Nejste přihlášen/a.
Je to možná zvrácenépřání,ale když byrokracie neumožní kácení stromu,musíme si pomoci jinak.
Nám před domem překáží strom,který jsme před 30lety sázeli v dobré vůli,aby tam byla zeleň. Nyní je tak velký-borovice že nám cloní veřejné osvětlení a větve zasahují až nad chodník.
Žádali jsme odbor dopravy-posoudt nedostatečnost osvětlení chodníku-nic nevyřešeno-je to vyhovující,máme si dát své osvětlení na dům ataké si ho za své platit.
Sepsali jsme žádost na odbor životního prostředí,zamítnuto nic se kácet nebude! Tak jedině sehnat kůrovce a pak se kácet bude!?
Pak mně ještě napadá, jestli ta Vaše borovice náhodou nenarušuje staticky základy Vašeho domu...
Dle mého názoru je jedno na čím pozemku strom stojí. Od určitého průměru kmene, je potřeba povolení tak jako tak...Jak je daleko ten strom od Vašeho domu? Třeba se tam už nějaký kořínek plazí a ani o tom nevíte...
Ahoj Karlosi.
Nechci nějak navádět, ale jak to kácení řeší jiní? Když to nejde normálně, jde to jinak. To jsem v TV viděl, že někdo vzal motorovku a obříznul ten strom po obvodu asi 5cm hluboko. A to už potom muselo jít dolů. Ten strom nemůže nějak stínit. To nestačí. On musí vadit tím, že kdyby se zřítil, tak poškodí stavbu. To je ten nejlepší správný důvod. Na to musí úředník odpovědět, co bude dělat, až se to nedej bože stane.Takhle na ně zatlačit, většinou to zafunguje. I Roundup nalitý do vyvrtaných děr v kořenech udělá svou práci. Jehličí do 3/4roku zrezne a hned je důvod ho sundat. Co si nakonec vybereš?
Aku vrtačka neudělá žádný hluk a nalít do dírky po vrtáku stříkačkou roundup,je určitě spolehlivější než čekat na hladového brouka.
Samozřejmě že i mě se příčí likvidovat zdravý strom, nemusíte ze mě dělat lumpa co navádí lidi k trestnému činu poškozováí cizí věci, ale otázkou je jestli vysoké stromy patří k baráku do města, nebo do lesa.
Šmankote, Vy chcete zavléct kůrovce až do svého bydliště? Vždyť by se mohl rozmnožit a napadnout ostatní stromy. Ale chápu, že už se Váš strom pro Vásw stal obtěžujícím. A co takhle ho po kusech snižovat, třeba to časem nepřežije, nebo to nepřijde sousedům divné, že poistupně mizí, protože si pomalu zvyknou. Asi tam moc dobré sousedské vztahy nemáte, jinak by to bylo každému jedno, co si děláte se svým stromem na své zahradě. Ale on kolikrát stačí jeden jediný soused a je po klidu a jistotě, že?
Zas někdo, kdo si sázel jehličnany k baráku. Tohle fakt nechápu. Stojí u vás na pozemku nebo na obecním? U nás v ulici má vzrostlý smrk, borovici nebo jedli u baráku snad každý (taková pitomost) a kácí o stošest, protože při každém větším větru hrozí, že to spadne na barák jim, sousedům, na auto, chodník (to už se stalo).
Známej použil jednu metodu. Zašel na úřad, ohlásil jinej strom u kterýho to nebyl problém, pokácel ten který potřeboval, a když bylo zle, řekl že si na pokácení najal a ten to popletl. Dostal od úřadu pokutu kterou zaplatil z peněz utržených za dřevo z toho stromu. Ale je to už pár let, nevím jestli se to teď nějak nezměnilo.
no zaspal jste asi, pred 2 roky jste na chvili na vlastnim pozemku kacet mohl, ja jsem okamzite vykacel obrovske vysoke douglasky uprostred zahrady (stare jen par desitek let, nechapu jak rychle to roste), pak hned po par mesicich zrusili tu vyhlasku/zakon... Skoro jako by to bylo na zakazku pro odstraneni stromu na nejakem nam neznamem miste bez papiru a legalne, a jakmile se to provedlo, tak zakon vysumel a zrusil se
nekde psali ze odbalit sirsi lem kury okolo celeho stromu a oskrabat lyko na drevo
S tím nápadem to ale nemyslíte vážně,že ne? Jen si nasaďte kůrovce a může vám zlikvidovat i jehličnany v okolí, jak napsal/a blesík. A pro vysvětlení kůrovec smrkový napadá borovice jen velmi vzácně, musel by to být jiný druh lýkožrouta a navíc kůrovec si zpočátku k nalétnutí vybírá schnoucí nebo oslabené stromy a pokud se na nich přemnoží, pak teprve začne napadat i stromy zdravé. Jestli vám ten strom opravdu překáží, je přece více možností jak jej zlikvidovat,aby začal postupně usychat. Pak povolení dostanete. Ale nebudu vám radit konkrétně jaké možnosti i když je znám(on vám je zde někdo poradí), protože se mi příčí, likvidovat zdravý strom !
U nás ve městě se teď kácí stromy každou chvíli s odůvodněním, že jsou staré a vykotlané a když vidím potom rozřezané klády a že byl strom naprosto zdravý, ale měl smůlu, musel jen uhnout dlážděnému trendu rozšiřování např.chodníků na úkor travnaté plochy, tak mi to je líto.Jiná věc je, když je ten strom opravdu špatný.To je ale na jinou diskuzi.
Žádat o kácení, zamítnuto, strom začne schnout, bude docela nápadné. Z toho můžete mít ještě průšvih. Ještě k dotazu. Kůrovec je nesmysl.
Ano,máte pravdu,nechám to být,jsou horší problémy. nebudu se někde popotahovat na přestupkové komisi.Za to mi jeden pitomej stro nestojí.
Kůrovec je nesmysl...
Nápadné to může být jak chce, ale pokud se přímo nepřiznáte nebo vás někdo nevyfotí jak mícháte Roundup tak v ruce nic nemají a musí odložit.
Stromy jsou fajn, ale 30 let stará borovice podle mne k baráku nepatří, když na úřadě sedí zelený ekoterorista tak se holt musí úřad obejít. Nedovolí normální pokácení, tak dojde na chemii nebo pilu...
Někdo to nařízne. Vy to zjistíte, vyfotíte aby jste měl důkaz že kácení bylo nutné. Pak musíte kácet (resp. majitel, pokud to nejste vy) aby jste zabránil škodám na zdraví a majetku. Úřadu do 15 dnů oznámíte kácení z důvodu ohrožení... "Někdo to naříznul, já to nebyl. Sice jsem chtěl kácet, ale tohle není moje práce". Tečka a dál to nerozvíjet, pořád tvrdit to stejné.
Příště to chce kácet ještě když to jde bez povolení (obvod do 80cm vy výšce 130 cm od země) a pár let před kácením zasadit nový stromek aby nezůstalo prázdno. A velké stromy je lepší držet dál od baráku = pokud se vyvrátí tak nedosáhne na barák...
Možná záleží, zda-li je od domu 5 metrů, 15, neb 25
Pokud tam není kamera, neb soused neprovede záznam, je možné experimentovat, ovšem trestní zákon má také na takové jednání / poškozování cizí věci / malou sazbu jeden rok na tvrdo, jinak část možno luštit v zákoně č. 114/1992 Sb., § 87-88.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.