Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?Vykopal jsem to v zemi

Od: pipal odpovědí: 13 změna:

Je to nějaká skoba?Ale proč je dole zahnutá a plochá?

Co to je?Vykopal jsem to v zemi

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

4x

ve starých domech tím byly uchyceny topenářské trubky ve zdi

hodnocení

1x
Zednická ponkajzna.

To asi ne, ponkajzna vypadá takto :

az-hobby.cz/...

To co vykopal, je skoba, které se používala ke kotvení třeba trubek ke zdi.

Nechci se hádat, ale ponkajzna byla odjakživa tohle (ty 4 vlevo).

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj.

Přesně. U nás se říká ponkajzně : puc hák. Dal jsem to zvlášť, dohromady to vyznělo tak nějak jinak.

pipal
hodnocení

Viděl už někdo skobu nebo ponkajznu,která má takhle zahnutou špičku dolů?Já teda ne.

tomas11*

Pro pipal - zřejmě jste asi mladší ročník , přesně tyto uchytky (zahnuté i rovné ) se používaly tak v polovině minulého století , pro uchycení plynových , vodovodních a podobných trubek na zeď.

gustav

Přesně tak máte pravdu, když jsem byl mladý tak jsme je používali běžně.

Jertě jednou - není to ponkajzna, je to skoba na kotvení trubek !

Ano, je to skoba na kotvení trubek. Čtyři nové, ještě nepoužité kousky mám ve starých zásobách v dílně. A ten zahnutý konec? Je od toho, jak skobu "hnal" někdo paličkou do nerovné spáry ve zdi! Vše, zdánlivě složité je vždy prosté a jednoduché!

artur*
hodnocení

0x

Vypadá to na držák okapové roury.

Nevypadá to, to skutečně je držák roury, nikoliv okapové, ale úplně běžné roury 3/8" - 1" (například plynové). Dříve hojně používaný, ve zdi to ale většinou moc nedrželo.

Co to je?Vykopal jsem to v zemi #2

pilivoj*
hodnocení

0x

Bohužel žádný artefakt z doby železné, ale železo z doby plastové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]