Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
mám takovou netradiční otázku...Je Ježíš Bůh? Nebo je Bůh otcem Ježíše?
Otcem Ježíše je cizí kosmonaut s pozemšťankou Marií.Po zinscenování umučení na kůlu, vedené jakýmsi Pilátem, byl drogami omámený Ježíš odnesen z jeskyně a odvezen na mateřskou planetu otce.
marenko ano, matka je vždy jistá, otec nikoliv .A jak vidíte, už se to táhne od samého začátku...
.Karina
Mařenko, byl a sice z pohledu křesťanské církve. Tedy tam to byl syn z neposkvrněného početí a také Syn Boží, jak jest psáno v Bibli. Resp. prorokováno v Bibli a Nový zákon (který počíná narozením Ježíše) dal jakože za pravdu Starému zákonu, který toto "věštil".
Ovšem nezapomínejme na to, že Ježíš je také postava náboženství židovského, které ho vnímá trochu jinak. Křesťanství v něm vidí syna božího a mesiáše, kdežto Židé ještě na mesiáše čekají (tedy zjednodušeně řečeno, samozřejmě existují Židé, kteří věří v mesiánství Ježíšovo), a tedy vnímají Ježíše jako člověka vzdělaného, moudrého, snad kazatele, historickou osobu, to všechno ano, ale zpochybňují jeho božský původ. Uf, taková jednoduchá otázka a tak nejednoznačná odpověď, viďte..
On je Ježíš také Koránem uznáván jako významný prorok. Takže otázka nestojí tak, že třeba pro nevěřící by to byl člověk, ještě s nejistou historickou existencí, a pro věřící Bůh. Dokonce ani pro křesťany to není jednoduchá otázka. Křesťan samozřejmě nezpochybňuje Kristovu božskou podstatu, ale pochopit její charakter není otázka jednoduchá. "Věřím v Boha trojjediného" naznačuje, že Ježíš = Bůh = duch svatý (to je v tom zakončení ...jediného), ale zároveň to není tak jednoduché bůh je TROIjediný, a stojí psáno, že Kristus sefí po pravici Boží. A Duch svatý je další podoba, v moderní terminologii bychom mohli říci, že je to jakýsi informační kanál, skrze nějž Bůh zvěstuje radostnou zvěsť. Ale zároveň je neoddělitelnou částí trojice boží. Opravdu to není jednoduché, ale to nevadí, můžeme věřit nebo nevěřit, a pokud věříme, nemůžeme vše pochopit rozumem.
Až budete mít čas a zájem koukněte na první část tohohle filmu. Prakticky začíná až na 10. minutě.. Náboženství. Je to zajímavé. Druhá část je o demolici WT7, neumím to oddělit, tak to tam je :D. Karina
Ještě k těm Židům, věřícím v mesiáše: totižto Židé jsou etnikum a jsou mezi nimi i křesťanství, i bezvěrci, i konvertité )z židovství na křesťanství, ale i naopak - například pražský rabín Sidon ke víře židovské konvertoval), no a pak jsou židé, což je náboženství. V počátcích křesťanství to nebylo tak prosté - konec konců sám Ježíš byl Žid, a většina těch, kteří ho viznávali, byli židovského původu a nebylo to tak, že by řekli: tak, a já už nejsem žid. Konec konců Ježíš nezrušil desatero a Starou smlouvu, přinesl nové myšlenky a svým způsobem nové akcenty.
Kdysi jsem někde četl krásné vysvětlení tří podob Boha - Otec - Syn - Duch Svatý. Voda má také tři skupenství a jde stále o stejnou látku. V katechismu se mluví o troj-jediném Bohu. Vodní pára je skupenství prakticky neviditelné (Duch svatý bývá výtvarně znázorněn jako holubice) - voda je kapalná a led skupenství pevné. Ježíš byl údajně skutečně existující osobou - a Bůh Otec bývá zpodobněn jako vousaté osoby, nad kterou se vznáší holubice. Jestli je Ježíš Bůh je otázka víry každého člověka na základě jeho poznání světa.(dříve se říkalo světového názoru). Hodně lidí věří ve "vyšší moc"(vis maior), ale nemusí považovat Ježíše za Boha. buh.cz/... Obraz Boha Michelangela v Sixtinské kapli v Římě - detail
To mate tezky, ja se kdysi taky kdyz jsme v matice probirali logiku ptal, zda-li je Buh vsemohouci, jak tvrdi bible. Dle logiky to je blbost viz: Poprosme Boha, at vytvori tak velky kamen, ze jej neuzdvihne.
Ptal jsem se na to jednoho hluboce vericiho cloveka a odpoved byla: Buh je vladcem nad vsemi paradoxy, takze proc by nemohl byt syn i otec najednou?
Radúz, no konečně někdo, kdo také pilně studoval Mare...takže: Bůh není, náboženství je opiem lidstva, duchovní kořalkou utiskovaných mas...Kare Marx
Co s tím má společného Marx? Mně jen zatím nikdo nepodal jediný důkaz o boží existenci. To, čím se mě občas někdo snaží přesvědčit, jsou někdy méně, někdy více nesmyslné bláboly. Proč mě nepřesvědčí sám Bůh o své existenci? Proč zůstává zbaběle ukrytý kdesi v jakémsi nebi a nějak konkrétně se neprojeví? Vždyť jemu by mělo nejvíc záležet na tom, abych v něj věřil. Až svou existenci prokazatelně dokáže, jemu i celé církvi se veřejně omluvím a přihlásím se do některého kláštera, kde strávím zbytek života na motlitbách.
Hlavní myšlenkou schizofreniků je, že jedním z tajemství Boží existence a podstaty je, že Bůh je tvořen třemi božskými bytostmi, které jsou jednotné v záměrech i činech, a přesto jsou samostatnými osobnostmi.Boží podstata je tajemství, které nejsme schopni plně pochopit, tvrdí objektivní idealisté...
V prohlášení z dob Mojžíšových čteme, že Bůh je jeden: "Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin jediný." (5 Moj 6,4) Pán Ježíš citoval toto vyznání a řekl, že to je první přikázání ze všech (Mar 12,29). Křesťanská víra je tedy monoteistická. A přesto Pán Ježíš řekl svým učedníkům, že mají křtít "ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého" (Mat 28,19). Tím naznačuje, že se jedná o tři božské osoby. Ježíš učil své učedníky oslovovat Boha "Otče náš" (Mat 6,9). On sám jej označoval za svého Otce (Jan 11,41). Při křtu na něj sestoupil Duch svatý v podobě holubice (Mat 3,16). V té chvíli z nebe promluvil hlas: "Toto je můj milovaný Syn, jehož jsem si vyvolil." (v. 17) Tyto a některé další texty nás vedou k víře, že náš jediný Bůh je tvořen třemi osobami. Je to pro nás nepochopitelné tajemství, ale vírou tuto pravdu přijímáme, protože ji zjevuje Písmo.
Už to chápete? A to jste ještě nečetli nic od subjektivního idealisty Fichteho...v podstatě nic není, a vše co si myslíme že je, je jen subjektivní pocit...idea...tedy i my jsme jen pocity...vy jste pocity
Ahoj "demmi", a co si myslíš ty? Už zde někdo napsal o modlitbě "Otčenáš". Ježíš nazývá Boha svým otcem. A při jeho křtu, byl slyšet hlas z nebe: "Toto je můj milý syn". I když je v Bibli napsáno, že Otec, Syn a Duch svatý, jedno jsou, nemusí to znamenat, že jde o trojjedinnost, ale, že jsou zajedno. Jako Mušketýři: "Všichni za jednoho a jeden za všechny"a taky byli čtyři, pouze byli zajedno.
Koukala jsem i na video, na které je zde odkaz. Zase určitý pohled. Všichni víme, že Velikonoce jsou na jaře při prvním jarním úplňku. Pokud Ježíš zemřel ve svých 33 a 1/2 letech, nemohl se narodit 25. prosince, ale někdy koncem září, nebo začátkem října. Je zajímavé, že datum smrti Ježíše je znám, ale den narození ne. Ve svých 30 letech byl pokřtěn v řece, to nemohlo být v prosinci, kdy je zima, ale někdy na podzim. Chce to, trochu přemýšlet, nad různými náboženskými naukami. - stařenka
doplněno 11.11.10 20:14:Ano, přestože, je tam zatraceně teplo, tak jsem se teˇdívala na aktuální počasí v Izraeli dne 29.9, čili konec září a teploty 20-26 st. Takže v prosinci to již na koupání v řece nevidím, obzvlášť pro domorodce. Našinci by tam teplo zřejmě bylo. To je můj názor. - stařenka
EilatTeď jde o to, jak křest probíhal, a jak trval dlouho. Pokud to bylo úplným ponořením do vody, a mělo to přinést nějaký příklad, nebo užitek přihlížejícím, neodbyl se takový křest, během pár minut. Co se vše seběhlo, a jak to podle příběhu probíhalo, tak to určitý čas strávený ve vodě byl. To je mé zamyšlení nad příběhem. - stařenka
Pt, ale on byl pokřtěn v Jordánu, tedy v kraji, kde je i v "zimě" zatraceně teplo... Ale jinak nemám nic proti úvahám ohledně narození i úmrtí. Ono ostatně i jeho narození se datuje plus mínus několik let na obě strany od roku nula, který měl být stoprocentní předěl mezi lety před a po narození Krista, že...
doplněno 11.11.10 20:23:No právě, ono těch kolem 20 tam je tak zhruba nejnižší teplota, jaké se tamní obyvatelé dočkají, takže na křest (nikoliv na koupání ) to bohatě stačí... Prostě jde o to, že to není zima jako u nás, takže argument, že nemohl být pokřtěn v období, kdy v našich zeměpisných šířkách panuje zima, kvůli příliš nízké teplotě prostě neobstojí. Ono navíc totiž je potíž ta, že život Krista včetně jeho věku se obvykle napasovává na zkazky o něm, tj. zprávy z Bible. Takže ono i těch 33 "a půl" je prostě "zhruba a půl", aby člověk nemusel říkat 33 "a 3-4 měsíce". Podle mě se o historické existenci této osoby většinou nepochybuje, je ale zpochybňován její božský původ...
Re Patronka: No, ale on je JHVH původně bůh, resp. Ježíš... Totiž Jehošua, resp. Jošua, odtud Jozue a Josef... Nicméně ono JHVH, tedy tetragram, tuším vychází ze jména boha (proto jej také věřící nevyslovují), které má znamenat něco ve smyslu "způsobím, aby bylo", resp. "tím, že jsem, je". Jsou to tedy první čtyři písmenka této věty, z nichž se ale vyvinulo jméno Ježíše... což ukazuje opět na x-jedinnost Ježíše, potažmo Boha... Ono brát tyhle věci z čistě vědeckého hlediska, to je šílené téma...
Ve starých původních textech se místo Hospodin, psal tetragramaton výrazně, zlatým písmem, později červeným. Tak, jak píše Pu, ty čtyři písmena naznačují jméno Boha. Jelikož jedno z přikázání z desatera zní: "Nevezmeš jméno boží nadarmo", tak jej lidé věřící nevyslovují. - Asi budu v důchodu studovat U3V Theologii /myslím, že budou i volná místa/ - stařenka
Je to kniha online, docela zajímavé čtení, pokud má někdo trpělivost. - Josef Zezulka : BYTÍ - životní filosofie
- stařenka
"ČEKÁM" a nezobrazil se mi smíchový smajlík
JEHOVA nemá v hebrejštině žádný význam a vznikl zfonetizováním tetragramu JHVH, který označuje Boha v biblických textex a ten kdo text čte, čte místo tohoto tetragramu adonaj což znamená Pán a myslí se tím Bůh. Ten tetragram byl zvolen tak, aby se číst nedal - JHVH není kmenem žádného hebrejského slova.(viz např. Jacob Weingreen: Učebnice biblické hebrejštiny).
Nemáte pravdu. Tetragram JHVH, aneb jud, hei, vav, hei, je přepisem jména Jahve, resp. Jehova, a z něj se skutečně dále vyvinulo jméno Jehošua (písmena jsou zachována jako J-H-U-A) - neboť vav v hebrejštině znamená mnohdy /u/ a hei mnohdy /a/ či jiné samohlásky. Namísto tetragramu se skutečně čte adonai, ovšem jen při bohoslužbě, doma kupříkladu preferují věřící Židé slovo Elohejnu (náš Pán). Zda jsou ona 4 písmena kmenem slova jiného, toť otázka, neb nikdo přesně neví, jak tetragram vznikl. Není pravda, že se nemá dát přečíst, on se prostě nemá číst, což je rozdíl. A nemá se číst proto, že pojmenováním věc vzniká, je tedy "hmatatelná", resp. rozpoznatelná (např. Golem obživne tím, že se mu do úst vloží papírek se slovem "šem", tj. "jméno", čímž se pojmenuje, obživne - příběh o Golemovi je pro pochopení toho, co říkám, nejsrozumitelnější). Kdežto bůh ve své jedinečnosti prostě JE sám od sebe, nemá se pojmenovávat. Vycházím-li z podstaty jazyka, kde kořen má vždy tři znaky, pak by j-h-v-h skutečně kořen ničeho výt neměl. Jenže ono koncové hei může být koncovka... A jak jsem již zmínila, existují i domněnky, že se jedná o první písmena věty, kterou Bůh sám prohlásil... Jenže to je na akademickou diskusi.
doplněno 15.11.10 12:10:Mno, v Bibli sice ono slovo, které píšete (pro pořádek ale je tam Elohim, nikoliv Elohejnu), je, ale to neznamená, že by se nemohlo vyslovovat i jinde, že. Protože to, že JHVH nenahrazují věřící Židé pouze "termínem" Adonai, prostě a jednoduše pravda je... A ano, skutečně ho nahrazují při domácích modlitbách i slovem Elohejnu. Pro kontrolu se obraťte na věřící Židy. Ale jinak si myslím, že zbytek poradny touto diskuzí nudíme, a proto ji ze své strany ukončuji. Hezký den, Pů.
doplněno 15.11.10 12:12: Jen ještě pro absolutní pořádek:Pravdu nemáte ani Vy - přinejmenším v tom, že věřící židé čtou na místo tetragramu "Elohejnu", protože toto slovo se píše v Bibli tak jak je a není třeba ho nahrazovat tetragramem. (např. hned první věta Genesis ... בראשית ברא אלהים )
Adonai a Elohim mají význam, jako titul, např. "Pán"nebo "Bůh"a vyjadřuje určitou moc
1/ Bible Kutnohorská - vysvětlivky : "Jsem, kterýž jsem"...odkudž Jehova, podstatné jméno Boží.
2/Wikipedia : Portál:Bible/STARÝ ZÁKON
Bůh : JHVH - Hospodin - Adonaj - Elohim - Sabaoth : Pradějiny: Stvoření - Zahrada Eden - Ráj - Strom poznání - Strom života - ...
Mistr Jeroným Pražský to vysvětloval takto: Kdyby byl Bůh voda, je Ježíš led a Duch svatý pára. Sice ho pak za to (mimo jiné) upálili, ale přirovnání to je podle mého celkem dobré. Nicméně, opravdu pochopit Boží trojjedinost je podle mého nad rámec lidského chápání.
A to je jedmím z "důkazú" neexistence boží, ta nepochopitelnost. Uvedené přirovnání sice zdaleka není přesné, od toho je to přirovnání, ale alespň naznačuje, že když něčemu nerozumím, nemusím to hned zacvrhovat. Proto také jsem se výše zmioval o paradoech moderní fyziky, kterých je mnohem víc a jsou hlubší, než problém vlny/korpuskule (chápete třeba struny?). Stran existence Boží to samozřejmě zase nic nedokazuje, ale poselství v tomto směru je podle mne stejné, jako prostinké , (leč pěkné; musíme si také uvědomit, komu a v jaké době bylo určeno) přirovnání Jeronýmovo. Prostě to ukazuje, že jsou i věci, jejichž smysluplnost uznává i věda, ale stejně jsou nad chápání ne snad lidské, v tomto případě, ale aspoň na d rámec "zdravého selského rozumu.
...na počátku bylo Slovo,Slovo se stalo Tělem...a babo rad...Ale taky by mně to zajímalo...Tohle jsem zkoBůh existuje jako jednota tří rozdílných osob: Otec, Syn a Duch svatý. Každá z těchto osob je rozdílná v Trojici, avšak identická v základu. Jinými slovy, každá z těchto osob je plně božská ve své přirozenosti. Otec však není ta stejná osoba jako Syn, který není stejná osoba jako Duch svatý, který není stejný jako Otec. Každá osoba je božská, přesto to nejsou tři bohové, ale jeden Bůh.Bůh je trojice osob sestávající z jedné podstaty a jednoho základu. Otec sice poslal Syna, avšak to neznamená, že Syn není roven Otci v podstatě a
v božském charakteru. Syn je sice roven Otci v jeho božství, ale je mu podřízený
ve svém lidství.
Já a Otec jsme jedno. (Jan 10,30) - (jedno vůlí i podstatou).pírovala:
doplněno 12.11.10 09:34:
oprava:zkopírovala
Ježíš byl skutečná historická fyzická osoba. Bůh je jen fikce - smyšlenka - virtualita!
No takhle jednoduše bych to neviděl. Fakt je třeba to, že Ježíš byl historická osoba, to lze dokázat /alespoň dle dnešního stavu znalostí). Fakt je třeba to, že hranol rozkládá světlo, to dokázal už Newton. Fakt je třeba to, že obecný úhel nelze rozdělit na třetiny jen pomocí pravítka a kružítka, alespoň v eukleidovské geometrii. Fakt je třeba to, že každou pravidelnou mapu v rovině lze vybarvit čtyřmi barvami. Tohle dlouho byl otevřený problém, ale i tehdy to byl problém, který podléhal analýze. Ale co se existence boží týče, tu nikdo nedokázal, ale taky nikdo nevyvrátil; to jde mimo kategorii faktů, to je otázka víry. Dokázat nebo vyvrátit lze něco, co můžeme nějak definovat (a při důkazu neexistence je tu ještě otázka, jestli chyba není ve špatné definici, ale co je Bůh, jehož existenci popírám? No, možná lze dokázat, že neexistuje bůh jako takový ten fousatý stařeček, co sedí na obláčku, protože obláčky jsme dnes už docela dobře prozkoumali, ale proto může existovat v nějaké jiné podobě. (Ostatně věřící by namítl, že Bůh dokázal mluvit z hořícího keře, tak proč by se nemohl zjevit v takovéto podobě, kdyby se mu zachtělo. A kdybyste spolu s ním takového pánaboha uviděli, věřící by to bral jako důkaz existence boží (čti jako potvrzení své víry) a mohl by mít pravdu, zatím co vy byste to prohlásil za halucinaci nebo hledal jiné "přirozené" vysvětlení (a mohl byste mít pravdu). Ale Bůh je něco, co se této kategorii faktu vymyká, tady jde o jinou rovinu, která si s vědeckým pohledem z principu nepřekáží. Ono už Augustin řekl "pokud to chápeš, není to Bůh", ale zkusím aspoň přirovnání zdravému selskému rozumu bližší: zkuste pouvažovat o existenci či platnosti Kantova kategorického imperativu. (Všimněte si, jak jsem obešel otázku, "komu fandím"; já myslím, že o ni zde nejde.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.