Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,pracoval jsem 1,5 roku jako stomatolog. Vedoucí mi dala výpověd udajně dohodou( nejsem si jist,protože výpověd jede teprve zítra podepsat), Vyhrožovala mi §53,co znamená tento paragraf. Také mi nechce proplatit zbytek dovolené ani proplatit. Děkuji Stefanov
Bývalá třiapadesátka je nyní § 55.
Poslyšte, to vaše stomatologické sdružení mě děsí...jména lékařů evokují spíše Burlaky na Volze. Moc by mě zajímalo, co je vaše zakladatelka Madame Plecitá zač.
Asi §55 Zákoníku práce (hrubé porušení prac.kázně), jak už je uvedeno.
Výpověď dohodou neexistuje!
Jestli jsi nic vážného neudělal, tak rozhodně nepodepisuj dohodu. Lepší je se nechat normálně propustit (dostat/.... Pak máš nárok mimojiné na lepší podporu v nezaměstnanosti.
Někteří zaměstnavatelé se snaží donutit k výpovědi dohodou, protože pak nemusí platit odstupné nebo tvůj plat další 2 měsíce. Nebuď blbej a na dohodu nepřistupuj. Řekni, že o dohodu nemáš zájem a pokračuj v práci jako kdykoliv předtím.
Už slovo dohoda je zavazující, návrh rozvázání pracovního poměru dohodou je na domluvě obou složek, něco za něco a v termínu. Netuším co ještě potřebujete vědět, 53 je současně 55 a to je hrubé porušení pracovní kázně, většinou alkohol a nebo soustavné nedodržení pracovních pravidel a bezpečnosti v práci. P/okud nepůjdete na dohodu, tak se klidně stane, že do vašeho výstupního listu napíší věci o kterých by jste dozajistě se později nechtěl vyjadřovat a zdůvodňovat a velmi vám stěží přístup k dalším zaměstnáním. S odpočtovým listema a poznámkou 55 jste v podstatě odepsaný člověk na pomocné práce za mikro výdělek i na úřadu práce.
Vaše vedoucí Vám nedala "výpověď dohodou", protože ta neexistuje. Jde o návrh rozvázat pracovní poměr dohodou bez uvedení důvodu, ovšem na takový návrh nejste povinen přistoupit.
"§ 53" znamená, že Vaše vedoucí nezná aktuální znění zákoníku práce. Nyní by muselo jít o okamžité zrušení pracovního poměru podle § 55, odst. 1 písm. b).
Kolik dovolené Vám zbývá? Ukončíte-li pracovní poměr dohodou v průběhu listopadu, budete mít nárok jenom na poměrnou část dovolené, nikoliv na celou roční výměru. Jestli Vám i po odečtení poměrné části dovolené za listopad a prosinec ještě nějaká dovolená zbyde, musí ji zaměstnavatel proplatit → zpravidla spolu s poslední výplatou po skončení zaměstnání.
________
Okamžité zrušení pracovního poměru by musela vedoucí prokázat a být schopna je obhájit/zdůvodnit i před soudem. Jestli s návrhem dohody nesouhlasíte, nepodepisujte ji, není to Vaše povinnost.
No, zaměstnavatelé nabízejí dohodu právě když mají důvody k uplatnění §55 a nehodlají dotyčného zlikvidovat, tomu pak nezbývá než přistoupit na jednostrannou dohodu se zaměstnavatelem (na jeho podmínky), protože je to pro dotyčného v tu chvíli nejlepší varianta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.