Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoce, Vánoce přicházejí - oblíbené recepty

Od: lidka* odpovědí: 47 změna:

A protože se skutečně blíží, uteče to jako voda a začneme péci vánoční cukroví. Nejsem žádná přebornice, nepeču 15 druhů. Ale proč nevyzkoušet i něco nového. Já peču hlavě kupu vanilkových rohlíčků, pracny a rumové kuličky. A co vy? Dejte prosím do placu jeden až dva druhy z těch vašich nejoblíbenějších a tutových. Děkuji předem za vaše recepty. Lída

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

papene*
hodnocení

2x

*smich*Já už myslela, že to nikdo nevloží.*ua*

:-PTo bude rachot.*klik*

Kokosové cukroví ze strojku

200ghl.mouky,200g másla,200g kokosu,80g cukru,1celé vejce,můžeme přidat 3 vrchovaté lžíce kakaa.Vše promícháme,dáme odpočinout do chladu.Pak již protlačujeme,dáváme na plech a šup do trouby.Doba pečení záleží na troubě.Ale vy šikulky to poznáte.

Po vychladnutí(ne úplném)můžeme slepit marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou.Nakonec pocukrovat a někam schovat do chladna.*uf*

hodnocení

0x

Prosím nenadávat.

ŘÍZKY

JSEM ZAPOMĚL

Vánoce, Vánoce přicházejí - oblíbené recepty
lidka*
hodnocení

Ale Milane, to už tady přeci jednou bylo. :-P Já také dám přednost řízku. Ale rohlíčky musím upéct, to by mi rodina neodpustila. :) A tak můžeš vyzkoušenými recepty potěšit svou paní. *placni*

myse*
hodnocení

0x

já mám recept na kokosové cukroví - stejné množsví všeho - např. 10dkg cukru moučka, másla, kokosu

uhňácat, namačkat do formiček a upéct..

je to sice hrozně sladké ale moooc dobré...

dělám toho spoustu,třeba dva druhy kuliček (do jedněch se dává Salko, druhé jsou čoko-višňové, ale zpaměti recepty neznám...

lidka*
hodnocení

Myse, je to kokosové fakt bez mouky? Ale kuličky ještě prosím přihoďte. *tuc*

pu®
hodnocení

0x

Já miluju včelí úlky, ale protože mě znáte, recept nemám *hi*:D Ale seženu a dodám :)

papene*

:)Zapoměla jsem na linecké koláčky*zed*

1/2kg hl.mouky,30dkg másla,16dkg cukru,2-3žloutky.

Promíchat a nechat uležet atd.

Dokončení každý zná.

doplněno 05.11.09 15:42:

Tady nedáváme.Kůru dáváme do druhého těsta.

ooouuu

A citronová kůra!

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud někdo má na dosah leták Kauflandu,Jsou tam recepty na perfektní perníky.Zkuste a sdělte.Už jsem je poslal dceři,a ta je s oblibou peče a zdobí.

JABRAKA

dusatka*
hodnocení

0x

Když byly děti malé a na cukroví celé žhavé, dělala jsem tak těch 15 druhů, ale v posledních letech ztrácím motivaci, protože se můžu ztrhat a stejně zvítězí perníčky od máti :

Vánoce, Vánoce přicházejí - oblíbené recepty #2
lidka*
hodnocení

Kolegyně, moc maminku pochvalte - to jsou malá umělecká díla - všechna čest! *palec*

doplněno 05.11.09 17:33:

Do toho se snad ani nedá zakousnout - ale usušit a ozdobit s nimi vánoční stromek. Já jsem měla od vnučky schované perníkové srdce z pouti - hodně let, ale časem se holt začala ozdoba drolit. No jedním slovem: PARÁDA! A abych zbytečně nevkládala mezi recepty - zatím díky všem i za obrázky - moc pěkně to cukroví vypadá - prostě mimo perníčků k nakousnutí! :-P

dusatka*

To já jí chválím pořád. A představte si, tohle na fotce jsou kousky "na jídlo" - ta skutečná umělecká díla ani nevím, jestli mám vyfocená :(

malvinka*

Přímo výstavní skvosty*palec*.

jana1*
hodnocení

0x

Naše TOP, bez kterých se Vánoce neobejdou

Mouřeníny

70g sádla, 70g pr. cukru, 100g hl. mouky, 30g kakaa,
marmeláda
Ze změklého dobrého sádla, cukru, mouky a kakaa vypracujeme těsto. Ze začátku to jde těžko, chce to trpělivost, ale jde to - hlavně nepřidávat další sádlo, cukroví by se rozteklo.
Z těsta tvoříme kuličky, dáme je na plech s přiměřenou vzdáleností od sebe a koncem vařečky do nich uděláme důlek. Opatrně upečeme (pozor na připálení od spoda). Necháme trochu zchladnout ( horké by se drolily) a uložíme. Příští den nebo i po delší době naplníme důlky marmeládou.
Nejoblíbenější pečené cukroví, doporučuju dělat z několika dávek.

Roláda z esíček

1 krabice esíček, 150g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, vařená silná a vychlazená černá káva.
Náplň: 120g másla, 50 pr. cukru, 1 žloutek
Esíčka nameleme, smícháme s cukrem a kakaem a podle potřeby přilijeme černou kávu. Uděláme vláčné těsto a ihned přikryjeme mikrotenem, aby nevyschlo. Našleháme náplň ze surovin. Těsto vyválíme mezi mikrotenem, natřeme náplní, svineme do rolády a povrchu posypeme krystalem. Dáme do chladna ztuhnout a pak nakrájíme.
Nejoblíbenější vánoční cukroví, dělávám z mnoha dávek.

Esíčka v posledních letech přidávám, nestačí už jedna krabice, protože to balení dělají čím dál menší :(

jana1*
hodnocení

0x

Ještě jsem zapomněla přihodit fotky:

Vánoce, Vánoce přicházejí - oblíbené recepty #3

jana1*
hodnocení

0x

...a roláda

Vánoce, Vánoce přicházejí - oblíbené recepty #4

hodnocení

0x

Konečně paní Lído téma pro nás,co rádi pečem a vaříme...Tak tedy-KULIČKY RAFAELO, 5dkg másla, 6 dkg kokosu, 5 dkg vanil.cukru, 20 dkg bílé čokolády-ORION, 2 lžíce rumu, citr.šťávu,mandle...Máslo s cukrem šleháme,přidáme nastrouh.čokoládu a kokos,rum a citr.šťávu.Uděláme těsto tvoříme kuličky a do každé dáme oloup.mandli.Obalíme v kokosu,dáme do barev.i bílých papírových košíčků.Dáme do studena...A ještě jeden NUTELOVÉ BOMBIČKY-250g nutely-té pravé, 100g másla, 2 lžíce vaječ.koňaku, piškoty, čokoládová poleva.Nugetu, máslo, koňak-našleháme...nastříkáme na piškoty a dáme ztuhnout do lednice,potom máčíme do polevy z čokol.kaštanů,čokol. polevy, nebo čokol. na vaření...Je to rychlé a dobré...Dokud byly děti malé, pekla jsem hodně, ale jak člověk stárne, nějak peču čím dál méně...Letos něco nového také vyzkouším..*palec*

papene*
hodnocení

0x

*hej*A co nějaký receptík pro diabetiky*klik*?

asa*

Přece žádné cukroví.;)

malvinka*

Papene bezva nápad.*palec*

Já při zdejších orgiích pouze mlsně koulím očima*ee*.

Pro mne je tabu bubu čokoláda a mléko, cukr nevadí

Alespoň vložím rychlý, skvělý, žratelný perník

35 dkg hladké mouky

15 dkg cukru

1-2 vejce

10 lžic oleje

1/2 prdop

1/2 prdop do perníku

2 lžíce kakaa / může být i bez/

350 ml perlivé minerálky s příchutí / v nouzi lze použít i vodu se šťávou , limonáda/

Na polevu :

4 lžíce másla

2 tabulky čokolády / špičková je z IKEY mléčná/ Kdo nesmí tak bez polevy je také chutný.

trochu mléka na rozředění

Smícháme sypké igredience a dále přidáme ostatní suroviny. Směs vylejeme na pečící papír nebo předem vymazaný plech.Používám raději papír.

Po vychladnutí poléváme polevou z rozehřátého másla atd.

dracek*
hodnocení

0x

tak to je jedinej obor vaření kterej nejni pro mě ,to si vozím od příbuzenstva *smich*

hodnocení

0x

Tady jeden pro diabetiky, dělala jsem je pro mamku, která už není bohužel mezi námi...Vanilkové rohlíčky-350g hl.mouky, 125g másla, 140g sorbitu, 1 vejce, 1 žloutek, půl pr.do pečiva, vanilková esence-tresť, těsto nechat odpočnout, dělat rohlíčky, péct do růžova-nejsou špatné, ale to obalení v cukru s vanilkou tam chybí...

hodnocení

0x

Zdravím paní Lidko. Opravdu čas se blíží . Mimo jiné mám pro Vás 2 recepty, které mimo jiného cukroví dělám každý rok a moje - už dospělé děti, si bez těchto druhů vánoce neumí představit.

Ovocný chlebíček: 15 tuku, 30 cukr, 4 žloutky, kakao.. 20 dg oříšků nasekat, kandované ovoce, rozinky a dětské piškoty nakrájet. Půl čtvrtlitrového hrnku mléka, 10 dg hrubé mouky, prášek do pečíva, sníh. Dám do formy srnčí hřbet a peču 40- 50 minut. Po upečení polévám hořkou polevou. Důležité je dobře vymazat a vysypat formu (opravdu si dát záležet)

Cigánský řez: 18 másla, 20 hl. mouka, 6 cukr, 3 žloutky, trochu prášku do pečiva. Těsto roztlačím na plech. Po upečení potřít rybízovou marmeládou. Udělám si glazuru, kterým cukroví potřu a dám ještě zapéct. Glazura: do vodní lázně 5 bílků, 21 cukru, 21 ořechů, 2 lžíce kakaa. Nesmí se ušlehat příliš na husto, aby se glazura nelámala. Po upečení krájím na čtverečky. P.s. - důležitá je rybízová marmeláda, nejlépe vlastní - taková pikantní.

lidka*
hodnocení

Milé kolegyně, hezký večer a také všechny zdravím! Díky za další recepty! *placni* Budeme mít z čeho vybírat. A nestyďte se a klidně ještě nějaké přihoďte, ať se mají děcka, vnoučata i chlapci od jednoho roku až po seniory na co těšit a osladit si čas vánoční a povánoční. A že by tady nebyl žádný cukrář? Tedy myslím mimo Milana se svými řízky. *vtip* Kolegyně jarm - domácí rybízovou mám a řekla bych, že je dobrá - pikantní. I když nerada peču linecké - tak to udělám pro malou Žofinku (15 měsíců) - teď jsem si dala vánoční předsevzetí. *tuc*

Taky přidám "trošku do mlýna": každý rok pečeme s maminkou spolu, je to taková malá domácí manufaktura, hlídáme plechy a sebe navzájem :) a o výsledek se podělíme. A předloni jsme přišly na zlepšováček - nedařilo se nám vyválet těsto na drobné tvary stejnoměrně, na jednom konci bylo tlusté a na druhém tenké. Zkusily jsme těsto rozválet mezi pletacími jehlicemi (lepší by asi byly tenounké dřevěné lajsničky, ale na takové udělátko nejsou lidi) a výsledek byl báječný. Všechny placičky stejné. Vzpomněla jsem si na to, když čtu o lineckém (mňam, to miluju).

toni*
hodnocení

0x

A už je tu opět paní Lidka s laskominama. Tak co s vámi. Já navrhuji na vánoce aby jste si nechala udělat "rumové koule". Recept je jednoduchý, vezme se hlavní ingredience - 1 až 5 l rumu a pak už vcelku nic, kromě lavoru. Snad až na podstatný detail, že by se o připravu měl postarat nějaký "vyvinutý mistr, možno i cukrář". A je to!

lidka*
hodnocení

Srandičky, srandičky toni, že? *hi* Když jste dal do placu takový neobvyklý a jistě vyzkoušený recept, nechtěl byste mi při vánočním "pečení" asistovat? *vtip* Lavor mám, 1 litr Božkova také - ostatní přípravu bych nechala na Vás. *placni*

toni*

Asistuji pouze u degustace, ostatní jde mimo mě. Kromě toho by jste si při pohledu na mě mohla myslet že jsem "mrzák"...

dracek*
hodnocení

0x

přidám jeden jednoduchý recept na rumové pralinky ,vezmeme dutou čokoládovou figurku ukousneme vršek naplníme rumem a sníme :) nedoporučují se moc velké figurky do velikonočního zajíčka se vejde i litr rumu a špatně se to poliká najednou *smich*

lidka*
hodnocení

Dost dobrý dráčku - jednoduché - ale je problém. Dneska vánoční kolekce šidí a většina figurek je už plněná krémem. Takže ani z toho nic asi nebude. :D Takže ten rum asi necháme do jiných receptů. A když nějaký zbyde - uděláme raději po zimní procházce pořádný groček - třeba i námořnický.

recepty.centrum.cz/...

dracek*

Ahojky Lidko,když groček tak jedině kovářský :) vařený rozpálenou podkovou :) má to jen malej háček je málo kovářů :)

malvinka*

Zdravím, čelím doma dotazům zda letos bude Opilý Izidor příprava je celkem pracná, ale výsledek stojí zato.

4 vejce , 150g moučkový cukr, 150g másla,1 lžíce kakaa 1/2 prdop, 120 g mletých ořechů, 70g hrubé mouky, rybízová marmeláda

ořechová náplň: 200g mletých ořechů, 4 lžíce moučkový cukr, 1 vanilkový cukr 0,15l rumu

čokoládová náplň: 4 vejce 200g cukr krystal, 3 lžíce kakaa, 250g másla,

poleva: 100g čokolády, 100g ztuženého tuku

máslo, cukr a žloutky umícháme, postupně přidáme kakao ořechy mouku s práškem do peč. nakonec vmícháme sníh z bílků.Těsto rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech /raději hlubší/ upečeme. Vychladlý korpus potřeme marmeládou na ní navrstvíme náplń z mletých ořechů a na ni čokoládovou povrch polijeme čokoládovou polevou. Řezy krájíme nožem , který namáčíme ve vřelé vodě.

čokoládová náplň vejce cukr a kakao ušleháme nad parou do zhoustnutí necháme vychladnout a pomalu přidáme do změklého másla umícháme do hladka.

Tento příspěvek je pro účastníky diskuse, kterým při výrobě rumových koulí, přece jen kapka zlatavého moku zbude:D.

Dejte vědět jak dopadl výsledný produkt pokud budete tvořit.

hodnocení

0x

Dobrý večer paní Lidko. Přidávám ještě jeden vyzkoušený recept - pařížské rohlíčky. Ty jsou první pryč. Je k tomu potřeba si koupit formičku rohlíčku, který má nahoře takové vlnky - aby to vypadalo.

Recept: 30 ořechů, 30 moučkového cukru, 2 menší vejce zpracujeme těsto, které se rozválí a vykrájí se rohlíčky - jen trochu mouky na vál "paplá" se to, ale jde to - na mírně péct - sušit - mám vyzkoušeno 125 stupňů.

Krém: 1+ 1/2 másla, cukr odhadem (jak má kdo rád sladké).Nádstavba do krému: uvařit 1/4 l černé kávy, slít a do vlažné zamíchat 1 žloutek, 1 lžíci pol. mouky - vše se vaří do zhoustnutí ve vodní lázni a pak se přidá do krému. Krém se nastříká na rohlíčky, nechá se ztuhnout a pak se namáčejí v čokoládové polevě.

Nejsem žádná velká kuchařka, ale na vánoce peču linecké, pracny, vanilkové rohlíčky, tyto rohlíčky, mocca, ovocný chlebíček, cigánský řez a vždycky ještě něco nového co si najdu na netu. Víc už není v mých silách. Potom na poslední chvíli ještě jednoduchou piškotovou roládu. Hezký večer Jarmila

lidka*
hodnocení

Díky děvčata za další velice zajímavé recepty a i návody, jak třeba na perfektní linecké - to je tedy vynález. Ale potom je třeba asi válet užší pruhy, že? Tak to jsem zvědavá, jestli mne to zláká a budu alespoň tak dobrá jako Jarmilka. Když já raději peču to masíčko. Tak si potom řekneme před Vánocemi, kolik máme druhů a jak naše pokusy dopadly, ano? *placni* Nebo to třeba necháme na klidnější čas povánoční. *tuc*

malvinka*

Zdravím lidko, pár nápadů je nyní také v listopadovém magazínu ALBERT.

Klasika Linecké

Banánové indiánky

Vánoční medovník

Košíčky s karamelovým krémem

Kokosové pusinky s tvarohem

Madlenky

Pokud by Vás cosi zaujalo a nesehnala magazín pošlu recept.

papene*

*cteni*Zde si ho můžete prohlédnout i s recepty.

ialbert.cz/...

malvinka*

Papi mrkni na stranku 14- 15 v Albertu pro tebe jako dělaná na míru*smich**vtip*.

doplněno 15.11.09 17:08:

Ideálně konzumovat ve výtahu *haha*

papene*

*fn*Nebavim se,mám hlad*bum*

*bezim*Tak a jdu dělat řízky.Heč!*smich*

lidka*
hodnocení

Malvinko, ty košíčky vypadají velice dobře. *tuc* Chtěla jsem říct, že tady Alberta nemáme, alespoň nechodí letáky. Koukla jsem do magazínu - díky papene*palec* a ejhle - 6 km od nás tu jsou dokonce dva. Takže milá děvčata, já bych si z toho vánočního cukroví dala nejraději toho krásného kapříka. Udělala bych si klidně generálku na Vánoce. Hezký večer a díky za tipy! *placni*

papene*
hodnocení

0x
pt®

Přicházím se sklopenou hlavou, no vážně, co vy tady všechno umíte, ach jo. No ale přece jen, já upeču čokoládový dort s ořechovou náplní a s čokoládovou polevou a dám manželovi kus do ruky, ať ví, že má do čeho zakousnout. Manžel stejně říká, že nejlepší ovoce jsou jítrnice, je na maso. Tak si uděláme smaženého kapra, salát a rybí polévku /tu si vaří manžel/. To jsem se moc nepochlapila,co? Ale něco tady opíšu a zkusím. PT /stařenka/

lidka*
hodnocení

Ale stařenko, klidně hlavu vzhůru - copak ořechový dort je málo? Souhlasím s manželem s jednou výjimkou. V lednici mám po dnešním nákupu - jitrnici i jelítko. :-P Ale před chvíli jsem zblajzla i pár mandarinek kvůli chřipkové prevenci. Takže bez ovoce také ani ránu. A Vaše vánoční nabídka? To přeci nemá chybu! *palec*

pt®

Lidko, na Vás nemám, vy jste kuchařka od přírody. Ale dám tady jeden recept, co jsem dostala, jmenuje se:

,,FEŠÁK,,

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1 pr. do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 hrnek mléka, 1/2-1 hrnek oleje, 2 celá vajíčka. Vše dobře v míse vařečkou promícháme a těsto vylejeme na na vymazaný a vysypaný plech.

Nádivka: 2 měkké tvarohy, 1 van. pudin. prášek, 1 celé vejce, cukr a mléko. Vše dobře promícháme a do hotového těsta, které je na plechu, dáváme polevkou lžící porce, jednu vedle druhé, až jsou bílé tvarohové hromádky po celé ploše. Pečeme asi 30 min., kontrola špejlí.

Je to opravdu rychlé, syté a dobré. PT /stařenka/

lidka*
hodnocení

Tak to je Pavlo super buchta. Já ji dělám a znám pod názvem "prošívaná deka". Je to prakticky skoro stejné, jenom ten umíchaný tvaroh dám do mikrosáčku, ušmiknu růžek a nadělám mřížky, dokud je čím zdobit. Když je nouze o tvaroh - stačí i jeden. A tady je recept z netu - nechtělo se mi ho přepisovat z šanonu - v archivu v PC ho nemám. Ale myslím, že je to s malými rozdíly stejné. *placni* recepty.brtnik.info/...

Dobrý večer, už moc odbíháme od vyloženě vánočních receptů, ale mám také něco - kontrola špejlí. Kefírová buchtu. Je to tak rychlé a jednoduché, že můj syn si ji pekl od 10ti let - jen jsem kontrolovala troubu. 30dg pol. mouky, 35 dg cukru krupice, 1 celé vejce, 1 dcl oleje, 1 lžička jedlé sody, kakao a jeden půllitrový kefír. Vše naprásknout do jedné misky, zamíchat hrudky a dát na sádlem vymazaný plech a šup do trouby. Kdo chce vylepšit, tak nahoru čokoládovou polevu, ovšem je to dobré jen tak nebo nastříkat šlehačkou - až na talíři. Kakao dát dle potřeby - ne málo, ne moc. Dobrou chuť.

Začínám od soboty péct, tak net bude minimálně využitý. Přeji Vám, Lidko, hezké a klidné vánoce a myslím, že i za všechny ostatní Vám děkuji za Vaše odpovědi a kontakt s Vámi - byť jen virtuální. Těším se na vánoce - na pohodu se svými rodiči, dětmi a vnoučaty.

P.S. Jitrnici i jelítko v lednici mám také, tak jdu jednu tu jitrničku zlikvidovat. Mějte se. Jarmila

lidka*
hodnocení

Hezký večer Jarmilo! Díky moc za recept. To jsou ty nejlepší recepty, zamíchat v jedné míse a šup do trouby. *smich* Z těsta se dá udělat koláč na plech, nebo bábovka - přidat pár nasekaných ořechů - to by také nebylo špatné, že? Už také musím konat, zítra mám v plánu vyloupat ořechy a jdu na to. K tomu se bude hodit ta jitrnička a jelítko, abych nebyla moc přeslazená. :D Jarmilo, děkuji moc a moc za přání, je to od Vás opravdu milé. Také Vám přeji krásné a pohodové vánoční svátky a hlavně do Nového roku hodně zdraví, lásky a kupu radostí! Je to bezvadné, když je rodina pohromadě! Tak ať se vše podaří! *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]