Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hasící přístroj v domácnosti

Od: requied® odpovědí: 17 změna:
Zdravím,
Zajimalo by mě jak to u Vás v domě/bytě máte s hasicim přístrojem.
Případně jaky druh, velikost a počet doma máte. Nebo jestli nemáte, tak proč ne.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svyjabob*
hodnocení

0x

V bytě mám jeden a to 6kg práškový z principu, jelikož předpokládám, kdyby došlo na problém, nastane díky zkratu v elektřině nebo něco souvisejícího s elektřinou, a na to jiný dostupný typ použít nejde, v případě dohořívání/doutnání například nábytku nebo plastů, kovů,etc..., je na chodbě v baráku ještě vodní, a pěnový. Na chalupě máme jak práškový, tak vodní a každý 2x po 6 Kg, a navíc 20 m dlouhou hadici s vodou, v autě jsem vozil 2 Kg sněhový, ale na poslední revizi jsem se rozhodl ke koupi 1000 ml pěnového.

mp*
hodnocení

0x

To jste mě přivedl na zajímavou myšlenku. V autě vozím docela velký hasičák už leta. A asi nemyslím, že by zrovna moje auto zasluhovalo takovou ochranu (spíše, co kdyby se něco v okolí semlelo). V práci je to bez diskuze (tam je to i docela dobře nařízeno předpisy), ale na baráku, či v bytě fakt nic nemám. Budu přemýšlet. A rozhodně se poradím s mým servismanem hasicích přistrojů.

hodnocení

0x

Na chodbě, o půl patra níž, hasicí přístroj je. Přiznám se však, že jsem nikdy na něj ani nepomyslela, když jsem přemýšlela, co bych asi dělal, kdyby hořelo. *sok* Vím, že když chytne olej na pánvi, že se nemá strkat pod vodovod, ale má se na něho hodit mokrá útěrka.

hodnocení

0x

V domě či bytě by měl být hasící přístroj s Hasicí schopností : min. 36A - to aby prošlo přes kolaudaci u novostaveb. Nebo součet jednotlivých áček musí být na minimálně této úrovni.

Já mám doma tuším 27A a pak malé kousky po 5A - když budu doma a začne hořet, na ty počátky mám právě ten malý přístroj v patře. Když bude hůř, asi se budu pokoušet tím větším...

Druhá věc jsou revize - na přístroji je tuším 2 roky platná známka, a pak se má přes hasiče testovat či nově plnit? Ale když tam mám tlak pořád stejný, netuším, co by se tomu prášku stalo...

scv®

V novostavbách RD má být od 1. července 2008 alespoň jeden hasicí přístroj s hasicí schopností min. 34A. V novostavbách bytových domů je to pak trochu složitější (rozvaděč - práškový 21A, strojovna výtahu - CO2 55B, společné prostory nad 200m2- vodní/pěnový 13A nebo práškový 21A). Všechno to ale může být trochu jinak, pokud je vypracované požárně bezpečnostní řešení, které může např. do většího rodinného domu počítat i se 2-3 práškovými přístroji. Práškový HP 34A se obvykle dává přímo do domu (tech. místnost, kotelna, chodba..) a dále se často dává práškový/pěnový 183B do garáže.

Co se týče starších domů, tam platí předpisy z doby, kdy byl dům kolaudován, takže pokud jsou např. na chodbě hydranty, není povinnost mít zároveň i hasičáky. Pokud není v domě vůbec nic, je možná kvůli pojišťovně a případným událostem vhodné mít na chodbě nějaký ten práškový HP, ale v bytech je to podle mě zbytečné - maximálně menší hasičák nebo třeba sprej, který je použitelný i na olej. Jenže sprej zase nemusí být tak spolehlivý, jako hasičák (čerstvá zkušenost).

Revize HP platí jeden rok a provádí je lidé a firmy zabývající se přímo hasicími přístroji, požární bezpečností apod. Hasiči s tím nemají nic společného, maximálně Vás nasměrují k někomu, kdo se tím zabývá. Kromě ročních kontrol se pak provádí ještě náročnější periodická zkouška a to u vodních a pěnových 1x za 3 roky a u ostatních 1x za 5 let. A možná se budete se divit, ale i tomu prášku se něco stát může - občas hrudkuje (a pak špatně prochází ventilem a hadicí) nebo částečně či dokonce úplně zatvrdne (hasičák je pak nepoužitelný). Navíc manometr také nemusí být 100% spolehlivý.

hodnocení

Právě mě k téhle otázce přiměl kolega, který teď kolauduje dům a hasičák bere jako nutné zlo a jen kvůli kolaudaci.

Že dům musí mít hasičáky je podle mě velmi rozumná podmínka a klidně bych to udělal u všech domácností.

Na počátky ohně je podle mě nejlepší varianta sněhový hasicí přístroj, jelikož při jeho použití nevzniká žádný bordel a lze libovolně zapínat/vypínat. Kdežto když někdo v domě/bytě použije práškový, tak úklid následného prášku bych nikomu nepřál :) Je to hrozné svinstvo.

Trochu horší je zmíněný požár oleje a na to je dobré mít alespoň malý pěnový sprej.

Jinak co se týče "životnosti" prášku, tak tam není problém s tlakem, ale se slepením toho práčku. Je dobré občas hasicí přístroj "protřepat" aby v něm místo prášku nebyla jen slepená hrouda která pak samozřejmě nehasí.

scv®

"Na počátky ohně je podle mě nejlepší varianta sněhový hasicí přístroj, jelikož při jeho použití nevzniká žádný bordel a lze libovolně zapínat/vypínat."

Přerušit činnost lze dnes u každého moderního HP, je to podmínka evropských norem. S tím bordelem máte pravdu, ale CO2 i prášek mají obojí výhody i nevýhody:

CO2 je téměř čisté hasivo (zbytky suchého ledu se vypaří), dá se tedy bez problémů použít na elektrická zařízení nebo něco, z čeho by už prášek nikdo nedostal. Na druhou stranu ale "sněháky" mají has. schopnost jen pro třídu B (pořáry hořlavých kapalin), nikoliv pro třídu A (požáry pevných látek). Kromě použití u rozvaděčů, ve strojovnách výtahů, u počítačů, u strojů ve firmách apod. se tedy jinak příliš neosazují. Pro domácnost je to navíc celkem drahá záležitost, protože HP 5 kg CO2 stojí cca 2x tolik, co HP 6 kg práškový. Zároveň má i nižší hasicí schopnost (70, 89 nebo 113B), takže pro hasicí schopnost, jakou má jeden práškový HP (počítám se 183 nebo 233B), byste musel mít 2-3 sněháky. Ještě dráž by pak vyšel HP s tzv. čistým hasivem (FE-36).

Prášek je oproti tomu trochu svinstvo a hodně špatně se uklízí, ale je to také hasivo s nejlepším poměrem has. shopnost / cena. Levnější jsou už jen spreje (které ale nepatří k has. přístrojům, ale pouze k has. prostředkům) a jelikož většina lidí počítá s tím, že hasičáky stejně nikdy nepoužijí, tak nemá příliš smysl kupovat několikanásobně dražší.

hodnocení

Bych chtěl vidět jak přerušíte činnost práškového HP, tak aby se dal znova použít třeba za 2 dny...

Navíc naplnění CO2 bude stát cca 100-150,-. Takže na první akci je opravdu nejlepší varianta.

Jinak když Vám doma blafne třeba stromeček a hned použijete CO2 HP, tak to bez problémů zvládne a nezničí celou domácnost.

Jinak ani práškový není úplně vhodný na hašení pevných věcí (CO2 ani prášek si neporadí se žhnoucím dřevem), takže když už tak sněhový + vodní (pěnový)

scv®

Normálně - stitknutím páky uvedete HP do činnosti, povolením ji přerušíte. Podle normy ČSN EN 3-7+A1:2008 se toto nazývá "..samouzavíratelné zařízení pro odstavení, které umožňuje přechodně přerušovat vyprazdňování hasiva." Nikdo se tu nebaví o "přerušení", kdy chcete HP znovu použít za půl roku ;) to u většiny HP nepřipadá v úvahu. Z toho důvodu je také ve vyhlášce 246/2001 Sb. doslovně napsáno, že kontrola (a tedy i případná oprava/doplnění) se provádí "po každém použití nebo při pochybnostech o provozuschopnosti." Chápu, že pokud máte doma sněhák jen pro vlastní dobrý pocit, tak Vám tohle může být celkem jedno, ale předpisy a tudíž ani výrobci HP jednoduše nepočítají s tím, že použijete třetinu náplně na požár stromečku a pak si hasičák schováte na případné použití za pár let. To už Vám možná lépe poslouží ten sprej.

Jinak práškový na pevné věci vhodný je, teoreticky dokonce více, než vodní. Kdyby nebyl, tak by se určitě nezkoušel na zkušebním objektu vyrobeném z hranolů z borovice Pinus silvestris, který po uhašení nesmí během 3 minut znovu vzplanout a hasičák by vůbec nemohl být označen hasicí schopností pro třídu A (do které patří např. dřevo, uhlí, textil, papír, sláma, seno a plasty). Vodní HP jsou na dřevo (a hlavně třeba na papír, seno apod.) určitě dobré, ale "papírově" jsou horší. Viz. dosažené hasicí schopnosti průměrných u nás prodávaných HP: vodní 9 l = 13A, práškový 6 kg = 21A - 34A. Prášek si tedy snadno poradil s dvojnásobným zkušebním objektem. Pěna na tom oproti vodě lépe není, protože se používá hlavně na třídu B a has. schopnost pro třídu A bývá často podobná jako u vody (s výjimkou pár typů, které dosahují u A i B hodnot silnějších práškových HP).

svyjabob*

Do bytu se CO² úplně tak nehodí z důvodu zamoření a vytlačení kyslíku při hašení kterého si člověk v tom afektu ani nevšimne, a v menších pokojích bytových domů to je opravdu raz dva. Ano práškový zanechá šílený bordel, ale dá se relativně dobře uklidit (vlastní zkušenost), a také, když tím CO² bude hasit v bytě něco, co je sypké a má možnost se to rozfoukat, tak tu hrozí že tím rozšíříte oheň na jiném místě, dále také hrozí v případě že člověk s tím není naučen pracovat (většina lidí nemá ani tušení, kdy byla poslední revize, nebo co za typ hasícího přístroje vlastní/mají v domě) dost nepříjemné popálení, jelikož je CO² pod silným tlakem a při hasení má teplotu okolo -80 stupňů.

Sněhový bych tedy doporučil když už tak spíše do baráku, jako rezervní. Ale raději budu mít byt/dům zaprasený práškem, než abych případně musel řešit další ohnisko.

hodnocení

0x

Mám doma celkem tři, protože to po mě chtěli u kolaudace. Jeden mám v patře, druhý v kotelně a třetí v dílničce. Všechny jsou práškové, zakoupené v IKEA za cca 400Kč

moula*
hodnocení

0x

Obývám starou haciendu pamatuje hodně, v garáži práškový a vodní, u kotle práškový. na půdě u komína práškový

hancule*
hodnocení

0x

Žiju s přítelem u Prahy v Okálu a hasičák máme v přízemí a v patře..k tomu hlásiče-za pár korun- na kouř a plyn...přístroje máme běžně užívané.Není nad bezpečnost,z ohně mám strach.

dam®
hodnocení

0x

Zdar, univerzální RHP je jen prášek, ale jak už psat Requied, nemá uzavírací ventil. Kdo neviděl, nepochopí neskutečný bordel po jeho použití,(o to ale nejde), ten prášek se dostane absolutně všude, nehledě na to, že pokud rok někde ležel a před použitím jej trochu neprotřepeš, tak jen uteče hnací plyn a šmytec. Prášek má jemnost pudru a když delší dobu stojí, tak jemné vibrace okolí z něj udělají velmi tvrdou hmotu, kdy plyn z hnací bombičky jej nerozvíří, tím i nevytlačí. Tyhle uni podmínky plně splňuje spray Pyrocool, (když tak to zeditujte), kdy poměr cena/výkon, způsob použití je opravdu dobrý a dokonce zkoušený profíky hasiči v provozu s velmi kladným hodnocením, což bývá málo kdy.

doplněno 23.05.16 12:45:

Celkově na doma bych byl pro kombinaci spray + RHP ABC. Spray pro prvotní zásah do kuchyně a rhp do garáže nebo předsíně.

scv®

" ..nemá uzavírací ventil."

Cože? Ve 21. století? Jestli to není nějaký kus, který už měl být dávno vyřazený (s tlakovou patronou a hadicí bez uzavíratelné koncovky - u nás se poslední vyráběly někdy před rokem 1990!), tak to nemá vzhledem k předpisům v EU co dělat. Opravdu si to nepředstavujte tak, že hasičák vzteky zahodíte a on si vesele hasí dál, až práškem zasviní celé město *smich* Dokud je v HP výtlačný prostředek (N2, CO2) a někdo nezapomněl dovnitř dát pružinu, tak se páka po uvolnění vrátí do výchozí polohy a činnost HP se přeruší. To, že se ventil a kuželka uvnitř zašpiní náplní a nemůže pak úplně těsnit, je celkem logické, ale rozhodně hasičák nebude naplno hasit sám. Schválně, podívejte se na obrázek níže a zkuste mi vysvětlit, proč by hasičák vlevo (práškový) neměl jít "zavřít", zatímco ten vpravo (CO2) ano. Na druhém obrázku jsou kuželky odpovědné za těsnění podobných přístrojů. Pod každou kuželkou je pak pružina a stoupací trubka, která jde až na dno nádoby. Princip fungování je u obou ventilů úplně stejný.

P.S.: hasičům se samozřejmě Pyrocool líbí, ale pod tím si nepředstavujte, že v autech vozí krabičku s hromadou 400 ml sprejů, se kterými běhají kolem požáru.. :-D Názvem Pyrocool se kromě jednoho konkrétního spreje také označuje celá řada pěnidel (např. AFFF, AR, B, B1) a v některých vozidlech HZS jsou kromě nádrží na vodu i "menší"nádrže právě na toto.. ale 120 l a 400 ml je celkem rozdíl (viz. zde). A to je samotné pěnidlo, které se teprve přimíchává do vody z větší nádrže, kdežto ten sprej obsahuje jen několik procent pěnidla, zbytek je voda.

Hasící přístroj v domácnosti

lidus*
hodnocení

0x

V paneláku na každém patře, na chalupě nic a v autě jeden malý. Na chalupě nic proto, že když tam byl 20 let ho nikdo nepoužil a jen se musel servisovat. V chodbě na chalupě je hlásič na kysličník uhličitý (nebo uhelnatý?) a stejný jsme darovali mamince do koupelny kde má karmu.

scv®
hodnocení

0x

Pokud chcete radu na konkrétní druh / množství přístrojů, zkuste se zeptat někoho, kdo dělá PO / BOZP, projekty a požárně bezpečnostní řešení, případně preventistů u hasičů. Jak už jsem tu někde psal, pokud jde o rodinný / bytový dům kolaudovaný před 1.7.2008 a nebylo vypracováno PBŘ, tak by tam hasicí přístroje asi být nemusely (nevím, jak to bylo s předpisy dříve). Do bytů se obvykle nedávají, většinou jen do kotelen, sklepů, garáží nebo na chodbu. Pokud jde o větší dům s výtahem, měl by být i ve strojovně výtahu. Jestli v domě nic nemáte, ani žádný hydrant, tak 1x práškový 6 kg bez ohledu na hasicí schopnost na každá 2 patra by možná neuškodil. Pokud se obyvatelé domu nadměrně děsí požáru, tak třeba i na každé patro, ale je potřeba zavírat a hlídat, aby Vám s nimi někdo neutekl. A jestli trváte na něčem vyloženě do domácnosti, tak buď menší hasičák (2-4 kg prášek, 2 kg CO2) nebo spíše sprej, třeba i více kusů (a pokud sprej, tak ať je použitelný i na tuky - třída požáru F). Cena není tak vysoká a budete to mít po ruce.

Sám mám v bytě jen malý 1,5 kg CO2 (co kdyby..), ale je to v domě, kde jsou u výtahu v každém mezipatře hydrantové ventily a v několika patrech skříně s hadicemi. Vím o spoustě domů o 2-4 patrech, kde je jeden, maximálně dva hydranty s 20 m hadicí a hasičáky tam nikomu nechybí. V dalších domech je třeba jen jeden hasičák (9V / 6P), obvykle u sklepů nebo u vchodu na půdu. A někde to neřeší vůbec..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]