Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pred 1989

Od: iq55* odpovědí: 72 změna:
kdo dělal měl se lépe než dnes.Dobře nebude-dobře bylo.

72 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stany*
hodnocení

0x

Bohuzel svata pravda... Kazdopadne at si kazdy sahne do svedomi, jak cinkal klicema.

lidka*
hodnocení

0x

Nesouhlasím! *stop*Dobře bylo jenom pro někoho. A nezáleželo to na tom jak pracuje, ale na tom, zda patří ke kádrovým rezervám a je členem jedné strany. Samozřejmě, že dneska to také není úplně bez přítelíčkování a i dneska fungují ty správné známosti - ruka ruku meje! *placni* Ale pokud je člověk šikovný, pracovitý a má nápady, tak má šanci se dobře uplatnit. Platí to nejen o řemeslech, ale i jiných profesích. Má možnost jít do světa na "zkušenou". Já jsem si určitě po roce 1989 hodně polepšila, už jsem to několikrát psala. Ale to neznamená, že všechno hodnotím pozitivně. Je hodně věcí a i zásadních, které mne rozčilují. A snad nejvíc mne vadí, jak lidi mění touha po moci a ze skromných a slušných lidí se stávají hamouni a arogantní náfukové, kteří rychle zapomínají, jak žije nejméně polovina národa. A nehledí na to, jak to zlepšit, ale na vlastní prospěch. Nejsou to všichni, ale je jich na můj vkus hodně. Určitě nezávidím těm, kteří se k majetku dostali svými schopnostmi a pracovitosti. A je málo obviněných a především potrestaných, kteří se k velikým majetkům dostali podvodem a korupcí. Každá doba má své vyvolené, své klady i zápory - stoprocentní spokojenost přeci nebude nikdy existovat. A je to asi dobře, protože ta nespokojenost přináší nové věci. :)

Hluboce se omlouvám.Svůj názor na tuto věc jsem již uzavřel jinde. Pokusme si ale odpovědě, kde je , nebo co je příčinou oněch nedostatků a nespokojenosti lidky.Já bych řekl , že to jsou příležitosti.A tyto příležitosti vytváří samotné podmínky (zákony , výchova , možnosti, jistá beztrestnost , touha po majetku a vlivu a pod. )ve společnosti.Chceme-li změnit člověka , musíme nejprve změnit podmínky ve kterých se realizuje a žije.

doplněno 02.11.09 15:32:

A k panu milancukrárovi: Jak je to s tou prací? Která se v současnosti vyplatí mnohem víckrát než dříve - poctivá nebo vypočítavá , podloudná , nepoctivá , fyzická nebo buziness? Ale někdo musí fyzicky pro ten buziness vytvořit hodnoty.Jinak prostředky získané jen z byznysu nemají žádnou hodnotu i když se za ni vydávají a to spěje ke krizi.

doplněno 02.11.09 15:48:

A ještě:Kdo dělá i dnes musí se mít lépe, říka p. milancukrar.Zkusme počítat:Před revolucí byly výplaty dejme tomu 4 až 6 000,- Kčs.Dnes je průměrná mzda něco přes 20 000,-Kč. to je zhruba 4x více než dříve a je ještě otázkou kdo na tento průměr dosáhne. Kolikrát jsou vyšší ceny dnes - nájemné , benzín , chleba , brambory,doprava, léky , a další životně důležité komodity? Je to 6 až 10x více.Jak je to tedy s vylepšením existence z pohledu těchto faktů.Ano,najdeme i komodity , které mají přibližně stejnou cenu jako dříte (elektronika),ale je životně důležitá?

hodnocení

0x
respektuji Váš názor, ale nesouhlasím, a dokonce si troufnu toto: "kdo dělal měl se lépe než dnes" je to lež.
cituji Vás: "kdo dělal měl se lépe než dnes" a doplňuji že pokud dělá i dnes musí se mít lépe jak dříve..
iq55*
hodnocení

dobře beru váš názor,já jezdil v ČSAD ,rozvoz mléka plat 4800- 5700 podle jak se mi chtělo jezdit,na cisterně 9800 kčs.KSČ Bylo s...o ale kam se hrabalo za dnešníma l...a.A pane cukrar,řekněte že nemám pravdu.
doplněno 02.11.09 15:20: klíčema sem cinkal i jááá neměl jsem rád komunisty.
raadek*
Myslim si, ze mame co jsme chteli a doladit to muzeme u voleb. Na vyber mame dost stran abychom se v nich ztotoznili - extremni pravici pocinaje a ultralevici konce. Staci jit pouze k volbam. R.

nemáte pravdu, jezdit s cisternou a časně vstávat, jak hodne jste "dostával" máslo a sýry?

cinkání klíčů sem netahejte, to dělali i komunisti

jabraka*
hodnocení

0x

Nikdy jsem nebyl členem vedoucí strany a problémy jsem v životě neměl.Dá se říci,že jsem 40 let pracoval a můj plat byl slušný.Bydlení levné a nedostatek banánů mi nechyběl.Moje děti si v klidu udělaly střední školu i bez přímluvy strany a vlády.A po roce 1989 jsem do nové vedoucí strany vstoupit nechtěl a najednou jsem byl přebytečný a dva roky před důchodem jsem byl za léta poctivé práce vyhozen.Dnes vidím to,co se mi také nelíbilo.Obrovské rozšíření byrokracie a nezákonnosti.Pro chudé lidi jen nezájem úřadů,pro dospělé děti beznaděj a odříkání.

A dnes i političtí funkcionáři souhlasí s tím,že když nebude 15% lidí dělat,z čeho se bude tvořit národní důchod?Z čeho zbude na zdravotnictví a na důchody?Toto není k diskuzi,to je prostý fakt a ten nebudou řešit ti,co rozpoutali šílenou inflaci a ztráty hodnot.

Ti co rozkradli to,co lidé nastřádali do státní kasy před rokem 1989.Tehdy státní banka disponovala přebytkem deviz v hodnotě téměř 200 mld dolarů.Kdepak asi jsou?A přebytek státního rozpočtu 800 mld korun směrován k pohledávkám ve spřátelených zemích.

Od roku 1989 se na toto téma ani jednou v parlamentu nediskutovalo.

JABRAKA

hodnocení

0x

Co je dobre a co je spatne?

Ve srovnani se zapadnim svetem objektivne dobre nebylo. Staci se podivat, kde uz byli, co meli. Ve srovnani treba s Afrikou bylo primo skvele.

Na druhou stranu spatne take nebylo, protoze se nic jineho proste neznalo. Bylo zkratka jak bylo.

A dnes je zase jak je dnes. Kdo byl zvykly, ze se o nej stat postara, ten dneska repta a zadne klady ho nezajimaji. Ten, kdo se umi postarat sam o sebe, ten je spokojeny a ma se dobre. Vidi prilezitosti, jake drive nebyli a dokaze jich vyuzit.

Mame se stejne jako ve zbytku zapadniho sveta a budeme se mit i nadale. Mame se daleko lepe, nez treba v te Africe. Mame vodu, jidlo, energii - co vic potrebujem.

Nevim o zemi, kde by se meli vyrazne lepe, nez u nas. Z toho usuzuji, ze se mame dobre.

Proto pokladam Vase tvrzeni za nepravdive a zalozene na zaslepene lasce k socializmu.

Ale je dobre, ze citite, ze se nemame nejlepe, jak bychom se mohli mit. Prave touha po tom mit se dobre vzdy hnala lidi kupredu. Ve chvili, kdy se budeme mit nejlepe, tak zacneme zaostavat.

Takze jen vice takovych jako vy, kteri chteji ve spolecnosti pokrok a jiste se o to i zaslouzi svymy ciny, nejenom blbymy kecy.

Pane axus , vcelku s vámi souhlasím.Ale jedno mně nejde na rozum:Jak je možné že západ se mají líp než ostatní svět?Vždyť vy jako technik jistě uvažujete v intencích zákona zachování energie a hmoty.Chceme li na jedné straně rovnice přidat , musíme na druhé logicky stejnou hodnotu odebrat , Což jejich lidem rychleji kmitají ruce , rychleji mávají lopatou , vypěstují více plodin na poli atd.?Nebude to třeba také tím , že sbírají mozky z celého světa , včetně sportovců a proto nemusí na jejich výchovu vynakládat prostředky?Nebude to také tím , že odjakživa u nich pracují cizinci za nižší honoráře a nebo také tím , že si dolarem a vojensky si ohlídají celý svět a zdroje přírodního bohatství?Jak je možné , že tam stojí benzín v přepočtu 4,- Kč . Což mají 5x nižší náklady na jeho zpracování a distribuci? Toto neni zaslepená láska k socializmu.Je to snaha nalézt příčiny nespravedlnosti a touha po jeji vyšší úrovni.

hodnocení

0x

budou dva tábory lidí, jedněm se to líbí, druhým se to nelíbí. Navzájem se nedohodnou, ale MUSÍ se respektovat.

Dřív by jste ani toto nemohli napsat.

kjanik112*
hodnocení

0x

Podepisuji se pod názory p.cukrara a axuse.Říkám si,že štěstím tohoto národa je, že většina lidí v této zemi je lidsky slušná.Sama a dobrovolně dodržuje svůj morální kodex,protože tak byla vychovaná.Nevšimli jste si dosud,že lidský odpad je tady v menšině?Většina lidí chce jen to,co si poctivě vydělá,nekrade.Kdyby všichni občané zde byly jako naši politici-tak do večera národ přestává existovat.

hodnocení

0x
Hned po listopadu se mělo víc padnout ekonomicky na hubu. Mnoho občanů chce změnu, nelíbí se jim celkový zkorumpovaný stav země. Čekat na volby- tudy cesta není - to se jen figurky na šachovnici přesunou a jede se dál a můžete se snažit volit koho chcete. Jediný, ač s tím nesouhlasím, způsob změny může nastat tehdy, až poteče silně do bot. To znamená ekonomický rozklad, destabilizace země, chaos. Takový stát pak pro obživu národa smění klidně všechny dekrety.Je spíš třeba se zajímat, kdo tady tuneluje firmy, rozkrádá státní majetky, ožebračuje obyčejný lid, podvádí Čech Čecha, sledovat jaké lidské zrůdy nám tady vládnou. Máme vládu, kterou nikdo nevolil! 20 let od 89 nám vládnou na úředech komunisté a estebáci- vymyšlené tituly a spoustu jiných věcí, které se vymyslely v komunistickýh dílnách, s tím nic neudělá žádný policajt ani právník- tito jsou jen loutky. A kdo z nich by to chtěl brát poctivě musel by si hodit mašli.

hodnocení

0x

Ve středeční MF Dnes, jsou články od studentů. Jedna studentka píše, že: "dneska máme mouchy, dříve to byly masařky!"

hodnocení

0x

a opět MF Dnes, čtvrteční a státní dluh nejen naší země. ale celého světa. Poučné čtení pro ty co si jen stěžují. A mají právo si stěžovat.

Dřív si nemohli stěžovat, ne že by nemohli ale nemohli.

hodnocení

0x

Hovoříme o stáním dluhu a že jej mají všechny státy.

Mně by zajímalo komu dluží jednotlivé státy , když všichni jsou v dluzích?

Konu dluží naše republika , kdo je věřitel?

Kdo by byl případným arbitrem , kdybychom dluh nezpláceli?

Kupte si dnešní MF dnes a tam je to rozebráno a popsáno, kolik komu kdo dluží.

co dál není jasné?

hodnocení

0x

Nikomu neupírám jeho názor, ale doporučuji opět pondělní MF Dnes. Obsáhlé články jak jsme se měli, co kdy a jak stálo, co si kolik si toho koupíme dnes.

Máme se lépe jak dříve, páč komunisti jsou ......

randolf*
hodnocení

0x

*bzum*Dobrý den. Po přečtení všech příspěvků jsem došel k názoru přímo šalamounskému, že v něčem je líp a v něčem ne.Jen pro informaci: jsem v důchodu, nestěžuji si, v partaji jsem žádné nebyl, klíči jsem cinkal jelikož mě štvaly povinné průvody na 1. května. Ono je všechno relativní. Můžeme za hranice, koruna je směnitelná, máme supermarkety, západní zboží atd. Co ovšem za bolševika nepamatuji, to jsou žebráci, obrovská kriminalita, když už se kradou a do sběren odvážejí železné mosty, lokomotivy a koleje, tak to je na mě trochu moc. Výplaty dávek nepřzpůsobivým, kteří jsou pak na tom ekonomicky lépe než poctivě pracující, dále dnešní justice o které se domnívám, že nadržuje více grázlům, tak to mě optimismem moc nenaplňuje. A o morálce našich politiků škoda mluvit. Takže každý si může vybrat, že? Hezký den. R.

lidka*

Souhlasím! My jsme zažili tak nějak napůl v pracovní aktivitě před rokem 1989 a druhou polovinu po roce 1989. Také jsem cinkala, protože mě štvalo mimo jiné poslouchání za dveřmi a donášení. Takže když se nám s kolegyní něco nelíbilo, tak to bylo spíš šeptem. Ale protože já osobně jsem neuměla moc držet pusu, tak jsem to neměla zrovna moc lehké a místo mě mohl šéfovat loajálnější člověk. Takže po saměťáku jsem si skutečně polepšila a také si nestěžuji. Ale bohužel je toho moc, co se mi nelíbí. Myslela jsem si, že to půjde o něco lépe a rychleji. A že jsou lidi na sebe víc nepřátelští - to je fakt. Jak se rozvírají nůžky mezi movitějšími a chudšími - závist k tomu neúměrně roste. A to je myslím jedna z příčin kriminality. A bohužel naši představitelé moci nejsou příkladem. A tím končím, ať zase nemám průšvih. A to je také ten můj problém i dnešní doby. Hezký večer!

chtělo by to přečíst statistiku.

Že by se zapomělo co uniklo komunistům za krádeže, tuším Zapadlo a automobilka Škoda? Jak se mohl pohybovat po ulici žebrák? Vždyť MUSEL chodit do práce a předstírat že pracuje. někteří ani nepředstírali a dostávali plat. Kriminalita? Samozřejmě že byla, ale komunisti měli výhodu, že co nechtěli špatného sdělit to zakázali.

"Výplaty dávek nepřzpůsobivým, kteří jsou pak na tom ekonomicky lépe než poctivě pracující," to je ale nepřesné a zavádějící, páč se nemají lépe nežli já.

Velice s Vámi souhlasím, pane randolfe v "...každý si může vybrat, že?"

Rovněž Vám přeji hezký den

a máme se dobře, že sdi tu můžeme takto postěžovat a nikdo nás za to nenechá upadnout na služebně na schodech"

malvinka*

Opomenul jste milý randolfe zapáchající spolujezdce bezdomovce v tramvajích. *palec*

...:) malvínko ještě převoněné lidstvo voňavkou...

randolf*

*smich* Malvínko nezapomněl, pouze jsem nejmenoval žebráky s tramvajenkou. R.

hodnocení

0x
Česká republika byla v roce 1990 nucena oficiálně přiznat, že v období nelidské rusko-české komunistické totalitní diktatury 1948-1989 a přímé ruské vojenské okupace 1968-1991 bylo totalitními státními orgány tohoto rusko-českého kriminálního státu odsouzeno z politických důvodů teroristickými rozsudky do komunistických věznic a koncentračních táborů 275.000 lidí, které je nutné rehabilitovat. Přesto tito přisluhovači rusko-české totalitní diktatury a ruského okupačního režimu, kteří těchto 275.000 lidí na léta a desetiletí zbavili svobody a tisíce dalších popravili, umučili nebo zavraždili, zůstali - na rozdíl od nacistického Německa - zcela nepotrestáni. Právě naopak! Mohli se bez jakéhokoliv omezení - jako vedoucí kádry nelidské rusko-české totalitní diktatury, ponechaní ve všech rozhodujících popřevratových pozicích - nanejvýš úspěšně zúčastnit následné revoluční rusko-české privatizace veškerého českého národního majetku do soukromých rusko-českých rukou, rovněž i majetkových restitucí a kádrových rehabilitací... Může to být důkazem, že dnešní Česká republika - členský stát NATO a EU - zůstal rusko-českým (post) totalitním Kriminálním státem? Existuje něco, co by takové podezření přesvědčivým způsobem vyvrátilo? Pokud ano, tak co!
tesyk*

Hezky napsáno...škoda jen, že to není z Vaší hlavy cibulka.net/..., ale plagiátorství je dnes bráno jako samozřejmost...

Jsem z celé diskuse na rozpacích. Tak jak sleduji sdělovací prostředky , tak řada těch kteří byli za bývalých časů (tzv.totality) perzekuováni , dnes sami veřejně přiznávají i ve sdělovacích prostředcích , že a jak škodili a vědomě podvraceli tehdejší republiku . Divíte se , že byli perzekuováni? Jistě bychom ani my ve své rodině netrpěli rozvraceče . To neuvádím na omluvu , ale jako fakt , který funguje i dnes jen s tím rozdílem , že současné poměry to zařídily poměrně prozřetelně a demokraticky. Staví lidi proti sobě ( politicky , nábožensky , etnicky , majetkově , rasově atd.) , kteří v podstatě vykonávají mezi sebou obdobné praktiky jako kritizovaný minulý režim. Bylo by zajímavé znát , kolik lidí za předchozích dvacet let , a ne vlastní vinou , přišlo o existenci , zdraví , majetky i životy? Zařizuji to lidé mezi sebou a tím je zdánlivě omluven současný způsob hospodaření .

"Divíte se , že byli perzekuováni"to značí o Vaší neznalosti minulého režimu,"kolik lidí za předchozích dvacet let , a ne vlastní vinou , přišlo o existenci , zdraví , majetky i životy?"vůbec nechápu na co se ptáte, jako že demokracie někomu vzala legálně nabytý majetek, že demokracie někomu zdraví?, že demokracie někomu vzala život, že někoho poravily?nechápu...

Ne. Já se na nic neptám , Jen jsem se vyjádřil v diskusi k diskutované problematice a dá l své úvahy k zamyšlení ostatním.Demokracie jistě nikomu neublížila.Mám na mysli , že ubližování v současnosti neprovozuje stát ,ale provozují samotní lidé a subjekty mezi sebou. Dnes a denně jsou jednotlivé případy zveřejňovány v telebizi a pod. ( vraždy , krádeže , neoprávněné výhody , nepřiměřené exekuce zpronevěry , vydírání , lichva , bezúhonnost toho kdo si to zaplatí , no stačí sledovat zpravodajství televize. A výsledek je v podstatě obdobný jako dříve, jak jsem uváděl v předešlém příspěvku , jen snad s tím rozdílem , ža dříve to odnášeli majetné kruhy a dnes je tomu viceméně naopak..

randolf*

*sok* Máte pravdu ubližování neprovozuje stát avšak stát provozují, lépe řečeno vedou opět lidé. Je též dobré si uvědomit, že do vysokých politických funkcí se nedostali prostí pracující ale lidé, kteří měli velký okruh známostí tedy vrcholné politické posty, veksláci, šmelináři atd. Tito lidé měli pochopitelně v záloze finanční provozní kapitál. Proto mne jednou rozdováděla věta jednoho pseudomudrce, že jsme všichni byli na jedné startovací čáře a měli stejné možnosti. Jen bych se ještě rád zmínil k tomu rasismu. Přiznávám, že to není z mé hlavy ale je to pravdivé. V Čechách není rasismus v takové velké míře jak to někteří prezentují. Chová se někdo rasisticky k Vietnamcům? Domnívám se, že ne, oni pracují, chovají se slušně, nepožívají sociální dávky a v domě o nich nikdo neví. Jen ještě k Vámi zmíněným exekucím. Je pravda, že se do tíživé situace dostaly rodiny které si vzaly hypotéku na bydlení a ztratily zaměstnání, těch je mě líto. Na druhé straně existují mladí manželé, kteří chtějí rok po svatbě mít naprosto všechno, drahé televizory, domácí kino, auto atd. Ti si půjčí velké obnosy, ať lidi vidí, že na to máme, a pak nastanou problémy. Já jsem si například koupil auto ve 40 letech a to byly jak se říká sociální jistoty. No nějak jsem se zakecal. Přeji hezký den a optimismus. R.

Ano, chtěl jsem napsat odkaz jako Ty, ale pak jsem to mírně upravil a otiskl- samozdřejmě, že jsem věděl, že hodně čtenářů bude vědět odkud VANE VÍTR. Nějak tak to vidím i já.
doplněno 11.11.09 18:28: odpověď pro tesika
doplněno 11.11.09 18:32: opravuji -tesyka

hodnocení

0x

máte úžasně jednoduchý svět, žít bych v něm nechtěl...

randolf*

*stop* Kdosi moudrý pravil: Měj svůj názor, nevnucuj ho druhým a respektuj ostatní. R.

To je dobré, ušlechtilé, ale ze svých zkušeností Ti mohu říct, že to je cesta k totalitě. Drž hubu a krok?...to nemyslím na Tebe.
raadek*
Ze zkusenosti co jsem za poslednich 20 let ziskal bych chtel v klidu dozit v minulem rezimu. R.

raadeku, respektuji Váš názor a lituji Vás, nebo blahopřeji.

raadek*
Jmenuji se Milane Radek, ale bohuzel uz tu prezdivku asi nekdo ma. Mam rad klid a pocit bezpeci, ale v tomto rezimu jsem ho nenasel. Za to uz vim co znamena slovo deprese a nepretrzity stres. Samozrejme take respektuji vas nazor. R.

Příště si dám větší pozor a hlavně budu přemýšlet, Radku, omlouvám se, ale většinou kopíruji jméno.

Prosím, ještě je důležitý věk Radka.
randolf*

*palec* Myslím, že přímo cesta k totalitě to není. V případě, že svůj názor zastává většina a je shodný tak držet hubu a krok nemusí ale názor mohou prosazovat. Zkušenosti máme asi spolu stejné. Hezký den a úsměv! R.

doplněno 11.11.09 22:43:

Pro rtepdlogrtep®

To samozdřejmě! Věk je důležitý jenom pro mně, abych věděl, jak dlouho měl zkušenosti s totalitou. Jinak názor, ať si prezentuje každý, jak je mu libo.
raadek*
V minulem rezimu jsem zil cca 20 let. Milane kazdy ma sve priority a tomu odpovida jeho vztah k tomu ci onomu rezimu. Nekomu vyhovuje odpracovat si svych 8 hodin, prijit domu a mit klid bez hrozby exekuci, strachu o praci, obav o sve deti a dalsich vedlejsich produktu demokracie. A jsou samozrejme lide, kteri jsou psychicky odolnejsi a tento drsny zpusob zivota jim vyhovuje. Tech je samozrejme vetsina. Podle meho je to navrat k prirode, kde silni jedinci vyhravaji, ale ja mezi ne bohuzel nepatrim. R.
Radku, "tech je samozrejme vetsina." které myslíte a jak jste dospěl k číslu, že je jich většina? Kdo to počítal?
raadek*
Beru-li v uvahu dlouhodobe vysledky voleb, tak komunisti maji stale kolem 13%. Dale pripocitam lidi, kteri by je volili, ale k volbam nechodi to jest odhadem 7%. Jsem tedy na 20% lidi, kterym minuly rezim nevadil. Upozornuji, ze stale pisu o 80 letech. A pak jsou tu mladi lide vyrustajici a zijici v tomto rezimu, ktery je pro ne prirozeny jako byl pro me ten minuly. Zbyva jeste zbytek starsi generace, jenz se demokracii prizpusobila, cemuz odpovidaji vysledky voleb. Je to pouze muj osobni odhad a jiste se s nim da polemizovat, ale muj nazor je, ze kapitalismus, demokracie a trzni hospodarstvi nedava slabsim lidem zivotni jistoty. Z toho vyplyva, ze se vracime zpet ke zvireci hierarchii. Doufam, ze jsem neporusil pravidla poradny a podotykam, ze jsem nikdy nepodporoval zadnou stranu, ale myslim si, ze socialismus vedeny slusnymi lidmi by mel blize k lidskosti nez kapitalismus. R.
pu®

S posledním bodem souhlasím - ono jde jen o to, že socialismus jakožto koncept je trvale neudržitelný, neboť už od základu jde o utopii, která nepočítá s lidským charakterem. Jinými slovy socialismus je krásná myšlenka, kdyby se její teze neodvíjela od předpokladu, že člověk je tvor nikoliv soutěživý a za všech okolností přizpůsobivý. To vyhovuje zmanipulované mase, ale myslícímu tvoru naopak. Socialismus je snazší - proto ta obliba. Demokracie je těžší a méně zvladatelná, zvlášť pro národ, který je v tomto směru hodně pozadu. Proto ta nechuť - nechce se nám.

lm®

V roce 1989 mi bylo 20.

V toto směru jsou zde dva nesmiřitelné tábory.každý soudí podle toho ,jak dobře se mu žije dnes.Ano,člověk má tendenci zapomímat a vzpomenout jen na to lepší ( viz. naši předci vypráví o krásném dětství či množství sněhu a neuvědomí si třeba,že toho sněhu bylo jen po pár zim více a že si hrávali s dřevěným polínkem ukusujíc suchý chléb...)

Nicméně je třeba říct,že se zde srovnává nesrovnatelné.Tak mnoho se toho změnilo!Jen se kolem podívejte!

Nevím ,jestli se mám lépe nebo hůře.Velký rozdíl vidím hlavně v pracovní morálce,zatím co dříve chlapi zašli na svačinu do hospody "na jedno a gulášovku" a do práce se jich dobrá třetina už nevrátila.Dnes v prac.době nikam nepůjdou.Zaměstnavatel si velmi dobře ohlídá koho ,proč a za co platí.A tak to má být,je správné,že jsem-li k práci ať sem odměněn a naopak.

Klíčemi jsem necinkala,politika mne nikdy nezajímala.Věci jsem brala tak ,jak přišly.

Za komunismu jsem coby mladé děvče pracovala jako kuchařka za 1500-2500Kčs čistého-dle sezóny.Dnes jako dělnice v automobilce mám cca 15 až 18 000Kč čistého.Myslím,že kdo má to štěstí,že má práci a ruce k práci,nemusí se mít zle.Záleží ovšem taky na tom,co si pod tím,kdo představuje.

Jedinou výtku či výhradu bych přece jen měla a tou je sociální nejistota.Tenkrát měl každý práci jistou,dnes nevíte dne ani hodiny. Totˇ můj názor na věc.Lenka

pt®

Téma: kdo dělal, měl se lépe než dnes. Pokud je myšleno, kdo dělal před r. 1989 měl se lépe než dnes, tak provokuje. Všichni museli být zaměstnaní, pracovní morálka nebyla u všech stejná, odměny podle pol. příslušnosti. Na maso fronty, na ovoce fronty, na toalet. papír, na kakakao, na oříšky a mnoho a mnoho jiného, zase fronty. Když šel někdo později z práce a chtěl si koupit pečivo, tak už nebylo v krámě nic. Elektronika příliš drahá, nábytek jakbysmet, a mít auto to byl jen sen. Kdo dělá dnes, může si toto vše dopřát podle libosti a v kteroukoli denní, či noční dobu. Supermarkety mají vše. Jen mladí dnes neumí tolik šetřit. My jsme v důchodovém věku, zvyklí šetřit a poctivě pracovat, nic od jídla nevyhodit a máme se opravdu moc dobře, v ničem nestrádáme.

Téma: dobře nebude-dobře bylo. Zase provokace, nebo konstatování? Jak bude, zaléží na vedení státu, jak bude hospodařit se státním majetkem. Jaké budou zákony, jaká bude péče o děti, mladé lidi, nemocné, postižené a potřebné. Máme možnost s mužem vycestovat k dceři do země Beneluxu. To je pravá demokracie, je postaráno o potřebné, ne tak, že jsou zavřeni v ústavu, ale pokud jsou pohybliví, chodí např. 2x v týdnu na 2 hod. do práce, kde hrabou listí, zametají apd. Trvá jim to nepoměrně déle, ale jsou mezi lidmi, všichni se k nim chovají, jako k lidským bytostem a tito lidé mají pocit užitečnosti. V nemocnicích vybavenost personálu cizími jyzyky, technikou a přístupem k pacientovi je nesrovnatelná. Od chod do důchodu v 65 letech, ale lze už taky předčasně v 50 letech. Žena, když dovrší 50 let věku, žádá práci na poloviční úvazek a o 4 denní prac. týden. A plat, ten se je nemění, protože si ženy váží a potřebuje klimakterium prožít bez zátěže. Auto se před krámem nezamyká, nekrade se. O prázdninách děti v pozdních hodinách venku, nic se jim nestane, protože večer jsou téměř všichni venku, sedí v kavárničkách, baví se, zdraví se, usmívají se. To je jen zlomek, co tady píšu. Až bude taková vyvinutá demokracie u nás, budeme žít, jako v ráji. Chtěla bych dožít v takové zemi Beneluxu svůj život a mít pocit, že jsem člověk, ale s našim důchodem to nejde. Tam jsou platy nesrovnatelné s tím, co si za ně pracující člověk může koupit tam a tady. Tady si člověka 40 let nevážili a plat byl jako žebračenka. Přesto je to nyní lepší než před r. 1989 a mohlo by být ještě lepe. Nebo jsem idealista?

miljan*

Po 1989

20 LET PO REVOLUCI A STÁLE ČEKÁME NA VYTOUŽENOU SVOBODU. NA SKUTEČNOU DEMOKRACII.
Je listopad 2009. Slavíme 20 let trvání svobody. Přesto se domnívám, že stuhy trikolory můžeme směle opět umístit na důstojná a viditelná místa. Netvrdím že před listopadem bylo lépe. Přesto shrnu do následujícího výčtu důvody proč opět připevnit stuhu na kabát:
- Korupční prostředí v našem státě bují více než před rokem 1989.
- Díky podlézavé politice našich demokraticky zvolených vlád jsme opět ztratili suverenitu.
- Ekonomická situace velkého počtu rodin je více než katastrofální
- Nezaměstnanost se stále prohlubuje. Není to jen vinou světové krize.
- Státní dluh a deficit státního rozpočtu se pohybuje v několikanásobně větších hodnotách než před 20ti lety
- Důchodová reforma stále není dopracována a nikdo dnes vlastně netuší jak zajistit svou penzi
- Kriminalita v naší zemi několikanásobně stoupla. Mnohdy zůstává bez trestu.
- Financování zdravotnictví je v katastrofálním stavu v kombinaci s finanční situací pacientů
- Bují rasismus, nenávist. Pravda je pošlapávána a lásku nikdo nevidí...
- Z lidí se stali bezohlední sobci starající se pouze o svůj konzumní způsob života.
- Stáváme se součástí nové totality založené na modelu fiktivní demokracie a globální svobody.
- Legislativa naší země umožňuje podnikatelské manipulace vedoucí k arbitrážím
- Nikdo nás nechrání před předraženými veřejnými stavbami hrazenými z daní nás všech.
- Od počátku členství v NATO jsme prakticky neustále ve válce a to aktivně zapojenými jednotkami.
- Naše porevoluční vlády opět nabízejí cizím armádám využívat naše území pro základny.
- Důležité mezníky a další kroky republiky jsou v rukou těch, kteří nám neumožní rozhodnout v referendu.
- Policie ČR ztratila vliv a respekt díky nepochopitelným výkladům zákonů a korupci... a mohl bych pokračovat!
projektfuturum.cz/...
POTŘEBUJEME SKUTEČNOU DEMOKRACII. NEPOTŘEBUJEME VLÁDU TĚCH, KTEŘÍ JEN SLIBUJÍ A DRTÍ NÁS PSEUDODEMOKRACIÍ.
Hezký den

novinky.cz/...

pt®

O tuto pseudodemokracii se také zasloužili ti, co mohli studovat v minulém režimu, protože měli pol. příslušnost a ani ne tolik schopnosti. V minulém režimu byli vychováni materialisticky a bez duchovních hodnot, jako je láska, morálka, poctivost, slušnost. A takto vychovaná generace, stejným způsobem vychovává další generace, proto se dějí věci, co jsou výše popsány. Je to v lidech, v rodinách, ve škole, na úřadech. A při tom ty nejdůležitější věci jsou zdarma. Je to úsměv, dobré slovo, projev lásky, náklonnosti, ochota, takt, ale na to musí přijít každý sám. Škoda, že se tyto hodnoty nepraktikují v rodinách, ve školách, na úřadech, v nemocnicích. Nikoho to nic nestojí a při tom by byl svět a život hned veselejší, spokojenější a lepší. Co myslíte?

raadek*
PT s tim s vami nemohu v zadnem pripade souhlasit. Materialni stranka zivota u vas asi patri na prvni misto v zebricku hodnot a nezajimaji vas osudy lidi, kteri diky financni situaci mohou na preplnene regaly pouze koukat. Jsem financne nezavisly a vlastne bych mel byt spokojeny. Presto me velmi vadi, kdyz rodice nemohou doprat detem co potrebuji a vubec nejhorsi je to na skolach, kde se cim dal vic rozdeluji deti na bohate a chude. Chvalite zeme Beneluxu. Mam dlouhodobou zkusenost s jednou z techto zemi. Mozna je to neuveritelne, ale kriminalita je tam na stejne urovni, ne-li vyssi. Jsou tam Marokanske gangy, prostituce spojena s dalsi kriminalitou, drogy, pedofilni kiriminalita a dalsi, ale o tom se v nasem tisku nedoctete. Holandani a Belgicani si u nas stavi a kupuji domy a kdyz se jich zeptate proc? Tak odpovi, ze v cechach jsou lidi hodni a hloupi. Znamena to tedy, ze mame jeste co dohanet. Bohuzel v tom spatnem smeru. R.
lidka*

Hezký večer Pavlo! Souhlasím s malou vyjímkou - mladí neumějí šetřit - tak jsme je to asi nenaučili. *nevi* My jsme to také od začátku neuměli. To příjde časem a i oni se naučí s penězi i potravinami hospodařit. Věřím tomu. Ono ani v Beneluxu nebude vše stoprocentní. Jistě také mají kriminalitu - možná se tolik nekrade - ale určitě i korupce tam bude a i jiné formy kriminality. Jistě Vám dcera říká především to hezké a i když tam jste krátkodobě, zase vidíte spíš to hezké. Ale samozřejmě než se k této úrovni dopracujeme - bude to ještě dlouho trvat. A proto dávám *palec*za tu předposlední větu. Je to lepší než před rokem 1989, a já bych řekla, už by mělo být ještě lépe! Ale bohužel není vůle vytvářet podmínky pro střední vrstvy, které by to lepší mohly jistit. Miljan uvedl to, co není dobré - bylo by potřeba udělat rozvahu - co zase naopak dobré je. Také by se toho hodně našlo. Jenom jsem si před 20 roky myslela, že za tak dlouhou dobu to dobré bude převládat. Zkusím si tu rozvahu udělat sama pro sebe - ono to nebude zbytečné.*klik*

pt®

Pěkně zdravím Lidko, jsem ráda, že jsem našla tyto stránky, a tak chci napsat k tématům svoje vidění věcí. Jelikož jsme již starší, tak asi proto vidíme věci jinak. V minulém režimu jsem kolikrát koukala do těch regálů taky a nemohla jsem dětem dopřát, co by chtěly pořád /mlsky, čokolády, oplatky/ o sobě už vůbec nemluvě, jabko jsem na svačinu dceři půlila, každou půlku na jeden den. Ovoce jen dětem. Kolikrát jsem kupovala jen 3 vajíčka, abych měla do výplaty dát co do buchty. Často byl buřtguláš a brambor v něm bylo víc než buřtu. Až byly děti větší měli jsme s mužem dvě zaměstnání a moc jsme se snažili. Od nikoho nic /byla jsem v děcáku/ a moc jsme se naučili šetřit. Zavařovala jsem ovoce, které jsme natrhali u cesty /jabka, hrušky, švestky. Žádná paráda, doma tepláky. Ale dopracovali jsme se k nějakému majetku. Dnes se máme líp, opravdu.

juvla*
hodnocení

0x

někde jsem četl: "... všechno co říkali o komunismu byla lež, všechno co říkali o kapitalismu je pravda."

hodnocení

0x
Pro Pt: Doplnil bych jednu velkou ctnost - OBJETOVAT SE. Např. pro rodinu, obec, stát...S touto ctností můžete bojovat proti všem větrným mlýnům. V síle této ctností byl podle mně úspěch toho, co se událo po 89. Dnes se nám to zdá, že se toho mohlo udělat daleko víc a tehdy, že se vlastně nic celkem neudělalo. AŤ ZKUSÍ DNEŠNÍ TŘICÁTNÍCI zrušit- zakázat Komunistickou stranu, nebudou to mít o nic lehčí ani o nic těžší, než jejich předchůdci v 89, když KSČ musela složit zbraně. Je spousta neinformovaných občanů, kteří tvrdí, že zakázat Komunisty je nesmysl a že to nic neřeší! Těmto občanům, rád pokládám otázku: JESTLI JSOU RÁDI, ŽE JE ZAKÁZÁN NACISMUS!? Bez zákazu nacismu, by nikdy nebylo odhaleno, souzeno a odsouzeno po celém světě tolik nacistických zločinců. Tohoto se komunist. zločinci v našem státě hrozně po listopadu obávali a slibovali, co se jen dalo, jen aby KSČ nebyla zakázána a oni tak měli žolíky do dnes ve svých rukách. A PROTO JE TENTO SOUČASNÝ STAV, TAKOVÝ JAKÝ JE!
pt®

Přivedl jste mne na myšlenku, zda to vše nebyl plán? To mě plilo vedro.

pu®

Hezky řečeno *palec* Toto je veliká chyba - tím, že se nezakázala komunistická strana, jsme se hodně zbrzdili ve vývoji. Ano, převlékači kabátů, nalezlí v jiných stranách...to nikomu neberu. Ale strana, která má na svých rukou krev, neměla existovat. Že se reformovala...ano? A proto navrhují před volbami nevysílat dokumenty o Miladě Horákové, aby to jejich traně neuškodilo. Jinými slovy - neříkejte o nás pravdu, jsme jiní. Nádherný paradox, nemyslíte?

Ještě k Beneluxu - já souhlasím s dojmem, který popisuje Pavla. Ale on ten dojem něco stojí. Povinná platba u lékaře do výše 150 (tuším) euro ročně, například, platí naprosto pro všechny - ale nikdo ani nemrkne okem. A je to dobře - proto jsou tak vysoko (a daleko). Pojištění neplatí zaměstnavatel, ale občan sám - je na něm, koho zvolí, pojišťovny si konkurují, vše funguje dobře. Lékaři rovněž mají nebetyčné platy, rádi se tedy přiučí dalšímu jazyku, aby je nenahradil někdo jiný. Totéž učitelé - respektovaní. Nemají táák velké platy, ale žijí slušně a jsou vážení. To dělá moc. A máte pravdu i v tom, že o staré a nemohoucí je skvěle postaráno - ono se ne nadarmo říká, že vyspělost a úroveň národa se pozná podle toho, jak se stará o svůj nejslabší článek. Tím chci jen říct, že např. konkrétně Holanďané dlouho hledali správné "způsoby demokracie", stálo to min. 2 generace, ale našli ji - jenže se nikdo neofrňoval se na ní podílet. Když u nás řeknete poplatek 30,-, je oheň na střeše. Vyspělost není sama o sobě, stát musí z něčeho žít a služby na úrovni zajišťovat. U nás je ten problém, že státní prostředky mizí v byrokracii, popř. v tunelech. Ale oni si tím prošli také - jen o x desítek let dřív. Myslet si, že 20 let stačí k tomu, abychom věděli, jak pracovat s demokracií, je podle mě naivní. Budu ráda, když se toho dožiju já, ale dosti o tom pochybuji.

Jsem ale vděčná za to, že když mě někdo špicluje, k ničemu mu to není, můžu si stěžovat a nikdo mě nezavře (a někdy i něčeho docílím), že ne každá firma se udrží na trhu, že můžu cestovat. Že když se mi v jedné práci nelíbí, jdu jinam. A tak bych mohla pokračovat, ale nechci. Přesvědčené nepřesvědčím - a také nechci. Jsem za svobodu vděčná, je to ta největší devíza, a komu nevadí jen skákat, jak někdo jiný píská, nikdy nepochopí, co říkám.

pt®

Doplním výhody Beneluxu: hypotéky bez úroků, čtete dobře. Důchod 90% z platu, zd. poj. zasílá pravidelně výpis ošetření, tudíž si každý kontroluje platby a ošetření. U lékaře se zaplatí poplatek, ale přeplatek poj. ihned vrací a to bez upomínek. Na takz. úřad práce se nedochází, ale pracovníci tohoto úřadu sami vybírají a doporučují potenc. zaměstnance zaměstnavateli a písemně je o tom informují, při tom vám nikdo nekontroluje majetek. Pokud pobíráte soc. příspěvek, nikoho nezajímá zda máte auto, televizi, či dům. V zaměstnání 5 týdnu placeno dovolená. Dcera při práci studuje další jazyky a za každý jazyk má 14 dní dovolené /placené/ navíc. Dále existuje diagnoza, na kterou se vydává inv. důchod: nepřekonatelný odpor k práci. To si vážně nedělám legraci. Viděla jsem pouze jednu osobu sedět na zemi a žebrat a to ještě ve velkém městě. Jinak všude čisto, domečky, jak vymalované, žádné ploty jen rostliny na okraji pozemku, všude plno zeleně. Moc je tam krásně. A lékařům přeju takové platy, jako mají piloti, ale pak chci podle toho péči. Když byla dcera v nemocnici, byla na smrt nemocná, jeli jsme jí tam navštívit. prosila jsem o lékaře, který mluví německy, jinak, že nerozumím. Nebyl problém, informoval mne od prvního dne příjmu o všem. Doma pak po propuštění k ní 2x denně chodila zdr. sestra a dále jí byla poskytnuta paní na úklid a nákupy. Nikdo neřekl, ať se o vás postarají příbuzní. Ale už raději končím.

Děkuji za info. Od kterého roku tam mají demokracií? A to v ČR za to, že tady byla tak dlouho totalita jsou presidentem občané vyznamenavání. A co na to má říct a jak se má na to dívat mladá generace? Mladá generace pak na vše rezignuje. Střední a stará generace vidí nárust kriminality, bezohlednost...ale to je výsledek nevypořádání se s minulostí.
pt®

Mají tam krále, je to vlastně království. Naštěstí dnes mohou mladí vycestovat, jak za turistikou, tak za prací a mám strach, že někteří tam již zůstanou a nikdy se nevrátí.

Mnozí rodiče co mají děti v cizí zemí dobře chápou o čem si to tady píšem a diskutujem.
pu®

Momentálně královnu ;)

doplněno 14.11.09 22:35:

A ano, to máte pravdu také - ono to chce chvíli v té zemi žít, aby člověk pochopil, co za těmi výhodami (které vidíte jako turista) stojí. Pak taky vidíte, že demokracie není zdarma, něco stojí. A my nechceme investovat - protože MY užitek neuvidíme, až generace po nás. To je náš kámen úrazu. Stejný jako u vlád.
A ještě k PT - velká pravda. Anebo se tito lidé vrátí - ale velmi, velmi trpí (představte si, že jste 4 roky zvyklí na úsměv v obchodě, pak jednou o půlnoci se vrátíte do čr, ráno máte hlad, jdete do TescoExpress (!), ale protože nemáte české penze, chcete zaplatit 30kč za vánočku kartou - a ejhle, problém, a kdyby jen to, prodavačka si dovolí vám říct, že to snad nemyslíte vážně a na co si to hrajete (předesílám, že v obchodě nikdo nebyl, nezdržovala jsem - ale i kdyby!)) . A po takovém přivítání pak smýšlení těchto lidí ještě vidí v těchto a podobných diskuzích...a pak honem zase přemýšlejí, kdy co nejdřív a kam zase utéci - tedy proč se čr diví, že lidé, co se nebojí a mají kapacitu na to jít pryč, se tady prostě zdržovat nebudou?

pu®

Mladá generace je bž vychovávána tou, která demokracii nemá zarytu pod kůží, a proto se na ni mnohdy dívá spatra - vzala jim totiž ty tolik omílané jistoty. Výhody demokratického zřízení jsou málo opakované a zdůrazňované, to je potíž. Rychle jsme svobodu začali brát jako samozřejmost - a to je zase špatně. Chyba ČR tkví mj. v tom, že si neprošla blátem - na rozdíl např. od Slovenska, které se hodně ráchalo ve srabu, ale dnes mají lepší vnitrostátní politiky, dlouhodoběji umí uvažovat, jsou ochotní dnes se něčeho vzdát pro účel budoucího vývoje. Ano, živ. úroveň je tam dnes dle měřítek o něco nižší. Povíme si ale za deset let, až se u nás pořád budeme plácat v nevyřešeném (co nikdo nemá chuť řešit), kde budou oni. My jsme se rychle rozjeli - ale minulost a její dopady zasklili, chtěli jsme hned se mít dobře, hned být tam kde západ. To logicky nelze. Ale mám ještě práci, a tak už toto nebudu rozebírat.

Ještě mimochodem k pt - ano, v podstatě máte pravdu. Ale ono také horní pásmo daně je 40%. Jenže zase jsme u toho - jistě že doma se mi ji platit nechce, když vím, že to není moje spoření na důchod, ale placení 80 % dávky (!) v nezaměstnanosti (nechci říkat komu). A dál - ten stát je bohatý, protože spoří, šetří, nevyhazuje. Když se u nás staví dálnice xkrát dráž, než by měly, někdo to nadnese, a pak se zjistí, že nemáme jinou firmu, která by ji dostavila. Jít za hranice? Příliš složité. A tak stavíme dál - draze a pomalu. Něco takového nemá obdoby. A tam by se ušetřilo miliard! Ale kdeže, zaplatí to zase lid - zdražíme dálniční známky. A dál - dopravci mají pro celé široké příbuzenstvo lítačky v praze za 100 na rok. Zkuste si každý odhadem spočítat, kolik to je milionů při počtu zaměstnanců DP. Proč? Jako zaměstnanecký benefit, chápu. Ale copak úředník má stravenky pro celou rodinu? A zaplatí to kdo? Cestující dražší lítačkou. Atd atd. Něco takového na západ od našich hranic opravdu neexistuje. Až tento bordel vyhnije, teprve můžem začít pracovat na tom, aby bylo lépe.

Jinak rtepdlogrtep vesměs s vámi souhlasím. Někdy už nemám chuť sem na to téma ani nic psát, tak mě potěší, že štafetu vezme někdo jiný - a pak mi to stejně nedá..

pt®

Za to Vám pu a ostatním, díky.

raadek*
Vase prispevky me opravdu pobavily. 1. Belgie ziskala sve bohatstvi vydrancovanim kolonie Kongo. Vskutku demokraticky cin. 2. Dnesni deti znaji pouze jednoho disidenta z fotografie z hluboke totality, kde se do fotaku usmiva vedle sveho Mercedesu, i kdyz byly, jak pisete, regaly v obchodech prazdne. A dale znaji pouze zkreslenou historii, kterou je masiruji dnesni media. Co se tyka dnesni politiky, tak ta je vubec nezajima. 3. Z vasich prispevku, je jasne, ze budete zase sve strany volit. Coz znamena, ze se v pristich ctyrech letech opet nic nezmeni a vsechno prenechate oblibenym pristim generacim. Bohuzel vas je vetsina a napriklad zeny, ktere maji exekuci na materskou nase politiky nezajimaji, protoze predstavuji minimum volebnich hlasu. R.
pt®

1. Kongo byla Belgická kolonie a my snad nebyli kolonie? 2. Máte pravdu, ale je to výchovou doma a ve škole. Kdo by těm mladým říkal o sobě mnohdy nelichotivou pravdu. 3. Nevím, jaké strany /mn. č./, volit se může jen jedna a to si pořádně rozmyslím, kterou. 3. Exekuce na mateřskou se mi nelíbí, zdá se mi to nemorální, ale tyto zákony dělá kdo? No přece pořád ti stejní, co vystudovali a vyrostli v minulém režimu, byli toho režimu přisluhovači a morálka je jim cizí /takových se zastáváte?/. A bude to chvíli trvat než dnešní mladí se začnou o politiku zajímat a začnou něco řešit. A to díky tomu, že mohou vycestovat za hranice, pracovat tam a studovat tam. Já se toho možná nedožiju, ale vidím, co mohli využít a dokázat moje děti, tím, že se otevřely možnosti.

Pokusím se zamyslet a odpovědět na otázku proč se jinde mají lépe než u nás.
Diskuse na tento problém se rozběhla do poměrně rozsáhla. Musí řici , že z řadou diskutérů souhlasím (p.milan , p.radek , p.lidka a další)V některých příspěvcích je zřejmě ironie. V řada příspěvků cítím jejich poplatnost bez korektního přístupu k problematice , přesně podle oficiálních návodů sdělovacích prostředků na současnost .Já se zamýšlím hlavně nad těmito otázkami , bez ohledu na minulost i současnost:

1. Co je propagovaná svoboda? Snad ne to že si může každý dělat co by chtěl. Podle mně je to pochopení nutnosti (zákony , nepsaná mezilidská pravidla apod.) a spontáně si je uvědomit a plnit . Nebo snad ne?.

2. Co to je ta propagovaná demokracie? Domnívám se , že to není to , že mám ve svém jednání neomezené možnosti a už vůbec ne to , že mohu říkat co chci , že mám neomezenou volnost ve svém jednání Domnívám se . že demokracie je podle doslovném překladu."VLÁDA LIDU".Tedy podle mě je nezbytné hodnotit úroveň demokracie podle toho jakou možnost mám _ mají občané , mluvit do rozhodování a řízení společnosti. Např. volby jsou jistým stupněm demokracie , nejvyšším stupněm je referendum , jehož výsledek je pro vládnoucí garnituru závazné.

3. Jak je možné , že některé státy , ale i jednotlivci , mají pronikavě větší životní úroveň? Hmotné statky jsou v podstatě omezené a jsou závislé na úrovni výroby.Je pravdou , že výsledek plně závisí na těch , kteří vytvářejí hodnoty vlastníma rukama.Pochybuji o tom , že by někomu ruce při pracovním procesu létali rychleji.Každý prostředek (peníze) získaný jiným způsobem (byznysem , finančnictvím atd. ) , než výrobní činností nemá hodnotu , spíše oslabuje hodnotu lidské práce.Každý produktivní člověk vyprodukuje více než sám spotřebuje a o ten přebytek je sváděn neúprosný boj.Nebude to tedy tím , že ti co se mají znatelně lépe je to neoprávněným přivlastňování si výsledku cizí práce? Pravda je to výnosnější než ona tvůrčí práce. Byla zde připomínka o koloniích , doplňuji zaměstnávání cizích st.příslušníků , nerovnoměrné rozdělení vyrobeného bohatství podle zásluhy.Zkrátka chce li se někdo míti lépe musí mít vedle sebe dalšího , který se má hůře.

4. Úvaha o frontách. V minulosti , když přišlo do obchodu maso , pomeranče , banány tak stála fronta a každý ve frontě kupoval po několika kilech i když to bylo drahé . Dnes je všeho dostatek , ale také proto , že si každý koupí jen 2 řízky , 2 pomeranče , 4 banány apod.Obchody mají problém prodat zboží i když podle některých diskutérů mají lidé daleko lepší životní úroveň . Není těch kteří mají vysokou životní úroveň málo , na to aby zboží šlo na odbyt? Ano dobře je nyní , ale jen pro menšinu. Zvažme co je tedy demokratičtější , lidštější _ fronty na banány a nebo fronty na pracovním úřadě.

5. A ještě jeden postřeh z diskuse: Jeden diskutující bez korektního přístupu kritizuje minulost , Uvádí jak byli omezování a pod , ale pak uvádí , že měli dvě zaměstnání , předpokládám že z fronty na pracáku a že se dopracovali k majetku , předpokládám , za současných podmínek.

Jistě je daleko více otázek k zamyšlení . Hodlal jsem jenom pohovořit o tom jak se dívám a jak hodnotím společenské i ekonomické otázky. Lépe se mají ti , kteří žijí z práce druhých a naopak , ti co se živí svojí prací jsou na tom daleko za nimi.
Pěknou neděli přeji. miro

pt®

miro, někde porovnáváte neporovnatelné. Začnu od těch banánů. Někdo je koupil na kila, pokud mu vůbec požadované množství prodali, protože ti na konci fronty křičeli, aby na ně také zbylo. Ty kila nekupoval nikdo jen pro sebe, ale pro kamarádku nebo sousedku, která stála zase v jiné frontě na něco jiného. Chodil jste vůbec v té době nakupovat, nebo jste neměl děti? Výsledek závisí na těch, co jej vytvářejí rukama. Jak myslíte, že jsme s mužem pracovali? Neměli jsme ani jeden dobré zázemí v rodině /jsem z děcáku/, a tudíž jsem se musela o sebe brzy postarat. Vzdělání /vyšší odbor. a stř. škola/ jsem si doplnila až po revoluci, až byly děti odrostlé a za svoje peníze. Nikdy jsem nedostala od ROH žádnou rekreaci, na to jsem nebyla uvědomělá. Ti uvědomělí obrovské výhody, právě na úkor druhých. Strašně jsem se chtěla vzdělávat, učit jazyky /zatím jsem stihla jen NJ/,ale nikoho to tenkrát nezajímalo. Stejně plánuji Un. tř. věku, pokud mi zdraví dovolí/. Bratr je mladší a stihl i UK, ale taky později, až jako já. Ostatní děti měli privilegované rodiča a tudíž přišli ke vzdělání, jako slepý k houslím. Víte, jak to vypadalo před 50 lety v děcáku? 14 postelí v pokoji a nic víc. Společná místnost na učení a hraní. Žádné koberce ani záclony, jak si utvořit obraz domova? Koho zajímalo, že mám chuť na nanuk, bonbony nebo oplatku? Co když jsem neviděla pohádky v neděli v kině jako jiné děti? Televize, ještě nebyla. Měli jsme u děcáku velkou zahradu, a tak jsme se pohybovali tam. Když šly některé maminky okolo, strašily děti: jak budeš zlobit, dostaneš se sem. Nevlastní babička, si nás chtěla vzít k sobě, ale to nešlo, byla nevlastní. Majetek jsme si vydřeli vl. rukama. Až teď sedím v kanceláři a před 5 lety jsem ještě chodila i víkendy sloužit do recepce v hotelu, abychom mohli mít syna na škole. Dnes mám svoje peníze, neutrácíme zbytečně, jsme zvyklí šetřit. Proč Vám to vlastně píšu, Vy si stejně myslíte svoje. Tak pa

Paní pt. nezávidím vám Váš životní příběh a chvála Vám , že jste se vlastní pílí vypracovala jak uvádíte. Pokud jsem se Vás dotknul , omlouvám se , ač to nebyl můj záměr. Jen se mně zdálo , že společnost hodnotíte jen podle svých poznatků a podle návodu sdělovacích prostředků a chybí širší pohled na společnost. Člověk je tvor společenský a bez ostatních členů společnosti nemůže existovat.
Vypracování se vlastní prací na vysokou úroveň je charakteristické pro většinu zbohatlých, a nebo jsou to jen mimořádní jednotlivci? Kdyby to byli všichni , neměli by zdroje zbohatnutí.To uvádím na připomínky , že mají všichni možnost.
Já se ve svých příspěvcích jen snažím o nestranný pohled a odpovídat si sám sobě na nastolené otázky, proč , kdo je odpovědný a v čem jsou příčiny kritizovaných problémů. Bez tohoto poznání , jen na základě npř. sdělovacích prostředků , jak jsem uváděl výše ,asi jen těžko najdeme příčiny špatného stavu a pak nemůžeme vyvíjet úsilí k odstranění příčin a zjednání nápravy.Každý z nás - lidí , bude vždy stranit všemu co mu přináší prospěch ať je bohatý nebo chudý. Já si vždy dovoluji ohodnotit lépe prostředí - společnost , způsob zajišťování existence , vždy podle toho komu je ten , či onen systém ke prospěchu.Zda většině a nebo menšině. Když většině je situace vždy lepší než je tomu naopak. Říkám obrazně: Pokud budu vlastnit Karlštejn, musím hájit systém který ochraňuje můj majetek a bohatství . Pokud se budu živit prací - obrazně lopatou , nemohu být na stejné notě.Proč , nechávám na každém , kdo má o tuto problematiku zájem.

To je moje reakce.

S úctou miro.

hodnocení

0x
Pro pu: Dík- Víte, kolikrát já už si říkal, že se nebudu k polit. tématum a k totalitě vyjadřovat? Přece, ale si nemůžeme nechat líbit to, aby se vyjadřovali jen zastánci totality!
camelot*

V dobe bolsevika jsem zil sve detstvi a nemel jsem duvod zkoumat jeho klady a zapory, o politice se u nas nehovorilo. O tvrdem kovanem ceskoslovenskem komunismu jsem cetl a slysel vypravet lidi jenz tu dobu zili. Vypravel mi clovek, jenz jeho rodicum komanci sebrali majetelk a on mi rekl, komunisti byli svine, ale tyhle jsou tuplovany. Doba kdy zil za totace mu dala vic nez post komunisticka. Cetl jsem vzpominky lidi, jenz byli krute perzekuovani a pronasledovani totalitou. Jak tezky zivot meli, jak jeden mocipan jim zmenil zivoty... Vsak vite, takhle bychom se mohli vracet stale do dejin. Jak se zilo za nacismu? Take by se nasli i obycejni lide jenz se meli dobre v ramci moznosti a pritom tech miliony nevinnych obeti...

Bohuzel, v kazde dobe jsou urciti lide, kteri dokazi zmanipulovat a osalit dostatecny pocet lidi, aby mohli vytvorit politickou gandituru kde by mohli hajit sobecke mocenske zajmy jednotlivcu kde jim k tomu za obet padnou obycejni lide.

Az bude lidstvo pripraveno a natolik vyspele aby mohlo prijmout a zit opravdovou demokraciii, valky ustoupi svetu, pak by snad na Zemi nasi kulate misty splostele byl Raj.

Do dob davnych bych se radeji nevracel, lide by meli byt lepsi a chtit se sami zlepsit, u nas to zacina u jednotlivcu.

Camelot

prumerneiq
hodnocení

0x

my s průměrným iq víme, že jsi lenoch, tlučhuba a hlupák

normálně ještě stačilo napsat jméno, abychom věděli kdo to byl...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]