Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Archeologové a nálezy

Od: angell1985* odpovědí: 13 změna:
Ahoj,moc by mě zajímalo,kam jdou všechny drobné nálezy které archeologové naleznou.Je mi jasné,že třeba nález pokladu se oznámí veřejnosti a třeba i odevzdá muzeu,ale co mince nalezené po jedné?Myslím tím drobné měděné,stříbrné a zlaté mince.Mě přijde,že jim to končí v kapse...ačkoliv tyto mince mají kolikrát i velkou cenu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Prý se to vše zdokumentuje a skončí v depozitářích muzeií.

angell1985*
hodnocení

Toto je bohužel naprostý nesmysl.

Tak kam to tedy jde?

angell1985*
hodnocení

Já osobně vlastním detektor kovů.Bohužel jeden z tech nejlevnějších tudíž nejhorších.Chodím hledat sem-tam tak na dvě hodiny týdně někdy ani to ne.Za 1 rok jsem našel spoustu měďáků,20 stříbrných.Oni hledají pomalu každý den tou nejlepší technikou.Víte jak obrovské by ty depozity museli být?

Osobně jsem s pár archeology mluvil a je shoda náhod že všichni sbírají mince.

vilik*
To ale není chyba systému, ale selhání jednotlivce.

Byli jste se někdy podívat v depozitáři?

angell1985*
hodnocení

Vy si opravdu myslíte že existuje předávací protokol ke každému měděnému haléři nebo krejcaru?

mot
hodnocení

0x
no proc se vlastne ptate, kdyz sam vite tu spravnou odpoved?
angell1985*
hodnocení

Tuto otázku jsem položil i archeologům jenž u nás ve městě byly dělat výzkum a bylo mi řečeno,že je běžná praxe,že vše drobné jde do vlastních kapes.Bylo mi řečeno,že nebudou psát protokol ke každému drobáku.Zajímal ně veřejný názor na archeologickou práci.

hodnocení

0x

Právě proto že maj velkou cenu by měly skončit v kapse *smich* Nevidím důvod proč by se měl stát obohacovat na něčem co našel někdo jiný tedy pokud to není objev velkého významu.

angell1985*

Takže podle toho co píšete to znamená,že pokud budu pracovat pro Škodovku mohu si domů brát díly z aut,nebo rovnou celé auto.

Ale houby. S podnikáním můj příspěvek nemá nic společného.

robin1*
hodnocení

0x

Tak já mohu mluvit jen za sebe, a uvést svoji zkušenost s archeologickým průzkumem u mně na pozemku.

Konal se tady celkem 3x. pokaždé jsem dostal na konci expertní list, s číslem průzkumu, jménem realizátora atd. V rámci průzkumu se vše zapisovalo do deníku, včetně zákresu nalezených zbytků staveb. V jisté fázi se uvažovalo i o podrobném zaměření geometry. Vzhledem k tomu, že u mně se jednalo o keltské období (krom zbytklů staveb, ty byli mladší) , tak většina nálezů byli střepy keramických nádob, kousek od vstupu do domu mám v hloubce cca 50 cm keltské ohniště...

Co se dokumentace tedy týká, spíše než jednotlivé protokoly jsem se setkal s deníkem kam se vše zapisuje. Jinou otázkou bude poctivost každého jednoho archeologa, ale to je asi stejné v kterémkoliv oboru. Takže já osobně bych to rozhodně nepaušalizoval tak, že většina drobných končí v kapse nálezce.

Moudrý a zapálený archeolog ví, že historicky má větší cenu nález mince na daném místě, v daném kontextu, než je cena mince samotné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]