Nejste přihlášen/a.
Domnívám se, že jestliže pokoj je váš společný, tak by mělo dojít k dohodě. Udělat úkol je důležitější než zpěv sestry. Takže se měla na chvilku ztišit a nechat Tě v klidu udělat úkol. Maminka podle mě udělala chybu, když sestře ustoupila a Tebe poslala se učit do obýváku... Ale... Víš, existuje takové jedno přísloví : Moudřejší ustoupí. No a mamce se nediv, holt někdy pro klid v rodině se nerozhoduje podle spravedlnosti, ale tak, aby byl co nejmenší povyk.
Obě odpovědi nade mnou mají kus pravdy, ale... zkus příště hned říci mamce, že ke psaní úkolu potřebuješ nejen klid, ale taky pomůcky (slovník, učebnici) a když je budeš takhle různě nosit po bytě, můžeš je taky klidně zapomenout a poztrácet (obyčejně bývá úkolů více). Pro jednou se možná tolik nestalo, ale sestřička by si neměla zvykat a měla by mít respekt k tvojí přípravě do školy. Mamka to určitě pochopí , jistě chce, abys ve škole prospívala.
Tuhle jsem v jedne knizce cetl zajimavy citat.
Cituji: "Kazdy ma pravo chovat se jako kreten. Jen by toho prava nemel vyuzivat prilis casto."
Tak segru nech delat co chce a bez se ucit jinam.
Lucy, to není první otázka o konfliktech se sestrou, že? Neřeknu ti, která máte pravdu, ale řeknu ti, že se chováte obě jako spratci, kteří neumí ustoupit ani o kousíček. Neumí a ani se nesnaží pochopit tu druhou. Obě jste nekomunikativní, neústupné hysterky! Ještě ti musím říci, že lituji vaši maminku, protože ona žije v pekle! A to nepřeháním. Vůbec!
Bylo by dobré, kdyby sis uvědomila, že celé dětství je o učení. Od toho, že vás mamka naučila jíst lžičkou, přes školu, která vás vzdělá, až po to, že se musíš naučit jednat a vycházet s lidmi. Stejným způsobem, jako jednáš se sestrou, budeš jednat s lidmi, s partnerem? S mužem? Měla by ses nad sebou zamyslet, přestat řešit voloviny, o kterých nebudeš mít za pár hodin v paměti ani stopu. Měla by ses naučit vnímat sebe, jak musíš být trapná, když řveš a vztekáš se. Tohle ti nikdo v životě nebude trpět. Kontroluj se!
Klera, nemůžu po holce chtít, aby jednala moudře, ale můžu chtít, aby se to začala učit. Aby si uvědomovala, že na světě není sama, aby hledala možnosti dohody, spolupráce. Aby si uvědomila, že nevyhrává ten, kdo je hlasitější! A když, tak jen na chviličku a pak mu to ten druhý dá sežrat! Ve 14ti letech už by měla začít kontrolovat své reakce. Poklikejte a pohledejte si jiné dotazy Lucy. Nemůžete ji utvrzovat v tom, že jedná správně. To opravdu ne!
Jenom tak na okraj...četla jsem kdysi studii o tom, že tyhle konflikty se sourozenci jsou přirozené a jsou také důležitou přípravou na život "venku". Nemůžete po 14- ti leté holce, aby se chovala moudře. Nebo to snad funguje někde jinak?
Neříkám utvrzovat jí...ale rozhodně ne jí nazývat spratkem a hysterkou atd., to mi přišlo moc.
Sestra uklidit, Ty úkol v obýváku a hotovo. Neřeším .Obě jste pubošky a tvrdohlavé kozy v tomto věku. Sám mám doma 19 a 9 a někdy nevidím věkový rozdíl. Kdo měl pravdu? Odpověz si sama na otázku. Mohla jsem jít udělat úkol do obýváku? Mohla sestra jít uklízet nepořádek z pokoje do obýváku? Mohla jsem těch 10 minut počkat a jít např. mámě pomoci s tím, že sestra uklidí a já si půjdu potom dopsat úkol? Pouze žabomyší spor. Píšeš- bohužel stále společný pokoj v 10-ti a 14-ti letech- Ještě budeš ráda vzpomínat na sestru a společné žití v jednom pokoji, ale na to přijdeš sama.
Ber to tak, že po celý život budeš ty ta starší, která by měla být rozumnější a která by měla jít mladšímu sourozenci příkladem. Narodila jsi se jako první a tak to bude, po celou dobu, kdy budeš mít sestru. Když já si vzpomenu, jak jsme se se ségrou hádaly a řezaly... Až po tom, co se odstěhovala, jsme si k sobě našly cestu a mít sestru se báječné.
Životní trable bys měla probírat s těmi nejbližšími a nevylejvat si srdce před kamarádkami, kolegyněmi nebo virtuálními kamarády na netu. Největší oporu najdeš v rodině a až vám jednou odejdou rodiče, tak tahle protivná ségra bude ten nejbližší člověk.
Spousta kamarádek a později kolegyň tě vyslechne a pak bokem pomluví. Skutečné spolehlivé přátele spočítáš na prstech. Hlavně nevěř radám z netu, pročti si je a udělej si na to vlastní názor. Vždyť jsou to často magoři, kteří si útoky na ostatní léčí nějaký vlastní problém.
Podle mě by měla zasáhnout máma a říct ségře, aby to na chvíli ztlumila a zmlkla. Až se bude ségra učit, tak zkus udělat to samé a vysvětli mámě, proč to děláš. Snad to pochopí a dojde to i ségře.
Gismo... jasně, že bylo zbytečné vyvolat tento konflikt, ale kdo jej vlastně vyvolal? A do které třídy obvykle chodí 10leté dítě? Obyčejně do čtvrté, a copak čtvrťák nepíše domácí úkoly a neví, že to vyžaduje chvíli klidu a soustředění? Jestli to neví, má nejvyšší čas se to naučit... tak kdo se tu vlastně choval hloupě ?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.