Přírodní zákonitost- rozdíl objemu u mouky

Od: Datum: 28.04.16 20:55 odpovědí: 6 změna: 29.04.16 12:14
avatar

Hned v úvodu se přiznám, že jsem v přírodní zákonitosti fyziky totální analfabet, proto mně již delší dobu vrtá hlavou taková pitomost:-D, ale budu ráda, když by mi ji někdo vysvětlil. Tak tedy, koupím všechny mouky, tj. hladkou, polohrubou a hrubou.3 stejné pytlíky, stejná váha po 1kg. Přesypu je do naprosto stejných dóz, ale polohrubá a hrubá se mi do nich nastejno vejde, zdůrazňuji nastejno a u hladké mi zůstane zbytek v pytlíku -tak odhadem do 20ti dkg. Chápu, že by to mohlo být kyprostí, ale u nás se polohrubá mouka nedá s hladkou téměř rozeznat a tu hladkou se snažím vší silou sklepat a stejně se do dózy nevejde.Je to blbost,ale docela by mě zajímalo,proč. *zed*Vysvětlí mi to někdo?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.04.16 07:49
avatar

Jemná mouka = víc zrníček = víc vzduchu mezi zrníčky = větší objem.

Od: pt®
Datum: 29.04.16 10:04
avatar

"leno", hned jsem si představila kilo železa a kilo peří...

ale bude to asi tím, že ta hladká mouka je nějak "načechraná" a také se mi do nádoby nevejde celé kilo, vždy mám trochu v pytlíku. Mám takové plastové nádobky z Ikea.

Datum: 29.04.16 10:23
avatar

Hezky den pt, taky si myslím,že se tím přesypáním víc načechrá, ale proč né ta polohrubá?.To mě právě zaráží, která má konzistenci pomalu stejnou, alespoń tu, co kupuji já.Měla by se také načechrat i když třeba méně, ne? Hlavně by tedy neměla být nastejno s moukou hrubou. Já vím,že se zabývám blbostí, ale fakt by mě to zajímalo.

Od: pt®
Datum: 29.04.16 10:27
avatar

"leno", jedině, že ta rozemletá "zrníčka" hrubé a polohrubé mouky, jsou větší než u hladké a tím těžší a více se tlačí ke dnu, než ta menší a lehčí u hladké mouky. Proto mně napadlo to peří a železo. Možná nám to někdo vysvětlí a pak se nám to nádobky vejde...*nevi*

Datum: 29.04.16 11:26
avatar

Máte pravdu, mají jiný objem. Stejně je ale divné, když se mouka neváží, ale odměrkou odměří, buchta bude stejně bezva, ikdyž místo hladké dám polohrubou. Tedy, bude jí více. Že?:-D Mslím si to dobře?

Datum: 29.04.16 12:14

babčo, ale to je pochopitelné. Za prvé : ta odchylka je velice malá (bezvýznamná). Za druhé: i když navážíš dvakrát jeden kilogram mouky z různých zdrojů, tak nebudou mít stejné měřitelné hodnoty jako je objem, vlhkost atd... To máš to samé jako vajíčka . dej do těsta jedno vejce. Nojo, ale jaké, že?

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.