Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houby rostou!

Od: babajaga® odpovědí: 12 změna:

Ahoj, lidičky,

loňský rok pro mě, jako náruživého houbaře neměl žádnou cenu. Nejraději bych ho vymazala. Vždyť já nenašla /stydím se to napsat/, ani jednu kloudnou houbu. Když pominu 2 žampióny v pročuraném městském parku, které byly nakonec červivé od nohy až ke kloboučku! ;)

A letos? Nedávno jsem tady psala, že mám v mulčovací kůře nový přírustek - jednoho pěkného smrže. Nechávám si ho tam a pozoruji, jak pomalu stárne.

Ale včera manžel sekal na zahradě. Máme tam dřevěnou udírnu, kolem jen trávu, žádné záhonky a u té udírny - 4 krásní smrži. Táta, máma a 2 děti. *ua*Měla jsem ohromnou radost. Nikde tam není žádná mulčovací kůra, nikdy tam nic nevyrostlo. Kde se tam tedy ty houbičky vzaly?

Sebrala jsem je a chci se s vámi podělit o radost. Podívejte, jak jsou krásné!

Z toho usuzuji, že snad letos houby porostou. Ta loňská absence hub byla velmi nepříjemná. Takže zhruba za 14 dní - na shledanou na májovkách! *slunce* Jaga.

Houby rostou!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

moc pěkné - gratuluju :) já jsem zase u nás, hned za plotem zahrady, našla po několika letech spoustu kačenek českých (také smržovitá houba), takže sdílím vaše nadšení a optimismus - fakt rostou!*placni*

Houby rostou! #2

hodnocení

0x

Děvčata, veliká paráda! *ua*Co s nimi uděláte, jak je uvaříte?

doplněno 22.04.16 10:45:

Ahááá. Děkuji. *pusa*

já jsem z nich dělala houbovou polévku, ale prý jsou dobré i pod maso... velká výhoda jarních hub je (jak jsem zjistila), že nejsou vůbec červivé ;)

hodnocení

Jak píše Minda, do veškerých polévek - bramboračka, kulajda, je z nich dobrá i falešná dršťkovka. Ačkoliv ta je úplně nejlepší z muchomůrek růžovek.

Dále pod maso /pod plátky/ nebo do gulášů. Nebo do těstovin. Dobrá a zdravá houba najde zužitkování všude.

Jarní houby sice nečerviví, to je pravda, ale jakmile začnou v květnu čirůvky májovky, tam už je to horší. Kolikrát se mi stalo, že jsem jich hrdě přinesla pěkný košíček - a zbyla mi z té sklizně sotva třetina. Ty už červiví snadno.

Smrži a kačenky ale ne! *palec* Jaga.

Mindo, četla jsem v chytré knížce, že na místě, kde se jednou najdou kačenky, najdou se pak už pořád. Tak jsem zvědavá na další roky, zda tam u vás také budou!

haninka*

A není to škoda z nich udělat polévku (nejde mi otazník). Jestli není lepší je udělat jen na másle, to je prý největší lahůdka.

hodnocení

Tak to jsem, Haninko, ještě nezkoušela. Na másle a jenom pokmínované dělávám právě ty růžovky. Pro vnuka je to ta největší lahůdka. A to jinak houby moc nemusí. Na růžovky ho utáhnu pokaždé.:-D Jaga.

Úžasné jsou na másle s kmínem a smíchat se širokými nudlemi. Ale růžovky nemají chybu, jemňounké a lahodné.

zwiki*
hodnocení

0x

Ahoj.Kdo nemá zahradu tak má smůlu hmm...

hodnocení

0x

Mňam. To je báječné, miluju houby. Loni to byla opravdu bída, ani na sušení nic, jen jeden hřib a ten šel hned do polívky. Tak snad letos, těším se.

hodnocení

0x

Chudák Pražák tu může jen závidět. Neprásknete někdo souřadnice kde by se našly májovky a kačenky? :)

hodnocení

0x

Loni se psalo, že rostou, pak, že jen někde a u nás stále nic. Ale po x marných pokusech jsem se taky dočkala. Nerostly kozáci, ale hřiby a podhříbky pak jo. Na zahradě mi pravidelně rostou ve větším množství hnojníky, které poctivě sklízím a pak občas, zejména jarní houby, ale ty já neznám a podle atlasu si je netroufnu určit, tak je mám jen na parádu. Nepoznám totiž ani tu májovku, protože jsme s rodiči chodili na houby jen vlétě a na podzim. Ale ty smrže se Vám fakt povedly!

Chce to vyjít ven a koukat.

Houby rostou! #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]