Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak šetříte vodou?

Od: hancule* odpovědí: 31 změna:

Máme s přítelem Okál+zahradu a tak sháním info o tom,jak třeba využít vodu z pračky,z vany apod.Máte někdo nějakou vychytávku?Děkuji.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

0x

Nejlépe se šetří, když si pořídíte vlastní studnu.

paw*
hodnocení

0x

Pokud neperete v orechovych skorapkach, tak s sedou vodou toho moc nenadelate. je reseni ji hnat treba pres male tepene cerpadlo, ktere ji odebere teplo, ale na zalevani voda s pracim praskem ci jarem vhodna neni. Jeste je moznost si poridit vyhnivaci jezirko a brat vodu na polevani az za nim.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, podívejte se viz odkaz. Jinak, já bych k zálivce volil spíše vodu dešťovou, kterou můžete jímat od okapu např. do sudu. Zdravím!

poradte.cz/...

kakamila
hodnocení

0x

Nejlépe je neznečišťovat toliko vody...

Tzn.šetřit vodou znamená umývat se v lavoru a né si napouštět plnou vanu,používat myčku a podobně...

Nejvíce škodí právě prací prášek...to je ta největší chemická bomba...tož valcha+mýdlo s jelenem a zpátky do jeskyně.

Šetřit životní prostředí,to učí už na základní škole.(a to nepatřím mezi Zelené...)

Až "nám" unie omezí rychlovarné konvice,přímotopy,toustovače,fény,kulmy,grily to bude teprve Hitparáda!

rv*

Co má být v pracím prášku tak škodlivé?

lucie*
hodnocení

0x

jediné co dělám,že vodu po koupání dětí nevylívám,ale potom použiju na vytírání.Vytírá se stejně jako koupe(co druhý den,kvůli kočičím chlupům z našich miláčků)pokud ještě ve vaníčce voda zbyde,použiju ji vzápětí na spláchnutí wc.Někdy si ještě nad vaničkou umyju vlasy,takže vody přibyde...používáme přírodní mýdla bez parabenů i šampony,takže když jí potom po vytírání chrstnu pod keře,nic se jim hrozného nestane.Peru ve"slizu"(mýdlo s jelenem+soda),ale opravdu netuším zda je to vhodné třeba k zalívání.Tyhle mýdla jsou ekologické,ale jak prospějou rostlinám netuším...třeba na trávník bych asi tu vodu používala,stejně jsou sucha a trávníky suché,zničené,tak aspoň nějaká vláha.Třeba tady bude někdo vědět a taky se poučím.

hancule*
hodnocení

Lucie - děkuju za rady,něco z toho jistě použiju.Rada s ,jelenem, je super.

lucie*

hancule-byla jsem skeptik:)a tak jsem prala dětem pleny v prášku,ale měla jsem dost času,tak jsem zkusila ten"sliz"vyrobit tady podle toho receptu ekozivot.cz/... Fakt je to jen skoro stejné množství sody+nasrouhaného jelena a zalít vodou.Povedlo se vždy a nezabere to moc času(15min)někdy přidám i žlučové mýdlo(na skvrny) nebo vonný olej.Kýbl s víkem jsem si koupila za 10kč*palec* v pekárně,mívají v tom směsi na těsta.Od té doby jsem už prášek nekoupila a nekoupím.

hk
hodnocení

0x

S vodou nijak nešetřím, spotřebuju tolik, kolik je třeba. K vašemu dotazu - voda z pračky patří předně do kanalizace, rozhodně ne do přírody. Moc nechápu, co chcete dělat s vodou z vany - jako se vykoupat a pak s tím zalít zahradu? Nebo v jedné vaně vykoupat celou rodinu? To jsem viděl tak před 50ti lety, když jsem byl malý a ještě u jen u těch chudých na vesnici.

mirex*

Měl jsem příbuzného, který bydlel v paneláku. Vykoupal se a nechal vodu ve vaně. Tou vodou spalchoval záchod, občas přepral ponožky a ještě v ní měl lahváče. Jinak skvělý člověk. Asi po roce, nevím přesně, mu přišli zkontrolovat vodoměr a rovnou jej vyměnili. Zkrátka nevěřili. Asi tak.:)

hodnocení

0x

Nemáme bazén na zahrádce a chytám dešťovou vodu 3x1000 litrů na zalévání. Ostatní "šetření" se mi zdá neekonomické.

hodnocení

0x

Dobrý den,

My občas po koupání používáme vodu z vany na splachování WC...

pohanka*
hodnocení

0x

Prášky na prádlo obsahují chemikálie, také jsem proti, používat vodu z praní na zahradu.

Jediné, co bych poradila, tak chytat vodu z pračky /automatické/ do kyblíků a ty nosit na WC a zalévat tím místo splachování. Jistě se tím dá něco málo ušetřit. Spočítejte si obsah kýble, vynásobte počtem spláchnutí, krát počet dnů. A nakonec vydělte1000. Na kolik metrů se dostanete, krát kolik platíte za vodné, stočné.

Možná něco ušetříte, záleží, kolik je Vás v rodině. Počítejte s tím, že naléváním do mísy nacintáte okolo mísy. Musíte to uklízet a kýble s vodou žádnou parádu také neudělají, když přijde návštěva.

Pokud nemáte práci a potřebujete peníze, tak i zde se dá jistě nějaká stokoruna ušetřit.

Hlavu si můžete mýt také nad vanou a vodu chytat do kýble. A touto vodou můžete vytírat a poté i spláchnout WC.

Zuby si čistěte s použitím kelímku, nepouštěte vodu naplno, stejně plno uteče do kanalizace.

Všude na rohu domu můžete mít okapní systém vyvedený nad zem do výšky sudu. A z těch sudů můžete zalévat deštˇovkou nejen venku rostliny, ale i domácí květiny.

pb®
hodnocení

0x

Nejvíc vody ušetříte tím, že si na zahradě vykopete kadibudku a přestanete používat wc a že se nebudete sprchovat ani koupat, ale vodu si natočíte do PET láhví a tím se pak polejete ve vaně, to pak na umytí celého těla stačí bohatě 4,5l vody. Vlastně úplně nejvíc vody se ušetří, když žádná z kohoutku neteče, ale musí se odněkud donést. Je to pracné a zdlouhavé a ušetřená finanční částka je minimální, ale třeba za sebou chcete zanechat minimální uhlíkovou stopu.

hancule*
hodnocení

Nemyslela jsem to tak,že ušetřím přímo spotřebu vody...chováme se šetrně.Spíš mě zajímalo,zda máte někdo nějakou vychytávku jak využít v podstatě použitou vodu...mám sestru v Kanadě,tam je to běžné a s vodou se zachází velmi hospodárněReknu jí tedy o radu...přesto děkuji za všechny rady,dobře míněné i - doufám- žertovné./kadibudka/

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Hancule.

Tak spotřebou vody se netrápím. Vlastně ji ani nijak nešetřím. Asi bude pravda, že jí stejně tolik jako jiní ani nepoužiji. Když jsme před 50ti lety jezdili k babičce, tak tam se musela voda nosit z obecní studny v kyblíku. Já dával pro rovnováhu dva. Nevzpomínám si, že bych jí pro to nošení nějak šetřil. V hrnku se studenou vodou babička přechovávala klasické máslo. Aby bylo tuhé a přes to dobře roztíratelné.

hodnocení

0x

Počkejte si na dotace na nádrže pro dešťovou vodu. Budou.

lucie*

bude i déšť?:-D

lidus*
hodnocení

0x

To přece nemyslíte vážně vy všichni co vodu z vaničky nebo odjinud používáte na vytírání a wc. Nežiju přece za Marie Terezie abych chytala vodu z praní a navíc mám vše rovnou do odpadu. Brno teplá voda 11,500, vodné + stočné 18,900 je to za rok a nepíší mi tu čeho, ještě tu je vodné stočné 2053 kč, teplá voda 3200kč, voda pro TUV 950,- za rok. Léto asi 3 měsíce trávíme na chalupě kde i peru, je tam vlastní studna a stočné se platí 150,-/rok. Na zalévání vodu chytáme ze střech a pokud nenaprší tak ze studny. V Brně se denně sprchujeme a mnohdy i 2x denně (ráno a večer), myčku zapínám každý 3 den, peru 1x týdně 1 pračku na 40C a jednou za 2 týdny 1 na 60C, dlažbu v kuchyni vytírám denně. Jsme 2 osoby + mnohdy i vnučky, byt 3+1. Vyučtování, pokud chcete, mohu zkusit naskenovat ale za výsledek neručím, neumím to. Chodit s kýblem splachovat to mi fakt není zapotřebí, voda u nás neteče zbytečně.

lucie*

Lidus-tak u mě to je spíše o pocitu,jen tak vylít zbytečně vodu.Nejde ani tak o veliké úspory jako o moji ekologickou duši.Třeba děti jsou miminka,špinavá voda po nich rozhodně není(nebo po mých vlasech) a vytírat stejně musím a je jedno jestli je v té vodě na vytírání přírodní mýdlo nebo čistič na podlahy.Stejně tak máme úklid na chodbě nebo velký úklid v domě,takže proč s tou vodou nevytřít chodbu.Když jezdím s kočárkem denně ven,tak často vytírám/zametám "rejžovým"koštětem a vodou schody u zadního vchodu.Jinak máme v domě převážně starší lidi,tak uklízím více,ať toho nemají tolik.

doplněno 26.05.16 12:53:

Víte co je úsměvné?jak jsem zmínila,že peru pleny,tak se někteří ozývali jaké to je plýtvání,jak se zbytečně plýtvá pitnou vodou apod.Teď když se někdo zeptá jak šetřit,tak je mu vmeteno,že voda zas tak drahá není a proč s ní vlastně šetřit:-DLidé jsou věční oponenti.

pohanka*

Mě zase může trefit šlak, když slyším politiky, jak budou chudáci migrovat z Afriky, kvůli suchu, že tam nebude voda.

Když se podíváte do květinářství, tak zjistíte, že atraktivní květiny ale i růže a gerbery se dovážejí z Afriky, kde jsou kvůli tomu vybudovány ohromné plantáže, skleníky dlouhé 3 KILOMETRY a ty se musí zavlažovat. Takže milí bílí obyvatelé, my tady kvůli Vám, kvůli Vašim snobským požadavkům zaléváme, plýtváme vodou na krásné květiny, které se k Vám dopravují letadly a potom nebudeme mít co pít.

Tady vidíte, jak je vše pokřivené a postavené na hlavu! Uctívá se zlaté tele.

doplněno 26.05.16 13:17:

Lucie, výroba i likvidace jednorázových plenek zatěžuje přírodu a spotřebuje vody také dost. Jeden čas bylo - kupte si umělý vánoční stromek, šetřete naše lesy. A když porovnali vstupy, tak zjistily, že umělina je větší zlo na přírodě, než přírodní. Je to na Vás co zvolíte, dneska není nic bez dopadu na přírodu.

lucie*

pohanka-jasně,snažím se volit menší zlo.Bohužel to ,že splachujeme a pereme v pitné vodě nezměním,ale nedokážu vyhodit denně 16použitých jednorázových plen.Jde o můj pocit a stejně špatný mám pocit,když vidím kolik je zbytečných obalů na potravinách.Ani kočičí bobky nevyhodím v igelitovém sáčku koupili jsme papírové...

doplněno 26.05.16 18:13:

pohanka-jasně,třeba na noc je jednorázovka,ať je nic neruší a spí celou noc.Ale jinak souhlasím,někdy se přistihnu,že vidím svět jako jedno smetiště.Vždycky když vidím kolem cest tolik odpadků,říkám si jak se tam dostaly,jak mohl někdo stratit botu?svačinu,olej,svetr...*blee*

pohanka*

Dělejte to podle svého svědomí, ale netrapte se, když se něco nepodaří vytřídit. Jednorázovky používejte k doktorovi, na cestování, návštěvy.

Také jsem se snažila být v třídění dokonalá, ale po zhlédnutí bordelu na tažných cestách, na břehu moře s hromadami použitých plovacích vest a podobných, tak si říkám: všeho s mírou, hlavně se psychicky netrápit. Berte to s rozumem.

lidus*

Lucie to, že slejete vodu z malé vaničky do kbelíku a vytřete podlahu ještě chápu ale, že bych chytala vodu z pračky to mi v dnešní době rozum nebere. I já si pamatuji, že jsme se jako děti koupaly v sobotu, po nás se koupal táta nebo mamka a pak kýblem vodu vybírala a zalévala s ní ale jak říká maminka, boty a margarín z Unry jsem si užila a doba holt pokročila a za pokrok se platí.Chápu, že voda není zadarmo a že šetřit se musí, jen mám pocit, že když ušetřím stejně to ve finále zaplatím jelikož ta vodárna z něčeho žít musí. My v paneláku(32 bytů) neuklízíme, platíme si úklid a je po hádkách kdo kdy a jak vytřel, loni to bylo 865kč/za rok.

Ja osobne bych vodou z vany asi nevytiral, je jedno, jestli to bylo dite nebo dospely. Pri myti ze sebe odstranujete starou kuzi, a kdyz si uvedomite, ze tim budete vytirat a cast teto "spiny" nechate i na podlaze, tak se razem z vasi domacnosti stane lihen na roztoce apod, coz asi uplne skvele neni...
Omlouvam se za diakritiku, pisu z mobilu..
pohanka*

U nás máme za studenou vodu vodné a stočné 91,12 Kč.

Lidus, jestli jste na to dva, tak to poplatíte. Vy máte doma vše zařízené, jenom občas doplňujete rozbité spotřebiče, oblečení, boty, také máte ve skříni, /soudím podle sebe/. Myslím, že se to nedá úplně srovnávat.

Ale mladá rodina s dítětem, matka bez velkého příjmu, která teprve zařizuje bydlení, kouká, kde ušetřit. Nebo má rodina hypotéku a když odečtete náklady na bydlení, sušené mléko, sumu za jednorázové pleny. A kde je oblečení, lékárna, telekomunikace, doprava, pokud je auto benzín, ručení, daně, potraviny, drogerie atd., tak se pak kouká, kde by se ty peníze mohly ušetřit. Já se jim zase nedivím.

hodnocení

0x

Já patřím k těm, kteří šetří. A šetřím všechno, i když bych to relativně dělat nemusela. To mluvím o financích. Šetřím prostě proto, že to mám vrozené. Myslím si, že je dobře, že je část populace taková, protože alespoň vyvažují tu druhou část lidí, kteří prostě nešetří a ani to neumí. Co se týče té vody z pračky, nebo myčky a vůbec odpad z mytí nijak využívat nemohu, protože to je svedeno do odpadu potrubím. Ale pokud umyji podlahu se saponátem, tak tu vodu klidně vyliji na růže, nebo jiné kytky. Vůbec jim to nevadí, spíše prospívá. Už jsem o tom tady psala. Neleju to teda pořád jen na ten jeden keř, ale pokaždé dostane "nažrat" jiná květina. ;) Vodu z vany bych teda kýblem nenabírala a netahala se s tím ven, to už by bylo příliš. Ale pokud Vy máte nějakou jímku mimo dům a tam vám užitá voda teče, tak bych tím tu zahradu zalévala. Vím že se do mne obují ti zastánci přírody, ale dávám to pouze na vlastní pozemek a nezaznamenala jsem, že by mi tady něco chřadlo. Spíše naopak. Tak si myslím, že tak strašnou újmu zemi nedělám. Horší je to se všelijakými postřiky na bázi chemie a ty také musíme používat. Ono je něco jiného domácnost a nějaká továrna, která chrlí nějaké saponáty a bůhví co ještě bez přestání třeba do řek. To je něco jiného, ale těch pár kyblíků, co já vyleji na vlastní zahrádku, nemůže mít katastrofické následky.

hodnocení

0x

Vodou šetřím tak, že v těchto suchých dnech a vedrech nezálévám trávník, když se sprchuji, tak opravdu rychle. Neliji na sebe půl hodiny vodu jen tak zbůhdarma. Jiné šetření nemám. Vzhledem k tomu, že je u nás voda stále za 24 korun, tak mě to tak nebolí, ale asi se bude celorepublikově zdražovat (ani se nedivím).

Přijde doba, kdy voda bude dražší a cennější než-li ropa.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Na tohle téma se mi připomněla jedna příhoda. Je to už více jak 27 let. Byli jsme u známých a tam ta mladá paní taky nějak šetřila s vodou. Až tak, že vodou od nádobí setřela liňák v kuchyni. Když jsem viděl, jak ty pomeje byly výživný, nějak tomu nešlo uvěřit, že se tak vážně stalo. Dodnes nevím, jestli se tomu smát, nebo se děsit.

trnca*
hodnocení

0x

Vodou šetřím velmi. Hlavně posledního půl roku, co mi nefunguje vodárna a já nemám na její opravu..(zatím šetřím).

Ke svému velkému překvapení jsem zjistila, že i tak se dá žít.

Vodu na vaření si kupuji (3,90/ za 1,50 l) a nebo vozím v PET z práce. Myji sebe i nádobí ve vodě, která mi naprší. Vodou z nádobí a mytí splachuji WC.

hodnocení

0x

Dělá to můj táta a i když jsem se tomu zprvu pochechtávala, tak teď už to dělám taky. U dřezu mám pet láhev a když potřebuji natočit teplou vodu do dřezu, tak těch pár vteřin, než začne téct teplá točím vodu do petky a naopak, když mám v kohoutku teplou a chci studenou dělám totéž. Vodu z petky používám jako normální pitnou vodu. Do varné konvice, na brambory, rýži apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]