Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Výroba jabkovice

Od: mimik* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, potřebuji pomoc s výrobou jablkovice: Vždy jsem to dělal tak, že jsem z nastrouhaných jablek vymačkal šťávu, tu dosladil a pak nechal kvasit. Nyní jsem to ale udělal jinak: nastrouhal jablka, dal je do nádoby, zalil vodou, dosladil a přidal kvasnice. Problém je v tom, že mi to nechce kvasit (vždy, když jsem to dělal s jablečným moštem mi to kvasilo). Má cenu to celý všechno vymačkat přes utěrku a mošt dát znova kvasit, nebo to mám nechat, jak to je a počkat?

(P.S. kvasící zátka nebublá)

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

honzmalatny*
hodnocení

0x

Já každoročně nastrouhám jablka, dám do 3/4 bečky a v10l teplé vody rozmíchám 2 kg cukru a naleju. O zbytek se stará příroda. Nechce to tak, ono se to rozjede.

 

jabraka*
hodnocení

0x

Pro výrobu kvasného lihu je nutno zachovat několik podmínek.Zejména dostatečný obsah cukru,přítomnost kvasinek,nejlépe vinných,dostatečná teplota a odvětrání vznikajícího oxidu uhličitého,současně zabránění přístupu vzduchu.

Vinné kvasinky mají tu výhodnou vlastnost,že ukončí činnost po dosažení až 13 % alkoholu.Kvasnice pekařské zahynou už při 7 - 8%.Divoké kvasinky ze vzduchu někdy nevydrží ani při 6 % alkoholu.Proto je možno v případě,že ovoce nemá cukrů dost,přidat sacharozu do obsahu 10%.Vyšší obsah cukru je zbytečný.Kvašení pouze šťávy je výhodnější.Kvašení by mělo probíhat při teplotě 15 - 25 stC a ne víc jako 6 týdnů.Po této době už je cukr spotřebován,delší kvašení může způsobit rozmnožení kvasinek octových,což úplně kvas znehodnotí.

JABRAKA

mimik*
hodnocení

Díky moc za odpověď, to mne fakt nenapadlo. Použil jsem totiž kvasinky pekařské a nějaký alkohol už z toho je cítit.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]