Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ztráta víry

Od: xbx4 odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, stalo se vám někomu, že jste v životě po určitou dobu věřili, a pak víru ztratili? Jestli ano, tak na základě čeho?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marfusa*
hodnocení

0x

Pokud máte na mysli víru v Boha, to si neumím představit. V době povodní se psalo, že někteří lidé víru kvůli povodním ztratili a jiní naopak znovu našli. Otázka je zajímavá. Protože důvodů, pro které lze víru ztratit je mnoho, je také mnoho odpovědí.

hodnocení

0x

Pravděpodobně máte na mysli víru ve smyslu náboženském... nicméně věřit a ztrati víru se dá v ledacos.

Já například věřil, že moje manželství vydrží na celý život. Bohužel po nevěře ženy jsem tuhle víru ztratil. Stejně jako obecně víru v ženy respektive případný jiný vztah, který by byl tak nějak na pořád. Vzhledem k tomu co se mi stalo a co vidím kolem sebe (rozpadající se partnerství a manželství z nejrůznějších důvodů, mnohdy malicherných).

Zřejmě to není odpověď, kterou jste čekal(a), ale pro mne osobně to byla víra kterou jsem měl a poté ji ztratil.

mecik*
hodnocení

0x

Ztráta víry? Vezmu-li to mimo náboženskou víru, potom záleží na jednotlivci, jeho povaze, jeho schopnosti vyrovnat se s danou věcí.. Někdo ztratí víru ve svojí budoucnost při drobných potížích a druhý snese i velkou zátěž relativně dobře překonává.

Pro mne osobně nejvíc bolelo, když jsem se v někom nebo něčem zklamal. Když někoho považujete za přítele a on vám udělá podraz, za zády vás schodí. Když se tohle stane v rodině, potom je to ještě horší. Stává se, že rodinní příslušníci si udělají ještě větší levárny, než cizí lidé. Rozejít se s takovým člověkem navždy, potom není snadné , ale nutné. Nedá se mu věřit.

pt®
hodnocení

0x

Víra, naděje a láska, ty tři. U všech třech je třeba zpětná vazba. Víra je ze slyšení, naslouchat božímu hlasu, co nám říká ve svém psaném slově v Bibli. Naděje, k té se upínáme vždy když se nám něco přihodí a je třeba povzbuzení. Láska potřebuje lásku, pokud konáme z lásky vidíme, že to má smysl. Jsou lidé, kteří mají jistotu Boha a také z jejich zkušeností se dá čerpat. Bez zpětné vazby víra slábne, jako i naděje a láska. Tak to vidím já.

hodnocení

0x

Velmi obtížná a nebezpečná otázka.Víra je snad od slova věřit. Celý dosavadní vývoj lidstva nás může (pesimisty zejména) vést ke smutné pravdě: Člověče, nevěř nikomu v tomto světě širém. A dnešek nás v tom bohužel utvrzuje na všech stranách - a přesto je zde něco jiného, co pomáhá překonávat zklamání, setřít slzy ze zrady: víra, naděje a láska, láska je z nich nejsilnější.

Je to těžké, bez víry či důvěry v jiného člověka často přestává mít smysl žít, ale to si nikdy nesmíme připustit. Měli bychom se snažit žít v jakémsi lehounkém nezraňujícím stavu mírné láskyplné opatrnosti, aby stane-li se to, pak až tak tolik nebolelo. Ale ono to bolet bude stejně a možná ještě více. Vždyť jsme jen lidé. A to čím to překonáváváme a co nás z té bídy pozvedává je právě ta víra, naděje a láska. Popřeme-li si snad a vědomě sami v sobě ony tři záchranné kruhy, pak nás může obklopit temnota... Nechť se tak nikdy nikomu nestane!

hodnocení

0x

Víru v Boha jsem nikdy neztratila, protože když je, tak je. Spíš jsem někdy zauvažovala o tom, jestli si my lidi správně vysvětlujeme, že za nás může všechno, nebo cokoliv nemusí dopustit, co jsme si zavinili sami. A víru v cokoliv asi ztrácíme kdykolv, tedy kdykoliv na něco změníme názor, nebo změní -li se situace.

janm*

Ano, jak píše "blesik". Já to vidím tak že "víra" je v podstatě spíše "postoj" nebo způsob náhledu na realitu a o tu nelze přijít, přijít lze ale o "víru v nějaké konkrétní učení " protože v tomto případě nejde o vnitřní nezávislé směřování ale spíše o "rozumový souhlas" jde čistě o záležitost intelektu a s jeho vývojem pak může a také dochází k oné "ztrátě víry". Tyhle dvě věci se myslím zaměňují a tím dochází k omylu. Vezmu-li to "v nějakém náboženství" pak to znamená, že bereme-li jeho učení "doslovně a děláme-li z něho samotný cíl" pak jde o víru o níž lze kdykoliv přijít,( jedná se více o rozumový logický souhlas než o vnitřní směřování,přesvědčení) bereme-li ale učení a danou cestu pouze jako "cestu, plán vodítko" zkrátka jen jako prostředek který nezamněňujeme za samotný "cíl" pak o takovou "víru" přijít dá se říct nelze, není totiž přímo "podmíněna" nedostatečným intelektem který vždy jakkoli je "nadprůměrný" kulhá za realitou.

paspulka*
hodnocení

0x

Taky mě to potkalo,z ničeho nic..v žádné souvislosti s nějakou tragédií nebo něčím špatným..najednou jako bych necítila víru,já to popsala jako,že ,mluvím do záznamníku,ne k Bohu, ...bylo to docela pro mě skličující,musela jsem zajít k p.faráři,Jaké bylo moje překvapení - prý to potká spoustu věřících a není to nic zvláštního,prostě jen ,jakási zkouška víry,..jen vydržet...za nějaký čas bylo vše při starém.Do té doby jsem prostě jen žila - tak,jak si představuju život nevěřících.Musím dodat,že jsem na tom byla až tak nedobře,že i modlitba pro mě byla ,jako bych jen četla nebo říkala slova, bez hlubokého smyslu,který zná každý věřící.Vytrvat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]