Nejste přihlášen/a.
Chcem sa vas spytat ohladom znacenia skrutiek a matiek.. ked napriklad mam matku na ktoru mi pasuje 10mm kluc tak sa matka oznnacuje ako M10? A priemer zavitu ostava vzdy rovnaky? Nemeni sa priemer zavitu? Napriklad M10 so zavitom 8mm a 7,5mm? A jeto tak isto aj u srobov? Nasiek som priklad srob oznaceny M12 a mal dva rozmery zavitov 17mm a 19mm. Ide mi oto ze ak pojdem raz kupovat taketo sroby tak naco sa mam zamerat. Ci na rozmer tej hrany sroba ci matky alebo na zavit.. dakujem
0x
Mxx je označení pro metrický závit, to znamená M10 je závit 10mm a šroub s takovým závitem, může mít různé rozměry hlavy, tedy i různé velikosti použitelných klíčů.
0x
Ahoj,
Znova si přečti, co jsi napsal ty a co napsali oba pánové pod tebou. Oni to dali dobře. Sekl jsi se o jeden stupeň. Ty různé menší rozměry klíčů pro šrouby 8mm se dávaly v automobilkách pro ušetření materiálu a tím nákladů. V těch velikých sériích je to prý dost citelné. Škodovka používala místo M8 M7. Nikam jinam se to moc nehodilo. Mám jich celou krabici.
0x
Šroubky i matice se značí podle průměru kulatiny, do které je vyřezaný závit. Hlavičku mívají různou, ale běžně na matici M6 pasuje klíč 10, na M8 klíč č 13 a M10 klíč 17 někdy 16. K M12 patří klíč 19 nebo 18. Jiné rozměry(klíčů na uvedené závity) se vyskytují vyjimečně, buď u speciálů nebo občas u aut.
0x
Vždy se u šroubů vychází z vnějšího průměru závitu. To znamená: průměr závitu 5mm = M5, 6mm = M6, atd. Matka M5 - klíč 8, M6 - klíč 10, M8 - klíč 13 a 14, Hlava šroubu ale není směrodatný údaj není jen šestihraná ale i čtyřhraná, kulatá se "šlicem", půlkulatá, na imbus atd. Směrodatný je vždy vnější průměr šroubu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.