Nejste přihlášen/a.
Dnes, ve výročí Pražského květnového povstání, je ticho po pěšině.
Je mě smutno, jak se snad nikde v tisku, internetu nevzpomíná na slavné okamžiky osvobození naší republiky od německých okupantů.
V praze vyrostlo 2 000 barikád, v ulicích se povstání aktivně účastnilo na 130 000 lidí, 100 000 pomáhalo stavět barikády. Přesný počet padlých během květnového povstání se nepodařilo zjistit. Odhaduje se asi přes 1500 Čechů, v bojích v Praze a okolí 692 vojáků RA, přes 300 Vlasovců. /Na 1000 Němců, které pro úplnost též zmíním/.
Děkujeme všem padlým hrdinům, kteří neváhali vzít do ruky zbraň a obětovat svůj život za naši republiku, svobodu.
Otázka pro Vás: našel někdo v hlavním vysílacím čase nějaký dokument, připomenutí, pořad o této události? Tak snad až na datum osvobození? Uvidíme, ale je mi z toho divno.
- není dnes zakázáno uctít padlé ruské vojáky? Podle našich médií nás osvobodili Američani.
- a navíc - 2.světovou válku rozpoutali Rusové !
já bych řekla, že takhle vymývat mozek, jako to dělají dnešní média a politici, neuměli ani komouši. Nebo jo?
Zakázáno nic takového není, ale také to není nařízené. V Praze jsou u památníčků květiny, věnečky..jen ti pionýři jako za minulého režimu tam nestáli.
Nikde jsem nečetla/neslyšela, že by válku rozpoutali Rusové - jen to, že Stalin s Hitlerem měli podepsanou smlouvu, kterou pak Hitler porušil a napadl Rusko.
Ani to, že by nás osvobodili jen Američané jsem nikde neslyšela/nečetla. Jen to, že Rusové (opět podle dohody -tentokrát s Američany) osvobodili většinu našeho území a Američané směli dojít jen k Plzni. Tu osvobodili a zůstali tam stát - podle dohody. Praha zatím volala o pomoc a čekalo se až dorazí Rusové. Já se sice narodila až 8 let po válce, ale tohle všechno vím od své babičky, která přežila válku se svými dcerami na severním okraji Prahy.
Vzhledem ke svému roku narození tak trochu něco vím o "vymývání mozků" v minulosti. I když dnes se mi opravdu HODNĚ věcí nelíbí, vrátit do doby mého dětství bych se nechtěla.
trnca-
komunisti ani Rusáci mi nic neudělali, stejně jako mi nic neudělali ani dnešní kapitalisti - možná jsem tedy člověk štěstěny, protože jsem se o svůj osud nijak zvlášť nezasloužila, jenom jsem brala to, co bylo k dispozici a po ničem jiném jsem netoužila, natož abych proti něčemu dokonce ! bojovala.
- ale, ačkoliv jsem většinu života prožila v totalitě, nevšimla jsem si žádné takové propagandy režimu, jaká se děje dnes. Komunisti sice lhali, ale my jsme věděli, že lžou a mysleli jsme si své - navíc myslím, že i oni věděli, že lžou - mluvím o letech 60-tých - a po letech 70-tých už jim nevěřil vůbec nikdo, ale žít jsme museli všichni.
Jenom tenkrát nikdo z obyčejných lidí netušil, nakolik mají ti komunisti pravdu, když hovořili o prohnilém, agresivním USA-ckém kapitalismu, který jsme všichni tak obdivovali. Komouši udělali chybu, že se uzavřeli před světem, asi to ale jinak tenkrát nešlo - a nakonec sami zjistili, že to nefunguje - stejně jako nebude dlouho fungovat ani ta dnešní demokracie a svoboda, i kdyby se média stavěla na hlavu.
A navíc - dnes už je dávno 21.století, bloky se rozpadly, tvoří se nové a na jiném ekonomickém i politickém základě, takže nevím, proč se pořád "nípat" v minulosti a dokonce snad v 50-tých letech ! (- nakonec - i my budeme mít svoje "50-léta" - každá generace je má ). No, ale jen můj názor.
Tak teď nevím..mám Vám gratulovat, že Vám nikdy nikdo nic neudělal - tedy komunisti, Rusáci a nebo dnešní režim a nebo Vás litovat, že jste si nikdy nevšimla žádné propagandy?!
Propaganda byla všude kolem nás.. a možná jí bylo tolik, že jste ji už přestala vnímat. Všude, kam se človék podíval byly rudé komunistické hvězdy. I náš ČESKÝ lev ji chudák dostal nad hlavu místo koruny! Hesla jako "Se Sovětským svazem navždy a nikdy jinak" si už asi také nepamatujete? Vy jste nemusela povinně číst "Timur a jeho parta", "Odvážná školačka" a podobné blbiny? Ve škole do Vás nehustili nic o sousdruzích Leninovi, Stalinovi a nebo o sovětských údernících - Stachanov, Kurabelniková a podobně? NE? Vážně ne?
Když moje babička - vdova se dvěma dospívajícími dcerami přežila válku, vstoupila do KSČ...z vděčnosti k Rusům. Ale když po únoru 1948 komunisti zabrali majetek i drobným živnostníkům (jako byl můj strejda) a zabrali statky u nás a některé statkáře dokonce donutili odstěhovat se, šla a tu jejich legitimaci vrátila, protože řekla že se zloději nechce mít nic společného. I to znám jen z vyprávění. Ale sama pamatuji, jak jsme před 1.květnem "fasovali" plachty s kytičkami, hvězdami a vlaječkami, abychom si je nalepili na okna jako "májovou výzdobu". Nikdy jsme nic nelepili. A také si dobře pamatuji, když k nám domů přišel pán z MNV a prosil babičku, aby okna polepila. Byl to soused a ten rozhovor si pamatuji dodnes (protože se v malých obměnách opakoval rok co rok) "Andulko, prosím tě, dejte na okna tu výzdobu..a tady máš vlaječky"..podával babičce rudou a českou papírovou vlaječku "Hele Františku, dej nám pokoj. Na vokna nic lepit nebudu. Ty mi je pak umejt nepřídeš.. no, jestli chceˇš, tak mi dej ten českej praporek...píchnu ho ke kytce, ale ten druhej si strč..." Pan Kocourek asi nebyl zlý člověk, mohl babičku udat a neudélal to. Chodila jsem na ZŠ a vyšla ji se samými jedničkami v r.1968. Díky tomu datu jsem nepotřebovala žádný posudek a dostala se na gymnázium. Než jsem odmaturovala, doba se změnila. Babička sice už nežila, ale já byla s rodiči, kteří nebyli v KSČ a já nebyla v SSM a proto pro mě vysoká škola nebyla. Musela jsem jít pracovat. Vdala jsem se a měla déti a na studia už pak nebyl čas..i když jsem to zkusila (5 semestrů), s dětmi a při práci se to nedalo.. V tom se budu "nípat", co budu žít.
Alespoň moje děti už nikdo neomezoval a na školy se dostaly (dík prospěchu) bez zkoušek. Dnes mají hezkou práci a své děti a já jim moc přeji, že nemusely zažít to co já a moje rodina. Mohou i svobodně cestovat (já se dostala prvně do Francie v roce 1991 - předtím jen do Drážďan do galerie a nebo k tetě do Wroclavi)..
Já na rozdíl od Vás nebrala co bylo..a toužila jsem studovat (chtěla jsem být učitelkou) a cestovat.. Stal se ze mě technik v geologickém ústavu a později účetní a sdětmi jsem pracovala 20 let ve volném čase, ale odpustit komunistům neumím.
Ale to vše je jen odpověď pro Vás a moc to nesouvisí s tématem. Všem, kteří za svobodu mé vlasti položili život (a nebo nepoložili, ale přispěli k němu) jsem a vždycky budu vděčná bez ohledu na jejich národnost a nemělo by se na ně zapomínat.
trnca-
no - ale říct svůj názor můžu ne? - mám dojem, že vedle zrušení povinnosti ukazovat a nosit OP je svoboda projevu jedním z hlavních výdobytků naší demokracie.
Mimochodem - moji rodiče nikdy v žádné straně, ani KSČ nebyli, já jsem v pohodě vystudovala gympl (povinná maturita z matematiky ), VŠCHT - zaměstnání jsem taky dostala bez problémů a hned po škole - do zahraničí (Anglie, Francie, Belgie) jsem se podívala už v r.1966, 67 a tuším ještě i v 69-tém roce, po r. 1970 - ještě párkrát Jugoslavie - no a nežli jsme "se nadáli" přišel rok 89 - a pak už jsem mohla do celého světa, i když jsem využila už jenom Německo.
Jo a můj brácha a kamarádi mohli chodit na "máničku", jak se jim zlíbilo, já jsem v pohodě nosila minisukně - takže jsem si v pohodě užila i mládí, žádné deprese, natožpak z nesvobody a totality jsem neprožívala - ale možná jsem žila v jiné zemi? - v každém případě mi na současné propagandě vadí, že není objektivní a mnohdy až sprostá.
Bude se například v dnešní době vítězství Ruska připomínat, nebo už bude vítězem jenom Amerika? - vidíte, že je to sprosťárna a úplně jedno mi to být nemůže. Jinak - současný svět a dnešní ideály jsou jenom váš problém (vaší generace) a já do toho nemám co kecat, to je fakt. Zdravím.
Zdravím Vás a moc nechápu Váš agesivní přístup. Nějak jsem se domnívala, že jsem na stránkách diskuse a tudíž mohu i já projevit vlastní názor (což v minulé době nebylo až tak běžné). Pokud jsem se Vás nějak (neúmyslně) dotkla, omlouvám se. Ani Vám jsem nemínila Vaše názory upírat..naopak - zajímá mé, co si myslí druzí.
Netuším jestli je moje generace jiná než ta Vaše. Já se narodila v roce 1953. Součástí přijímaček (s výjimkou let 1968/69) byly i posudky z místa bydliště. I já jsem bez problémů vystudovala gymnázium (Praha 8 - Libeň) i s tou povinnou maturitou z matematiky a také ČJ, RJ a biologie. Jen tu pedagogickou fakultu mi pak "zatrhli" a když se máma šla ptát proč, řekli jí, že potřebují, aby takoví lidé jako já šli pracovat a ne seděli ve školách.. no, asi jsem měla velké ruce
Tak jsem tedy pracovala jako geologický kartograf a celkem slušné vydělávala..a každý rok si žádala o devizový příslib - marně. Cestovala jsem tedy jen k tetě do Polska a do NDR - do galerie v Drážďanech.
Co se týká "mániček", pamamatuji, že ješté na gymnáziu odvedl školník mého spolužáka k holiči kvůli dlouhým vlasům (cca v roce 1970 nebo 71). I já nosila minisukně (jsetli to má být projev svobody, pak OK). I já si užívala mládí a depresemi jsem netrpěla... Při zaméstnání jsem si vystudovala ješté SEŠ a pak začala i VŠE (přírodovédnou fakultu mi nepodepsali) ale po 5ti semestrech jsem to vzdala, protože jsem méla již dvě déti a mateřská tenkrát byla placená jen 6 měsíců a tak jsem musela jít do práce. To byly malému dva roky a já práci, školu, domácnost a děti zvládla jen jeden a půl roku.
Ani tenkrát jsem netrpěla depresemi..jen jsem si našla práci na oddělení dopravy ČKD 5minut na kole od domu, abych mohla trávit co nejvíc času s dětmi.
Aby jim nikdo "neblbnul hlavu", začala jsem pracovat jako vedoucí oddílu jisker. Nikdy jsem neřekla dětem slovo, které by mělo co společného s politikou, ale chodili jsme hodné ven a povídali si o kytkách a zvířatech.. jezdili na výpravy do okolí. Z původnćh 11ti děcek jich bylo najednou přes 50 a přibyly i letní a jarní tábory. Ten oddíl exituje dodnes (i když já už předala veslo mladším) a nedávno mě pozvali na oslavu 30.výročí.. Moc ráda jsem viděla "svoje děti" i s jejich dětmi. Bylo to fajn.
Jak jsem již napsala - jsem vděčná každému, kdo přispěl k osvobození mé vlasti.. ať již to byl Rus, Američan a nebo kdokoliv jiný. Ale to, jestli si Plzeň dokáže vážit a oslavovat hrdinství Američanů, kteří ji osvobodili a Praha nedokáže víc než položit věnce, to já neovlivním. Dolní Chabry, kde jsem se narodila, osvoborili Rusové.. Ale také jsem pak zažila jejich děla zakopaná na poli pod silnicí pár metrů od našeho domu s laufy namířenými na Prahu.. a po silnici jezdily jejich tanky a přes náš dům létala jejich letadla na Ruzyň. Mně bylo patnáct a jsem moc ráda, že něco takového moje déti nemusely zažít. Já tenkrát i přes to, co jsem znala z dětství měla k Rusku dobrý vztah (osvobodili nás..přece) a najednou mě máma tenkrát v srpnu budila a říkala "vstávej..je válka".."s kým?!" ptala jsem se "S Ruskem" "To není pravda" byla moje reakce.. Naštěstí to nebyla válka, ale "jen" okupace.
Nevím, které ideály by mély být problém mé generace..a nebo jakékoliv generace. Já vždycky měla za ideální právo na svobodu projevu, svododu cestování a právo na vzdělání a podnikání..Jak kdo uspěje, je jen již věc jeho schopností... mimochodem moje prababička se narodila jako nemanželské dítě v roce 1872. Byla negramotná, když ve čtrnácti letech odcházela do služby (mám její pracovní knížku) a nakonec vlastnila v Praze na Vinohradech dva činžovní domy, vilu Na Hřebenkách a pozemky v Praze Tróji.Vše ještě před rokem 1948 prodala a odešla dožít do Charity, kde zemřela v roce 1966.
trnca-
děkuju za odpověď - nejsem agresivní vůči Vám konkrétně, ale jednoduše mi vadí, když někdo lže. A po roce 89 jsem naivně očekávala, že už to bude jinak, nežli za komoušů, ale je to ještě horší. Zřejmě je míra mého "rozhořčení" přímo úměrná míře mého zklamání.
A pokud se týká ideálů - mám na mysli především ideu multikulturní společnosti, která mi připadá zvláště ve spojitosti s islámem ještě strašnější, nežli fašismus nebo stalinismus. Nic víc.
- a Vaši babičku obdivuju - každý by to nedokázal, takových lidí si vážím.
Ano, chápu, ale já nelžu. I já jsem si na Letné představovala něco jiného, ale horší to není..jen to, bohužel, nenní lepší
I mě děsí zastánci multikulturní společnosti. Nejsem rasistka, ale to neznamená, že jsem se dobrovolně zbavila pudu sebezáchovy. Muslimští přistěhovalci se nechovají standartně. Nesnaží se splynout se společností do které přišli, ale mají požadavky, aby se stávající společnost přizpůsobila jim. Asi jako návštěva, která si neváží nabídnutého pohostinství, ale začne vám přestavovat nábytek a vyhodí z domu kočku, protože jim vadí..
Další věc, která mi vadí je to, že byl zrušem zákon o příživnictví. Dnes nemusí nikdo pracovat, když nechce a nechtějí mnozí i když hodně hlasité křičí, že práci nemohou sehnat. Buďto berou sociální dávky a nebo ani to ne a živí se podvody. Znám rodinu, která je oficiálně hlášena na MÚ, dům ve kterém bydlí je hlášen na nékoho jiného, stejně jako jejich auta a psi. Nepracují, nikdy nepracovali a ani to nemají v úmyslu. Neberou sociální dávky ani invalidní důchod..prostě nic, ale žijí si celkem dobře - z podvodů. Když na ně někdo podá trestní oznámení, má smůlu. nic nevysoudí, protože není z čeho brát Za poslední dva roky okradli celkem 6 lidí o 3mil. Já se snažím alespoň o to, aby se "hlavní člen" dostal za mříže..i když sama jako důchodkyné ještě pracuji na plný úvazek a času není nazbyt. Nedokážu se koukat na takové svinstvo.
Češi na oběti války už zapoměli dávno.Hlavně mladá generace troubů,která by vlezla Germánům do řiti.Přitom jsme pro ně byli podřadná rasa a drtivá většina Němců horlivě kolaborovala s Hitlerem,což dnes horlivě popírají a nemohou se podivuhodně rozpomenout.Češi jsou prostě šaškové bez národní hrdosti.O vlastenectví nemůže být řeč.Bohužel.
Možná by později narozeným neuškodilo přečíst si projev Reinharda T. Heydricha ze 2. října 1941 Černínském paláci v Praze ,,Projev Reinharda Heydricha o plánech na likvidaci českého národa,,.Po přečtení tohoto projevu se nedivím, že koncentrační tábory fungovaly, byl to jen další stupínek této hrůzné ideologie. Moje máma mi vždycky připomínala, kdyby nebylo osvobození Rudou armádou, již bychom tady nebyli.
Z toho všeho, v paralele k dnešku, k migrantské krizi, docela mrazí. Již tenkrát měli Němci velmi dobře zmapovánu povahu českého člověka. Nový svět, velká říše, nový člověk. Kdo nebude vhodný ke germanizaci, toho postavit ke zdi.
Úchylní lidé byli v minulosti a jsou i dnes. I dnes se nám představuje to samé v bledě modrém.
Kdo je trochu citlivější, ať tento projev nečte. Projev nalezen na www.sds.cz.
Nejhorší je,že plno mladých troubů zastává názor,že za obě světové války nemohou Němci.Že oni nic nerozpoutali,že za to nemohou.Nebo že odsun po válce byl nespravedlivý,a nevěří,že drtivá většina z nich se hlásila nadšeně k Hitlerovi.
Žili jsme dlouho v míru a nová generace nevěří, zpochybňuje, nečte. Ale neházejme všechny mladé do jednoho pytle. Jistě se mezi nimi najdou jedinci, kteří budou rozlišovat dobrá a špatná rozhodnutí.
Jourová dnes v Lucerně: ..když se dívám na průzkumy ... , kdo souhlasí s p. Zemanem a p. Konvičkou...k mému velkému zděšení ... to jsou vysokoškoláci ...analytické mozky...jestli to celé /chápej Evropské hodnoty/ nevysvětlujeme špatně...
Tak nevím..moje déti jsou "troubové" a nebo ne? Že válku rozpoutali Němci - o tom nepochybují. Na rozdíl o odsunu. Nešlo o to, že "se někdo nadšeně hlásil k Hitlerovi" - stačilo, že byl Němec ..a přes to vlak nejel. Musel do odsunu i když nikomu neublížil a jeho rodina žila v pohraničí celé generace. Hlavně můj syn se zajímá hodně o obě války. Má hodně dokumentů i knih a časopisů jak byly vydávány v průběhu doby...
Ono je to těžké. Pamětníků rychle ubývá a dnešní mládež to už moc neprožívá. Je to sice smutné, ale chápu to. Pro ně je 2. válka něco tak imaginárního, jako pro mě ta 1. Navíc se v letech ne zas tak dávných muselo slavit povinně, což v mnohých zanechalo následky a odpor ke všemu, co s touto minulostí souvisí.
A divíš se, včera se hejtman Hašek poklonil pomníku padlých rudoarmějců v Brně a od moderátora ČT a za to dostal takovej kouř, že by pes od něj kůrku nevzal.
Též jsem zaregistrovala, že to byl veřejně publikovaný jediný akt poděkování.
Myslím, že vadilo hlavně s kým se poklonil.
Jourová v Lucerně použila sousloví ,,roztahovačné Rusko,,. Nechápu tento obrat, protože kdo se roztahuje, jsou amíci, kteří se snaží zřídit vojenské základny ve všech zemích, kde to povolí, co nejblíže k Rusku.
Také jsem zaslechla, že by mohli postavit základnu po našich v Brdech.
Moderátoři čt jsou blbové.Těm už nevěřím ani slovo.Je smutné,že takový paka mohou vůbec vystupovat v televizi a klamat veřejnost bludama.To jsme to dopracovali.Vypadá to.že za peníze jsou schopni čehokoliv nebo jsou opravdu tak vylízaní?Jak je to dlouho,kdy možná ti samí blbové/byli tenkrát také z čt/ kritizovali v televizi plzeňskou škodovku za to,že vyvíjí novou lokomotivu a že by bylo lepší,kdyby se koupili raději z ciziny.A dnes ji kupují i NěmciProstě vymaštěné hlavy
Běžný člověk nemá s válkou nic společného. Pokud se podíváte jak vznikají války, tak je to podle stejného scénáře. V pozadí stojí politka a mocné spolky.
Dneska vojevůdci nejdou v čele své armády, ale jsou zalezlí někde na utajovaném místě a válčí za ně nájemní síla. Představte si, že pár km na východ o nás na Ukrajině někdo v klidu rozstřílí těžkýma zbraněma velké město a nikdo s tím nic nenadělá.
V ČR se řeší, kdo ukradl naftu ze Státních rezerv, a ani to se nepodaří vyřešit...
V Plzni jsou slavnosti svobody už od včerejška (čtvrtek), takže minimálně tady se na to určitě nezapomnělo.
Jinak Sovětský svaz opravdu stál u počátku 2. sv. války...zaútočil na Polsko chvilku po Německu (viz katyňský masakr), takže minimálně ještě snížil jejich šance na nějakou obranu a první roky války zásoboval Německo surovinami. (leda by to teda byla prozápadní propaganda...*ironie) PS.: hlavní problém u Haška bylo, že se fotil s těmahle fajn lidičkama- https://www.facebook.com/rferl/videos/10154226766924575/?pnref=story
klera:
ještě že můj tatík byl vteránem z druhé světové války a že info mám z první ruky a nemusím se počítat mezi vymyté mozky jako jsi ty a tobě podobní.
trnca:
že byl odsun němců divoký a svezl se i po nevinných je jedna věc, ale pokud se člověk snaží vžít do myšlení lidí co zažili hrůzy války, tak je celkem pochopitelné, že po tom všem nemohli němce vystát ať byl hodný nebo zlý. Tak to vždy bylo a bude a nemá cenu se v tom pitvat. Stačí se zamyslet nad tím co dokázali amíci dělat s Japonci žijícími na americkém území.
reakce na Klera ve 02.05: Ono to není vše jednoduché. V lidských dějinách proběhlo tisíce válek.
Polsko zase okolo roku 1920 napadlo Rusko /polsko - ruská válka, někde i píší polsko - sovětská válka/. Některé zdroje uvádějí 4 500 padlých na straně Polska a na druhé 25 000. Jiné přes 47 000 na straně Polské rep. a Ukrajinské rep. a u RSFSR počet padlých neznámý, ale 80 000 zajatců. Ztráty Ruska byly o mnoho větší než Polské republiky.
Každopádně ,,válka je vůl,, protože vždycky to odnesou obyčejní kluci a chlapi, a matky, manželky, děti to opláčou.
Není to tak jednoznačné, protože zároveň Rusko napadlo Polsko. No a předtím si zase okolní země včetně Ruska Polsko hezky rozkrájely a zemi spravovali všichni, jenom ne Poláci. Ale to bychom mohli jít až do pravěku...mě šlo o ty souvislosti 2. světové války a to, že Sovětský svaz opravdu bez poskvrnky nebyl. (a že když má někdo problém s tím, aby jejich podíl na konci války, která trvala tak dlouho i díky nim, adoroval, tak to chápu...i když to většinou nejspíš bývá spojovaný s modernější historií a to tady řešit nechci...) Válka je zbytečná, ale ještě pořád jsme to zřejmě nepochopili...jsme blbí no.
Klero, ono to není jednoznačné, ne proto, že každý to vykládá jinak. Spíš proto, že každý jinak hodnotí výsledky toho konání. Stalin udělal co musel, a vyhrál válku. MOŽNÁ, MOŽNÁ, že kdyby to neudělal, nezajistil si hned na začátku území a čas na přezbrojení, tak tu válku nevyhrál. Bohužel žádné kdyby ani možná neexistuje. Válku vyhrál. Němce zahnal zpět až do Berlína, a tak vše co udělal, asi bylo dobře. Ono totiž hodnotit JAKÝKOLIV čín z historie pohledem dneška nejde. Po bitvě je každý generál.
Ať byl Stalin jakýkoliv despota, a kruťas, tak vyhrál válku. I za nás. Kdyby prohrál, asi tu dnes češi nejsou.Nemusíme ho chválit za kult osobnosti, za tisíce obětí v gulazích. Ale nezapomínejme, že pro nás udělal s celým ruskem a jeho vojáky něco neocenitelného. Daroval nám národ a stát, který chtěl Hitler částečně vyhubit, a částečně odstěhovat na Sibiř.
Je to přesně tak, jak píšete. Čas za to může. Narození těsně po 68. nechápou, o čem to jejich rodiče mluví. Narození po 89. se diví, proč to pamětnici tak prožívají. Ještě později narození, nechápou už vůbec nic. Jen se diví, proč se Češi nebouřili, nasnažili se. Naprosto nechápou. A tak je to s lidmi, kteří válku a osvobození nezažili. Je to tak dávno, jako Napoleon u Waterloo. Také to už neprožíváme. Všechno odnesl čas.
Napiš to do České Televize, je to jejich povinnost připomínat tyto věci. Byla o tom zmínka v diskusním pořadu na ČT24, kde se o tom zmínil historik. Ovšem jinak jsem o tom v TV nic neviděl. Tato věc se překrývá s osbobozením a oslavují se Američani a Rusové, na Pražské povstání se však běžně zapomíná. Historik připoměl, že Praha byla podminovaná, zejména Národní divadlo a další historicky významné objekty. Díky pražskému povstání Praha je taková jaká je ty výbušniny byly narafičené na Rusáky možná Američany. Díky tomu, že p.p. proběhlo tak jak proběhlo zůstala Praha zachovalá. Je to problém deinformovanosti a snad i v tom že neexistuje oficiální svátek, který by uctil památku obětí p.p. Asi je to hlavně věc zastupitelů hlavního města co jsou ochotni udělat pro připomenutí událostí.
Prptože v cířkvi,hlavně katolické,není ani stopa po nějaké demokracii.Prostě mlč a poslouchej kázání.A církevní hodnostáři hlavně čím výše,tím mají větší teřich a mamon a touží tím více po majetku,moci.Proč asi hlavně ODS odsouhlasila velice kvapně těsně před jejím pádem miliardové odškodnění církvi?Církev a ODS mají mnoho společného.Hlavně mamon.Takže našli společnou řeč
To nedává smysl že se v nekřesťanské zemi slaví křesťanské svátky. Oslava kř. sv. je ale spojena s historií ČR. Přestat je slavit by bylo jako zapomenout že naše země byla kdysi Královstvím Českým (A panovník byl křesťan). Na to přece jsme hrdí, ne?
Mimochodem, zcela vážně nám hrozí těch svátků přibude pokud zůstaneme v EU. Hrozí že oslava Ramadánu apod. muslimských svátků aj. se stanou státním svátkem. EU přece chce být multikulturní. Začíná to kvůtama a bude to pokračovat muslimskými státními svátky pokud to nezastavíme. Je to počínající islamizace.
Děkuji všem, kdo dosud přispěli.
Přítel mě to dnes jednoduše vysvětlil.
Kdo je zalezlý v ř... EU, tak nemůže připomínat a uctívat. Německo přece prohrálo. To jde proti sobě.
Pohanko, myslím si, že váš přítel nemá až zas tak pravdu. To není jen o Německu a EU a já nevím o čem všem. Svět se prostě mění takovým tempem a takovým směrem, že mnoho z nás vůbec nechápe. Pamatujeme, když se kladly věnce k památníkům padlých a dnes čteme: novinky.cz/...Ne že by to kladení věnců a klanění státníků a soudruhů a naše povinná účast, u pomníků bylo něco spešl pěkného, ale toto? Od extrému k extrému. Od patníku k patníku. Na každém kus držky, kus srdce, kus zdravého rozumu.
Jedny okupanty lidi vyhnali a druzí - Rusáci - sem napochodovali a zavedli své likvidační praktiky. Nezapomínejte na postřílených 25000 lidí v Katyňském lese v Polsku, co provedla NKVD na příkaz Stalina. Miliony mrtvých buď v ruských sibiřských koncentrácích nebo naprosto nesmyslně poslaných na smrt beze zbraně proti německým kulometům. Těm mrtvým samozřejmě čest jejich památce. Oslavovat ale vítězství okupantů nad okupanty ...
Ještě nezapomeňte na skutečnost, že na konci války se ze zbabělců stali přes noc bojovníci proti okupantům, kteří velice rádi stříleli Německé Čechy, kteří zde žily a neměli např. s okupanty nic společného kromě národnosti. Viz Habermanům mlýn aj.
Teď mám puštěnou TV a jen tak na půl sleduji "Reportéři ČT" a slyším moderátora - "Plzeň osvobodila amaerická armáda - tuto větu nebylo možno beztrestně pronést před rokem 89" - další příklad vymyvání mozků.
Své vzdělání jsem absolvoval před rokem 89´ a o tomto faktu jsme se normálně učili, není mi známo, že by byl někdo z učitelů trestán
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.