Nejste přihlášen/a.
Velmi mě předkvapil názor staršího kolegy,že ženy by s malými dětmi měly chodit na pískoviště,sedět doma a vařit,uklízet a ne , courat po kavárnách,...myslíte si to samé?
Je spousta restaurací, které jsou na děti zaměřeny. Oběd či večeře s dětmi tam není potíž, nekuřácké prostředí, erární hračky či prostory s prolízačkami. Taková místa jsou super a moc rád si tam zajdu se svými dětmi. Potkám tam třeba sousedky či kamarádky a pokecáme...
Za nevhodné bych považoval brát děti do kuřáckých prostor, do pajzlů a hospod s podivnými zjevy a v nevhodnou dobu. Také heren bych se vyvaroval.
Matky s dětmi zavřít do domků? Aby nemohly nikam jít nebo aby neobtěžovaly starší občany, neomezovaly kuřáky? Tomu nerozumím...
doplněno 07.06.16 12:17:Zvláště starší lidé chtějí mít svůj klid - beze změn a s určitým řádem ("jako za komunistů"). A čím jsou starší či opuštěnější, tím bývají proti novinkám nebo novým lidem zatvrzelejší. Zde se jedná o novinku - restaurace je pro dospěláky, co si zanadávají nebo "v klidu" pojí, popijí... Běhající děti a křik je ruší. Za komančů se nestávalo, že by děti byly v restauraci mimo dětského dne a svatby. Naopak jejich pejsek, co se jim ztratí do kuchyně nebo na vodítku podráží číšníkovi nohy... to je v pořádku - je to mazlík.
Ale stejně tak to mají všichni lidi v mnoha situacích - záleží jen na charakteru každého z nás, jak se kdo zachová.
jmlc - kolega mě pořádně překvapil až šokoval...čím to,že starší lidé často vítají změny až s hněvem a nepřátelstvím?Taky nechápu...proto diskuze,děkuji.
hancule. Ač mě je skoro 60, tak si myslím, že mamky s dětmi jsou svéprávné osoby a tudíž mohou chodit kam chtějí. Tedy pod podmínkou, že se jejich děti i ony samy umí v takovém zařízení chovat. Takže je-li to běžná restaurace, tak by děti měly být "přiměřeně" hodné. A v takových těch zařízení pro děti si holt musí dávat pozor návštěvník, aby mu třeba míč nepřistál na stole . Tam se hra dětí toleruje.
Jak jsem pochopila, Váš kolega je starší člověk. Má tedy zažité, že ho matka vodila bud do jeslí, školky, na hřiště, ale rozhodně ne do vinárny nebo kavárny. Za jeho dětství zkrátka matky si pokecaly bud na tom hrišti nebo v cukrárně.
Starší lidé vnímají obecně změny jako ohrožující a leckdy i nebezpečné. Ani za 27 let si nezvykli na spoustu podvodů a násilí páchaných na starých lidech. Pokud k nějaké změně došlo, bylo to většinou v jejich neprospěch či silně skandální, což ale hluboce ovlivnilo mladé lidi, kteří byli a chovali se pak jako po lobotomii mozku. Viz:
http://vitbarta.cz/vize-vv/1284-mezigeneracni-nenavist-buji-facebookem-je-ti-nad-50-nemas-pravo-zit.htm#.V1aehZZf1bc
a dalo by se pokračovat. Je za těch 27 let opravdu velmi málo případů, kdy se starých lidí a nakonec i invalidů zastala samotná vláda či prezident státu.
Staří lidí pořád slyší, jak je nutné preferovat mládí, což konečně dělali trapně i komunisté, mládí vpřed že...ale nikdo si nepřizná skutečnost, že dříve museli pracovat všichni, jinak by je režim poslal do vězení. Ano, byla práce, ale za cenu platových stropů a hlavně nucení k práci, kdy každý kdo byl práce schopný, pracovat musel. Tolik tehdější Ustava.
Proto si staří lidé, kteří celý život pracovali, vytvářeli hodnoty a vychovávali nové generace nezaslouží chování naší společnosti po revoluci, které stále přetrvává i díky médiím.
Mám tedy za to, pokud by staří lidé vítali změny, tak by to měly být změny takové, které by učily mladou generaci uctě ke starým lidem a vědomí, že i jim přijde jejich čas, že i oni budou jednou staří a Nerudova Mísa se i jim stane aktuální.
A tady je velký dluh společnosti vůči starým lidem -
médií, vlády, parlamentu, škol, zkrátka všech, kteří mají co do činění s výchovou mladé generace. Protože zatím ty změny byly víceméně k horšímu pro ty staré lidi. Život jim to nezlepšilo, ale často naopak.
po magdona
hancule napsala...
čím to,že starší lidé často vítají změny až s hněvem a nepřátelstvím?
-----------------------------------------------------------------------------------
Proto má odpověd byla i o starších lidech magdone.
pb - Máte naprostou pravdu. Mít děti je na osobním rozhodnutí. A každé rozhodnutí mě něco stojí. Pokud nechci akceptovat, že kvůli dětem nějaký čas nemůžu chodit do baru, kavárny či vinárny, nemám ty děti vůbec mít. Nemyslím si vůbec že je to dobré pro děti, protože dospělí návštěvníci nemají důvod se omezovat ve výrazech a kvůli tomu, že tam zašla MATKA si nebudou objednávat limonádu. Proč my děláme všechno naruby? A pak se divíme kriminalitě mládeže, drogám a alkoholu a kouření u mladých lidí, protože s tímto jevem se spolu se svými matkami setkávají, zatímco Národní divadlo znají ze školy či doslechu a jsou i tací, co nevědí co to vůbec znamená ve své kulturní rodině, v kavárně to nenajdou...
doplněno 07.06.16 12:54:Matky, nebojujte za kavárny, nejsou důležité, nahradí je cukrány, bojujte za práva dětí na hřiště, za sportovní kluby a kroužky zdarma pro Vaše větší děti, bojujte za dotovanou zájmovou činnost pro vaše dospívající, at nehledají party...
Za to bojujte, ne za pitomosti.
Dobrý den.
Určitě velmi zajímavé téma.
Je vyloženě hloupost, že by se maminky s dětmi měly držet doma a chodit jen tam, kde jim to "někdo" dovolí. Já sama nejsem starší ročník, ale děti nemám, takže bych mohla být velmi zaujatá...a věřte mi, že někdy opravdu jsem. Nejde o to, že do poklidné kavárny dorazí maminky s dětmi. Spíš že tam dorazí děti s maminkami. Nevím jestli je to srozumitelné, ale pokud se příchodem do společnosti stanou z hlídacích maminek jen přihlížející, pak nastává peklo. Pro hosty i obsluhu. Nestává se to vždy, takže nikdo nemůže tvrdit, že všechny maminky s dětmi jsou postrachem netolerantních zapšklých lidí. Ale zkuste se na to podívat i z druhé strany. Třeba nedávno jsem viděla vylepený plakát o výstavě nožů. Co mě ale zaujalo nejvíc, bylo to, že tam byl program pro děti... Ano, nelze přece omezovat rodiče, kteří mají děti a odepírat jim veškeré jejich zájmy, včetně zájmů o zbraně. Ale... Opravdu vás to netrkne? Nože - děti... Stejně tak jsem před pár lety absolvovala vítání ptačího zpěvu. Tam už děti klidně, není problém...přestože se po deseti minutách začnou nudit, stejně tak i jejich tatínkové, takže s klidným svědomím vám mohu říci, že jsem si odnesla cenné informace o zpěvu Cvrčilky, o rozvodu vody a filtraci vzduchu v pohraničních bunkrech a "máámííí" ,kdy už pudem za babičkou a Bertíkem...Takže abych to shrnula. Maminky, tatínkové, choďte si kam chcete, ale nemusí vás být všude plno (tohle je dvojsmysl, kdyby to někdo nepochopil).
A teď si to přeberte Mona
Mono, dávám bod .
K otázce:
Nedávno jsem byl s přítelkyní na "pozdním obědě" v jedné takové polorestauraci - polovinárně. U vedlejšího stolu seděly 3 páry dospělých u skleniček vína a jeden klučina, odhadem tak 8 let. Ten měl před sebou sklenici limodády (kolikátou?) Nevím, jak dlouho tam už byli před naším příchodem, ale podle jejich nálady to asi nebylo na 1 sklenku. Kluk seděl, koukal do blba a očividně se nudil. Po čase vstal, zalezl pod stůl a při tom shodil limonádu ze stolu. Jeho otec mu sice vynadal, ale dál si ho zase nevšímal. Dítě se nudilo čím dál víc a začalo běhat po restauraci a obtěžovat ostatní hosty. Jeho rodiče ho sice občas okřikli, ale moc je to nezajímalo a dál řešili společné problémy. Toho kluka mi bylo líto. On za to nemohl a určitě by byl radši někde jinde. Takže za mě: do vinárny a podobného zařízení děti nepatří, pokud to není zařízení přizpůsobené i pro ně (dětský koutek třeba). Je to v jejich zájmu. Logicky se tam musí nudit a z nedostatku jiné zábavy pochopitelně zlobí a tím obtěžují ostatní hosty, kteří tam hledají pohodu a klid.
v životě by mě nenapadlo vzít vlastní dítě někam, kde bude vyrušovat a kde se nebude umět chovat a taky jsme to s manželkou důsledně nedělali. Je třeba si uvědomit, že vlastní dítě je roztomilé zpravidla pouze pro vlastní rodiče. Dítě, které narušuje výklad při prohlídce hradu nebo se neumí chovat v restauraci tam prostě nemá co dělat. Zásadní roli vždy hrají rodiče, které se dnes snaží uplatňovat volnou výchovu, což bohužel často znamená, že se takové dítě na veřejnosti chová jak zmetek. Za věci, za které jsme před 30 lety dostávali "po papuli", dnes rodiči často ni nestojí za to, aby vlastní dítě slovně usměrnili. Tak se nedivme, že ze značné části dětí se stanou arogantní a asociální jedinci nerespektující ostatní.
Když už tady někdo narazil na psi v restauraci, tak jsem se už několikrát setkal s tím, že na otázku, jestli můžu dovnitř se psem, jsem dostal odpověď. Když sem můžou děti, tak proč ne psi. Bylo to nejen v restauracích, ale i v muzeu. Myslím, že to také o něčem vypovídá.
honzis
ze značné části dětí se stanou arogantní a asociální jedinci nerespektující ostatní.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
souhlasím, ale k tomu ještě tvrdím, že mladé generaci chybí vlastní otcové..Vzor, jak se má chovat chlap. Ne se složit s potřebou psychiatra, protože dostal 5 ve škole a podobně...Díky samoživitelkám a střídajícím se "tatínkům" je mladá generace zmatená a bez respektu k ostatním lidem, že i oni mají svá práva. Samoživitelky pořád za něco bojují, co kdyby se zamyslely jak ubližují svým dětem. Pokud otec není asociál, co pije a podobně, má být u rodiny. Jedině tak mládež bude taková, jakou si ji představujeme, nehysterickou, pracovitou a čestnou. Dát jim možnost vyrůstat v uplných rodinách. Aby své otce nemuseli jednou hledat v poště pro Tebe.
Záleží jak jsou děti vychované - naši mladí bez problémů chodí s dětmi a děti nikoho neobtěžují a neruší... názory vašeho kolegy o něčem svědčí...
jistěže jdou tam, kde jsou zařízené i pro děti - pak tam děti nikoho neobtěžují...protože kdo tam jde počítá s tím...ale o tom nemá cenu diskutovat, když čtu ty názory ...
Asi jsem tedy starý, ale podle mne by taky mámy s malými dětmi do kaváren chodit (skoro) neměly. Co tam? Není-li to podnik na děti připravený (jak píše @jmlc), pak se tam děti musí nebetyčně nudit, takže za chvíli začnou zlobit, máma je mezi sousty šlehačky občas okřikne, pak něco vylejou nebo shodí, ... Ne. Pro děti je to utrpení a ostatní hosty to může otravovat. Kavárna není prostě podnik pro děti.
hm
Máte uplnou pravdu, dospělí také nechodí otravovat malé děti do školek...děti patří na hřiště, do kroužků...třeba i do skauta, prostě to, co je baví, kde je pohyb a vrstevníci ...jinak se stane, že převezme styl a bude jednou zvedat pulitry v hospodě..co se v mládí naučíš...Chceme z dětí předčasně udělat dospělé kavárnami?.
Myslím, že nejsem nerudný dědek. Mám ale jednu praktickou zkušenost. Bydlím totiž hned vedle lepší restaurace s letní zahradou. Když je hezká neděle, ozývá se odtud stejný halas, jekot a povykání jako z nabitého koupaliště. Až do večera. Být někým z personálu restaurace, vzal bych si asi život. Tato úlitba matkám s dětmi a otcům s vypůjčenými dětmi je asi od dnešních majitelů restaurací nezbytná. Byznys je byznys.
Souhlasím s názorem Hm - děti to musí nějak přežít, rodiče si jich nevšímají, protože přece oni mají právo si odpočinout. O ostatních hostech zařízení nemluvě. Děti mám ráda, ale podnikům s dětskými koutky se pokud možno vyhýbám. Vzhledem ke své práci opravdu nemusím slyšet jekot dětí 15 hodin denně. Navíc vidím z 90% samé nevychované spratky, když to tak musím říct, skákající po lavicích, řvoucí, obtěžující ostatní hosty... a rodiče se v pohodě baví dál, protože přece nebudete geniální dítě brzdit v rozletu, vždyť je to vlastně roztomilý.
Ale sedět jen doma, vařit a uklízet... se kolega nějak zasekl v minulém století, ne? Ještě dát ženský na krk řetěz, přece jinam než do kuchyně, obýváku a kuchyně vlastně jít nepotřebuje. Jsou cílené dětské herny, koutky i kavárny pro maminy s dětmi, proč toho nevyužít. Dítě přijde do kolektivu, začíná se adaptovat, rozvíjet kooperaci atd. I to je důležité. Ovšem mělo by to být za podpory rodiče, ne, že ten bude vykecávat u kafíčka a o dítě nezájem.
Já si myslím, že není restaurace jako restaurace a nejsou děti jako děti. Je něco jiného, když jde rodina na jídlo a je něco jiného, když chce rodina strávit poledne v restauraci. Je něco jiného, když děti dovedou jíst pěkně příborem a u stolu se pěkně chovat a po dezertu rodina odejde. Ale jinak vypadá zařízení, zahrádka, kde se s dětmi počítá. Ale také vím, jak vypadá parta chlapů s rádiem v mobilu a nějakou opičkou na rameni, na zahrádce. Zkušenost z minulého týdne.
Ráda se při nákupu, zastavím v restauraci, jídelně, v IKEA. Ráno jsou tam babky, které se vydaly na nákup s kamarádkou. Včera tam byla skupina asi 10 seniorů, sousedé. Dopoledne tam bývají podnikatelé s laptopem. V klidu pracují a cucají něco ze sklenice. Těsně za nimi dorazí maminky s kočárky. Povídají si a děti koukají, dostávají najíst, přebalit. Koutek s hračkami, který tam býval, je pryč. Ale děti si chodí hrát do obchodu a mamky sedí tak, aby na ně viděly. Na oběd příjdou nebo přijedou lidé z úřadů a blízkých pracovišť, rodiny a přátelé. Žádný kravál, žádné pozdvižení. Jen krásně žijící kousek světa. Moc se mi to líbí.
Já jsem vlastně neodpověděla na původní dotaz, že mladé ženy by měly být doma a na pískovišti. Něco o uvázání za nohu nebo o zákazu účasti na volbách nebo nakonec něco o burce, ten člověk nepovídal? Určitě povídal. Večer v hospodě!
Já si myslím, že všeho s mírou. Jsem sice již v důchodu a mám dvě dospělé děti a zatím dva vnuky, ale nemyslím si, že bych měla nějaký "generační problém"Doba, kdy máma má malé děti je tak trochu specifická. Malé děcko má své potřeby a své zájmy. Ono se opravdu mnohem lépe baví ve svém pokoji s hračkami (kde si s ním máma nebo sourozenec hrají), na hřišti/pískovišti nebo třeba na koupališti, na vycházce do lesa/do parku...jaká zábava je pro něj v kavárně?
Když byly děti malé, zašla jsem s nimi občas do cukrárny a o dovolené jsme šli celá rodina do restaurace na oběd. Pro děti to bylo něco zvláštního a líbilo se jim to a proto vydržely nezlobit. Později jsem je brala na oběd a na zmrzku za odměnu a také jsme jezdili na výlety a k tomu samozřejmě patřil i oběd někde v restauraci (pokud to bylo možné, tak raději v restauraci se zahrádkou) a cestou domů i ta cukrárna s dortíkem a nebo zmrzlinou.
Přežili jsme to všichni - já i děti.. Já si do té kavárny a nebo vinárny s bývalými spolužáky došla, když jsem sehnala hlídání.
Víte, ono není nic příjemného, když si jdete sednout s kamarádkou do kavárny, abyste si popovídaly a kolem stolu (a nebo i pod ním) máte "dětičky", které se nudí a tak si hrají podle svého. Maminka zastává volnou výchovu a tak ji to neruší...Na to nemusím být seniorka, aby mi to vadilo.
Pokud máte děti zvládnutelné, je jen Váš problém kam s nimi chodíte.
Pokud bych se šla do restaurace cíleně najíst, například o dovolené, tak v tom nevidím nic divného, že bych tam šla i s malým dítětem (nebo se psem a seděla venku, pokud by mi to personál dovolil). Jinak ale na pokec s kamarádkou bych tam ale s dítětem nešla. Protože vím, že by se tam dítko nudilo a honit ho po restauraci by mě asi nebavilo. To dětské hřiště mi přijde pro dítě zábavnější než prostředí restaurace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.