Nejste přihlášen/a.
co je tohle za věc na stromu? nějaký odpuzovač? čeho? jak funguje? jak vydrží? v jakém odbobí odkydy dokdy se dává? jak douho vydrží a mění se?
Řekl bych že v tom předmětu budou hormony, které odpuzují škůdce. Různí živočichové vylučují hormony ve výměšcích, kterými si značkují teritorium. Pak tedy stačí tyto hormony extrahovat a umístit na místo, kde chceme aby si daný živočich myslel, že by neměl vstupovat do daného teritoria neboť mu tam hrozí nebezpečí od jiného živočicha
Tak jsem se spletl, ne hormony, ale feromony
Používají tona Šumavě zkraceno.cz/... ale nepodařilo se mi zjistit, co to je... Otrávené trojnožky a klády byly od letošního dubna do června na území Národního parku Šumava ...používají biocidy pro napuštění klád a trojnožek, ale ten visící sáček...s čím?
Kešky to nejsou...třeba tady, přímo na chemii ošetřených kládách...ještě jsem to neviděl...na rozdíl od feromonových lapačů...například...
teda nonek,škoda, že nejde dát bodík
Objevila jsem toto :Otrávené lapáky se vyrábí zpravidla 14 dní před rojením lýkožrouta smrkového a jsou opatřeny feromonovou návnadou umístěnou ve středu sekce na zastíněné straně. Otrávená polena jsou aplikována i proti lýkožroutu lesklému Variantu představují otrávené trojnožky sestavené ze tří čerstvých polen 1–2 m dlouhých (s ohledem na následující zpracování dříví) a tloušťce alespoň 20 cm (min. 15 cm),které jsou v horní části pevně spojeny(železným trojzubcem, případně hřebíky,dráty,provazy apod.)do tvaru tzv. trojnožky. Mohou být tvořeny i výřezy menších dimenzí,avšak s rostoucími rozměry stoupá i atraktivita a velikost odchytu. Povrch trojnožek je ošetřen insekticidním postřikem, který obsahuje výrobci doporučené množství (koncentraci)insekticidu, barviva a vody. Obnova postřiku by měla probíhat ve dvou až čtyřtýdenním intervalu (při dodržení výrobcem stanovené koncentrace), neboť bylo ověřeno,že odchyty na trojnožky ošetřované v dvoutýdenním intervalu jsou signifikantně vyšší, než při intervalu šesti týdnů. Ve vrcholové části je připevněna feromonová návnada v podobě feromonového odparníku (k dispozici jsou různá konstrukční řešení odparníků i zacílení na konkrétní druhy kůrovců). Odparník by měl být kryt před přímým slunečním svitem . Jejich výměny probíhají podle pokynů udávaných výrobcem.Jejich účinnost je následně udržována po celou dobu letové aktivity škůdce opakovanými ošetřeními insekticidními postřiky a výměnami feromonových návnad. Je možné je instalovat i později kdykoliv během vegetační sezony.
Takže opravdu freonová návnada
oprava - feromonová návnada
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.