Čočka, nechat nabobtnat?

Od: Datum: 26.05.16 16:02 odpovědí: 10 změna: 27.05.16 07:29

Zdravím, má cenu nechat čočku před vařením nabobtnat? Někdo říká že to nedělá, někdo že ano,

má to nějaký zásadní vliv? Díky , možná záleží i na typu.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 26.05.16 16:10
avatar

Jasně,třeba ta červená se nemusí nechávat bobtnat a je i rychleji rozvařená.Ta klasická se nechává aby uvolnila síru,jako všechny luštěniny a dala se snadněji vařit a nebyla tak plynatá.Já čočku nechávám namočenou,tak cca den a hlavně proto,že brzo hodí výhonky ,takže jí mám naklíčenou a zdravější

Od: relapse
Datum: 26.05.16 16:14

Děkuji, chtěl jsem přejít na trošku univerzálnější zdroj bílkovin, než jen soju a čočka je pro to ideální,

klidně i pro denní konzumaci. Dobře, ještě jednou díky

Datum: 26.05.16 20:31
avatar

Taky cizrna je super,doporučuji.

Datum: 26.05.16 17:46
avatar

nebyla tak plynatá

Mám tip - všechno co nadýmá, at už je to zelí, luštěniny..dejte po uvaření do mrazáku na pár hodin. Pak už nebudou nadýmat.


doplněno 26.05.16 17:51:

Hodně států, Řecko, Rumusko, Bulharsko atd. přidává do luštěnin divokou mátu. Nejen, že je to chutově výborné, ale potravina pak nenadýmá a můžou to jíst v pohodě i žlučníkáři. Bohužel u nás ji nelze sehnat, tu, co mám na mysli, nahrazuju to čerstvou petrželkou a trochou čubrici.


doplněno 26.05.16 18:00:

Jedli jste už na Balkáně dušené fazole? Jedí se všude, v Turecku, v Řecku atd. jsou velmi oblíbené a také moc dobré. Snad nebudu bita za recept pravých balkánských fazolí - pokrm chudých.

bulharske dušené fazole

nepridavat nic co tu neni uvedeno-na pr. salam -maso a pod. ci jine koreni

nepridavejte masox a podobne hlouposti - zkazili by jste to.
----------------------------------

do hrnce vsypeme sacek - pul kila bilych drobnych fazoli
-vyplachneme spinu
a varime v hodne velkem mnozstvi vody cca 5-6 l
do polomekka asi za hodinu

na panev dejte pravy slunecnicovy nebo olivovy olej-ten pouzivaji rekove-bulhari-makedonci a pod.

kdyz olej zacne vrit dame hodne nakrajene cibule asi tak 4 velke kusy a smazime tak,aby cibule byla sklovita,nikoliv osmazena-

na cibuli dame sladkou papriku -ale pozor aby se nespalila a nezhorkla - asi tak 1 cajovou lzicku zarovnanou a kecup nebo rajsky protlak, 3 plné velké lzíce a cerstvou nebo susenou saturejku-te pomerne dost ale neprehanime to.Pokud mame susenou cubricu z bulharskeho obchodu,dame jen tu.To je to prave,co tam patri. A divoka máta.
Muzeme pridat trochu bazalky a oregana ovsem opravdu jen trochu...nic nezkazime kdyz mame a dame i rozsekane rajske jablicko..ale nemusi byt - bulhari ho nedavaji

osolime a naberackou z hrnce kde se vari polomekke fazole vyjmeme fazole a vlozime na panev na cibuli -a to tolik kolik se vejde na panev a dusime asi tak aspon pul hodiny,spise hodinu a pak to z panve vlozime zpátky do hrnce se zbytkem fazoli a dovarime.

pozor,nespalime,takze pridavejte i vodu z fazoli,at se maji v cem dusit.

Můžeme přidat malinko kopru ale jen trochu.Špetku.

priloha - bulhari bily chleb a my rohliky nebo veku.

je to fakt dobry rychly a levny.
a navic jsou v tom bilkoviny-jedna se o velmi zdravy recept.
a i bezlepkovy i pro diabetiky.

-------------------------------
samozrejme lusteniny se nezapijeji-pije se az tak za hodinu a je to v pohode..

Od: relapse
Datum: 26.05.16 22:09

Díky za tip, určitě vyzkouším

Datum: 26.05.16 16:17
avatar

Vyzukoušejte, uvidíte. Když si vzpomenu, namočím a jednou vyměním vodu. Když si nevzpomenu nenamočím. ;) Když množství čočky přeženu, dříve než je hodně měkká, dírkovanou naběračkou část vyberu. Nechám zchladnout a pak k ní přistrouhám syrovou kořenovou zeleninu, na sýrovém struhadle s malými očky, kyselý okurek, majonezu nebo tatarku nebo zakysanou. Přisolím, připepřím a bezva večeře. *uspech*

Od: relapse
Datum: 26.05.16 22:09

Díky

Datum: 26.05.16 18:09
avatar

A ještě k tomu bobtnání, nikde, v žádném státě jsem neviděla, že by luštěniny nechávali bobtnat. Tak nevím, jestli to má nějaký smysl...všude ji dali rovnou vařit. Nenadýmaly luštěniny tam, kde se použilo jejich koření. Tam, kde fazole se jedí jako národní jídlo skoro denně se to asi řeší tímto způsobem.

Datum: 26.05.16 19:37
avatar

Když si vzpomenu tak dám do vody tak 2 hodiny předem ale běžně spíše hned dám vařit,dochicuji až je čočka měkká ,pak teprve dochucuji!Pokud namočím,tak vodu neměním!

Datum: 27.05.16 07:29
avatar

Diesel, namočeným luštěninám jsem vodu neměnila. Ale pak jsem četla, že se namáčením vylučují látky, ze kterých se prdí, do vody. Fazole, prý při namáčení, je prý dobře slít 3x. Vyzkoušeno, je to tak. ;)

 

 

 

Poslední otázky Poradny volná diskuze
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.