Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje výplata je osobní údaj?

Od: ivik* odpovědí: 12 změna:

Od ledna se zavedlo v naší firmě to, že výplatnice si ve mzdové účtárně převezme mistr a pak si je odnese do své kanceláře a my si tam pro ně chodíme.V kanclu jsou 3 mistrové na 20 dělníků, a tak bych se chtěla zeptat, jestli je to v pořádku, když si pak vlastně můžou prohlížet kolik kdo bere, spoří,má exekuci, apod.U nás jsou všichni jako blbé ovce, vůbec jim to nevadí, ale mě to nadzvedlo ze židle.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Vaše mzda je osobní údaj, chráněný zákonem č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.

Pokud mistr (nadřízený) převezme výplatnice na mzdové účtárně, pak je povinen je uschovat, aby ostatní zaměstnanci neměli možnost údaje zjistit. Pokud je nechá povalovat se někde na stole, pak jedná protiprávně.

ivik*
hodnocení

Díky za odpověd, mně se spíš jedná o to, že se v tom můžou hrabat ty 3 naše mistrové, jsou to drbny a nemají o svých povinnostech ani páru,zaaajímají se o věci, do kterých jim vůbec nic není, jsou to mistrové s kvalifikací pomocné školyJá jsem jako jediná nadnesla, že se mi to všechno nelíbí, ale zkuste si dneska říct nahlas svůj názor...

hodnocení

0x

Ja vlastne vubec nechapu ten system v Cechach co se tyce platu,o osobnim hodnocenim rozhoduje nejaky mistr(ma dobrou naladu tak bude,nema-tak nebude)kde kdo vi kolik kdo bere,vlezdoritstvi se vyplati atd.Tenhle system se mi ale vubec nelibi-a jsem rad ze uz s tim nemam co docineni.

monika23
hodnocení

0x

Jak píše ron, je to osobní údaj a neměl by to snad vidět ani ten mistr. Nám to přímo ve mzdovce lepí do obálek a pak teprv předávají vedoucímu a ten nám.

dericcaster*

Mistr to vědět může, ale je povinen zachovávat mlčenlivost. Viz článek na epravo.cz. U nás jsou výplatnice tištěny na dvojtý papír zevnitř, něco jako bývali třeba obálky s PIN.

Na vašem místě @ivik .

Mistr to nejenže vidět musí,vždyt mistr se na spracování výplat podílí,nebo snadu jiných firem je to jinak a výplaty dělají jen lidé sedící v kanclu ,kteří ani neví co se dělalo a jk kdo pracoval?

hodnocení

0x

U nas je vyplatnice tak zalepena ze si nikdo nic neprecte a muze me ji klidne prinyst vratnej.
Vy obsah vyplatnice psanej na papiru zvenku?

doplněno 25.05.13 12:30:

PIS PORADNE:

Vy mate obsah vyplatnice psanej na papiru zvenku?

ivik*
hodnocení

Právě že je to v takovým tom pytlíku z papíru a je otevřený, takže se v tom může kdokoliv hrabat...To mě na tom štve.Jinak díky za zkušenosti a rady všem.

To pamatuju tak pred 20 leti.

ooo*
hodnocení

0x

Ja si naopak myslím,že je dobré když ostatní ví kolik kdo bere.Myslím si,že na takove dílně ty rozdíly ve Vaší mzdě nebudou až tak velké.

Tedy pokud ví ostaní o ostatních kolik bere,tak je to akorát mínus pro zaměstnavatele.Protože lidé nebudou jako vždy spokojení a budou hromadně naléhat na zvýšení mzdy.Nemusí to být ale pravidlo.Bude soudržnost kolektivu atd.

A pokud lidé neví o svých mzdách tak je to plus pro zaměstnavatele,protože jen tak si udržuje své dělníky v šachu a sobě navzájem v nevraživost v kolektivu.A tím samozřejmě zisk pro sebe.

ivik*
hodnocení

Tak to jste asi nepochopil(a), na co se ptám: mně by tak nevadilo, že někdo ví, kolik beru ajlko to, že ví, kolik si spořím, kolik kam posílám apod.Závist v naší zemi nezná mezí a to mi právě dost vadí...

buss
hodnocení

0x

Neměla by to vidět třetí osoba. Není to však osobní údaj, jak by se dala na základě výše mzdy určit konkrétní osoba? Je to citlivý údaj. Výplatnicí se rozumí velká plachta, ne? Jak zabránit při podpisu, abych si nestačil cizí údaje přečíst? Tak ať to kdo vyplácí zakryje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]