Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blog - design

Od: sakura* odpovědí: 17 změna:

Ahoj!
Chtěla bych se zeptat, jestli vám tento blog Nekončící víra

přijde přehledný, nebo je design a rubriky naprosto chaotické. Děkuji :)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dafina*
hodnocení

0x

Je přehledný, dobře se to čte a líbí se mi. I obsah, nejen grafika. Myslím, že najdete dost čtenářů svého blogu.

doplněno 10.06.16 07:02:

h4ever® Datum: 08.06.16 12:52
Děkuji moc za Vaše rady, pokud to bude možné, až někdo přijde, komu budu důvěřovat, že to umí, požádám ho o to, ale sama to dělat nechci, protože jsem loni dostala drahý, výkonný počítač proti tomu, co jsem měla a bojím se ho nějak změnit v tomto směru, protože grafice opravdu nerozumím a proto jsem v otázce tazatelky její blog nehodnotila odborně, jak jsem upozornila, ale jako běžný uživatel, jak se mi to čte + dojem z obsahu.

Ted sem dám například link na stránku, se kterou mám také problém, přesto, že není oslnivě bílá, ne kvůli obsahu, ale je to těžko čitelné, protože lidé nemají jen oční vady či potíže ve smyslu, že málo, slabě, vidí, ale i jiné, nemá cenu je zde vysvětlovat, takže jen k porovnání lidem, co mají v tomto směru zdravé oči, možná jen nosí běžné dioptrie.

Ale jak už jsem napsala, není možné se přizpůsobovat malému promile lidí, co mají potíže, jako se nepřizpůsobujeme běžně lidem, co mají problémy se sluchem. Tak to je a nedá se s tím nic dělat. Takže odkaz :
lori-devaga.blogspot.cz/...

hodnocení

0x

Na první pohled je špatně bezpatkové písmo v sidebaru a patkové v textu - v tom by měl být blog konzistentní. Taky bych v tom sidebaru dal větší mezery mezi řádky, teď mi to připadá takové moc stlačené a nedobře se v tom orientuje. A dávej si pozor na gramatické a typografické chyby a překlepy - sice píšeš líp než většina teenagerů, ale ďábel se skrývá v detailu :)

eulalie*
hodnocení

0x

Za mě - nejednotné písmo. A bílá na černé se špatně čte (za chvíli z toho bolí oči) . Ale chápu, že tento design je pro tebe prioritní... asi vyjadřuje momentální psychický stav nebo vlastní téma blogu.

doplněno 07.06.16 18:01:

Pro Dafinu: Pokud by to bylo bývalo tak běžné a čtivé, tedy bílý text na černém pozadí, tak věřím, že tímto směrem se bude ubírat většina těch, co se na internetu prezentují, Poradte.cz nevyjímaje.

dafina*

Eulálie, opravdu Vám nechci nějak odporovat, toho jsem daleka, ale víte co mi přijde zajímavé? Po odborné stránce tomu moc nerozumím, asi vůbec, proto jsem to hodnotila jen jako čtenář, ale právě to bílé písmo na černém podkladě mi dělalo dobře na moje operované oči. Jsem vážně zvědavá, jestli tu někdo, kdo má zdravé oči, bude mít stejný pocit jako Vy. Mě zase "trhá" oči opak. Fakt je to pro mě hodně zajímavý...

doplněno 07.06.16 18:10:

Děkuji za odpověd. Protože jen velmi málo je webových stránek takto, tak mě to ted překvapilo. Jinak samozřejmě, když lidé mají zdravé oči, tak to vidí jinak než třeba já. Možná ale někdo ještě napíše, to bych byla docela ráda..

Bílá na černém se používá často u "obrázkových" stránek, fotogalerií nebo blogů, kde jsou důležité obrázky. U "čtecích" stránek je obvyklejší to, na co jsme zvyklí, tj. černá na světlém. Prostě proto, že tak jsme více zvyklí číst.

Je to samozřejmě o osobních preferencích, mně to až tak nevadilo, ale pohodlněji by se mi četlo černé na světlém (úmyslně nepíšu na bílém, třeba ta nepopsatelná divně žlutá tady je velmi příjemná). Na druhou stranu, "high contrast" vzhled ve windows pro zrakově postižené je taky bílá na černém, takže má to něco do sebe.

dafina*

Děkuji za odpověd, byla pro mě důležitá.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, mně se ty stránky líbí jako celek. Obsah nebudu hodnotit, ale drobné výhrady mám. Menu je takové "připosražené" - hned první odkaz jsem skoro přehlédl (není tam mezera). Mezery bych tam použil častěji. Vadí mně, že po najetí myší na odkaz v menu ten název zmizí - volil bych jen jinou barvu písma, ale stálou viditelnost. A co je z mého pohledu nejhorší je to, že nepoznám rozdíl mezi názvem článku a reklamou - volil bych pro název článku jinou barvu písma a pro reklamní odkaz také jinou (i když chápu, že záměr asi je, aby si na tu reklamu kliklo hodně lidí). Bílé písmo na černém pozadí preferuji - celkově ta stránka nesvítí tolik do očí. Možná je dobrý i kompromis a to černé písmo na šedém pozadí (v poměru, kdy je písmo čitelné, ale podklad nesvítí). Zdravím!

doplněno 08.06.16 08:29:

dafina - četl jsem jednou článek, že dle nějakého průzkumu dává většina lidí přednost bílému písmu na černém pozadí. Když jsem si na toto téma zde založil otázku, tak tam se zase ukázalo, že většina dává přednost černému písmu na bílém pozadí. Takže, asi žádný univerzální závěr z toho nejde udělat. Já mám raději barvy kontrastní a někdo zase preferuje ty "vyblité" (viz zdejší poradna, kde mám s čitelností problém).

dafina*

Většina webových stránek je právě oslnivá, příkladem může být seznam.cz a další...Dobře vidící to ale těžko poznají, možná že vůbec. Proto je příjemné na tomto webu, poradte.cz, že to tu nebije do očí a můžete být na stránce i delší dobu bez slzení a někdy i bolesti. Lidem s potížemi zraku se proto asi dobře čtou bílá pímena na černém podkladě než jiskřivé stránky, protože na seznamu.cz, pokud nemáte uplně zdravé oči, vydržíte asi tak 10 minut a už si kapete do očí, protože Vám slzí. A to jsem měla na mysli, když jsem psala o tom blogu a bílém písmu. Na druhou stranu chápu, že se webové stránky nebudou přizpůsovat špatně vidícím lidem a lidem s potížemi se zrakem, jen škoda že u nich není něco jako na tabletu. Máte tam možnost stmívání obrazovky. Zkoušela jsem to v pc na čtení webů, ale bohužel to tak dobře nefunguje. Nebo to neumím správně. Ale to nevadí, byl to jen můj názor na blog tazatelky.

doplněno 08.06.16 12:04:

No právě bene, on je problém především s tím, jak kvalitně kdo vidí. Kdo vidí absolutně dobře, nemá žádný problém. Lidi s absolutním sluchem také nemají problémy oproti lidem nahluchlým, takže těžko soudit. To máte pravdu.

To je výhoda že má černý design. Ale já bych vám poradil jak si nastavit stránky tak aby vám neslzely oči. Nejdříve si nastavte váš počítač tak, abyste měla barvy oken buďto v černé barvě - musíte pohledat nastavení vzhledu nebo nastavení plochy nebo řekněte někomu jak se to dělá - u každého PC je to jinak) nebo v barvě, která vyhovuje vaším očím. Na Windowsech XP se kdzsi daly stáhnout témata na plochu. Pohledáte na netu a stáhnete si třeba Egypt. Musí to být téma, které má dobrý kontrast písmá (světlé písmo, tmavé pozadí). Nebo jiná vyhovující barva pozadí. V nových systémech to myslím nejde, jen na starých. Existuje taky program zvaný Desktop Architekt funkční na Windowsech XP. V prohlížeči Firefox si pak nastavíte Možnosti/Obsah/Barvy - zaškrtnete Použít systémové barvy a zrušíte zaškrtnutí "Povolit stránkám používat vlastní barvy na místo výsš zvolených". Tak a teď jsou nahraní. Už vás jejich oslnivý design neoslňuje a oči vás nebolí. Má to nevýhodu že nevidíte tucty zbytečných reklam a přebytečných obrázků, ale zato na kvalitních webech jako idnes.cz blogger.com apod. obrázky vidíte. Na tomhle blogu ale ne.

No a právě patkové písmo které autorka zvolila se špatně čte. Kdyby zvolila obyčejný Arial, Tahoma nebo Verdana s dostatečnou velikostí 11-12px tak to je docela normální písmo které se dá dobře číst.

doplněno 08.06.16 13:18:

Vyzkoušejte si na pozadí (barva oken) v systému tuhle barvu: colorhexa.com/... po mnoha experimentování se mi osvědčila jako ideální pro černé písmo. Je dostatečně tmavá, takže vás nebudou bolet oči a přitom uvidíte černé písmo. Tím že si pak nastavíte ještě prohlížeč uvidíte webové stránky v této barvě. Pak je tu možnost toho vysokého kontrastu.

Nevím co myslíte kontrastními barvami, mohou to být barvy písma černé na bílém pozadí, ale i bílé nebo světle žluté na tmavém pozadí. Tak jste to myslel? A vyblyté to už vůbec nevím co je. Snad chápu pod tím šedé na světlím pozadí, špatně čitelné.

ben®

Dobrý den, kontrastní = plné, syté, jasné, stoprocentní. "Vyblité" = mdlé, barevný odvar, nevýrazné až barvu předstírající či naznačující. Např. je barva zelená a barva zelinkavá (viz problém k řešení v jedné české komedii). Zdravím!

P.S. Patrně jste nikdy neslyšel pojem "vyblitá" fotka.

doplněno 08.06.16 15:42:

h4ever - díky za osvětu. Berte to třeba tak, že jsem chtěl být stručný, aby to každý pochopil.

Vy to podrobujete rozboru až vědeckému, tak proč ne. Když pracuji s grafickým editorem, tak tyto záležitosti trochu znám. Ovšem, až vyfotím "vyblitou" fotku, tak ji budu prezentovat jako pastelovou .

Tady na poradte.cz jsou pastelové barvy.

Kontrast není sytost. Sytost barvy je intenzita barvy, čili "živost".

Kontrast je když máte dvě různé barvy. Zjeednodušeně řečeno je to jako jak velký je rozdíl mezi čísly. Barva je jen číslo.

Jeli barva A = 256 a barva B 512, pak rozdíl mezi nimi je 256... Až na to že v barvách se pracuje se obvykle se třema složkama: odstín (H), sytost neboli saturace (S) a světlo(L nebo B). V kontrastu hraje hlavní roli světlo. Takže nejlépe si představit například dvě barvy jako dva různé stíny. Jeden stín je tmavší když na plochu dopadá méně světla. Druhý stín je světlejší když na jinou plochu dopadá více světla. Rozdíl mezi nimi je kontrast.

Z hlediska algoritmu se pak jedná o hledání kontrastu dvou barev neboli rozdílu dvou hodnot. Výsledkem je oblast, která tvoří kontury tvaru. Větší kontrast znamená že naše oko dokáže lépe rozpoznat tvar.

Dejmetomu že máme formát barev HSL. Budeme hledat barvu A v rozsahu L 0-100 a barvu B v rozsahu H 200-255. Když najdeme dané hodnoty, první skupinu upravíme o -100 a druhou o +55. Pokud číslo přesahuje rozsah tak provedeme korekci na 0 nebo na 255. Tím získáme upravený kontrast.

doplněno 08.06.16 15:39:

oprava, místo H má být L

hodnocení

0x

Napíšu co můžu:

- když začínáš větu která je tučně tak tam nedávej Takže. To se nehodí. Za otazníkem to zalom.

Co čtu v jednotlivých rubrikách:

Anime?

- Anime co miluji

- břicho

- recept na placky

Cože? To jako vážně?

Týdenní témata:

- spokojený život

- břicho

- recept na placky

Cože? To jako vážně?

Atd. v každé rubrice.

Já bych to nečetl. Nehledě na to že tam nevidím žádnou grafiku (ani v hlavičce). Zkrátka tenhle server je k ničemu. Proč si radši nezajdeš na blogger.com (má i českou koncovku) tam nejsou reklamy a obrázky jsou vidět i když v mém prohlížeči stránky nemají povoleny zobrazovat vlastní barvy

Teď když si to zapnu tak ty tvoje obrázky vidím, ale není tam zapnutý horizontální scollbar, takže nevidím ty tvoje výtvory zleva a zprava.

doplněno 08.06.16 12:43:

Po stránce designu:

Nelíbí se mi pírmo v menu. Zvol jednom jeden typ písma a bude to vypadat lépe, ale ne tak úzké Nevím co je to za písmo co je v části pod slovem Autorky, to vypadá dobře. Moje nejoblíbenější je Tahoma nebo Verdana, pak Arial.

Z hlediska SEO a vnitřní struktury webu (html kód) je to naprosto špatně. Vyhledávač nic nenajde. Jedniné slovo co tam vidím je "empe"

Hlavička:

Meta tag Description je naprosto špatně. Ten by měl být stručný. Asi se to zpracovává automaticky jako prefex nebo co? Tam by mělo být něco krátkého jako: O šikaně na školách.

Meta tag keywords tam nevidím - tam má být "Šikana" - opět problém zvoleného blogu.

V obsahu html stránky jsou strojově čitelné snad akorád odkazy.

Ok, teď jsem klikl na nějakou stránku, tak tam už ty data čítelné jsou. Ale problém vidím v tom že čtenář musí nejdříve kliknout doleva na odkaz a přitom se mu nezobrazí žádné čtení, nic jen jeden, dva odkazy. Když se podíváš na blogy od Googlu tak mají přehledně zobrazeny všechny články za konkrétní měsíc, jednou klikneš a vidíš obsah ke čtení.

Já si myslím že tohle bude mít hodně nízké hodnocení od vyhledávače a proto to nikdo nenajde. A když najde tak to stejně číst nebude, jedině snad fanoušek co rád čte a designu nerozumí jako ta osoba výše co to hodnotila pozitivně :)

hahanaj*
hodnocení

0x

Ničím mne nezaujal ...bohužel

bagar*
hodnocení

0x

Momentálně studuji grafiku a můžu říct, že tohle je hrůza. Nevím, na co se koukat dřív. V textu by měla platit zásada "tři a dost" což znamená, 3 velikosti písma (např. nadpis, podnadpis, text). Navíc je tam až moc druhů písem, v menu máš bezpatkové ale text a nadpisy jsou patkovým, ty písma se k sobě absolutně nehodí.

Bilý text na černém pozadí opravdu není vhodný, pokud se mají číst delší texty, bolí z toho rychle oči, pro člověka je to nepřirozené. Zase by ale pozadí nemělo být úplně bílé a text černý, je to až moc velký kontrast. Proto se v knihách nepoužívají čistě bílé papíry ale v barvě slonoviny.

Jinak k obsahu-zaměř se na jedno téma, protože anime se šikanou, osobnostmi a spokojeným životem nemá nic společného.

A jestli můžu ještě jednu zajímavost-menu je efektivnější na pravé straně, protože právě tam člověk při čtení "odloží" myš.

iz*
hodnocení

0x

K designu nemá smysl se moc vyjadřovat, vím, že Blog.cz toho moc neumožňuje.

Světlý text na tmavém pozadí mám ráda, ale asi bych nevolila bílou a černou.

Souhlasím s předchozími názory na menu, ale totéž platí i pro texty. (Výši řádku bych dala alespoň 1,4.). ——— Mýlíš se, pokud si myslíš, že špatné rozložení je chybou na straně návštěvníků. Stojíš-li o návštěvníky, měla bys zvolit takový vzhled (takové rozvržení), který(é) se všem návštěvníkům zobrazí korektně bez ohledu na to, s jakým zařízením, prohlížečem nebo rozlišením monitoru na tvůj blog přijdou. (Blog.cz umožňuje např. nastavení v procentech.) ——— Jsou to tvé texty, nebo čerpáš odjinud?

V případě cizích textů bys potřebovala souhlas autorů textů a měla bys uvádět zdroje.

A pozor na chyby: Texty bez chyb se lépe čtou.

sakura*
hodnocení

Děkuji za názor...

Texty jsou mé. Nečerpu od nikud, pokud to nenapíšu hned na začátku článku. (Jedná se především o témata, jako je ta šikana... tzn odbornější výrazy...)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]