Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co si myslíte o tzv. bio potravinách a potravinách dovezených z farmy? Jsou firmy, které tyto potraviny nabízejí, jsou opravdu daleko lepší než z obchodních řetězců? Něco bych si rád objednal, ceny jsou však daleko vyšší, proto mě zajímá, zda kvalita by měla odpovídat ceně? Zda jsou to potraviny méně chemické než v obchodech?
Děkuji
BIO označení není výmysl,potraviny takto označené musí být vyprodukovány za stanovených podmínek.Jestli je to tak skvělé to Vám skutečně nepovím,většinu zeleniny si v sezóně vypěstuju sám a skoro bio.Pozor na proklamace,že BIO znamená zcela bez chemie,není to pravda,jen je množství chemických přípravků,které lze v BIO hospodaření použít silně redukováno.Vyšší cena je ovlivněna tím,že při omezení chemických přípravků na ochranu rostlin a na jejich výživu je zpravidla nižší výnos a náklady na produkci jednotky.
V tuzemských podmínkách je to vysloveně podvod, snaha podstrčit naivním kavkám předražený šmejd, budiž čest ojedinělým výjimkám. I z vyspělého zahraničí, jakým nepochybně je Německo a Rakousko, pravidelně prosakují zprávy o údajných biovejcích, která ve skutečnosti pocházela z klecového chovu, biojatek s otřesnými podmínkami při porážce, či zkaženém biomase. Jak říká kolega, obraťte se na některého známého či příbuzného, který vlastní hospodářství. Dostanete skutečné bio...ovšem bez (falešné) nálepky bio.
Výrobek z vlastního hospodářství nemusí splňovat zdravotní normy. Například mléko se obvykle tepelně upravuje hned po tom co je nadojeno od krávy a tím se snižuje množství škodlivých bakterií. Kdo na to nemá technologii a nedělá to může riskovat ale dejme tomu že je farmář má odolné zdraví, ale když to sní/vypije někdo jiný, kdoví pak co to udělá s jejich zdravím...
Co znamená BIO, se dá dohledat na internetu. Jestli se to dodržuje, asi těžko někdo zjistí.
Takže jen moje malá osobní zkušenost z jedné farmy produkující ... Nebudu psát co. Nebylo by to fér. Ale mají BIO výrobu a tak jejich závod opouští BIO výrobky. Protože ale vyrobí mnohem víc BIO, než požaduje obchod, prodávají zbytek produkce jako normální výrobek, říkejme NEbio. Za normální cenu. Proč to píšu? Protože když si koupíte jejich BIO, tak jim přispějete na provoz, ale když si koupíte to obyčejné, tak si za nižší cenu koupíte stejné BIO. Jen o tom nevíte. A kolik je takových farem? Nevím. Já znám jen tu jednu. Ale divil bych se, kdyby to dělala jen ta jediná, o které to vím já..
Já,chemik,odpovídám:
Potravinářské suroviny jsou závislé na rostlinách a živočiších,pěstovaných za doslova asketických podmínek.Co to znamená?Obilniny,pěstované na tuzemských půdách musí bez přídavku minerálních hnojiv zákonitě chřadnout a trpět množstvím chorob.Naše zemědělství už existuje 2-3 tisíce let,po něž vyčerpává zemědělskou půdu a v ní tudíž chybí základní bioprvky.Totéž platí i pro pěstování krmiv pro hospodářská zvířata.Jak rostliny tak i zvířata tedy mají nedostatek základních materiálů pro vytváření zdravého organizmu.Pšenice je chorobná,trpí plísněmi a houbami,napadají ji ve zvýšené míře škůdci.Růst omezují i plevelné rostliny.Mouka z takové pšenice může být i zdraví škodlivá.
Já tvrdím,že by nebylo prohřeškem používání strojených(nikoliv umělých)hnojiv,je to jen dodání biogenních prvků do země.Jsou to také přírodní materiály.Dávat do půdy jen chlévskou mrvu také není to pravé,je to pro rostliny předávkování dusíkem,což se priojeví ve zvýšení obsahu dusíku v potravinách.Použití ochranných chemických prostředků proti škůdcům není také proti ničemu,při šetrném dávkování se p=rodukt zakrátko vytratí a do potravinového řetězce nevnikne.
Já bych se spíše bál lidské nevědomosti a hlouposti,než pochopení chemie potravin.
Kupuji mléko, tvaroh, kuře, uzeniny, mléčné nápoje, sýry z auta ,,farma Radonice,,. Chystám se i na maso.
Výrobky jsou kvalitní, chutné. Mléko nemá chybu, uzeniny též, pečené kuře je prostě jiné, samozřejmě lepší.
Tím, že jsou tyto výrobky českých chovatelů, tak si myslím, že podpořím naše firmy a jsou čerstvé, bez éček, barviv, zahušťovadel, stabilizátorů a to mě stačí.
Před 3-4 lety jsem koupila v Praze ve Vodičkově ulici č. 18 pytlík máku, bohužel již jsem na něj později již nenarazila, ale takový pěkný, kvalitní, modrý mák jsem nikde ještě nekoupila.
Jestli to má nálepku bio, nevím. Bio mám určitě na zahradě. Ale výše uvedené firmě věřím, že prodává kvalitní a ověřené zboží a ne nějaké dovozové, ošizené věci.
V náhodné bio prodejně, kde nemám kontrolu dodavatele, tomu člověk nemusí věřit. Proto by měl člověk mít svoji prodejnu, kde bude mít možnost zjistit si podrobnosti o dodavatelích a prodávaných potravinách a výrobcích.
Situace, která se stala u nás. Při výprodeji v Lidlu, nakoupili obchodníci zeleninu a druhý den ji prodávali v deset kilometrů vzdáleném městě, na farmářských trzích jako bio, třikrát dráž než koupili. Na jedněch trzích jsem viděl bio zeleninu od místního pěstitele, metráky, mrkev každá min 30 cm dlouhá a průměr jak lešenářská trubka. Nevím jestli by to takhle rostlo bez nějakýho dopingu. Já osobně tomu moc nevěřím.
samozřejmě, že nerostlo. Zkuste si vypěstovat zeleninu aniž byste tam přidal hnojivo. Vyroste vám kripl a ne zelenina. Pokud máte malinkaté políčko, nemusíte používat herbicidy k hubení plevelů, stačí když to ručně mechanicky odstraníte, ovšem nedocedu si představit, jak na hektarovém poli leze podnikatel po čtyrech a pleje plevel
Rozhodně nečekejte, že proklamované BIO výrobky jsou nehnojené a nestříkané. Sice se toho nesmí dávat tolik ,ale něco se dává: BIO by znamenalo vypěstovat vše bez jakékoli chemie a bez hnojiv, což je v podstatě blbost, protože za takových podmínek se vypěstuje velký kulový. A navíc by takové potraviny byly kurevsky drahé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.