Nejste přihlášen/a.
ochladilo se a tak piju čaj... mám ho ráda horký a v mysli se mi vynořila vzpomínka z dětství - prý když si v čaji necháš lžičku, pomalejc vychladne - má to nějaké vědecké odůvodnění, nebo je to jen nějaká pověra?
Naopak - chladne rychleji - a má to "vědecké odůvodnění"...
Kov má vysokou tepelnou vodivost a tak ta neponořená část lžičky předává teplo okolnímu vzduchu.
doplněno 11.07.13 12:56:Figurku - nesmysl... Ocel má c cca 0,5, hliník cca 0,9, voda cca 4,2 (kJ/Kkg)...
Figurku - Pt ma c cca 0,133 - tedy cca 30x méně, než voda...
Tomkk - promiň, ale vzdělej se... Nebo si aspoň počti - cs.wikipedia.org/...
Mindo - nemáš zač... Já tu lžičku ´používám´, aby mi kafe stydlo rychlejc.
Tomkk - jojo - Figurek použil ´navíc´ slovo skupenské, jde ´jen´ o "měrné teplo"(tedy, tak jsme se to kdysi prapradávno učili, dneska je to tepelná kapacita).
Tomkk - hustota - ocel má hustotu necelých 8, takže ano - ocelový (nerez) předmět má jen o cca 5 % menší tepelnou kapacitu oproti vodě stejného objemu. U hliníku je to cca 50 %.
V zásadě nejsme ´ve sporu´...
____
"Vysilač"- - pěkná myšlenka... Akorát by nesměl nikdo v daném místě nosit prstýnek, řetízek...
Oba jste mimo. Skupenské teplo je "skupenské", tedy týká se pouze enegie vydané/potřebné pro změnu skupenství, což není tento případ (jedině byste lili di čaje rozžhavené železo).
Ale "měrná tepelná kapacita" je něco jiného než "měrné skupenské teplo", které zmiňoval figurek a kterého jste reagoval.
Navíc porovnávat samotné hodnoty měrného tepla je bezpředmětné, protože ocel má vyšší hustotu než voda, takže předmět stejného objemu ze železa i z vody má obdobnou tepelnou kapacitu. Ale ani to není úplně podstatné, protože jde pouze o energie a o to, jak rychle byde předávána okolí. Vstupní je jasná, je to teplota čaje (dané hmotnosti) oproti okolí A ochlazování je nyní dáno pouze přenosem tepla do okolí.
Vložením lžičky dojde pouze k tomu, že jednak se část tepla předá lžičce a druhak čouhající část lžičky zvýší chladící plochu, takže i z tohoto důvodu začne čaj chladnout rychleji.
Pak je tu ještě další jev, a to především u horkého čaje dochází na hladině k odpařování a tím opět rychlejšímu výdeji energie, ale netuším, jak by toto mohla lžička ovlivnit. Jedině poklička.
doplněno 11.07.13 13:37: Už jsem na to přišel. Minda v dětství bydlela velmi blízko výkonného vysílače. Proto se všechny kovové předměty v domě zahřívaly. Stačilo pak nechat v čaji lžíci a měli ho příjemně teplý celý den.
Presne tak. A to clovek nemusi byt ani fyzik. Na to staci zivot. Lzicka mi vzdycky pomohla abych mohl chlemtat kafe co nejdrive.
ta finta se jmenuje měrné skupenské teplo. Například pro ohřátí kila vody potřebujete méně tepelné energie, než pro ohřátí kila platiny. Platí to i zpětně. Kilo platiny při chladnutí vydá více tepelné energie, než kilo vody. Čaj s ohřátou kovovou lžičkou skutečně chladne pomaleji, než čaj bez lžičky. Otázka ale je, jaký bude ten časový rozdíl. Se mi nějak nechce vzpomínat jak jsme to ve škole počítali, ale myslím, že moc velký nebude.
doplněno 12.07.13 17:04:Hm. Ono je to naopak? To je ale zajímavé. Vidím že jsem tehdá ve škole chyběl.
jj, je to divné, ale je to tak. Není kilo jako kilo.
Pro ohřátí kila platiny je potřeba mnohem méně energie, než pro stejné ohřátí kila vody.
Mě zase v dětství říkali - před zalitím čaje do šálku (sklenice) dávej lžičku, ať šálek (sklenice) nepraskne. Tak ji tam pořád dávám.
Mě zase říkali: "Vyndej si tu lžíci, ať si nevypíchneš oko.."
Šmarja "mně"..
Když už je řeč o lžičce. Co je na tom pravdy, že když se dá lžička do hrdla poloprázdné lahve sektu nebo šampaňského, že bublinky utíkají mnohem pomaleji, že nevětrá. Někde jsem slyšely, že jen tehdy, když je lžička stříbrná. Dělávali jsme to tak, ale bez stříbrné lžičky a dodnes nevím, jestli to funguje a proč. :D
Doufám, že se sem, pánové, ještě vrátíte:
Jak dlouho je nutné lžičku v kávě/čajit ponechat, aby se zmíněný efekt projevil?
Mám dojem, že obě tekutiny vypiji tak rychle, že lžička nestihne do okolí předat téměř žádné teplo.
taky doufám, že se pánové vrátí... napadla mě ještě jedna otázka - jestli lžička odvádí teplo, na jakém principu funguje kovový termo hrnek? ten přece udržuje kapalinu horkou...
Termoska preci taky udrzi teple napoje teple, studene studenyma. Kovovy termo hrnek neni jen kovovy. Sklada se z vice plastu.
Kovový termohrnek je na principu termosky tenký kovový dvojitý plášť jehož prostor je vyplněn tepelnou izolací. Kvalitní termoska (dewarova nádoba) je pro představu - jakoby dvě nádoby v sobě a prostor mezi nimi tvoří vzduchoprázdno coby nejlepší tepelný izolant, je pokovená (aby nemohlo pronikat teplo v podobě infrazáření). V takové nádobě vydrží teplé / studené "cokoliv" hodně dlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.