Výroba moštu, konzervace

Od: Datum: 04.07.16 21:00 odpovědí: 9 změna: 06.07.16 00:50

zdravím,,,,nevíte někdo jak si doma vyrobit mošt?Ale aby vydržel,,díky


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.07.16 21:27
avatar

Vymyslel to Louis Pasteur, případně můžete zamrazit.

Datum: 04.07.16 21:56

,,mi se jedná jak ho vyrobit a ne kdo ho vyrobil asi tak moštárny nějak nejsou

Datum: 04.07.16 22:16

Nejlépe je určené ovoce vylisovat a následný produkt vhodným způsobem konzervovat. To vše se dá udělat i v domácnosti.

Datum: 05.07.16 20:18

ptala jsem se jak?

Datum: 04.07.16 23:11
avatar

Mošt vyrobíte doma vymačkáním šťávy z ovoce, postup je na každý druh jiný. Jinak, nevím odkud jste ale já mám v okruhu 20 km moštáren 5 (pět)! Cena za litr jablečného moštu 7 Kč (přefiltrovaná 9 Kč) rok 2014 od té doby jsem nekupoval, nevím. U vína je většinou 1 Kč za stupeň cukernatosti a odrůdě. Třeba Pálava, krom toho, že hrozny nechce nikdo prodat se běžně vyšplhájí na 26 Kč za kilo a čistá šťáva potom 40-60 Kč za litr.

Datum: 05.07.16 01:58

Mošt můžete vyrobit z jakéhokoli ovoce. Nejlepší je z jablek nebo z hrušek. Ale je potřeba aby byly zralé. Aby byl sladký. Je potřeba na to mít nástroje. Drtič ovoce, lis, nějaké nádoby v kterých to necháte ustát, nejlépe demižóny. Ovoce rozdrtíte, vylisujete a šťávu dáte do demižónu, který řádně vymytý vydezinfikujete zapálením sirného knotu. Necháte stát na chladném místě do druhého dne, aby se ustál a kal klesnul ke dnu. Druhý den mošt stočíte pomocí hadičky do hrnce. Dáváte pozor abyste nenasál kal usazený na dně demižónu. Zahřejete na 80°C přitom sbíráte pěnu která se vytváří při zahřívání nahoře. Pak hadičkou stáčíte do petlahví a uzavřete. Uložíte na chladném místě. Takový mošt vydrží klidně celý rok. Při konzumaci můžete ředit vodou, protože je silný, ne jako kupovaný krabicový. A hlavně je vyrobený bez chemických konzervantů.

Datum: 05.07.16 20:17

No kdybych měla drtič a lis tak je mi to jasné díky

Datum: 05.07.16 07:54
avatar

No já nevím, nedělám to, ale dotyčný asi ví jak mošt jako takový nadrtit a vymačkat, ale chtěl slyšet, aby mu za 2 dny nezačal kvasit.

Jelikož jsem to dělal před lety , kdy byla nadúroda jablek, tak pro mne jedinou záchranou bylo každou láhev do které jsem mošt stáčel vysířit sirným knotem zakoupený v zahradnictví.Pak mošt opravdu vydržel dlouho...

Datum: 06.07.16 00:50

O tom jsem psala. Aby mošt nezačal kvasit, musí se vysířit zapáleným sirným knotem ten demižón do kterého se dává vylisovaná šťáva ustát.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.