Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Víra v Boha?

Od: nick151 odpovědí: 20 změna:

Jak se na to díváte? Jaký na to máte názor? Jste věřící nebo jste zapřísáhlí ateisti, kteří nechtějí o Bohu slyšet ani půl slova? Jak to vnímáte? Budu ráda za každý názor :) . Mějte se jinak moc fajn...

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hella*
hodnocení

0x

Nejsem ani věřící, ani zapřísáhlý ateista, ale tak něco mezi tím (zvlášť když je mi ouvej) a myslím si, že se to dá říci o velké části naší společnosti - když nám teče do bot, doufáme v nějaký zázrak...

lidka*
hodnocení

0x

Věřím v dobro, věřím v lásku, sázím na rodinu. A strašně ráda bych věřila na Boží mlýny. Ale mám dojem, že se hrozně flákají a nemelou tak, jak by měly. Například z mého okolí odešlo tolik dobrých lidiček ve věku, kdy tady ještě dávno mohli být. Zasloužili by si to. A tak v Boha nevěřím, ač církev vysvětluje nespravedlivá konání a činy jakkoliv. Doufám, že tato diskuze zase nesklouzne do horlivého přesvědčování. Já nikomu víru v Boha nerozmlouvám, je to jenom soukromá věc každého člověka. Mně se třeba hodně líbí názory pana biskupa Malého. Je to skromný a chytrý člověk.

kt8d5*
hodnocení

0x

Jsem katolík light. Snažím se pomáhat lidem ale zastávám životní krédo : NA HRUBÝ PYTEL HRUBÁ ZÁPLATA. Takže nedělat ze sebe blbce, nenastavovat druhou tvář. Takže asi tak *frajer*.

toni*
hodnocení

0x

Darwinova teorie je mě naprosto cizí. Nemohu uvěřit tomu, že můj předek visel na stromě a žral všechno co mu pod pazouru přišlo. Mimochodem Darwin na smrtelné posteli prohlásil, že to jsou všechno jeho doměnky. Jiná ovšem je otázka církví, sekt a náboženství, kterých je dle posledního sčítání 22.189. Toto impozantní číslo nutí k zamýšlení, kteráže odnož je ta správná. A tady jsem narazil na bariéru a zřejmě zůstanu mimo jakéhokoliv členství. Nemůžu se srovnat s tím, že žádná církev nejde ve šlépějích svého zakladatele. Pokora, skromnost, střídmost, ale hlavně chudoba jsou slova zcela cizí pro jalékoliv špičky církve. Ježíšova slova: "Máš-li dvě košile, dej jednu svému nepříteli". Možná se tomu přibližuje Dalajláma, ale pak už nikdo.

Moderní průmyslová společnost je fanatické náboženství. Rozvracíme, otravujeme, ničíme všechny životní systémy naší planety. Podepisujeme směnky, které naši děti nebudou moci zaplatit...Jednáme, jako bychom byli poslední generaci na této planetě.

MÝM NÁBOŹENSTVÍM JE ŽÍT A UMŘÍT BEZ LÍTOSTI!

vt*

Už zde někdo v poradně napsal, že lékař po rentgenem hlavy vidí mozek, ale rozum tam nevidí, což neznamená, že ten člověk, jehož hlava je pod rentgenem by rozum neměla.

borax*

Jistěže to byly jen doměnky. Ona darwinova teorie není není jen o předcích lidí, jsou to i zvířata a rostliny. Byl to velmi vnímavý pozorovatel přírody a pokud si přečtete jeho dílo (spousta teorií jsou dnes již věděcky podložené) jistě shledáte spostu zajímavých postřehů. Fakt je, že některé jeho názory vyvrátily, ale věřím, že kdyby měl před 150 lety přístroje a možnosti jako dnešní vědci, bylo by to trochu jinak. Na svou dobu byl opravdu frajer! Rozhodně bych ho nezatracovala... Jinak s vámi naprosto souhlasím co se týká církevních hodnostářů, kážou vodu a pijí víno...

doplněno 03.11.09 11:10:

Pro zadavatele: Nejsem věřící, ale nikdy neříkej nikdy... mám kolem sebe pár lidí co uvěřili až ve věku 30 - 40 let. Jsou spokojení se svým životem a nechápou jak mohli kdysi nevěřit. Zajímavé. Jen kdyby to pořád nepředhazovali...:( To jeden ztratí chuť...

technikjirik*
hodnocení

0x

Nejsem člověk věřící, jsem člověk přesvědčený... Stvořitel všehomíra mi dává každý den důkaz o tom, že Pánbůh není fousatý strejda na obláčku. Vše, co nejsem schopný pojmout rozumem, je Stvořitel. Každou věc kterou pochopím, bych mohl vyřadit ze svého seznamu nadpřirozených a tedy "božích", ale je tomu naopak. S každým vědeckým objevem s každou novou myšlenkou, s každým novým dnem a okamžikem se mi dostává důkazu a tom jak ohromné dílo Stvořitel vykonal.. Jsem přesvědčený o evoluci i kdyý kniha Genesis mluví jinak. Záleží na tom jak to pojmu a jak si to vysvětlím. Právě jsem prošel obdobím, které znamenolo pro můj život zásadní změnu. Staromilci a středověcí církevní hodnostáři by to považovali za rouhání se bohu a dílo pekel, ale já vím jen jedno... Stvořitel ukázal lidem co vše je možné a dal nám do rukou nástroje jak s tím zacházet a dal nám šanci využít ve svůj prospěch vše co tu je... jenže je tu spoustu jiných jedinců, kteří si stále myslí že Stvořitele oklamou, že jsou chytřejší než On a že svými pseudoargumentty přesvědčí lidi i Stvořitele o správnosti a kompetentnosti svého počínání...

Každý den dostávám důkaz o Stvořiteli: Každý den se smím probudit a políbit svoji ženu a pochovat si svého syna a učit jej vnímat svět. Každý den smím chodit a vnímat krásu přírody. Každý den smím hovořit se svými přáteli a objevovat jejich dobré vlastnosti...Každý den se dozvídám jak věda pokročila v nových objevech... kodo mi řekne že v tomto není boží dílo, pak neví co vím já a přeju mu aby brzy procitl...

Téma víry a církví je dlouhé a téměř nevyčerpatelné téma a mohl bych o tom psát týdny a myslím si že není oblast lidského konání ve kterám bych nenašel Stvořitelovu vůly.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

náboženství je opiem lidstva a duchovní kořalkou utiskovaných...K.Marx

vt*

Ano je to opium, ať už je to náboženství peněz, politiky, svého břicha, alkoholu, drog, sexu. Každý má svoje náboženství.

hodnocení

0x

V Boha nevěřím, ale bojím se ho. *hi* Asi se to stalo proto, že klér, všichni duchovní, kteří prošli mým životem nebo které jsem zahlédla a slyšela o nich, kázali vodu a pili víno. Spousta věřících, kteří padali na hubu před křížem a přitom se chovali jako dobytkové. Všechna ta dvojakost mě z víry v Něho vyléčila.*nevi*Myslím si, že věřit, znamená trochu snadnější život. Nikdy nejsi sám. On tě nenechá padnout. Ale prostě to nejde *nevi* nevěřím. Věřící lidé mě z víry vyléčili.

vt*

Bible říká, že Ježíš je Boží syn. Ježíš žil skromě, pomáhal druhým a řekl, že někdy nemá, kde by hlavu složil. Když se ho lidé ptali, jak a kde uctívat Boha, řekl jim, že Bůh nebydlí v chrámech lidskou rukou udělaných a že Boha mají lidé ctít v duchu a podle pravdy. Boží chrám je příroda a klenba je nebe nad hlavou. Každý nemá víru. Bible říká, že víra není majetkem všech lidí, ale dar. Bible taky říká, že kde je strach, tam není láska. Je vidět, že žádné náboženství se neřídí podle Ježíše, který dal příklad a proto se zneužívá, jako opium, nebo jako strašák na lidi. V Bibli je též rada: všechno zkuste, ale co je dobré, toho se držte. Je škoda, že lidé nemají doma knihu Bibli, a že si v ní nečetli, protože by se toto všechno dověděli a ještě jiné věci. Kdo si chce číst detektivku, ať si čte Bibli, jestli si chce někdo přečíst krvák, ať si čte Bibli a jestli si chce někdo číst o lásce, ať si čte Bibli.

Z duše souhlasím. Navíc na rozdíl od Lidušky v Boží mlýny věřím. Když pro nic jiného, odvrací mne tato moje víra od toho, abych někomu (byť třeba zaslouženě) ublížila.

Myslím si, že víra pomůže lidem, kterým už nezbývá nic jiného - mohou si říci, že s tím nemohou nic dělat, protože je to vyšší záměr. Když mi někdo blízký zemře, uleví se mi, když si představím, že je "v nebi" nebo prostě tam, kde je šťastný a nic ho nebolí a netrápí. Je to víra v Boha?

refik*
hodnocení

0x

Bibli at´ si každý přečte,když chce.Je ale zajímavé,že každý si to vysvětlí jinak,jak se komu hodí.např.JEHOVISTI! At´ si věří čemu chcou,ale at´neotravujou lidi doma,jsou tak otravní a vlezlí.Já nevěřím v boha,ale v nějakou existující sílu.

vt*

Správně, všichni si to vysvětlí jinak, každý podle svého rozumu, podle svého způsobu uvažovaní. A každý je jinak chytrý, nebo hloupý. Bůh nepožaduje od nikoho víc než mu bylo svěřeno /citace z Bible/. Ale jsou věci, které každý pochopí stejně, např. nepokradeš, nezabiješ atd. To je citace ze Star. zákona z desatera. V Novém zákoně čteme, že Ježíš mluvil s lidmi, kteří mu rádi naslouchali a kladli mu různé otázky. Ptali se ho taky, které přikázání je nevětší, nejdůležitější a on jim odpověděl: ,,miluj Boha z celého srdce svého a miluj bližního svého, jako sebe samého. Na tom je celý /Starý/ zákon a proroci.,, Žádná jiná břemena Bůh na lidi neklade. Takže Láska - to je asi nejtěžší projevovat lásku, takt a ohleduplnost. Pokud je někdo ohleduplný a má lásku k bližnímu, nebude ani otravný ani vlezlý.

Víra ano! Ale v něco prokazatelného , hmatatelného , vědecky prokázaného a ne obavy z božích mlýnů a pod.
Člověk by měl mít skutečné obavy z nerespektování přírodních i společenských zákonitostí a zákonů.Nikoliv z nadpřirozena.Měl by se těšit z pozemského života a ne na posmrtný , To oslabuje jeho úsilí a jeho podíl na zlepšení skutečného života na zemi.
Věřím v evoluční teorii vývoje. Máme dnes a denně důkazy. Jen si připomeňme vývoj chřipkového viru.Ten se neustále mění-mutuje , asi podle prostředí ve kterém existuje. Se změnou prostředí se vyvíjejí nové organizmy a jiné zanikají.A zase bych připomněl chřipku a očkování proti ní , (změna podmínek v těle člověka způsobená očkováním).

Samozřejmě , že víra je věcí každého jednotlivce . Litoval bych ty z nás , kteří posmrtný život předřazují před pozemský a k pozemským událostem dodávají,že je to vůle Boží..

vt*

Ano, víra je založena na skutečnostech, přesto, že je nevidíme. Již zde někdo psal, že lékař vidí po rentgenem mozek, ale rozum v něm nevidí. Předpokládá se, že kdo má mozek, má i rozum /každý jiný/. Teď by šel vložit celý Váš přízpěvěk. Váš příspěvek je pravda, nelze opomenout respektování přírodních zákonů a jiných zákonitostí, jejich nerespektování by pro nás znamenalo újmu. A co jiné věci, rozmanitost přírody rostlinné a živočišné říše, nádhera pod mořem, hvězdy, planety slunce, vesmír. To už napovídá, že musí být zákonodárce a stvořitel /nějaká síla/. Co je to vývoj viru, co o tom víme? Jen, co se dostane na veřejnost. Ale budiž, co se stane, když se začnou křížit pes s kočkou, kráva s koněm /příklady/, známé jsou kůň a oslice, kobyla a osel - mezek a mula, kteří se již dále nemohou množit. Nevznikne žádný nový druh. Lépe by to vysvětlil veterinář. Neběhají nám tady živé mezičlánky mezi opicí a člověkem. Změnou prostředí se organizmus přizpůsobí, do jisté míry a pak zanikne. Nikdo nepřekročí svůj stín. A posmrtný život? Ve St. Zákoně např. Job, když byl těžce nemocen, prosil Boha o udravení, a říká Bohu: jak bych tě mohl ctít v hrobě, kde mně červi budou žrát. Na jiném místě je v Bibli napsáno: ,,Není nic v hrobě, ke kterému se bereš.,, Takže, radujme z života a z každého dne a žijme, jak nejlépe umíme a stále mějme na mysli lásku, takt a ohleduplnost.

toni*

A jsme zase u smrti. Toto téma zde nedávno bylo. Nyní je vysloveno v jiných souvislostech. A tak mě dovolte poznámku na téma smrti. Smrt není skličující ani vzrušující, je to prostě životní skutečnost. Je smutné, že většina z nás si začíná vážit svého života, teprve když je na pokraji smrti. Pravda o pomíjivosti, nám umožní bohatě využít tohoto života dokud je čas a zajistit si, abychom jednou umírali bez lítosti a sebeobviňováním, že jsme svůj život promrhali. Proto jsem výše napsal, že mým náboženstvím je žít a umřít bez lítosti. Proč se tak děsíme smrti, že se vyhybáme jakemukoliv pohledu na ni? Kdesi v hloubi nitra víme, že smrti nemůžeme napořád unikat. Čím déle odkládáme pohled smrti do tváře, čím více ji ignorujeme, tím větší strach a nejistotu v nás vzbuzuje, aby nás děsila. Čím více se pokoušíme před tímto strachem utéct, tím obludnější se stává.

A tak ať se nám to líbí nebo ne, všichni jednou zemřeme. Víme o tom, ale snažíme se na to nemyslet a rozhovorům na toto téma se raději vyhýbáme. Ale v minulosti, dokonce ještě nedávno se lidé běžně setkávali se smrtí ve svém životě. Bylo to něco důvěrně známého. Když například v rodině někdo zemřel, zůstalo jeho tělo ležet doma a příbuzní mu přicházeli naposledy vzdávát čest. Dnes většina lidí umírá v nemocnicích a když někdo zemře doma, obvykle co nejrychleji přijedou zaměstnanci pohřebního ústavu a odvezou tělo zemřelého do márnice. Zdá se, že smrt byla téměř zcela odsunuta ze všedního života a hovor o ní nás přivádí do rozpaků. Zamyslete se nad tím, jak se cítíte při čtení tohoto příspěvku? Co vám přichází na mysl? Zájem? Odpor? Strach? Je to morbidní? Když víme s jistotou, že něco příjde (zkoušky, narozeniny, nebo svatba) určitě se na to připravíme. A pokud ne dočkáme se nepříjemného překvapení...

hodnocení

0x

Postreh:

Je zajimave, ze kazdy, kdo mluvi o vire mluvi automaticky i o Bibli. A pritom co ta ma s virou co spolecneho? Je to kniha pribehu. Zajimava, mozna poutava, ale je to dogma. Proc to, co je v Bibli by melo byt spravne z hlediska viry, co Bible zatracuje by melo byt zatracovano?

Kazdy, kdo takhle mluvi (pise) vlastne rika, ze veri v knihu. V pribehy, citaty a moudra v knize. Veri tedy v druhotnou vec. Ne tedy v boha, ale v neco, co o bohu nekdo napsal.

toni*

No protože to jinak nejde. Nelze dohledat nic hmatatelného, co by potvrdilo existenci Boha. Zmínky jsou jen v Bibli, Koránu apod. Tyto knihy jsou hmatatelné a věřící věří, že je všem pisatelům diktoval Bůh. Protože málokdo četl Bibli natož Korán a další svaté knihy, odvolávají se všichni na Bibli protože na rozdíl od Koránu něco o ní slyšeli. Takže otázka víry je bezmezně věřit tomu co je napsáno v Bibli. Je dobře, že jsme se posunuli od otázky smrti - viz výše - zase k otázce víry.

vt*

Bible je vlastně knihovna. Je složena z knih, které popisují dějiny, příběhy, ale taky symboly a předobrazy. Ne nadarmo se Theologie vyučuje několik let na VŠ. Strávit tolik hutného učení, vyžaduje čas. V které jiné knize by se člověk dozvěděl tolik o víře, než v Bibli. Je to fascinující kniha, protože např. sama upozorňuje na to, že Země je kulatá /doslova - okrouhlá/. Do té doby než byla Bible v takové podobě, jako dnes a lidé si v ní nemohli číst ani o Božích zákonech, ani o víře atd, přesto měli víru v srdci a morální zákony také. Soudy vykonávají podle zákona a zákon je minimum morálky, co je pod minimem je nezákonné. Co Bible zatracuje, to zatracují i dnešní zákony. Ale v Bibli se dovíme něco navíc, že největší zákon je láska k Bohu a k bližnímu, to je nad /St./ zákon a proroky. Víra bez lásky se stává fanatickou, moudrost bez lásky se stává vychytralostí, spravedlnost bez lásky se stává tvrdou, moc bez lásky je tyranie atd., atd. Čtení Bible vyžaduje soustředění, přemýšlení a pokoru /když si člověk uvědomí, že je jen zrnko prachu v celém vesmíru/. Za odmítání Bible může spousta náboženství, které si z ní vybírají to, co se jim hodí k manipulaci lidí. Ale Bible je kniha knih a kdo nečetl /myslím povrchně/Bibli, ten má mezeru ve vzdělání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma víra v boha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]