Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji pomoc s výrobou jablkovice: Vždy jsem to dělal tak, že jsem z nastrouhaných jablek vymačkal šťávu, tu dosladil a pak nechal kvasit. Nyní jsem to ale udělal jinak: nastrouhal jablka, dal je do nádoby, zalil vodou, dosladil a přidal kvasnice. Problém je v tom, že mi to nechce kvasit (vždy, když jsem to dělal s jablečným moštem mi to kvasilo). Má cenu to celý všechno vymačkat přes utěrku a mošt dát znova kvasit, nebo to mám nechat, jak to je a počkat?
(P.S. kvasící zátka nebublá)
Pro výrobu kvasného lihu je nutno zachovat několik podmínek.Zejména dostatečný obsah cukru,přítomnost kvasinek,nejlépe vinných,dostatečná teplota a odvětrání vznikajícího oxidu uhličitého,současně zabránění přístupu vzduchu.
Vinné kvasinky mají tu výhodnou vlastnost,že ukončí činnost po dosažení až 13 % alkoholu.Kvasnice pekařské zahynou už při 7 - 8%.Divoké kvasinky ze vzduchu někdy nevydrží ani při 6 % alkoholu.Proto je možno v případě,že ovoce nemá cukrů dost,přidat sacharozu do obsahu 10%.Vyšší obsah cukru je zbytečný.Kvašení pouze šťávy je výhodnější.Kvašení by mělo probíhat při teplotě 15 - 25 stC a ne víc jako 6 týdnů.Po této době už je cukr spotřebován,delší kvašení může způsobit rozmnožení kvasinek octových,což úplně kvas znehodnotí.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.