Nejste přihlášen/a.
Ahoj, neustále přemýšlím, co pro lidi znamená vzdělání. Většinou se setkávám s názorem, že škola je k ničemu a ten, kdo má dobré známky, se podřizuje systému a nikdy z něho nic nebude. Naopak lidé, kteří mají horší známky, jsou nezávislí, žijí si svůj vlastní život a často jsou nadřízenými těch tzv. šprtů. Myslím teď lidi, kteří se nesnaží a sotva "proplouvají" a ne ty, kterým učení moc nejde. Souhlasíte s tím?
Já osobně mám jiný názor. Řekla bych, že když se někdo snaží, tak to svědčí o trpělivosti a vytrvalosti. Lidé potom působí lépe, mají lepší vychování a dostanou lepší práci, protože jsou ambiciózní. Často se s takovými lidmi setkávám. Ti snaživí mají i ušlechtilejší zájmy jako třeba kulturu, knihy, filmy nebo hudbu. Ti ostatní pořád jen chodí na nějaké akce, tráví víc času zábavou atd. Vím, že jsou i výjimky a nechci nikoho urazit. Já jen, že většinou to tak bývá. Díky za vaše odpovědi.
Dobrý den, vzdělání je úžasný "doplněk" vlastní přirozené inteligence. Inteligence je dobrý předpoklad pro získání vzdělání. Kdo získá vzdělání bez své inteligence (neb i to je možné), tak ho nemusí umět využít nebo použít a také se to na něm pozná. Být vzdělaný člověk může, ale inteligentní by měl být. Patrně nejhorší je kombinace, když je neinteligentní člověk vzdělaný pouze v jednom oboru (a jinak nemá o ničem dalším "šajnu"). Zdravím!
Člověk nemá litovat, co v životě udělal, ale má litovat toho, co neudělal. Já velmi lituji toho, že jsem nestudovala. To, že vzdělání není důležité, to říkají lidé, kteří na studim nemají. Většinou nemají ne unteligenci, ale potřebu. Myslím si, že nejen samotná škola, ale i společnost, ve které mladý člověk mezi inteligentními, všestrannými, o mnoho věcí se zajímajícími spolužáky žije, tráví s nimi volný čas. To všechno ho posouvá výš a dále. Podle rčení: Když budeš kamarádit se slepicemi, budeš kdákat. Když se budeš přátelit s orly, vzlétneš vysoko. Po dostudování je o mnoho tříd výš, než ten, kdo ho nemá. Nemá cenu říkat cosi o blbém charakteru vysokoškolsky vzdělaných. Pitomci jsou vždy a všude. Vzdělání nemá s charakterem člověka zas až tak spojitost.
Musí být příjemně uspokojující v životě dokázat víc, než postavit dům, zasadit strom a vychovat dítě.
Jako mlada jsem chtela byt nezavisla a vzdelani vzal cert. U deti jsem dohanela skolu po vecerech, chvalabohu dodelala a ted bych sla klidne na VS, jen ta mozkova kapacita uz nestaci. Cili zaver? Jsem pitoma, ze jsem nestudovala, pokud jsem mohla a nasi nebyli tak prisni, jako jsem ja ted na deti
Vzdy jsem chtela cestovat a bohuzel je to otazka penez, ale na druhou stranu si vazim toho co mam a ze jsme cela rodina relativne zdrava a deti maji moznost studovat a verim, ze to pochopily. Pokud ne, budou ve 40ti stejne zvazovat a premyslet. Ale asi to tak vsechno melo byt
Maturita i VŠ Diplom, byly dřív v podstatě doklady o nějaké výši inteligence držitele. Bohužel dnes, s upadající úrovní školství, to už neplatí. Ze škol padají absolventi, absolutně nepoužitelní v praxi. Takže pokud se dnes některý náborář, dneska se tomu říká manažer lidských zdrojů, řídí jen vzděláním, tak je to k ničemu.
Vzdělání je souhrn nějakých znalostí. Může se sice jednat o znalosti považované za správné v dané době, nicméně je společnost jako takové uznává. Je ale pravda, že poslední vývoj učiva na školách jde mimo potřeby žáků do budoucna a zaměřuje se druh učiva podle přání některých tvůrců. Viz. maturita z matematiky aj.
Pro život je některé takové učivo naprosto zcestné, nutí žáčky základních škol místo prožívání dětství pouze sedět doma a tlouct si do hlaviček některé nepotřebné blbosti, které zcela přepíší významné učivo. Na základních školách nejsou tzv. dílny, žáci neumí vzít do ruky kladivo a zatlouct hřebík.
proč to jde tímto směrem nikdo přesně netuší. Znalci vědí co dítěti prospěje a co ne a nakonec se ukáže, že jsou znalci jen teoretici a nikdo nedokáže zvládnou malého froce, který nazve učitelku genitáliemi jeho matky.
To jsou příklady vzdělání.
Já jsem nikdy nebyl excelentní student, ale ani mi to nešlo vyloženě špatně, nicméně to chtělo vždy úsilí. Známky byly to poslední, co mě zajímalo. A pokud se nepletu, tak po mě nikdy nikdo ani nechtěl vysokoškolský diplom kvůli práci. Vždy byly důležitější reálné výsledky.
Mě vzdělání přineslo něco, z čeho čerpám dodnes. Ačkoliv množství získaných informací bylo obrovské, představuje pouze širokou základnu pro další pokračování. Dokáže mě i po letech nakopnout tím správným směrem, ale dál už je to zase jen na mém úsilí.
A vzdělávám se neustále i ve volném čase, ačkoliv už do školy nechodím. V mém oboru je obrovský vývoj, mnoho věcí stárne a jsou překonány novými. Pouze ty úplné základy jsou platné dlouhodobě.
K tomu navštěvuji jazykové kurzy angličtiny (kterou v podstatě jen piluji do větší dokonalosti) a němčiny (která bývala můj problém a teprve na třetí pokus jsem se dostal do stavu, kdy ji dokážu i používat v reálu). Jo, kdybych se tak kdysi víc učil, když to bylo zadarmo; teď za to platím.
Pěkný den. Vzdělání je komplexní souhrn poznatků, které se užívají v běžném životě. Není důležité vědět všechny vlasovce, ani znát algoritmy, ale obecně. Dnes se potkávám se spoustou lidí, co znají kdejakého pomateného jůtůbera, ale kdo je Bedřich Smetana, to netuší.
Škola absolutně nehraje roli. Pokud někdo uznává jen lidi s vysokoškolským titulem, a nad středoškoláky nebo lidmi z učiliště ohrnuje nos, tak takovým snobům se směji. Znám dost lidí s výučákem, co toho vědí a znají více, než kdejaký mgr, co si neporadí ani s křížovkou.
Dobré známky inteligenci nezaručí, stejně jako trojkař nemusí nutně skončit u pásu. Je fakt, že kdo má jedničky vydřené od první třídy, ten se pak u maturity skládá, neumí se vyrovnat se čtyřkou, neúspěchem... ale to je zase ve výchově. Takoví lidé jsou vedení k perfekcionismu a když nebudou nejlepší, jsou k ničemu.
Intelekt, tedy vzdělání není těžké získat a dnes, v době internetu už vůbec ne. Na učilišti byste s internetem nevystačili, musíte ukázat i jestli jste na tu práci dost šikovní. Ani tahák vám tam nepomůže při praktických zkouškách.
Ovšem není vzdělání jako vzdělání.Je ideální, když je k tomu i přirozená inteligence, protože inteligenci nikdo vzděláním nezíská, s tou se musí narodit. A proto může být VŠ - naprostý hlupák, který má problém se orientovat a v životě selhává, nebo chytrý dělník, jen vyučený, který hodně četl, se širokým spektrem zájmů a jen podmínky mu nedovolily studovat, jako tomu bylo až velmi často za totality, kdy talentovaní se stávali dělníky a hlupáci naší pracující inteligencí.
Jsou univerzity a školy, kde musíte být chytrý a učit se. Například tam kde je matematika, fyzika, informatika, ekonomika...a samozřejmě lékařské fakulty.Jinak neuspějete. Tam si toho vzdělání vážím pro jeho uplnost, je získané pílí.
Ale Univerzity a školy, kde studenti dosahují jen humanitního vzdělání jsou dnes velmi oblíbené, uspějí v nich i studenti, kteří by dříve stěží s uspěchem došli do 9 tř. ZŠ. Stačí k tomu výborná pamět, protože učivo není náročné a v propojení s internetem jsem takový Bc, tedy bakalář, že se ani nenaděju.. Pominu až velmi mnoho škol, kde při své movitosti můžete získat maturitu i titul pouhým všimným.
Proto vzdělání upadlo a nevzdělaného VŠ lze snadno poznat podle jeho ustního i písemného projevu. Dovolím si tvrdit že kultivovaná a opravdu vzdělaná vysokoškolačka se nikdy nebude vyjadřovat jak pavlačová drbna například. Takový slovník jí bude cizí. Bude umět český pravopis. Takže atrapy jsou snadno k poznání. A dříve bylo sympatické, že student musel absolvovat celou VŠ, ne jen její malou část. Dnešní bakaláři jsou prakticky dřívější nástavby středních škol.
Vzdělání tedy pro mne znamená lidi, se kterými se příjemně jedná, protože mají široký obzor, neustále se dál vzdělávají nejen ve svém oboru a chtějí vědět více a více, všechno je zajímá, nenudíte se s nimi.
Vzdělání pro mne znamená možnost pracovat v oboru, který mne zajímá, kvůli kterému jsem studoval - a, možnost se setkávat s dalšími podobnými, protože si spolu máme o čem pořád vykládat a navzájem se poučit.
Vzdělaní a kultivovaní lidé, nebot vzdělání samozřejmě kultivuje, řeší většinou problémy tak, aby řešení bylo maximální s minimálními následky.Ví, že pořád vědí málo a že je možné se poučit i naučit od lidí, kteří sice jeho vzdělání nedosahují, ale ze školy života a reálné práce mají často velmi hluboký a široký přehled.
Vzdělání je důležité a proto každý dělník, každá dělnice by je měla mít. Protože jen vzdělaná společnost může být takovou společností, ve které lidé budou rádi žít.
No a na závěr : vzdělanci nemají lepší vychování, to je omyl, vychování získávají v rodině, mají jen lepší vzdělání, jinak chovat se můžou jak hulváti a pdobně, to je ale otázka už jiná.
- vzdělání je důležité vždy a v každém případě ! - ale je fakt, že "blbci" nepomůže ani to vzdělání - navíc si nemyslím, že by hloupí lidé byli v životě úspěšní. A každý inteligentní člověk touží být spíše vzdělaný a něco vědět a umět, nikoli naopak
- a pokud bychom zůstali u těch "hlupáků" - řekla bych, že v životě se přece jenom lépe uplatní ten vzdělaný, nežli nevzdělaný.
Asi takhle - Nikdy jsem se nemusel učit, vše mi šlo, potom na střední jsem moc nechápal odborné předměty, ale pořád tam nebyla ta vůle se učit a snažit, prostě jsem se učil jen na písemky a tak na trojku - to stačilo. Proplouval jsem střední školou s dvojkami, jedničkami a z odborných trojky nebo čtyřky, docházku jsem neměl nic moc, týden co týden jsem to někde flákal, chodil jsem radši do knihovny nebo jsem jezdil po koncertech a různých akcích, protože jsem věděl, že školu doženu. Co jsem potřeboval umět, jsem uměl. U maturity jsem zazářil a dostal 4 jedničky a jednu dvojku :D Šprti ze třídy u maturity ,,prdli´´ a měli třeba trojku nebo i čtyřku. V tu chvíli za mnou chodili, záviděli mi, že jsem to dal na dobré známky a ještě i užíval celou střední. Potom jsem nešel na VŠ, ale do fabriky. Tam jsem vydržel tři měsíce. Potom jsem se rozhodl z našetřených peněz žít s přítelkyní a hledat práci, která by mě bavila, ne dělat otroka fabrice. Brigádničil jsem, užívali jsme si, peněz bylo málo ale stačily na to důležité. Potom jsem se začal angažovat, dostal jsem práci ve stupidní firmě, která ze mě udělala v podstatě idiota, co jen cpal lidem zboží. Řekl jsem ne, tohle nejsou moje ambice, chci sice peníze ale nechci celý den sedět v kravatě a dělat něco, co nenávidím. Skončil jsem. Po týdnu mi zavolali z jednoho podniku, že mají už dlouho můj životopis a ať přijdu. Byl to můj obor, tudíž jsem si byl jist, že to zvládnu. Pohovorem jsem neprošel, vzali uchazeče s VŠ. Po měsíci se jim na to vybodl, prý odjel do zahraničí se víc angažovat. No a teď sedím na jeho místě, jsem vysmátý, piji kávu, dělám, co jsem vždy chtěl a co umím a moji spolužáci, kteřá se šprtali a byli ambiciozní dělají v supermarketu za kasou nebo pingluj Takže není pravda, že lidé snaživí a učí se aby něco dokázali, jsou ,,lepší´´ nebo kulturně lépe obohaceni. Já čtu knihy, hraji na cello a bicí, jezdím po výletech a mám dost široký všeobecný přehled (dle úsudku přátel a rodiny, to o mě tvrdí), takže je to o člověku
Pokud děláte to , co Vás baví a co jste dělat chtěl, tak to je jedině dobře. Pokud byste chtěl místo VŠ, tak na něj nebudete mít vzdělání a proto Vás nevezmou. S VŠ většinou máte podstatně více peněz. Jinak zastávám názor, že se vzděláním a přirozenou inteligencí máte větší pocit sebejistoty, málo co Vás zaskočí. Není důležité nosit všechny informace trvale v hlavě, ale vědět kde je najdu. Zapomenuté informace se snadno oživí. Nejdůležitější je v životě duševně nezakrnět, zajímat se i nadále o všechno možné. Zažila jsem vzdělané lidi, kteří se ani nemohli s ostatními bavit, protože se zájmem o cokoliv nového zamrzli už na škole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.