hancule tím, že když na cyklostezce potkala už různou zvířenu, tak tam ráda potká i mě - a toho si vážím
.Pravdu má i @suzymon, že trasa podél Labe směr Poděbrady je v plánu a vysoce pravděpodobná (a hlavně to je rovinka) - ovšem, mohu si zkusit i směr opačný. Zdravím!
Bene, Suzymon ti popsala reálný stav na našich cyklostezkách. Je fakt, že pěší a navíc se zvířaty by tam neměli co dělat, nejhorší je rodinka roztažená přes celou šířku cyklostezky, anebo bruslaři , kterým nestačí celá šířka, navíc se sluchátky v uších. Na to snad zvonek ani není třeba...ani bych si ho na své kolo nedal, protože vzhledem k váze kola jsem vynaložil nemalé peníze za ušetřenou váhu a to by nějak ztrácelo původní smysl...nekupoval jsem závodní kolo, abych s ním jezdil pomalu, ale na to, abych si mohl potrénovat, takže běžná rychlost se pak pohybuje 40-50 v hodině , pak stačí malý ratlík pod kolo a je vymalováno. Proto jsem přestal cyklostezky vyhledávat a raděj jezdím po silnici.Chodci nadávají, když jede kolo po chodníku, auta troubí, když jede kolo na silnici a snaží se cyklistu vyhnat na onou cyklostezku, ale tam cyklisté nemají prostor, protože je to ideální klidné místo pro uspání miminka v kočárku, k tomu pejsek na vodítku, každý jde po jiné straně a přes brýle si toho vodítka málokdy cyklisa všimne, protože čeká, co ten pes vyvede. Nedávno u nás otevřeli novou cyklostezku, tak jsem si ji byl projet a proti mě dvě blondýny ve sportovním oblečení , jeli vedle sebe, viděli mě dlouho dopředu a jak jsem se přibližoval, ani jedna neměla na to, uhnout na nějakou stranu a udělat mi prostor. Prostě se na mě dívaly a vykládaly si, zleva to nešlo, zprava taky ne, uprostřed dělící čára jim evidentně nic neříkala, tak jsem stáhl lokty a na šířku řídítek to vzal mezi ně, ale ani to je evidentně nerozhodilo. Takže na toto já nervy nemám, to už je lepší jet v obci mezi autobusy, protože ti autobusáci alespoň uhnou Takž přeji pevné nervy, ale pokud začínáš a nemáš silničku, cyklostezka je ideální, člověk se alespoň naučí manévrovat na nečekané situace. Cyklostezky ale nezavrhuju úplně, na regenerační trénink okolo té pědatvacítky třicítky v hodině se to ještě dá a když prší nebo je chladno je vylidněno a dá se i slušně potrénovat nějaké intervaly.
Dobrý den, díky i Vám za příspěvek. Na kole nejsem úplný začátečník - jako mladík jsem "bláznil" na silnici celkem slušně na stroji Favorit. Ovšem, už poměrně dlouho jsem nejezdil, tak potřebuji získat zase jistotu a poznat "současné poměry" na těch cyklostezkách. Mám na to starší krosové kolo Rock Machine, tak to na něm snad půjde (tedy, rekreačně a pohodově). Zdravím!
lucie - jo, ty dopravní značky si musím ohlídat, abych nejel někam, kam nemám. Ovšem, zatím jsem nic neslyšel o tom, že by za toto byl někdo pokutován (snad jen za alkohol na kole).
lucie - tak, podle toho článku v odkazu níže, můžu jako cyklista dostat pokutu do výše 2.000.- Kč.
To je pouze za nesprávné použití komunikace. No, + za jedno pivo + za špatně vybavené kolo = slušné peníze .
Osobně znám jen pokuty za alkohol a také chytají na vlakové zastávce,kde je úsek cyklostezky,ale v okolí vlaku(chodníku)je značka veď kolo.No a tam chytají rádi,ovšem myslím,že to bylo vždy jen s domluvou.Také často čekají po odpolední směně u fabrik a kontrolují světla,odrazky a další povinnou výbavu.Tam podají i pokuty.To je podle mě záslužné,protože do práce jezdí v létě hodně lidí na kole a z frajerství nebo nezodpovědnosti nemají tyhle důležité prvky.
...se debata rozjelajen bych dodala,že nedávno jsem také přemýšlela jak se chovat na cyklostezce.Potřebuju s kočárkem chodit běhat(jinak bych se bez pohybu už zbláznila)děti potřebují spát v kočárku,tudíž v klidu a po městě to je samý patník,díra...tudíž s nimi běhám po cyklostezce.Ovšem v našem městě(a za městem) je převážná část vydlážděná.Chodci mají pruh s"vystouplými"dlažicemi a cyklopruh je s hladkými dlaždicemi.Takže běhám v cyklopruhu,protože ten tolik nedrncá a děti klidně spí.S kočárkem bych asi měla být v pruhu pro chodce,ale mám dvojitý(takže zabírám hodně místa)a běžím,takže cítím,že mám právo být v pruhu pro kola.Nikomu jsem ještě nezavazela,ale je to taky tím,že chodím v časy,kdy tam není provoz.V ty frekventované časy se chodím jen projít do lesa a okolí.
U nás je cca polovina cyklostezky označena značkou kde jsou vyobrazeni-chodci,pejskaři,bruslaři,kočárky a i když vede v poli a lesem,tak počítali s tím,že se tam člověk chce i klidu projít,relaxovat,tudíž souhlasím,že tyhle stezky slouží všem.V Rakouku mají"naturweg"které jsou pro chodce a cyklista je musí tolerovat ,vlastně by tam ani neměl být,protože ti mají své"radweg".Velké nápisy na zemi jim to jasně určují.
bene-pokut bych se taky nebálá a když člověk narazí na slušné,tolerantní lidi,tak je den taky lepší.Věřím,že lidé chápou když jim s velkým kočárkem běžím v cyklopruhu.Méně chápu,když v tom pásu jde jeden chodec nebo v něm venčí psa.
stir-co dodat,máte pravdu.Mám ráda zvířata,ale na kole jsem se kvůli nim často zapotila.I v tom kočárku vozím připnutý slzák,čím menší plot,tím větší pesa to nemluvím o tom jak volně pobíhají,kde nemají a kde je člověk nečeká.
Upřímně, v tohle je nehorší co na cyklostezce můžuz potkat. Maminku s kočárkem. Nechápu, když má vedle pruh pro chodce. Ale zabere celou stezku. A já musím být velmi opatrný, protože nikdy nevím co se stane. Zvonit, troubit si taky netroufnu, páč ať se to nezdá, vůči dětem jsem opatrný,
Právě ti vysvětlila že pruh pro chodce je nepoužitelný opruz Osobně s kočárem běžícím u pravého kraje nemám problém - nedělá špunt ani chaos. A to jezdím rychle.
Horší je procházka prostředkem, nejlíp dvě maminy vedle sebe co vykecávaj a nesledujou okolí. To je pak "špunt" zralej na hození do kopřiv..
Zvonit za kočárem je nesmysl, jen jim vzbudíš mimino. Nejvíc se osvětčilo z dálky "hop", pokud si nevšimne tak o něco blíž "hop hop" a většinou to je v pohodě pro oba - ví o mě včas, v klídku udělá místo na projetí, já projedu bez zpomalení a bez stresu že nečekeně zašpuntuje průjezd...
Možná vás všechny pohorším svou ústupností,ale i když vím,co se na cyklostezce má a nemá..vždycky,když se stane,že chodec,matka s kočárem,bruslař,kolař se chová nepatřičně,vždy mám v paměti,že lidský život a zdraví je na prvním místě.Nevadí mi zastavit,objet,požádat o dovolení,/i když jsem v právu já/,vždyť většina lidí to dělá z nevědomosti,ne naschvál.Chybujeme všichni a je zbytečné rozčilování a stres.
stir-přesně takdlážděná cyklostezka,jsem myslela,že je to možné jen u nás.Vůbec jsem nepochopila co tím sledovali,potom mi to došlo- využítí dotace.Mohli být soudní a i s těch dlaždic udělat hladký povrch,protože prý kvůlí sítím máme několik desítek km dlážděné cyklostezky,ale bohužel a drncáme.Takže každý fakt cyklista co jede trenink to bere po cestě a musí ignorovat troubící auta a hrozící pokutu.
u nás je asi kilometrová cyklostezka podél hlavní cesty okolo zahrádkářské a průmyslové zóny a nikdo po ni nechce jezdit. Na několika místech jsou odbočky a ti inženýři udělali cyklostezku o pět cm výš, v místech, kde se křižuje se silnicí, takže tyhle skoky byly i na horské kolo moc, navíc když si někdo vezl nákup v košíku, tak mu vyskákal ven.. Sítě tam nebyly žádné, ale přesto je ze zámkovky. Teď na každém tom křížení nebo výjezdu ze zahrádek jsou čtyři značky, celkem jsem jich napočítal asi 48 a jezdna značka včetně usazení vyjde asi na deset tisíc, takže jen značek, je tam za půl mega. Byly toho plné noviny, že máme novou cyklostezku, plno slávy, jenže ta cyklostezka není hotová a začíná(končí) na nejméně vhodném místě, na křižovatce za městem, kde jezdí plno kamionů.Jen se kecá, jak se připojí na stávající městskou, ale nejsou peníze a tak je to všude. Pak máme další cyklostezky do okolních obcí, ale ani jedna není celá, není dodělaná. Další taky začíná v blízkosti frekventované křižovatky, druhá by byla ok, kdyby se asi kilometr nemuselo jet po šotolině a když zaprší tak v bahně, to každý jede raděj po rozbité silnici a do další obce letos dodělali novou, ale opět končí v poli a musí se vyjet na silnici. A takových je v okolí na každém rohu, mám to tu projeté a spousta cyklostezek, jelikož nikam nevede zůstává nevyužitá a leží ladem, některé už prorůstají trávou , přitom je ještě nikdo nevyužil, takže vyhozené peníze. Nedávno jsem jel Hodonín Kroměříž a z Kroměříže zpět jsem jel podél Moravy a Baťova kanálu neuvěřitelných 40km po cyklostezce až do Kostelan nad Moravou. Tam mají tak krásně vyřešené cyklostezky, hlavně všude navazuje jedna na druhou a nekončí v poli U nás furt lákají na turismus okolo Batova kanálu, ale žádná cyklostezka tu není. Roky se mluví o splavnění Baťova kanálu s Hodonínem, ale dodnes není u Skalice plavební komora, jen se o tom pořád píše. Nedávno odvolali starostku, protože měla svoje zájmy, stejně jako předchozí starosta a vše se dělá jen na oko, napůl, hlavně že náměstí u radnice se předělávalo čtyřikrát, stylem pokus omyl, no škoda mluvit...
Dobrý den, děkuji Vám za ty odkazy - zdá se, že je v tom slušný, ale uzákoněný "hokej". Snad je lepší nic nevědět a prostě tam rovnou "skočit a plavat". Zdravím!
I na cyklostezkách se držím jednoduchého pravidla - chovej se tak, jaké chování očekáváš od ostatních a nedělej to, co by ti vadilo od ostatních.
Jinak zajímavá diskuze, v které zjistíme, že chodci, pejskaři, bežci, kočárkářce, bruslaři, cyklokochači i cyklodrtiči na cyklostezce někdo překáží a vadí. Jediná skupina, která nemá problém jsou děti.
Jsem občasný chodec, krátkoběžec, dávný kočárkář, bruslař, cyklukochač i cyklodrtič. Podle mě by se chodec, bežec i kočárkář měl držet u kraje, dávat pozor na venčená zvířata (včetně dětí) a pokud je to možné, tak využít bezpečnou souběžnou cestu.
Bruslaři, cyklisté a všichni ostatní s čímkoliv na kolečkách by měli jet tak rychle, aby byli schopni zareagovat a před překážkou zastavit. Bruslař by se měl jako jednu z prvních věcí naučit zastavovat a ne hnát to na max a pak čekat na protisvah. Bezpečná rychlost na průměrně obsazené cyklostezce je na kole tak do 25km/h. Pes se může přitáhnout, ale vodítka na děti vidí sociálka nerada, takže se může vyškubnout i přes sebelepší snahu rodičů. Proto kolem nich projíždím krokem a při zrychlení jen spaluju další přebytečnou energii.
Když si chci zabejčit, tak radši jedu na okresky nejnižší třídy, kde projede 10 aut za den nebo ještě lépe na nějaké polňačky a tam se většinou i zdravíme.
A outfity? Ať si každý jezdí v čem chce. Někomu je pohodlný dres, jiný na sobě nesnese nic opnutéhoa jezdí v triku a šortkách. A zadek ze sedla bolí jen po první jízdě po zimě (pokud si mezi výjezdy nedáváte dlouhé pauzy). A jestli někdo posuzuje druhého člověka podle vybavení kola a oblečení, tak to o něm vypovídá mnohé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.