Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plat zdravotních sester?

Od: andrea2® odpovědí: 10 změna:

Průměrná mzda zdr. sester v ČR je prý 25-28000 Kč hrubého. Předpokládám, že mezi nimy nejsou žádné manažerské platy, které by to zkreslovaly a většina z nich má "pouze" středoškolské vzdělání. Není to trochu moc na obvyklé středoškolské platy ČR?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

venkov4ever*
hodnocení

0x

Určitě ne. Vzhledem k náplni jejich práce a času, který v zaměstnání stráví, je to spíše málo. Kritický nedostatek zdravotních sester to jen potvrzuje. Já bych tu práci nedělal ani za třicítku na ruku. *stop*

hodnocení

0x

Není! Je to silné podcenění pracovních výkonů sester v třísměnném provozu ve dne v noci. Bez sester by se doktoři ani neuprdli. Vyzkoušejte si to!

vilik*
hodnocení

0x
Obávám se, že i tato suma by se vám za "pouze" středoškolské vzdělání nelíbila.
Je totiž včetně mraků přesčasů a příplatků za noční, víkendy a svátky.

tictac
hodnocení

0x
Mě fascinuje, že se pořád někdo řídí průměrným platem a je jedno v jaké oblasti.
Pro info : ve státním jsem za 4roky praxe viděla na výplatní pásce maximálně 23 tisíc včetně všech příplatků a presčasů.

jabraka*
hodnocení

0x

Musí se rozlišovat,zda jde o ZS ve státním zařízení a v soukromém středisku.Podle mé zkušenosti(hemodialyza),je tnto plat nižší až o 2000 proti státní nemocnici.Neprojeví se tam na př. peníze ,které stát dodá na zvýšení polatů ve zdravotnictví.Soukromníka to nezajímá.

JABRAKA

hodnocení

0x

tak všeobecná sestra je profese vysokoškolská, tedy i platy musí být nastavené tak, aby se vysokoškolačkám do té praxe chtělo. a těm se do praxe stejně moc nechce - alespoň co tak kolem sebe vidím, tak s titulem pracují spíš holky, co už byly sestry i před ním a jenom si z nějakého důvodu doplňovaly stupeň vzdělání než že by nastupovaly čerstvé absolventky. co jsem na koukla na stránkách ÚZISu na průměrné platy, tak v roce 2013 (novější tam nebyl nebo jsem ho v rychlosti nenašla) byl celkem 28.706 Kč, přičem ale základní plat byl 18.178 Kč - ten zbytek se na něj nabalil na různých příplatcích. vzhledem k tomu, že průměrný věk všeobecných sester je asi 43 let, tedy za sebou mají průměrně zhruba 20 let praxe a platy ve zdravotnictví s praxí stoupají, tak ten základní plat bez příplatků za přesčasy, vedení, riziko, víkendy, svátky... není zas až takové terno, aby se kvůli němu absolventni do práce hrnuli *nevi* týká se to platů, tedy státní sféry. průměrná mzda (tedy v soukromé sféře) všeobecné sestry byla 23.647 Kč, tedy o nějakých pět tisíc míň.

jestli to je moc nebo málo, těžko říct. to si musí sestry rozhodnout samy, jestli jim stojí za to za ty peníze pracovat, nebo jestli radši budou dělat něco jiného... a zatím jich je trvalý a dlouhodobý nedostatek *nevi*

jabraka*

vzdělání nových sester je dnes nutné bakalářské.Pokud mají dnes fungující sestry maturitu,zůstává jejich vzdělání dostatečné.

JB

a já psala, že nezůstává?

elles
hodnocení

0x

jabrako, podle mě to nepíšeš správně. Vzdělání nemusí být jen bakalářské , ale stačí i DiS ne. A ti co vycházejí jen ze střední, tak musí pracovat jen pod dozorem, čili jako ten co má jen ošetřovatelský kurz ne?

jj, dis stačí a ti, co DNES vycházejí ze střední nejsou všeobecné sestry, ale zdravotničtí asistenti. ale všeobecné sestry, které získaly vzdělání ještě v dobách, kdy se všeobecné/zdravotní/dětské sestry na střední škole vzdělávaly, ty jako sestry normálně samostatně pracovat mohou a VŠ si doplňovat ze zákona nemusí (ale mohou, pokud chtějí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]