Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prosím-leváky o pomoc

Od: eivlis* odpovědí: 34 změna:

Dobrý den, prosím, leváky o pomoc.. Máme mladšího čerstvě 6 letého syna-leváka a učíme ho zavazovat tkaničky. Bohužel všichni jsme praváci a nikdo nevíme jak ho to naučit. Učili jsme ho to jako praváka a i on tu tkaničku zavázal jako pravák. Je to správně?Máte nějakou speciální radu jak na to?Máme ho to učit jako praváci s tím, že on se přizpůsobí svou levou rukou? Prosíme i o radu co vám jako levákům v pravorukém světě dělá potíže, abychom věděli jak mu pomoci, co případně koupit. Třeba jsem slyšela, že je dobré koupit nůžky pro leváky. Je něco i dalšího nutného? Svět je stavěn hlavně pro praváky ve všech směrech a v levorukém světě se nevyznáme.. Někde jsem slyšela jednu paní, která prohlásila, že syna leváka učila vše jako pravák a on se přizpůsobil levou rukou a jen nůžky pro leváky řešila, ale nic víc.. Nevíme, poradíte, prosím?

Za případnou odpověď děkuju...

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Jaký máte postup na vázání tkaniček? Pravou rukou uděláte smyčku a levou rukou tu smyčku obtáčíte? Nebo jak? Nůžky pro leváky nekupujte. U nás doma s tím leváci neumějí stříhat. Normálně kupuji nůžky pro praváky. I tu myš ovládá levák tak jak pravák.

doplněno 16.06.16 21:15:

A pokud jste vázání tkaniček naučili dítko jako praváka, tak to ničemu nevadí.

eivlis*
hodnocení

Tak super, vidíte to jako my.:)Dnes jsme ho učili zavazovat tkaničky pravě jako pravák praváka a malej se to tak i naučil přesto, že je levák a skákal tady na gauči radostí, že to zvládl.. Děkuju..

danndys
hodnocení

0x

Asi neporadím, ale neprodávají se boty se suchým zipem?

eivlis*
hodnocení

Malej má všechny boty se suchým zipem, ale přišel ze školky s velkou novinkou, že jeho 2 nej kamarádi už umí zavázat tkaničky,:) takže jsem si řekla, že nadešel možná čas ho to taky naučit a malej byl z toho nadšenej a proto jsme se do toho dali, ale byl tu právě ten náš problem, že všichni jsme praváci a v rodině jsme nikdy nezažili leváka a doma s manželem čato proto řešíme jak se postavit např. k učení stolování u leváka, alias kde má levák držet nůž a vidličku atp. Vše mu stavíme jako pro praváka a nedělá mu to problém. Jen jsme nevěděli zda je to správně..

jh®

Dělala jsem to taky tak... od malilinkata... a on si to vžycky prohodil. :-D Je holt pravověrný levák, i fotbal hraje levou nohou, chleba krájí a maže si levou rukou, na kytaru hraje levou, jen na housle kupodivu pravou. ;)

eivlis*
hodnocení

Děkuju, jsem ráda, že to slyším a potvrzuji se v tom, že budem pokračovat jak už to teď děláme, alias, že h vše budeme učit jako praváka a on si už poradí..:)

"...ale neprodávají se boty se suchým zipem?"

No to je zase rada! Asi jako: "Proč se učit chodit, když máme auta". To bude syn celý život shánět jen boty se suchým zipem? Ne pro všechny účely suchý zip vyhovuje.

eivlis*
hodnocení

Priznam se, ze i me presne tohle napadlo a jen jsem se tomu pousmala.;) Syn ma ted vsechny boty na zuchy zip prave proto, ze jeste doted neumel zavazat tkanicky, ale ted uz vime, ze pri dalsich nakupech botu nemusime hledat jen na suchej zip. Dnes priletel domu nadseny ze skolky, ze chce zase trenovat zavazovani tkanicek. Hned se na to vrhl a hned mu to slo. Zavazuje tkanicky jako pravak, alias presne tak jak jsme ho to vcera jako pravaci naucili. Ptala jsem se ho zda mu to nevadi a zda mu to je prijemne, protoze vime, ze je levak a malej odpovedel, ze je to super..:)Dnes jsem se docetla nekde na netu, ze pokud uci pravak levaka zavazovat tkanicky, tak si s malym mam sednou ke stolu, kde sedime proti sobe a ja mu mam vse ukazovat jako pravak a on by to mel po me opakovat, ale levou rukou. Presne to jsem dnes udelala a malej to stejne delal jako pravak..

pohanka*
hodnocení

0x

Jsem přeučený levák. Ale přesto něco dělám pravou a něco levou. Všude to moji agresivní učitelé neovlivnili.

Já si zavazuji takto, ale nevím /nikdy mě to nenapadlo kupodivu/ jaký způsob to vlastně je.

Pravou rukou udělám-držím smyčku a levou otáčím přes pravý palec a protahuji vzniklou škvírkou.

Není něco na you-tube?

Sedněte si spolu vedle sebe s mašlí a ukazujte, jak to děláte Vy. Synek se buďto naučí podle Vás, nebo to bude motat přesně opačně. Podle toho, jak se mu to bude lépe držet. Nevidím v tom problém.

doplněno 21.06.16 16:45:

Ještě se sem vrátím. My jsme vždycky používali normální nůžky se stejně velkými oušky, tedy netvarované. A stříhá se s nimi normálně oběma rukama.

Jinak jsem uměla na mateřské dovolené psát levou rukou krásná velká písmena do křížovky. Jinak jsem to neuměla. Je zajímavé, že jsem nyní v 60 ti letech s hrůzou zjistila, že křížovku vyplňuji pravou a píšu snad lépe tiskace než levou a rychleji. Kdy se to stalo /zřejmě postupně/ ani pořádně nevím. Takže všechno se dá naučit ale i přeučit. Myslím, že člověk, který používá obě dvě hemisféry a levou i pravou ruku zapojuje běžně, tak je na tom se šikovností lépe, než vyslovený pravák.

Test jaká je dominance, je i stočit čtvrtku papíru do trubičky a kouknout do ní, ale samozřejmě záleží, kterou rukou po ní sáhnete.

eivlis*
hodnocení

Také děkuju za radu.. Syn taky nebyl dlouho rozhodnutý zda je levák, nebo pravák.. Nechávali jsme to na přírodě, alias jak se sám rozhodne a doteď není rozhodnutej na 100%, že vše dělá levou rukou, ale zásadní věci levou rukou dělá. Často ho kvůli tomu už nějakou dobu pozorujeme, alias jak chytne propisku, kterou nohou si stoupne na koloběžku, kterou rukou hází balón atd. a ta levá ruká vychází vítězně.. To youtube je super nápad.. Třeba tam taky něco najdu..

eivlis*
hodnocení

Dekuju... S tema nuzkama je to zajimave.. Nedavno jsem uz nevim kde cetla, ze u pravaku je vice bezne, ze jsou 100% pravaci a jen malokdy se sklonem k levactvi, ale opacne to plati pro levaku, alias, ze se casto stava,ze levaci maji sklon ruce stridat a nejsoutak vyhraneni jako pravaci.. Osobne jsem 100% pravak a nedelam absolutne nic jako levak, takze syn levak me trosinku v zivote zaskocil a proto se snazim vplout jeho levackeho sveta:)Presne jak pisete a musim jen souhlasit, ze pouzivat obe ruce je to nej..*palec* Ja jsem na levou ruku uplny mimoň..

jh®
hodnocení

0x

Můj syn je taky levák. Tkaničky na botách se naučil zavazovat tak, že vlastně udělal dvě kličky a ty pak zavázal na uzel. Dělá to tak dodnes.

Nůžky pro leváky určitě, to je dobrá věc. Pastelky jsme kupovali šesti nebo kolika boké, ale ty jsou dobré i pro praváky, měl i speciální ořezávátko. Dál si už honem nevzpomínám, je to dávno a od té doby je určitě další spousta nových vychytávek.

eivlis*
hodnocení

Zajímavý pohled, že u zavazování Váš syn udělal rovnou dvě kličky na uzel.. Stále mě to utvrzuje v tom, že i ten levák se opravdu přispůsobí a ten mozek leváka to prostě pobere a poradí si úplně v pohodě a já v tom vidím větší problém něž jaký skutečně je.:)Ty nůžky a ořezávátko si nechám v hlavě k uvažování a děkuju za radu.. Věřím, že technika jde stále vpřed a vychytávky jsou krásná věc, ale dřívější děti to také přežily po staru s tím co se zrovna nabízelo a taky vše suprově zvládly, tak tak asi nejspíš budeme přistupovat i k našemu 6 letému synovi..

balzerka
hodnocení

0x

Ze zkušenosti s bráchou vím, že leváci si najdou činnosti, které dělají pravou. Něco zvládnou oběma. Maloval levou i pravou, házel taky oběma, psal levou, stříhal pravou. Jo, kytaru měl jinou!

eivlis*
hodnocení

Nebydlíte u nás?;)Ta naše 6 letá "potvůrka" to má dost podobné jak Váš brácha..:) Není to 100% levák a ani pravák a jen opravdu v zásadních věcech dává přednost levé ruce, noze atp.. Byli jsme i v předškolní poradně, protože od září by měl nastoupit do 1. třídy, ale v PPP-předškolní psychologické poradně mu doporučili i na základě nerozhodnosti pravé, nebo levé ruky, odklad školní docházky o 1 rok s tím, že tohle musí mít ujasněné. Váš bratr to měl zajímavé jak to hezky střídal;)Náš maloch to má podobné, tak doufám, že v životě vše zvládne jako Váš brácha... Děkuju za radu, pomoc...

hodnocení

0x

U tkaniček bych problém neviděl. Je v podstatě jedno, na kterou stranu uzel uvážete. Ať to zkusí pravou i levou a sám pzná, co mu jde lépe.

Nůžky bych rozhodně doporučil pro leváky. Při stříhání totiž nevědomky palcem přitlačujete ostří nůžek k sobě, čímž zajišťujete potřebný kontakt obou ostří. Když stříhá "pravými" nůžkami levák, naopak osří od sebe odtlačuje a nůžky stříhají špatně. "Levé" nůžky mají obě části opačně.

eivlis*
hodnocení

Taky jsem to o tech nuzkach slysela a nejspis to udelame tak, ze vse nechame na malem, aby se sam rozhodl zda mu to vyhovuje, nebo ne. Asi ty nuzky koupime a budeme maleho pozorovat jak si vede. :)Driv byli levoruci lide povazovani za neco "horsiho", ale nastesti v tomto uz lidstvo dostalo rozum a pochopilo, ze je to naprosty nesmysl, protoze spousta slavnych a vyjimecnych lidi byli take levaci a to same se snazime vtlouci do hlavicky nasemu malemu, ktery to diky tomu bere jako naprosto samozrejmou vec a nijak se tim netrapi a o to nam presne jde.:)Dekuju...

hodnocení

0x

Kž stojíte za ním, pracujete jako pravák. Když si stoupnete před něho, z jeho pohledu pracujete jako levák.

doplněno 17.06.16 10:07:

Se starší dcerou jsem byla v nějaké poradně a výsledek byl, že je dokonale obouruká, ale se vztahem k levé ruce, kterou upředňostňuje. Babičky levou zakazovaly a malá ji litovala a upředńostňovala ji. Tenkrát nám paní doktorka doporučila velké papíry a kreslit a čmárat na velké plochy. Na stříhání měla levoruké nůžky. :-D Za dva roky jí bude 50 a obě ruce běžně používá. Některé činnosti dělá jen pravou a některé jen levou. ;) Nepamatuji si značku, ale skvělá pera pro prvňáky jsou i pro leváky. A levákům se mnohem lépe drží trojhranné tužky a pastelky. Lépe jim mezi prstíky zapadnou.

doplněno 18.06.16 06:31:

Elvisi, včera jsem koukala na Všechnopárty Karla Šipa, to si nikdy nenechám ujít. Měl tam, jako hosta, neurochirurga profesora MUDr. Vladimíra Beneše. Ten se o mozku leváků zmiňoval velmi humornou formou. Je to tak, jak říká. ;) Pohledejte si ten díl a zkoukněte. Stojí to za vidění.

eivlis*
hodnocení

Take dekuju za radu, pomoc..:)Presne co pisete, tak jsem dnes studovala na netu, kde konkretne psali, ze si mam stoupnout, sednou pred maleho a presto, ze me uvidi jako pravaka, tak v jeho mozecku to budu v jeho ocich delat jako jeho levou rukou. To jsem dnes udelala a malej to delal dal jako pravak, protoze vcera jsme ho to tak naucili a uz si to nejspis zafixoval, ze tak a ne jinak:)Je nadseny ze zavazovani tkanicek a ze uz muze machrovat ve skolce pred klukama:)Dnes se mu to povedlo uz vzdy a hned potom zacal skakat radosti a tleskat sam sobe jak byl nadsenej:)Potom chodil po dome a zavazoval vsechny tkanicky, ktere potkal.. Zvlastni jak to kazdej mame v hlave jinak. Ja jsem stopro jen pravak, manzel vzdy rikal, ze je pravak, ale nektere veci dela levou a nas malej to ma asi podobne jako vase dcera, ze dava prednost v zasadnich situacich leve ruce, ale sledujeme, ze nekere cinnosti dela jako pravak. Malej cmara casto a rad a porad nam nosi namalovane obrazky, kde jsou nejcasteji sama srdicka pro maminku, tatinka a brachu jak nam porad rika..*srdce*:)Rikam si, ze levoruky zivot prezilo spousta lidi, tak ten nas malej to zvladne taky.. Dekuju jeste jednou..

eivlis*
hodnocení

Babko, dekuju za radu. Zkusim to vyhledat na youtube.Šípa mam taky rada. :)

hodnocení

0x

Tak třeba já jako levák používám nůžky pro leváky už 20 let a nemohu si je vynachválit. Takže souhlas, že je to dobrá věc. Nenosím je ovšem všude s sebou, takže když například potřebuju v práci něco nastříhat, musím nůžkami pro praváky (a tedy pravou rukou). Jak již bylo řečeno, přizpůsobíme se, protože nám nic jiného nezbývá - ustřihnout to potřebuju a nechci to mít chlupatý, tak to v práci radši udělám pravou. Co se týče myši, u ní se dá prohodit nastavení tlačítek (v sekci Ovládací panely> Myš> Nastavení tlačítek pro levou ruku). Mám to takto doma a vyhovuje mi to, myš mám nalevo od klávesnice a nemusím nic řešit, natož kupovat nějakou speciální. No a v práci se opět přizpůsobuju - zas tak často tam na PC nepracuju, aby mi stálo za to si přenastavovat myš.

Co se týče tkaniček (musel jsem si cvičně něco zavázat, už si to neuvědomuju, mám to zautomatizované), levou udělám kličku a pravou obtáčím druhou tkaničku.

Vesměs tedy souhlas s tím, co jste napsala - nůžky pro leváky ano, ostatní se dá bez problému zvládnout, přizpůsobí se...

eivlis*
hodnocení

To jste mi udelal radost, protoze to vidim vse stejne a mam radost za nazor nefalsovaneho "levaka".. :)Prvotne jsem premyslela, ze ani ty nuzky resit nebudu, ale asi ano a ty nuzky do budoucna u maleho poresime. Dnes jem cetla na netu, ze jsou i strouhatka pro levaky, ale prijde mi to zbytecny a vy sam pisete, ze pokud resit, tak jen ty nuzky a vse ostatni se nejak podda.. Zavazujete tkanicky jako levak, alias, ze udelate nejdrive levou klicku a pak dal uz klasika. Maleho jsme to naucili vcera jako pravaci a on to tak sam delal i dalsi den. Zkousela jsem ho dnes ukecat at dela prvni tu klicku na leve strane, ale jemu to nijak neva delat to jako pravak a o to nam jde, aby nasel jak to hlavne jemu vyhovuje. Velmi dekuju za pomoc a radu...:)

Rád jsem pomohl :). Ještě jsem si vzpomněl na jednu věc - stolní lampička: nejlépe by bylo, aby stála napravo (a svítila tedy směrem doleva). Měl jsem ji asi čtyři roky zleva a pořád tušil, že je něco špatně, než mi to došlo...

eivlis*
hodnocení

Dekuju za postreh;)Budu vedet co me s malym jednou ceka:)

joudic*
hodnocení

0x
Tak v tom pripade takovy ten detsky jednoduchy zpusob, kdy se udelaji 2 oka a na nich uzel, uz to ani neumim... musel bych si to zkusit :) u toho zpusobu je jedno, levak-pravak
korina*

mám syna leváka a víc by mne zajímalo co ve škole? Pamatuji se a do dnes to mám schované jak syn psal vše obráceně , číslice i písmena. Měl zrcadlové vidění a dost dlouho to trvalo ho to naučit psát pořádně. bylo to legrační sedmička , pětka a hlavně jednička.I ostatní čísla. Výsledek správně ale vše otočené.Ale na to že psal levou psal velmi hezky. Za to v dospělém věku psal hrozně. Jinak příbor drží jako pravák , ale lžíci v levé ruce.Já sama jsem přeučený levák a vše dělám oběma rukama, píši pravou.Chce to trpělivost a vše se zadaří ...

eivlis*
hodnocení

Nas to ma podobne jako vas syn a taky pise nektera cisla opacne a sejne tak i pismena. Trpelivosti uz myslim mam dost. Se starsim klukem jsem vse hrotila a byla to chyba.. S druhym synem uz chyby neopakuju a velmi me poucily. Nas maloch pribory drzi nekdy jako praak a z toho zasnem, ze si to chytne jako levak... Nechavame to na nem at se sam rozhodne jak mu to vyhovuje.. Dekuju za prispevek, za zkusenost...

eivlis*
hodnocení

Ano, taky jsem to takto slysela a neni to spatny zpusob.. Nicmene jsme to uz maleho naucili jako pravaci a on to tak po nas dela a jinak uz nechce a je nadseny sam sebou*smich*Dekuju...

xaver
hodnocení

0x

,A učili jste zavazovat tak, aby smyčka byla ke tkaničce stejně podélná a ne kolmá. ----_----, ----+----

hodnocení

0x

Jednoduse poznate ktera strana je dominantni tim, ze date dlane k sobe a propletete prsty. Ten palec, ktery bude nahore urci dominantni stranu. Neni to uplne stoprocentni, ale leccos Vam to muze napovedet. Ja se jako levak citim jako rovnocenny clen spolecnosti a vlastne se to u nas nikdy neresilo. Nastesti ve skole se v osmdesatych letech jiz nepreucovalo, takze to bylo fajn. Co se tyce veci v pravorukem svete, musela jsem se naucit strihat beznyma nuzkama, skrabat brambory skrabkou pro pravaky atd. Jak psali i ostatni, nektere veci delam i pravou. Priborem jim jako pravak, ale lzici drzim v leve. Pri vareni krajim levou, striham pravou, siju levou, kytaru jako pravak, tenisovou raketu jako levak, kopu pravou nohou. Tkanicku vazu tak, ze napred prekrizim a utahnu krizek, levou udelam smycku, pravou obalim a tu samou provleknu a vytahnu ven, tim vytvorim druhou smycku. Casto si levactvi vsimnou lide, kdyz mne vidi neco psat a ptaji se : vy jste levacka? Nekdy se tomu uplne divi, jak kdyby na tom nejak zalezelo. Pisu hezky, alespon si to myslim. Take se u nas v rodine dedi levactvi. Deda byl levak a ze ctyr jeho deti byl jeden levak. V dalsi generaci byl vzdy jeden z vnuku od kazdeho ditete levak a dal deti vnuku jsou pul napul levaci.

trtr

Zdravím, jsem téměř 100 % levák (noha, oko, ruka). Zavazovat tkaničky mě děda naučil stylem stolní svěrky, pomocí níž ke stolu uchytil potřebně dlouhý kousek tkaničky a pak jsem během nemoci vázal a vázal (levácký styl je dvě ouška a pak uvázat, neomotávat). Toto mám už vyzkoušeno i v praxi, kdy jsem takto naučil dalšího malého leváka zavazovat tkaničky (s omotáváním mu to akorát pletlo hlavu, zatímco metodu dvou oušek uměl za chvíli.

Co se týče stolování, tak nechat dítě samo zvolit (říci mu, že obecně se vše chystá jako pro praváky, ale doma mu to chystejte, jak je zvyklí-jen v restauraci si to musí předělat. Hlavně žádné přeučování! U mě je to lžíce levá, nůž levá a v pravé vidlička. Zdánlivá banalita má totiž hodně psychologický vliv a pak se můžete později divit. Třeba mě osobně to udělali ve školce jen jednou, ale docela mě to vadilo a jaksi jsem to vyklopil potom dědovi a měli jste vidět ten kravál (správný učitel to musí respektovat).

Nůžky pro levoruké jsou věc dobrá, při delším stříhání nebude mít tak otlačenou ruku a lépe si stříhání nacvičí. To samé může být dobrou volbou tvarovaná tužka. Při nástupu do školy dejte pozor, aby paní učitelka uměla psát vzory i levou rukou (zkušené učitelky to umí).

Další pomůcky jako pravítka, metry atd. jsem nepotřeboval a vše jsem se naučil jako pravák. Zajímavé je třeba kosení trávy-kosu seče normálně jako pravák, na leváka bych neposekal nic (koupil jsem si srp pro leváka, ale je to nanic, stačí otočit srp pro praváka a seče to případně taky). Myš u PC obsluhuji také jako pravák. Při řízení vozidel jsem měl obrovskou výhodu v tom, že jsem uměl velmi citlivě ovládat spojku (levou nohu mám citlivější). Co se týče oka, tak při střelbě jedině levé oko.

P.S.: Připravte se na to, že dítko bude mít odlišný pohled na svět (ne špatný, ale jiný) a praváci to nebudou mnohdy chápat.

eivlis*
hodnocení

Dekuju za radu, postrehy, myslenky..O techto domacich testech jsem uz taky slysela a i jsme i neco doma zkouseli a malej to obcas udelal jao pravak az toho jako levak, tak nas t trosku matlo, ale rikali jsme si, ze to holt nechame na prirode, ktera rozhodne..Pak nas kolikrat v necekany moment prekvapily momentky, kdy malej hazi mic jao levak, odrazi se na kolobezce jako levak a co me asi nejvic utvrzuje o jeho leve ruce bylo, ze dominuje pri kresleni jeho leva ruka.. Kolikrat mu podam pero tak, aby psal pravou rukou, ale vzdy si to prenda do leve a automaticky s ni kresli a pise.. Naprosto s vama souhlasim, ze je jedno jakou rukou clovek pise a je jedno zda je pravak, nebo levak a diky Bohu, ze uz lidi pochopili, ze je to nesmysl porovnavat a nedej Boze rikat jako v dobe davne, ze levaci jsou neco mene nez pravaci, kdy se casto se stavalo, ze deti byly preucovany na pravaky a pak z toho chudaci mely psychicke nasledky... Ze zelenych oci taky hnede neudelame..:)Taky jsem slysela, ze je to dedicne a gen je hold gen a sama to i potvrzujete:) Jeste jednou dekuju..

hodnocení

0x

Jsem levák. Existenci nůžek pro leváky (vlastně i pro praváky - myslela jsem prostě, že nůžky jsou nůžky a jsou všechny stejné) jsem zjistila až někdy v 15 letech. Myš ovládám pravou, stříhám pravou, krájím pravou, ale příbor držím obráceně, píšu levou, ale na tabuli mi nevadí psát pravou, aspoň si to nemažu. Tkaničky si nepamatuju, že by mě někdo učil zavazovat, ale ve školce jsme měli takového toho panďuláka na zdi, na kterém se šlo učit dělat mašličky, zavazovat tkaničky, zapínat knoflíky atd., tak možná na něm. Ale mamka je levák, takže asi i ona mi pomohla. Zavazuju následovně: pravou rukou udělám na pravé tkaničce smyčku, palec mám nahoře, ze spodu přidržuju jenom ukazováčkem pravé ruky (asi jako když se drží nějaká tytička před utrhnutím). Levou rukou vedu levou tkaničku vrchem přes palec pravé ruky, kolem pravé smyčky a provléknu "dírou", kterou vytvořil pravý palec. Utáhnu. Ale pokud to jde klukovi i jinak, tak proč ne. Není důležité, jak si tkaničky zaváže, ale že si je zaváže.

eivlis*
hodnocení

Driv se to tak neresilo jako dnes a ja si kolikrat rikam, ze spousta levaku ten pravoruky svet skvele zvlada, tak i ten nas prdola to zvladne at uz s nuzkama pro levaky, nebo jako vy dlouho bez nich.. Nicmene pokud tato doba nese nuzky pro levaky, tak i na zaklade rad lidicek tady se k nim priklonime a maleho jimi asi podporime. Naprosto s vama souhlasim, ze neni ani tak dulezite jak si malej tkanicky zavaze, ale ze je zavaze..*palec*:)Velmi dekuju za pomoc, radu..:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]