Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přidání prostředního jména

Od: commandercody odpovědí: 6 změna:

Jo je to stupidní dotaz ale poslední dobou uvažuji nad prostředním jménem... myslíte že by mi na matrice vzali jméno Cody? (btw. čte se to Koudy ne Kody tak jen pro info :) ) předem děkuji za odpovědi ^^

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zákon o matrikách
zakonyprolidi.cz/... uvádí:
§ 61
(1) Fyzická osoba, které byl matričním úřadem vydán matriční doklad, má povinnost užívat v úředním styku jméno, popřípadě jména, která jsou uvedena na tomto matričním dokladu...
...
Takže bude třeba změnit občanku a všechny doklady! A také všude psát obě jména plus příjmení!
...
Dále § 62
(1) Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Fyzické osobě mužského pohlaví nelze zapsat jméno ženské a naopak. Matriční úřad dále nezapíše jméno, pokud je mu známo, že toto jméno užívá žijící sourozenec, mají-li sourozenci společné rodiče. Vzniknou-li pochybnosti o existenci jména nebo jeho správné podobě, je občan povinen předložit doklad vydaný znalcem.6)
(2) Fyzická osoba je povinna užívat v úředním styku dvě jména, jsou-li zapsána v matriční knize vedené matričním úřadem.
(3) Fyzická osoba, která má v matriční knize zapsáno jedno jméno, může před matričním úřadem prohlásit, že bude užívat dvě jména. Při volbě druhého jména platí ustanovení odstavce 1 a § 18.
(4) Prohlášení podle odstavce 3 se činí před matričním úřadem příslušným podle místa trvalého pobytu fyzické osoby, nebo před matričním úřadem, v jehož knize narození je jméno zapsáno...
Toto prohlášení lze učinit POUZE JEDNOU a NELZE je vzít zpět!
...Teda POZOR!
Pro chvilkové poblouznění potom do konce života povinnosti
...
§ 67
(1) Prohlášení o zvolení jména, popřípadě jmen, obsahuje
a) jméno, popřípadě jména, příjmení, datum narození a rodné číslo osoby, jejíhož jména se prohlášení týká,
b) místo narození osoby, jejíhož jména se prohlášení týká,
c) jméno, popřípadě jména, příjmení, popřípadě rodná příjmení, a datum narození fyzických osob činících prohlášení za nezletilce,
d) jméno, popřípadě jména, která si zvolí,
e) ověřený podpis prohlašovatelů; je-li prohlášení činěno osobně, ověření podpisů není třeba a matriční úřad na prohlášení poznamená, že bylo podepsáno před ním, popřípadě, že byl podpis, popřípadě podpisy, uznány za vlastní.
(2) K prohlášení se připojí
a) rodný list osoby, jejíhož jména se prohlášení týká,
...
Doporučil bych o změně a jejích důsledcích ještě trochu uvažovat, nejlépe tak do smrti...osobně si myslím, že to není to stupidní dotaz, spíše správný dotaz na dost málo uváženou představu...

hodnocení

0x

Dobrý den, přijměte prosím odpověď prosté ženy z lidu - chcete cosi přidat k jménu = nespokojenost se svým životem, máte pocit, že se najednou vše změní, myslíte si, že nejste dostatečně oceńován, chtělo by to práci na sobě, začít sám u sebe a mít pokoru k vlastnímu životu, smířit se se vším, co mě potkalo, vypnout prsa a s úsměvem jít do dalších dnů - taky se s tím potýkám a jde to ztěžka.

hk
hodnocení

0x

Když někdo přijde na konkurz na pracovní místo a má i prostřední jméno, pak ho nevezmu z principu. Je to nejspíše nějakým způsobem potížista. Tedy za mne prostřední jméno ne.

martinaa*

Co prosím? Mám několik známých, co mají prostřední jména, přijmutá při biřmování. Takže víte prd, jaký člověk je, a ukazujete vlastní hloupost. K dotazu - takové jméno je v ČR trapné, pardon za upřímnost. Pokud toužíte po jedinečnosti, touhle cestou to nepovede, protože u většiny lidí budete za divného.

hodnocení

0x

Záleží na důvodu. Chcete být zajímavá? pak pracujte na sobě, jméno to nevyřeší. Vedou Vás k tomu ezoterické důvody? Pak to pro Vás smysl má a nemusíte se nikoho ptát, protože věříte, že Vám změna jména může cosi v životě změnit. Záleží jen na Vašem přesvědčení, co pro Vás bude nejlepší.

figurek*
hodnocení

0x

Nevím co se komu zdá špatného na dalším křestním jméně. Já bych klidně mohl tvrdit že mám tři, protože mám dva kmotry a jejich jména jsem skutečně dostal. Ale je fakt, že používám a na všech dokladech mám pouze to první, skutečné křestní jméno.

Vy se ale chcete pojmenovat sám, že. Tak to už jakási forma exihibicionismu je a lidi vás budou mít za blázna.

(No a tak jen pro info, jméno Cody bych klidně četl Kady. :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]