Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, Matka mé přítelkyně jí poslala na účet 780tisíc a dalších 300tisic na ruku že si máme koupit vlastní bydlení.
Vše probíhalo v pohodě,a v momentě kdy nám zbývali dva dny do podepsání kupní smlouvy na byt matce ruplo v bedně s tím že chce vrátit peníze zpět.
Vrátili jsme jí 700tisic s tím že 70tis byla pokuta za odstoupení od smlouvy.
Na peníze které nám dala není žádný papír jako darovací smlouva atd. proste nic.
Otázka teda zní, může na nás nejak právnicky že chce zpět i zbytek peněz?
Je to s ní těd peklo na zemi a proto me zajímá jestli na nás nejak může nebo ji to musíme vrátit vše?
Všem dekuji za užitečné odpovedi
Ano, co vím tak náš právní řád sice ústní smlouvy uznává ovšem prakticky jsou nevymahatelné
nebo těžko vymahatelné což je podstatný rozdíl od práva islámského kde je v těchto případech závaznost daleko větší, (viz, Anglie, tam mají) ale to jen mimochodem...
Pokud by jste na dar papír měli, pak by jste asi museli vrátit vše, neboť pokud se něco nezměnilo, dárce má nárok na vrácení daru v případě že se k němu obdarovaný "zachová špatně", což ale také nevím jak by se to prokazovalo a jak se to v tomto případě prakticky řeší...
A udala nejaky duvod proc zmenila nazor? Nevysvetlila ani naznakem proc vam komplikuje zivot? Potom by prevod zpet na ucet byl dokazatelnym vracenim penez a ta dalsi castka hotovosti na ruku se neda nijak dokazat, tedy ani soudne vymahat. Zalezi pak jen na dohode a svedomi darce a dluznika.
Kdyz ji neodradila ani takova zbytecna ztrata za pokutu - vyhozene penize oknem - je to asi neuroticka despotka, tak bacha !
Máme jí tu na měsíc na návštěvě, a od doby co tu je dělá jen problémy a diktuje si co kdy a jak bude dcera dělat.Nemůže jít dokonce ani ven bez toho aby nemela plnou hubu keců. Nedá se to už psychicky vydržet :-/ Peníze meli a temer byli použity přesně na to na co chtěla. Zkrátka pokud není po jejím tak je zle a na to já se nemůžu jen tak koukat bez povšimnutí.
JIstě že může, jako důkaz stačí výpis z bankovního účtu. Když bude chtít dělat problémy, tak je udělá. To že nemáte fyzicky smlouvu v ruce (resp. ona nemá) již v dnešní době nic neznamená, jelikož se za uzavření "smlouvy" považuje i pouhá domluva klidně i přes telefon (viz. operátoři a uzavírání smluv po telefonu). Doporučím, ať se přítelkyně zkusí s matkou domluvit, a vy běžte co nejdále stranou, jelikož jako pouhý přítel byste mohl nadělat více neplechy než užitku.
No jestli bude trošku vyčůraná, tak si sežene jednoho svědka který řekne že o této situaci věděl, a že ty peníze vám dala k dispozici třeba pouze na něco určitého, s tím, že to vše do koruny vrátíte, a u těch 300 000,- bude stačit výpis z jejího účtu že to vybrala, byť se nejedná o přímí důkaz že vám ty peníze k dispozici dala, ale i tak se to může považovat za důkazní břemeno které může prokazovat skutkovou podstatu věci, V delším horizontu si můžete představit, že (tychýně/soud) zjistí jaký byt jste si chtěli pořídit, a pak by stačila jedna výpověď realitního makléře s kterým jste jednali, že jste tam opravdu byli se zájmem o určitou nemovitost, a právo bude na straně tchýně, a vy budete muset doplatit peníze a soudní výlohy a budete odsouzeni dle uvážení toho konkrétního soudu. Je to sice extrémní teorie, ale né nepravděpodobná, spíše více pravděpodobná, stačí sledovat obdobné případy.
Když pominu, že chování tchyně je ... jak to říct... zvláštní, z Vašeho dotazu na mě čiší snaha vyhnout se vrácení peněz. Víte, že může peníze chtít zpět, ale potřebujete argumenty, abyste je vracet nemusel. Pokuta za nedodržení smlouvy je v pořádku - pokud ji po Vás chtěla realitka a kvůli tchyni jste se do téhle situace dostali. Ale toto je zářný příklad, jak se spoléhat pouze na sebe a svoje schopnosti. Berte to jako ponaučení, peníze vraťte a pokuste se udržet korektní vztahy. A už nikdy si od ní nic neberte, věřte, že to nepotřebujete.
já bych měl ještě připomínku k té pokutě 70tis..nezlobte se na mě, ale v dnešní době taková pokuta? Bych to tomu prodávajícímu nebo makléři omlátil o hlavu. Nabídka převyšuje poptávku..nebo jak říká klasik.. "host vyhazuje vrchního"..kupující udává podmínky..ne prodávající
Mýlíte se v několika věcech - nabídka bytů dnes nepřevyšuje poptávku, ale naopak - a ve větších městech několikanásobně. A zadruhé, to co tazatel nazývá pokuta, je rezervační poplatek - závazná záloha, kteru se realitka pojišťuje, že byt skutečně koupíte a pokud ne, nebude škodná. Za třetí - podmínky udává smouva, která je de iure společným dílem prodávajícího i kupijícího. Kupující si určí jen takové podmínky, se kterými prodávájící souhlasí.
Staří lidé tohle dělají... když mi umřela máma, otec mi přímo vnutil nějaké peníze, za které jsem koupila starší auto, abych ho mohla vozit do nemocnice na kontroly... starala jsem se o něj, se vším mu pomáhala, ovšem v létě jsem odjela na dovolenou, kterou jsem mu oznámila a prý v pořádku, ale pak mi tam volal, že chce peníze zpátky, že to byla jen půjčka - asi si připadal "odstrčený"... nejspíš i vaše tchyně měla nějaké představy o tom, jak spolu budete vycházet, a skutečnost se lišila... já jsem tedy otci ty peníze nevrátila, protože jsem je už neměla - taky to bylo "z ruky do ruky"... sami zvažte, jaké má tchýně důvody a těch 300 tis. jí vraťte nebo ne, to už je na vás a pokud nejsou svědci a cítíte se v právu, právně je to podle mě bez rizika
Něco mi na tom nesedí.
Pokud matka vaší přítelkyně poslala vaši přítelkyni 780tis. a chce je zpět, tak proč se vůbec o to staráte vy?
Vše je o tom jak se domluví ty dvě ženy mezi sebou. Neřešit na internetu a řešit osobně, tváří v tvář.
@ 70tis byla pokuta za odstoupení od smlouvy
Nevím co je to za smlouva, ale jestli jste zaplatili 70tis. za "nic". Tak je něco špatně.
Podobné znám z okolí. Veškeré peníze i těch 300 tis. bych vrátila a snažila se odstřihnout tzv. tchýni.Takové vztahy nesvědčí o ničem dobrém. Spoléhejte hlavně sami / sám/ na sebe, nebudete se muset cítit zavázáni.
No jo, takze jste se nakonec zachovali rozumne, byt jste koupili - cili pokuta se nekonala ( pouze pro tchyni), na zbytek castky mate zrejme nejakou pujcku, kterou musite splacet, takze vracet uz neni z ceho - to by mohla baba pochopit, kdyby bylo nejhur, budete ji muset informovat a nejak se domluvit, ze ji to casem splatite.
Znám podobný případ v našem okolí, chlapec si našel našel děvče a oženil se s ní. Rodiče chlapce, v dobré víře, koupili byt, který jim darovali. Po nějaké době to mladým manželům přestalo klapat. Rozvod + "vyplacení" děvčete částkou 1/2 hodnoty bytu. Takže v součtu to přišlo ty rodiče na částku 1.5x hodnota bytu.
Smluvní pokuta je v pořádku, jistě byla ve smlouvě, odhaduji kupní cenu nemovitosti na 1 - 1,5 mil. 700 tis jste vrátili, to je také v pořádku i když jste měli vrátit 710 tis.
Pochopila jsem správně? Nyní jste si koupili byt, 300 tis jste použili na koupi a na zbytek máte úvěr? V případě soudu máte jak prokázat z čeho jste zakpili nemovitost? Tchýně bude mít doklad o výběru 300tis a vám se nepodaří prokázat, že jste ty peníze od ní obdrželi.
Pokud budete tvrdit, že to byl DAR, tak tchýně nic nezmůže ani soudně.
Jen nechápu proč jí máte měsíc u vás doma. To nemá kde bydlet?
Pochopila jsem, že tazatel koupil jiný byt než na který zaplatil storno poplatky. Ale mohu se mýlit.
Možná jí to někdo rozmluvil, upozornil na rizika, že na stará kolena nebude mít nic, ani záruku, že se o ni postaráte? Možná to tak neklape mezi ní a Vámi, nebo Vámi a ženou? Může mít strach o svou budoucnost, jakoby ji něco (nebo někdo) přimělo změnit názor a to dost radikálně, protože to nemůže být příjemné ani jí, ale stojí jí to za ten trapas a narušení vztahů. Možná jste se měli zeptat na důvod.
Tak ted zase otocila a říká že nám nic nedala že jsme ji to ukradli a že to dá k soudu. Může poradit nekdo kdo se v tom vyzná jaké šance u toho soudu má? Je to o nervy celej tenhle její nesmysl :-/
To je prece dokazatelna lez - pokud prevedla penize na ucet sve dcery bezhotovostne, lze snadno zjistit, odkud prisly
A s tou dalsi hotovosti u soudu nic nedokaze.
Hmm, tak to je síla! Ani ne tak od tchýně, jako od vás! Když mi někdo něco dá, tak má právo si to rozmyslet.
Obzvlášť pokud jste část použili pro jiný účel a snažíte se jí oholit fiktivní 70 tisícovou smluvní pokutou. Ać se to může zdát nepochopitelné, tak v některých rodinách se jede na férovku. Ale když se důvěra naruší, tak je to o to bolestivější. Možná tchyně cítí, že dcera pod vlivem vašeho světonázoru začíná jednat jinak, než co u nich bylo standardem.
Argumenty o morálce ale asi nemá ve vašem případě smysl rozvádět. Možná ale budete rozumět argumentu, že teď ji sice upřete 370tis, ale ona dceru vydědí a výhledově přijdete minimálně o těch 700tis + veškerý její další majetek, který by mohl jít do dědictví.
A jestli může peníze vymoci soudně? V dnešní době registrů a evidenece čehokoliv? Smlouva se uzavírá i ústně a dar může být vymahatelný, pokud se obdarovaný zachová k dárci nečestně. Takže pokud vybírala peníze v hotovosti z nějaké banky nebo je získala prodejem nějakého majetku, pokud jste část použili pro jiné účely, pokud jste si vymysleli smluvní pokutu a už běží vklad na katastru, pokud nebudete moci prokázat jiný zdroj peněz, tak se na to před soudem přijde a vy kromě celého daru zaplatíte i úroky a náklady na právní zastoupení obou stran.
Možná nechte ty dvě, ať se spolu domluví a nepleťte se jim do jejich majetkových vztahů. Jsou to jejich prachy, ne vaše!
Peníze bych paní vrátila všechny. Proč? Rozmyslela si to prostě, třeba i proto, že nejste manželé, ale jen "přítelové" , možná takovýto vztah vidí jako nejistý. /zeť to není, ale vlastně cizí muž, proč má do toho dávat peníze?/
Navíc - peníze dala, jak píšete, Vaší partnerce. To je její dcera, ta jí je snad nezapře. Proto by je měla vrátit. Že to mezi matku a dceru moc pohody nepřinese, není třeba podotýkat.
Že jste něco "prošustrovali", to byl Váš problém. Nedá se nic dělat, dala bych jí vše a hotovo. Píšete, že paní u vás dlouho pobývala a vyvolávala nepříjemnosti. Uvědomte si, že je klidně možné, že vám ty peníze dala proto, že v duchu počítala s tím, že u vás bude v budoucnu nastálo bydlet. Když to zaplatila. A teď vidí, že to asi nepůjde, nastávají problémy, proto od svého plánu ustoupila a peníze chce zpět. Co naděláte? Než s ní v budoucnu bydlet a dohadovat se, raději se zbavit jí a tím ovšem i peněz.
Většina mladých lidí nečeká, co jim kdo dá. Když dá, jsou rádi. Ale plno lidí se postará samo, hypotéky apod.
Tak neskučte, vraťte jí všechno do halíře a začněte s družkou uvažovat o jiné možnosti, jak si pořídit bydlení. Nejlépe to jde prací, , i když každou asi také ne. To je fakt. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.