Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zubní korunka ve 20 letech

Od: nemamjmeno odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, ani nevím proč sem píšu, asi ze zoufalství a potřebě se někde vypovídat, tak snad to nevadí. Před týdnem jsem oslavila 20 narozeniny, od malička mám strašné problémy se zuby, nic nepomáhalo, kazy se dělaly strašně rychle, takže jsem k zubařce chodila každé 3 měsíce, poslední roky chodím na dentální hygienu, čistím opravdu poctivě, často i čtvrt hodiny, aby byly opravdu čisté, techniku mám dobrou a po vyčistění jsou zuby krásně čisté a hladké. Před měsícem se mi udělal váček na dásni, zub bez kazu, zánět u kosti, který bohužel zasahoval až ke kořenu zubu a tam se kvůli tomu udělal ten váček. Takže mi vyvrtala zub, vyčistila kanálky, dala nějakou kořenovou výplň, dáseň rozřízla aby dostala ven hnis. Chodila jsem na čištění a výměnu drénu. Už jsem myslela, že to bude v pohodě, pořád mluvila o tom, že příští návštěvu už dá výplň (a tak v minulosti vždy mluvila o plombě). No..a včera jsem byla na té výplni kořenů a ona najednou začala mluvit o dostavbě zubu a korunce nebo polokorunce. Za minulé návštěvy se ani nezmínila. Hrkly mi slzy do očí, tohle jsem vůbec nečekala. Proboha vždyť je mi teprve 20 let a už mám mít umělý zuby*plac*

Došla jsem domů a hrozně se rozbrečela. Studuji a krom toho, že na to nemám peníze mi to přijde dost blbé a vůbec nevím, jak to mám říct rodičům. Podpory se od nich nedočkám, už když jsem chodila jen na obyčejné vrtání, tak pokaždé protočili oči a měli blbé řeči jako bych to snad dělala schválně. Vůbec nevím co mám dělat, seběvědomí kleslo až na úplně dno a zatím co přítel ještě nikdy neměl ani kaz, já tu musím řešit tohle, cítím se před ním a vlastně před všemi trapně *plac*Máma má zuby v pohodě, nemívá ani kazy, táta má všechny umělé, tak bych od něj čekala trochu podpory, jenže on v posledních dvou letech za ty svoje dal přes 50 000 a tak mi nedají ani korunu, i kdybych je požádala. Řešil tu někdo něco podobného, nebo jsou opravdu nemožný exot? Děkuji za jakoukoliv odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

nebreč, nejsi exot *mala*. Holt jsi zdědila zuby po tátovi . Podívej, moje dcera měla v Tvém věku těžkou autonehodu. Měla rozlámané čelisti. vyražené zuby. Museli ji dělat plastiku obličeje, místo chybějících čelistních kostí má výplně z platiny. Tenkrát jí také museli dělat různé zubní náhrady. Dnes po cca 13ti letech ji vlivem úrazu "odcházejí" zbývající zdravé zuby. A také žije :). Jestli Ti mohu poradit, objednej se k panu doktorovi Šmuclerovi (můžu Ti poslat kontakt na něho). Je opravdu špičkou ve svém oboru.

Rodiče se chovají velice nerozumně. Jsi jejich dítě, to jaké máš zuby záleží opravdu hodně na jejich genech, které Ti předali. Měli by Ti pomoci s tím, vše zaplatit. Ale když ne, budeš muset jít na brigádu a peníze vydělat. Za hezké zuby Ti to stojí. A vůbec se nemusíš stydět, nebo cítit se nějak méněcenná. To není o zubech ;)

coco

Nevim proc korunku, kdyz zub je cely a osetreny vcetne vyplne, ledaze jsou na zubu nejake dalsi kazy - chtej rentgen ! Jinak zakladni korunka je hrazena zdravotni pojistovnou a narok na vymenu kazde dva roky zdarma. Plati se jen za praci zubare.

nemamjmeno
hodnocení

No to bohužel taky nevím, kvůli prvotnímu šoku jsem se zapomněla zeptat. Rentgeny dělá pokaždé, včera dělala pro jistotu dvakrát.

maara*
hodnocení

0x

Vaši situaci zcela chápu .. bohužel nenaděláte nic ..

Také mám zuby špatné .. kdykoliv jdu k zubaři, vím, že bude vrtat. Bohužel nezbívá nic, než se s tím smířit. Bohužel ono čištění ovlivní kazivost v řádech pár procent, v tom lepším případě. Z největší části má vliv genetika. Korunka není nic hrozného (tedy samotné dělaní korunky je nepříjemné) , dnes už nikdo ani nepozná, že to není pravé - před 100lety by jste na tom byla hůř.

Mluvil jsem s odborným dentistem, který dělal i v zahraničí pro movitější klienty .. pokud si myslíte, že ty hvězdy v TV mají krásné zuby od přírody - tak se pletete všechno je to umělotina. Možná by jste byla dost překvapená kolik lidí ve vašem okolí má stejný problém jako vy.

susenka

Zdravím,no a co je na tom tak hrozného že budeš mít jednu korunku,která stejně bude někde vzadu a nikdo ji neuvidí,a penízky někde na brigádě ted vyděláš,nebo roznos novin atd. A zubama se netrap,jsou na tom lidi hůř a taky nebrečí,viz já. Ale utěšuji se že vědci brzo vymyslí že z kmenových buněk půjdou udělat svoje nové třetí zuby,a nemusím pak řešit nějakou protézku. Takže hlavu vzhůru,jsou mnohem horší věci a nezapomen,že nejsi jediná na světe co má problém se zuby,holt genetika a tví rodiče jsou fakt ...,měli by ti pomoct.

nemamjmeno
hodnocení

Vzadu do bohužel není, je to čtyřka. Už aby na to vědci teda přišli, už by se to hodilo. *smich*

zuby
hodnocení

0x
netrap se s tim...ja mela vzdy kazy a po porodu od 21 let trhani-plomby-vsechno mozne.zubar znal celou mou rodinu a jasne mi rekl,ze jedine co mohu delat je chodit pravidelne nebot cisteni samozrejme ano,ale nezachrani...bohuzel to same podedila i ma dcera ktere je 23 let a jiz ma vytrzeny zub a plomby skoro vsude...a to od mala hygienu provadi poctive...tak to berte tak,ze v tom rozhodne nejste sama a co by za to nekteri nemocni dali kdyby resili "jen" zuby...je to sice svinstvo-kdo nezazil tak nepochopi,ale jedine co nechapu je tedy chovani rodicu...nikdo tam nechodi rad prece: -( ale jine reseni bohuzel neni...

hodnocení

0x

Nezlobte se, ale mně to připadá k smíchu! Chápu Vás, že s tím nemáte zkušenosti, tak se děsíte, ale naprosto zbytečně! První korunky na obouhorních jedničkách jsem měla snad v 18ti letec. Ve tžřinácti, na mně na bruslích upadla velká holka a zubama mně přirazila na led, tak že odešly nervy a zuby čase začaly černat. Korunky to vyřešily, nikdo si jich nikdy nevšiml a měla jsem krásné jedničky. Mám je užpřes 40 let, tedy korunky mám měněné asi 4x, protože se prokousaly, ne snad, že by spadly. S roky korunek přiývalo a teď, na stará kolena, mám (díky korunkám) nejhezčí zuby ve svém životě. Až se divím, proč někteří zpěváci, nebo herci s ošklivými zuby, si nedali korunky na zdravé zuby, vypadali by mnohem lépe. Sice i někteří zubaři říékají, že vlastní zub je vlastní zub, ale já žádný rozdíl necítím, jsou jako moje vlastní zuby, tak proč z toho děláte takovou tragédii? Podívejte se jen na naše zpěváky, u kterých nastala viditelná změna ( Gott, Bílá, Janů, Zagorová, vlastně všichni v tomto věku, kdo mají krásné zuby a jak prokoukli!) Tom Cruiz má taky přední korunky od mládí, měl hrozné zuby, Jágr máminimálně jedničku, asi implantát, vyrazili mu ji při hokeji atd. Nikdo nic nepozná, nebojte se a zvládne to každý zubař, nemusíte za drahé peníze s hloupou korunkou ke Šmuclerovi. Hlavně se o zuby starejte a zubař si už poradí. Ještě dodám, že se mi zuby hodně kazily v době, kdy jsem trpěla vleklými záněty v těle, zamlada, teď už ne. Každý zub odpovídá nějakému orgánu a kazí se, kdyžý ten orgán je oslaben (pomineme -li špatnou hygienu), viz. skvělá kniha "Křížovky života" od Josefa Jonáše. A ohledně peněz se můžete domluvit se zubařem na splátkách. Korunku většinou dělají za 4000 Kč keramickou, vzácně ještě za 2000 Kč pryskyřičnou. Vzhledově rozdíl nevidím, v trvanlivosti se pryskyřičné hodně zhoršily, vydrží už ne 10 le, ale 3 roky. Pokud to není akutní, můžete si nejdřív na korunku našetřit, třeba z brigády. Postoj Vašich rodičů nechápu, stále mají zodpovědnost i za Vaše zdraví, když studujete a nejste výdělečně činná. Hlqavu vzhůru, to zvládnete a přítel o tom an i nemusí vědět.

sebod*

Blesík. proč ke Šmuclerovi? Tak já Ti to povím, že jsi to Ty *smich*. Jeho ceny jsou srovnatelné s průměrným "zubařem". Jeho metody jsou ale někde úplně jinde. Tazatelka má zuby zkažené, potřebuje někoho, kdo se nebude věnovat jen jednomu jedinému zkaženému zubu, ale vezme to sakumprásk ;)

dam®
hodnocení

0x

Ahoj Nemamjmeno, sama ses tak nazvala, vem si to jinak, všimla sis, že dnes svítilo sluníčko? A jak je krásně na světě, když svítí a jestě k tomu rostou houby, maličko, ale rostou, což je vlastně bonus pro radost. Jo, beru, ve dvaceti mít nový chrup není asi ideální, ale opravdu jsou i horší možné komplikace, kdy zubní protéza se stane nevýznamnou. Od první třídy jsem nezažil rok bez vrtačky a tenkrát byly ještě provázkové převody, kdy ti drncala celá hlava a pan zubař se opravdu namakal, umrtvovací injekce nebyly, to jsem si jen tak zavzpomínal. Prostě hlavu vzhůru, zuby jsou naštěstí nahraditelné.

hodnocení

0x

Je fajn, že toto jsou vaše jediné starosti. Máte v podstatě pohodový život. Přeji vám to.

Já osobně se zuby také bojuji, jakmile mi nějaký "načne" kaz, tak do 3 měsíců je zle. Návštěva zubaře 2x do roka je naprosto nedostačující, vždy se najde problém. Největší krize byla někdy kolem 23.-25. roku, kdy jsem obdržel první korunku. Aktuálně mám kromě té korunky také 2 můstky na horní čelisti, osmičky jsou pryč, dvojka je dostavená, trojky opravené, jedničky také. Takže mi to vychází, že z původních 16 zubů mi zůstalo 7 vlastních, ale pouze jeden z nich neměl v historii žádný kaz.

Dole mám místo sedmičky mezeru, ta není vidět, takže jsme ji nechali. Problém je v tom, že hned vedlejší šestka je hodně opravovaná a už se s ní dál nedá nic víc dělat. Takže mě výhledově čeká větší rekonstrukce i dole.

Musím ale říct, že od té doby, co navštěvuji pravidelně zubaře, se situace docela stabilizovala a s výše uvedenou konfigurací funguji už nějakých 10 let bez zásadních změn.

Hlavu vzhůru, jsou horší věci než nějaká korunka. Hlavně, pokud zdraví jinak slouží.

hodnocení

0x

Ono to může být taky špatnou doktorkou. Já něco podobného zažil, že po blombě mě nějak neobvykle bolel zub (ne ten rvní nebo druhý den, ale řekněme třetí). Cítil jsem že je to neobvylé protože jsem těch blomb už taky zažil spoustu. Šel jsem tam, řekl ji to a doufal že s tím něco udělá, jenže ona mě odbyla a poslala domů s tím že to je normální. Ani mě nediagnostikovala. Každopádně za 3-4 měsíce jsem na tom byl stejně jako ty a to jsem tam šel ještě dřív s tím že mě to už fakt bolí. Ještě tam nebyla infekce tak hluboko ale já už věděl že to infekce je. Ona ale nereagovala na to když jsem ji řekl že to na poklepání bolelo. Prostě mi to rozmluvila a pak z toho byl zánět a zub šel ven. Tohle je podle mě o špatném doktorském přístupu. Já věděl že s tím zubem není něco vpořádku tak 3-4 měsíce dopředu ale ona neudělala nic. Změna doktora může pomoct pokud seženeš velmi pečlivou a svědomitou doktorku. Jinak v tvém případě zkus se vyhýbat sladkému, sladké jez v omezené míře a po každém jídle si čisti zuby nebo používej orbitku na obnovu PH. Snad to pomůže

pohanka*
hodnocení

0x

Nebojte se toho.

V dnešní době zubní náhrady nebo i implantáty /ty se Vás netýkají/, zubní materiály, postupy jsou úplně někde jinde. Ovšem zubař se musí stále vzdělávat a investovat do svého vzdělání a vybavení.

Dobrý zubař Vám udělá korunku zcela bez rozeznání od původního, barvou i tvarem.

Pamatujte, že to bude záviset na Vašem souhlasu, neuspěchejte nic, na vše se zeptejte, vše si vyzkoušejte, kontrolujte barvu zubu v zrcátku na běžném světle a zkoušejte různé odstíny. Není pravda, že se lékař vždy trefí i když Vás vidí. Já jsem si takhle určila odstín, když jsem nesouhlasila s nabízeným a i pracovnice z laboratoře usoudila /byla se na to hned podívat/, že moje volba byla lepší.

Takže žádný strach, po jednom dvou dnech bude zub fungovat zcela bez problémů, protože si pusa na to zvykne.

Kdybyste žila v Rusku, tak tam jsou známy zlaté náhrady. Tak to už se tady do zubů v úsměvu nedává dlouho.

hodnocení

0x

Najděte si dobrého zubaře a toho se držte. Když příjdete o zub, vypadá to, že o nic nejde. Ale ostatní zuby se budou posunovat, uvolňovat, začnou se kývat. Nenajíte se, nepokoušete a bude vás bolet žaludek. O tom, že každá žena se špatnými zuby, může být oblečené sebelépe, vypadá jako zanedbaná slkoholička, ani mluvit nemusím.*hej* Obavy, strachy, stud, odložte stranou. Se svou pusou a se svými zuby budete žít ještě nějakých 60 let. A to je hodně dlouhá doba. Musíte o sebe a své tělo pečovat. Nikdo jiný to za vás neudělá. Za svůj život (a tedy i za své zuby) si zodpovídáme každý sám.

doplněno 08.07.16 07:04:

h4ever, mé mladé, před gymplem, vytrhal nějaké zuby dr.ortodent a pak prohlásil, že se nic jiného nedá dělat, že 2 jsou křivé, že má mezírku mezi jedničkami, že narovnat a vylepšit nelze a blablabla. V puse to nebyla žádná tragedie, ale pěkné to až zas tak, nebylo. Ale co už? Vdala se a trefila na zubařku, která se zadivila, co to má v puse. Začala k ní chodit. Téměř ve 28ti letech dostala rovnátka, která ji křivé zuby narovnala, ostatní natlačila dopředu a mezírka mizela. Je pravdou, že čas od času ty původně křivě narostlé, zase mají snahu rotovat a mezírka se začne objevovat. K paní zubařce naklape a pofňuká, že to bolí a nová rovnátka zuby posunou a narovnají. Občas s nimi spává. Ale úsměv, s tak pěknými zuby, má parádní! ;) Mi vytrhl zubař čtyřku z každé strany a já se už na můstek vykašlala a musím vám říci, že mezírky mezi zuby mám tam, kde dříve nebývaly.

S tim posouváním to slyším poprvé a nezdá se mi to. Asi to platí jen pro někoho, např. někdo s paradentózou, snad nebo ve stáří? Zatím nemám tu zkušenost, možná že vám o tom povím v 60 ti. Ale snad ne.

nick2014
hodnocení

0x

Ahoj,

ona kazivost zubu je způsopbena špatným čištěním. Zuby jsem si čistil tak nějak špatně, po tch lůetech to vypadalo v puse děsně, kazy, zánět dásní.

Dnes ve svých 25 letech mám několik korunek a jeden implantát. Se zuby a špatnou prací zubaře jsem si zažil své.

Našelů jsem mladého zubaře, velmi šikovného. Špatné kořenové kanálky mi předělal a osadil korunkami. On zub po ošetření kanálků je křehčí a mohl by prasknout, proto se tam dává ona koruka, která zub váže, zub se nabrousí, ta polokorunka je tzv onlay, mám ji v puse taky. Z vlastní zkušenosti ti mohu říct, že mít v puse korunku je v pohodě, ty si na ni za pár dní zvykneš a budeš ji vnímat jako svůj zub. Je to stejné, jako když nosíš hodinky, naušnice, taky si na to zvykneš. Cena korunek je odlišná, většinou je to 4-8 tis. Metalokeramickou korunku doporučují od 4 do zadu. Já jsem nechal dát celokeramické. Platím cca 7 tius za jednu a mám ji do hodiny hotovou, vyrabí se přes robota v ordinbaci- Cerec.Zuby jsem měl stašné, dneska nikdo nepozná, že je mám opravené a korunky. Takže korunka se dá uděůat k nepoznání. Přred časem jsem byl u doktorky s angínou a říkala mi, máte hezké zuby, bez plomb. Já si říkal, kdyby si je viděla před časem :D

Takže bud v pohodě a neboj se toho, nikdo nic nepozná. Jo a jak zde bylůo zmíněno, nenech se odbýt, podkud se ti nebude zdát barva korunky, tvar korunky, zubaři to řekni, Keci, že to není vidět se nedej. Já mu řeknu na rovinu, bud to uděla tak, abych byl spokojený, nebo práci nepřijmu a ni Vám ji nezaplatím :D

Není to jen o čištění zubů ale o stravování. Ptejte se co způsobuje kazivost zubů a odpověď na to jsou cukry a kyseliny, které jsou obsaženy v jídle, tedy nejen ve sladkém a kyselém, ale i tučném jídle. Takže nejde jen o to jak si čistíte zuby, ale jak často jíste, co a kdy jíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma váček na dásni

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]