Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,kdo jste se dívali včera na Milionáře,chtěl bych se zeptat.Nějak jsem nepochopil otázku,který výraz z geometrie pronikl do mluvnice-možnosti byly předložky,příčestí,přepony,..tu čtvrtou si momentálně nemůžu vybavit .Zarazilo mě,že správná odpověď byla přepony.Nějak nemůžu najít,co v mluvnici znamená slovo přepony.Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji.
Toto vysvětlení mi poslali z novy
Dobrý den,
při odvozování sloves předponami od jiných sloves mívá předpona krátkou (případně žádnou) samohlásku. Slovesné předpony však často přecházejí i na odvozená slova náležející k jiným slovním druhům. U podstatných jmen, která mají významovou souvislost se slovesy, se obvykle dlouží samohláska některých předpon (viz přehled výše). Zároveň s tím také dochází ke změnám v kořenech slov a často také ke zkrácení kořenové samohlásky: vyrobit/vyrábět – výroba, výrobek; vyjmout/vyjímat – výjimka; zakázat – zákaz; prokázat – průkaz; přivést – přívod. U takto vytvořených podstatných jmen obvykle neexistuje protějšek bez předpony (např. *roba, *robek, *jimka, *vod).
Přepona s dlouhou samohláskou přechází i na odvozená přídavná jména a příslovce: výrobní, výjimečný, výjimečně.
Přepona se nedlouží při odvozovaní podstatných jmen slovesných: prodloužit – prodloužení, vyjmout – vyjmutí.
Pokud se od podstatného jména odvozuje sloveso, předpona se nekrátí: průměr – průměrovat.
například sloveso VYUŽIL - VY - předpona, U - přepona, ŽIL - kořen slova
Hezký den. Sice už jsem nějaký pátek ze školy venku ale nevzpomínám si,že bychom se v mluvnici něco učili o přeponách,ale co já vím?Skleróza je s..ňa.
Tak nevím,som z toho dajaký zmetený otevřel jsem Wikipedii a našel tam m.j. toto:
Dloužení samohlásek
Při odvozování sloves předponami od jiných sloves mívá předpona krátkou (případně žádnou) samohlásku. Slovesné předpony však často přecházejí i na odvozená slova náležející k jiným slovním druhům. U podstatných jmen, která mají významovou souvislost se slovesy, se obvykle dlouží samohláska některých předpon (viz přehled výše). Zároveň s tím také dochází ke změnám v kořenech slov a často také ke zkrácení kořenové samohlásky: vyrobit/vyrábět – výroba, výrobek; vyjmout/vyjímat – výjimka; zakázat – zákaz; prokázat – průkaz; přivést – přívod. U takto vytvořených podstatných jmen obvykle neexistuje protějšek bez předpony (např. *roba, *robek, *jimka, *vod). Přepona s dlouhou samohláskou přechází i na odvozená přídavná jména a příslovce: výrobní, výjimečný, výjimečně.
Přepona se nedlouží při odvozovaní podstatných jmen slovesných: prodloužit – prodloužení, vyjmout – vyjmutí.
Pokud se od podstatného jména odvozuje sloveso, předpona se nekrátí: průměr – průměrovat. Jenom mě zaráží,že jednou to nazývají předponou a za chvilku přeponou,asi by to chtělo vysvětlení profesora českého jazyka,snad mazi rádci se někdo takový vyskytuje...Počkám a uvidím .
Otázku jsem pochopil tak, že z těch čtyřech výrazů patří jeden do geometrie, že jen pronikl v této otázce do výrazů z mluvnice; pro "nahlodání" soutěžícího tam dali - přepona, v mluvnici by to byla předpona...aspoň takto jsem tu otázku pochopil já... @adetouk teď vidím to vysvětlení Novy...nerozumím...nepamatuji
Zadal jsem do Google slovo přepona, prvních 10 stránek jsou odkazy na geometrii, matematiku...ani ň o mluvnici...ale možná se mýlím...
@adetouk tak je to jasné...díky za informaci...
Hláskování: odvětí českého jazyka, zvuková stavba(fonetika) ... Tvoření slov= odvozování- pomocí přípon a přepon ( prales, smrtelník) (cit)
Slovesné přepony v bulharsko-českém kontextu ( is.cuni.cz/...
Toto jsem našla, sice si nepamatuji, že bych v gramatice poznala nějaké přepony ale možné je vše.
Kristaboha... tak to asi umřu blbá. My zpozdilci jsme se učili vždycky jenom o předponách. Co jsem to měla za život bez přepon v mluvnici?
4c.tridy.zseden.cz/... ( rozeznání přepony a předložky) ,našla jsem, že je to učivo 4.třídy, patrně jsem tehdy chyběla .
Zábavnou formou tvoří slova,doplňují správné předpony, třídí slova podle přepon (listy č.3-7. Zdroj: dumy.cz/... toto je pro 6 ročník "zvláštní"speciální školy, asi půjdu vrátit vysvědčení.
Abych se poučil, nahlédl jsem i do internetové jazykové příručky akademie a našel jsem jen toto"
Heslové slovo bylo nalezeno také v následujících slovnících: SSČ, SSJČ
SSČ
přepona, -y ž geom. strana pravoúhlého trojúhelníka ležící proti pravému úhlu
SSJČ
přepona, -y ž. geom. strana pravoúhlého trojúhelníka ležící proti pravému úhlu
To všechno známe, ale problém je v tom, že jestliže dokázat, že něco existuje, jako třeba přepona ve významu předpona, je (tedy pokud to vskutku existuje) možné odkazem na pramen, tak dokázat,, že to neexistuje, je podstatně obtížnější; to je třeba problém yetti.
Pravda, zde se odkaz na pramen objevil, ale kdyby někomu šlo o hodně peněz (a šlo?), jistě se může pokusit zpochybnit ho třeba i soudně. (Jen nevím, jestli by se nějaký soudce odvážil rozhodnout, aby nebyl nažčen z amatérizmu a z toho, ýe si hraje na jazykovědce.)
Takže tady je konečné vysvětlení,které mi poslali z novy.Teď už to vím a aspoň neumřu jako blbec...
Dobrý den,
přesné znění otázky a nabízených odpovědí:
Který z uvedených výrazů nám do mluvnice českého jazyka zbloudil z geometrie? A) příčestí, B) předložka, C) přívlastek, D) přepona Jelikož se jedná o otázky v tzv. prvním bloku (do prvního záchytného bodu), nemá znění otázky striktně encyklopedický formát, otázka je formulována volněji (použito spojení "výraz zbloudil"). Všechny čtyři odpovědi jsou z gramatického hlediska členění slovních druhů podstatná jména. Podstatou otázky je jejich významová – sémantická rozdílnost. Odpovědi A), B) a C) obsahují významově slova popisující větné členy a slovní druh, tedy výrazy z oboru lingvistika/český jazyk. Správná odpověď na položenou otázku, tedy D) přepona je významově slovo popisující stranu pravoúhlého trojúhelníku spojující dvě odvěsny. Jedná se tedy o výraz z oboru matematika/geometrie. V tomto se liší od ostatních tří odpovědí a je v souladu se slovním spojením použitým v otázce "zbloudit z geometrie do mluvnice českého jazyka".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.