Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je pravdou,že okolí nezajímá v čem chodíme?

Od: hancule* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,k této otázce mě vyprovokovala odpověď 1 muže na otázku oblékání.Je pravdou,že např.v Praze se nikdo nezajímá v čem chodíme?/viz dotaz Návštěva Prahy/ A jak je to,milí rádcové,v menších městech a na venkově? Máte někdy pocit nepatřičného oblečení a stal se vám někdy pořádný trapas? Děkuji.

doplněno 10.06.16 14:35:

/Oblékáte se více pro druhé nebo pro svůj pocit,že jste pěkně oblečení?Ani anonymita davu přece neskryje Váš osobní pocit,že nejste vhodně oblečeni-nebo ano?Vždyť se přece podíváte po druhých./

doplněno 13.06.16 12:27:

Děkuji za odpo..jen mě trošku mrzí,že jste nepřipsali nějaký trapas s ohledem k oblečení nebo situaci,kdy jste chtěli být oblečeni úplně jinak.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hauu*
hodnocení

1x
No, moji spolužáci to moje oblečení nijak nehodnotí. Jenom z druhé třídy jeden Vietnamec říká, že ho mám ošklivé, ať si zajdu k jeho mamce do krámu :D

hodnocení

0x

Čím větší město, tím větší anonymita. Cizím lidem na Vás nezáleží, Ti, co Vás znají si všimnou.

hodnocení

0x

Je to spíš o okolnostech. Když vylezete z třeba posledního typu BMW v rozedraných džínách, či naopak ze staré škodovky v kvádru, bude napohled jisté, co si okolí pomyslí... :-D

hm*
hodnocení

0x

Jestli se oblékám pro druhé? Ne. Ti "druzí" se o mě jinak nezajímají, tak ať se nezajímají ani o moje oblečení.

lucie*
hodnocení

0x

No jasně,že si všímáme a někdy je to k popukání *haha* ani se nedivím,že to lidi i fotí na net.Lidé kombinují neslučitelné,taková klasika je "rustikální"kabelka+sportovní bunda a boty s podpadkem.Ženy bez soudnosti s vystrčeným břichem v úplých topech,legíny a nohy do X,na nohou rozšmajdané boty,asi s tržnice,protože kvalitní by držely tvar...chlapi v karovaných kraťasech+karované triko(proč to nespojit dohromady *smich* )a obě pohlaví chodí ve sportovním i ve sportovních botech a přitom nejde vidět,že by se hýbali *nevi* no a proč nosí boty na běh,když neběhají,to mi taky nikdy nedošlo...

U sebe se díváme co máme rádi a neslučujeme neslučitelné...jo a sportujem,takže oblíkame bez výčitek i sportovní věci.Jinak věkem více preferuju francouzký styl,několik kvalitních kusů co se dají kombinovat.Takže ať člověk sáhne po čemkoli,vždy se jiný kousek k tomu bude hodit.

doplněno 10.06.16 18:40:

bene,to je moje oblíbená ,jste mi to připomněl

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, řekl bych, že to máme v národní povaze - neustále se strachovat, co si asi pomyslí o nás ti druzí. Máme nízké sebevědomí a hledáme problém tam, kde není. K tomu ještě různé stránky "pro ženy"či "módní policie"a mindrák je na světě. Stále nás hodně zajímá, co dělají nebo jak vypadají druzí, staráme se o jejich názor (máme z něho obavu) a místo svého dobrého pocitu se stresujeme. U nás je stále zažité, že šaty dělají člověka. Tam, kde tuto "poučku"neznají, si žijí více svobodněji (a neřeší ponožky v sandálech, legíny + špeky či ženu středního věku s baťohen na zádech).

Zdravím!

doplněno 10.06.16 18:47:

lucie - já bych řekl, že tento národ je "postižen"hlavně tímto starším textem písničky.

doplněno 10.06.16 19:00:

lucie - souhlasím.

lucie*

Je pravda,že na to jak je dnešní doba uvolňená,tak opravdu moc řešíme co si myslí druzí.Dřívější doba 20,30-léta atd.byla v tomhle ohledu přísnější a šaty neodmyslitelně patřily k prestiži,odpovídaly postavení,funkci.Dnes chodí v luxusním kostýmku kdejaká nicka,kdejaký podvodník má drahé kvádro.Ovšem vkus a soudnost by mohl mít každý.

dafina*
hodnocení

0x

V Praze je velmi málo pražáků, co se tu narodili a vyrostli. V 5 domech jsme tu jen čtyři, ostatní sem přišli. A tak samozřejmě kolorit Prahy v oblékání tomu i odpovídá. Ale rozhodně si nemyslím, že by se Praha řídila poslední modou, nebo co právě nosí "celebrity"...A protože v Praze je mnoho dojmů a jiných starostí a pohledů, lidé se jen běžně podívají a ztrácí zájem..Otočí se tu za pěknou dívkou několik chlapů, nikoliv proto, že má šaty od návrháře, ani to nikdo nepozná, nedělejme si iluze. A pokud snad třeba silně tělnatá žena nemá legíny a vypasované triko, ani si nevšimnete, proč také...

Jiné to bylo v minulosti. Národ byl hodně uniformovaný, taková šedivost všude, pokud jste nebyla dobrá švadlena a neušila se pestré letní šaty, tak jste chodila v jednobarevných, navíc ženy měly často stejné šaty, oblékal nás jeden oděvní závod a jeden navrhář. Proto na ulicích budili pozornost lidé v džínách z Tuzexu, v šustácích z NDR a podobně, mladí se za nimi lítostivě otáčeli a doma žebrali o peníze na bony...A to se dnes pochopitelně už neděje.

nikdo*
hodnocení

0x

každý, kdo žije delší dobu v americe a kdo si jen trochu všímá, vám řekne, že hlavně ženský chodí u nás ven daleko lépe oblékané, nalíčené, než v americe. Tam je úplně normální, dojít si ráno v pyžamu a bačkorách, ke stánku pro noviny. Nebo si natáhnout ty nejvytahanější tepláky a jít nakupovat. Prostě se obléknout tak, jak by nedokázala žádná češka. Podobné je to i u chlapů. Možná si myslíte, že si vymýšlím, že si potřebuju zvednout sebevědomí, ale je to opravdu tak. Češi a ženský víc, v daleko větší míře dbají na to, jak vyjdou na veřejnost. Nepátrám proč to tak je, ale slyším to při každé návštěvě příbuzenstva z ameriky. Nemám důvod jim nevěřit.

doplněno 21.06.16 18:48:

Zkuste si někdo vzpomenout, kdy jste naposledy viděli na veřejnosti neupravenou, neučesanou ženskou. V americe, hlavně ve velkých městech, je to normální.

dafina*

Také jsem to četla a často o tom slyšela. Je to proto, že jim absolutně nezáleží na mínění druhých, u nás to až přeháníme - co by si pomysleli lidi? Myslím, že často vůbec nic.

No a teď si představte Španělky, hlavně na severu, které nevyjdou ven jinak než u nás formálně oblečená žena (slušné kalhoty, sukně, halenka, lodičky nebo polobotky, žádné botasky, neforemné rifle a mikina), chlap v čisté nažehlené košili a taktéž polobotkách. Volná košile, kraťasy, trička, zářivé barvy, to je pro volný čas. I na oběd k babičce ve formálním, stejně tak děti. Ale určitě to není tím, že by měli nízké sebevědomí a brali si pěkné oblečení s tím, že "co si o mně lidi pomyslí" *haha*

ben®

Dobrý den, problém je také v jiném vývoji společnosti, jejím uvolnění či svázání tradicí nebo i ctěním hodnot. U nás je vše volnější, jsme tolerantní, tradice se nectí a hodnoty jsou "zpřeházené". Není to tak dlouho, kdy se i u nás nosilo oblečení na všední den a oblečení nedělní a sváteční. Dnes, kdy ve státní svátek či v neděli, jdou lidé nakupovat do hypermarketu, tak se svátečně neobléknou. Oblečení je spotřební zboží, výběr je velký, je dostupné a módu řeší pouze zlomek populace. Navíc, jako národ, také milujeme nakupování v "sekáči". A obecně se vytrácí to, čemu se dříve říkalo elegance (v oblékání, ve vystupování a jednání či ve vzhledu). Nějak si ani nedovedu představit např. Oldřicha Nového v triku, džínách a s tetováním. Případně Lídu Baarovou s baťůžkem na zádech a piercingem. Zdravím!

lucie*

bene tak nějak jsem to chtěla napsat.Moje babička ročník 1910/Praha byla ta generace.Ještě v 70-ti letech jak chodila s pejskem po Vršovicích,tak šla vždy upravená.Kdyby žila ve svém původním bydlišti na Kampě,tak by jí to trvalo snad ještě déle,aby byla s pejskem šik*smich*.Dnes by stačily tepláky,ale ona se vždy pěkně upravila,protože na to byla zvyklá,že se jde na procházku a k tomu patří i vhodný oděv.Tepláky byly jen do sokola:)

mot
hodnocení

0x
Vcera v lidlu za mnou stal chlap, tak 50 let, na prvni pohled delnik kdyz jde z prace. Rifle, takovy vytahany triko... kupoval nejaky platky lososa,rohliky, rybu,tatarku.
Na parkovisti nastoupil do jaguaru s lehce protekcni spz :) obleceni nekdy klame.

joudic*
hodnocení

0x

nevim jestli to je k veci, ale tyden zpet me pobavila slecna (asi 120kg), ktera se jala vysvetlovat starsi prodavacce s velkym opovrzenim, ze je nechutne, kdyz nekdo ma na tvarich dlouhe fousy, a ze strniste je ok, ale jinak je to nadmiru nechutne (bylo to o me)... jsem typ Bluto z pepka namornika nebo Noid atd. Myslela si, ze jako vzdy a vsichni, jdu dozadu, jenze ja potreboval sprej, ktery je u pokladny *smich* Musim se pochvalit, ze jsem odolal to komentovat, ale chtel jsem rici neco ve smyslu, ze kdyz si jedu na otocku 5km pro sprej a barvu do zelezarstvi, coz je za mesic muj jediny vylet mezi lidi, tak se kvuli ni nebudu holit, a ze mi zase prijde nechutne, ze holka kolem 30ti ma 120kg a ma pneumatiku vetsi nez prsa. Nutno podotknout, ze to bylo "na vesnici", ikdyz u Prahy. V Praze opravdu nikoho moc nezajimate, kazdy si hledi sveho... jen takovy hezky primer, ze proste na vesnici se vzhled opravdu resi :)

hodnocení

0x

Asi bude záležet, jaký status ten člověk bude mít a jestli ho znáte či nikoliv. Když vidím někoho cizího, jak jde po cestě, tak je mi úplně šumák v čem jde., I kdyby šel v jutovém pytli...Kdybych šel na rande s holkou a ona byla v ošuntělých hadrech, asi bych se divil.

Když jsem byl ještě "teenager", tak jsem neustále řešil, co si vzít na sebe, kolik gelu si dám na hlavu a dnes?

Tudle jsem jel na menší nákup do Penny marketu, boty od malty, kraťasy s dírou a hala bala košilí a co jako? Vůbec mi to nevadí. Kolem mě chodili lidé oblečení, podobně jako já. Nikdo si mě nevšímal, nikdo na mě nekoukal. Jo kdybych jel do Prahy, tak by asi v metru Pražáci čuměli.

vanilka81*
hodnocení

0x

Zdravím.

Já se vždy snažím obléci čistě a k dané příležitosti. Nechodím moc do divadla, ale když už vyrazím, tak rozhodně ne v džínách. Oblékám se hezky pro svůj dobrý pocit ze sebe.

Myslím si, že člověk nemusí mít značkové věci ani poslední módu. Podle mě stačí, když člověku oblečení dobře sedí (zbytečně neplandá ani ho nemá příliš těsné) a hlavně čisté.

A jestli to někdo řeší? No, nikomu do hlavy nevidím, ale sama občas sleduji lidi. Ráda se podívám na vkusně oblečenou ženu i muže a občas se zděsím nad příliš zajímavými kreacemi, ale nikoho neodsuzuji. Jedna známá chodí celkem výstředně oblékaná a okolí ji to chválí.

Co se týče trapasu, tak ten se mi stal na plese u našich na vesnici. Každý ples jsem chodila v šatech, tak polovina návštěvníků byla v džínách, tričkách a keckách. Jednou jsem šla na ples s tím, že je jedno, co mám na sobě: obyčejnější krátké šaty a k tomu místo lodiček kozačky. A byla jsem za exota. Dámy a dívky měly dlouhé šaty, muži měli obleky. Na plese jsem se zdržela asi hodinu.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- pokud se obléknu jako strašidlo a vypadám směšně, tak si mne lidé určitě všimnou. Stejně tak si mne všimnou, když jsem oblečena hezky, kvalitně a slušivě a příslušně i upravena.

Známí si mne všimnou vždy - hlavně ženy - pokud mi to nesluší, tak se radují, pokud mi to sluší, všimnou si mne i muži, zatímco ženy tiše "skřípají zuby".

karinbaumanova
hodnocení

0x
Zdravím,
tak to já se oblékám, aby se mi to líbilo a vypadala i pro okolí dobře.
Bohužel když mám teď nohu v sádře tak fakt nevím co na sebe :/. Počasí si dělá co chce. Bylo by mi to více volnější pokud bych si nemusela chránit sádru. Ráda nosím volnější obuv nerada pařím nohy v pevné obuvi. Při předávání víza hold s bílou nádherou a dvě francky. Už se těším na podpatek a sundání, ale sundání se dočkám asi až v srpnu.
tiffany*

Karin, samozřejmě sukni, pod tu se vejdete i s tou bílou "parádou"... horší je ruka v sádře, to se ani neučešete ;)... přeji brzké uzdravení (po sundání ještě rehabilitace), uteče to jako voda... a buďte na sebe opatrnější !

maara*
hodnocení

0x

Cizí lidé, co vás neznají, nic o vás neví .. si vůbec nevšimnou toho co máte na sobě.

Podobný experiment probíhal - pár (žena a muž) šli do restaurace, která byla plná lidí, během jídla se pár choval hlučně a zkrátka na sebe trochu strhával pozornost aby si okolní lidé vůbec všimli, že tam byli, potom zaplatili a odešli - při dotazu, zdali si někdo pamatuje jak byli oblečeni odběvědělo jen 5% lidí,že ano .

Maara, myslím, že mícháte dvě věci dohromady. Jedna věc je ta, jestli si toho někdo všimne, a druhá ta, zda si to někdo pamatuje. Všimnout si mohli všichni, pamatovat jen 5%.

A také si osobně myslím, že kdyby se lidí ptali "Co měli ti lidé na sobě?" + vlastní odpovědi nebo výběr z více možností místo "Pamatujete si, co měli ti lidé na sobě? ano/ne", tak by to mohlo vypadat o fousek jinak.

hancule*
hodnocení

Děkuji za názory a postřehy.Mně se stal trapas s jedním klientem,který přišel si popovídat a já při uvítání jsem dodala - Vidím,že jdete v pracovním - jdete z práce? Samozřejmě nešel..

jofa*

Tak to je trapas a člověk by se nejraději neviděl, jako já v tomto případě : Stíral jsem chodbu, když zazvonil zvonek u venkovních dveří. Našlapuji opatrně ještě na mokré chodbě a jdu otevřít. " Jdu zapisovat spotřebu vody ", řekl starší pán. Vodoměr je ve sklepě přes chodbu. Koukám, jak ze šikma různě našlapuje a kolíbe se. " To je dobrý, můžete jít normálně já to stejně ještě setřu jednou". Teprve při odchodu jsem si všiml, že ten pán má jednu nohu znatelně kratší. Styděl jsem se, jako nikdy jindy. Omlouvám se, že to s oblečením nesouvisí.

hancule*
hodnocení

jofo - jeden trapas co se taky netýká oblečení..Tak dlouho jsem 1 klienta oslovovala pane Strnade,až nesměle špitnul - já jsem Dlask..v duchu jsem si řekla,čím vlastně někdy myslím.../zajímalo by mě,zda existuje člověk aspoň 30letý,kterému se trapas nestal/

hurvajs
hodnocení

0x

Tak třeba já osobně mám Prahu rád právě proto, že ať si obleču, co chci, každému je to fuk. Kdybych jel metrem v pytli od brambor s dírama, většina lidí po mně ani nekoukne. Jsem náplava a dokud jsem bydlel ve zhruba 70 tisícovém ( tedy vůbec ne malém! ) moravském městě, tak jsem se musel sakra hlídat, co si na sebe vezmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]