Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak počítat procenta z desetinnými čísly?

Od: filosof odpovědí: 20 změna:

Ahoj lidičky, mám takový problém. Když mám úrok 0,05 % z 1337 Kč denně, kolik teda navíc denně zaplatím? Neumím to vypočítat. Díky za odpovědi.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

67 haléřů. Přesně 66,85.

hodnocení

0x

Upřímně řečeno, nevidím problém. Procenta s desetinnými čísly se počítají stejně jako procenta bez nich.

1 % je jedna setina celku (=0,01 x 1 x 1337), 0,1 % je tisícina celku (=0,01 x 0,1 x 1337) a 0,01 % je desetitisícina (=0,01 x 0,01 x 1337). A vy potřebujete 5 desetitisícin (=0,01 x 0,05 x 1337).

hodnocení

0x

A pro žáky, kteří nechtějí nic počítat zkraceno.cz/... jen pár čísel doplnit; a je to...

filosof
hodnocení

Moc děkuji. Akorát nevím, když teda mám 67 haléřů denně a budu to mít 8 dní, tak kolik teda budu platit korun? Vychází mi 536 haléřů, ale nevím, kolik je to korun...

Víte, kolik má koruna haléřů?

uska*

Tak tento druhý dotaz " na haléře" beru jako provokaci. Vy jste nechodil na první stupeň základní školy?

bour
hodnocení

0x

u=úrok=0.05%
n=počet dní
část navíc= (1+u)^n-1
na částku už přijdeš, stačí to vynásobit původní částkou

filosof
hodnocení

Vím, že jedna koruna má 2 haléře, ale nevím stejně jak to mám spočítat. Na zš jsem samozřejmě chodila, ale mám diskalkulii a prostě nevím, jak na to. Rovnice jsou pro mě španělská vesnice. Všechno jsem schopna pochopit, ale matematiku ne.

Česká koruna opravdu NEMÁ dva haléře.
Pokud nevíš ani tohle, tak opravdu nemá sebemenší cenu se pokoušet o nějaký počítání.
trnca*

to nevidíte, že si z vás všech dělá srandu?

filosof
hodnocení

Já si nedělám srandu, mám dyskalkulii, pokud nevíte, co to je, tak se podívejte sem a přestante mě laskavě urážet.

cs.wikipedia.org/...

Kolik je teda 536 haléřů korun, poradí mi tu někdo, nebo mám hledat pomoc jinde? Docela to spěchá.

1337*0,05= 66,85*8= 534,8 haleru
Koruna ma 100 haleru, tedy 5,348 Kc.
trnca*

I já jsem dyskalkulička a tak moc dobře vím, oč se jedná. Zaměnit 237 za 327 není žádný problém..např. Již v první třídě jsem nebyla schona psát číslice správně (stranově) a třeba trojku jsem s oblibou psala vodorovně. a těch problémů je samozřejmě hodně.

Ale pamatovat si, že jedna koruna má sto haléřů s tím nesouvisí. Veškeré převody jednotek u nás probíhají v desítkové soustavě.. to znamená, že jedna vyšší jednotka má deset nižších a nebo třeba sto, což je zase deset krát deset a nebo tisíc deset krát deset krát deset.. (Já mám ještě absolutní absenci hudemního sluchu, ale jasně si pamatuji jak jdou po sobě noty a dokáži je v zápisu identifikovat - nikoliv zazpívat)..

Ale odpověď na otázku 536 haléřů je jedna koruna a třicetšest haléřů, ale protože u nás jsou již haléře zrušeny a používají se jen v elektronickém účtování, tak pro bankovní převod pět korum a třicetšest haléřů a v hotovostní úhradě pět korun.

Takže nikoho neurážím, ale jen nevěřím, že se Vám ještě nedoneslo, že koruna má jedno sto haléřů a ne dva...sorry.

filosof
hodnocení

Dobře, chápu. Možná jsem to ve škole kdysi probírala, ale už si to nepamatuju, měla jsem na základce nějaké úlevy při počítání, takže fakt nevím. Nezabývám se matematikou ani těmi pro mnohé jednoduchými obchodními počty. Někteří mě berou jako idiota, ale mám normální IQ. Jsem na to háklivá.

trnca*

Já jsem s dyskalkulií - asi lehčí forma (a také dyslexií) vystudovala gymnázium a SEŠ.. z matiky na SŠ sice vždycky dostatečná, ale i to dostačovalo. Jen v mé době (na ZŠ jsem začala chodit v r.1960) na tyto handicapy nikdo nebral zřetel a já byla za špatné známky doma bita jako žito..a tak jsem nakonec ze ZŠ vycházela se samými jedničkami..i z té matiky..asi pud sebezáchovy..nebo co.

Dokonce jsem posledních deset let pracovala jako účetní a teď (už jako důchodkyně) jsem na pokladně hypermarketu..Jen se musím vždycky důkladně podívat a ještě nahlas říct, kolik zákazníkovi vracím..za devět měsíců se mi povedlo jen jedno manko 180 Kč (asi jsem vrátila 530 namísto 350,- ..) Hodně se dá zvládat vůlí.

IQ jste si zjišťovala jak? Nezlobte se, ale docela mě to zajímá. Já to zkoušela pomocí on-line testů a vychází mi kolem 140. Ale docela ráda bych to zkusila i jinak.

filosof
hodnocení

Já jsem si měřila IQ v pedagogicko psychologické poradně v 15 letech a to jsem měla tehdy hodnotu 105. Do té poradny jsem musela chodit pravidelně kvůli té dyskalkulii, abych měla potvrzení do matematiky. A taky k zohlednění výběru střední školy. Nedávno byla v našem městě akce Mensy (kde měřili IQ a tam to budou mít určitě přesně), jenže to stálo 300 Kč a v té době jsem nebyla moc při penězích, tak jsem tam nešla. A pokud máte IQ nad určitou geniální hranici (číslo si nepamatuji), tak Vám nabídnou členství v Mense. Nevím, jaké to jejich členství má výhody, ale je to dobrá reprezentace pro veřejnost.

Tady máte odkaz, kde se testování z Mensy právě provádí: mensa.cz/...

Vaše odpověď na otázku není správná - 536 haléřů není jedna koruna a třicet šest haléřů, nýbrž pět korun a třicet šest haléřů.

trnca*

Omlouvám se, byla jsem při odpovídání tak "zblblá", že jsem se upsala..ale pokud jste dočetl do konce, jistě jste Vám neuniklo, že v závěru píši: "tak pro bankovní převod pět korum a třicetšest haléřů a v hotovostní úhradě pět korun."

filosof
hodnocení

Moc děkuji všem za odpovědi.

hodnocení

0x

Celek máš 1337. Celek v procentech je 100. Chceš tedy rozdělit 1337 korun mezi 100 dílů. 1337/100= 13,37kč odpovídá jednomu procentu. Tento výsledek jen vynásobíš číslem 0,05. Z hlavy 0,01 je 0,1337 jen stačí posunout čárku doleva a pak to vynásobíš 5 což bude něco přes 0,5+0,15 + 0,015 + 0,0035 = 0,65 + 0,0185 = 0,6685 kč jestli jsem to bez kalkulačky spočítal správně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]