Nejste přihlášen/a.
Ahoj,chtěl bych se zeptat,jestli je tu nějaký odborník na meteority.Tento "kámen"jsem našel detektorem kovu.Byl celý obalený rezem a po zbroušení se ukázala struktura viz foto.Celé se to chová jak kus obyčejného železa (i slabý magnet se na no chytá).
Po študování internetu mě napadá jestli by nemohlo jít o ataxit nebo něco jako planetbrey.com/...
Moc díky za názory.
Meteorit by to případně být mohl.Povrch vypadá jako otavený.Ale potřebovalo by to odborný posudek s chemickou analyzou.Meteorické železo má poněkud jiné složení jako pozemské,mimo jiné obsahuje i nikl.
Železné meteority,obsahují,jako hlavní složku,Fe ve slitinách s Ni-kamacit (4-7%Ni ) ataenit (15-60%Ni) a částečně i troilit(FeS).Pro jejich klasifikaci je důležitá informace o obsazích stopových prvků ,jako Ga,Ge,
Re a Pt-kovy.
JABRAKA
Můžeš se vždycky zeptat v Národním muzeu v oddělení meteoritů.
Pošli mu ty fotky + vše, co jsi tady o tom kamenu napsal a pak nám dej vědět, jak to dopadlo.
Tomu jsem se chtěl právě vyhnout.Na jiném foru se toto řešilo také.Dotyčnému bylo z muzea odpovězeno,že takto to určit nemohou,že má kámen odeslat poštou a oni ho prohlédnou.Po té co ho doporučeně odeslal tak jakákoliv komunikace ze strany muzea skončila.Po měsíčním naléhání ho nakonec odbyli tím,že ho kdosi měl odeslat poštou zpět,ale dotyčný nic nedostal.No a jet tam osobně...mám to docela z ruky a stejně bych ho tam nejspíš musel nechat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.