Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrolujete auto před jízdou?

Od: ronyx* odpovědí: 12 změna:

Kdysi dávno obsahovala tehdy vyhláška o provozu ustanovení o povinné kontrole vozidla řidičem před jízdou. Dodržovalo se to samozřejmě v armádě (prováděl velitel vozu), ve větších podnicích (kontroloval to garážmistr), povětšinou ale i u soukromých aut (zatímco rodinka - typicky žena - se chystala na cestu, muž - řidič obešel auto, "znalecky"okopal pneumatiky (jestli nejsou ušlé), zkontroloval olej, světla a blinkry, umyl okna...v dobách dřívějších ještě nalil vodu do chladiče (jo, to fakt bylo, pamatuju to - ještě v 60.letech byly nemrznoucí kapaliny do chladičů docela raritou a voda se vypuštěla po každé jízdě za teplot okolo nuly a pod nulou).
Když sem objevil článek na toto téma, trochu nostalgicky jsem zavzpomínal - dnes už tohle vidět není. Dnes každý (včetně mne) přijde k autu, nastoupí, otočí klíčkem a jede. Naučila nás to moderní auta - prostě to, co, dřív řidič musel znát a umět, už většina lidí nezná a neumí, z auta se stala běžná spotřební věc.
Takže - jak to máte vy - kontrolujete auto před každou jízdou?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Parkuju metr od zdi domu - po nastartování zapnu světla - tj. zjistím, jestli svítí (i ve dne to jde poznat) a jejich nastavení už znám, proto je poznat i případné rozhození a nutnost seřízení světla. Mám HDi, takže pár vteřin jen tak stojím, než se rozjedu - a to poslouchám motor a výfuk. Prvních 100 metrů jsou dvě křižovatky, takže jedu na jedničku "krokem" a testuju vlastně i brzdy. Pneu si řeším sám - pod 4 mm zimní nebo pod 2mm letní vyhazuju. Jednou měsíčně je kontrola tlaku v pneu, tj. i brzdových destiček, výfuk, provozní kapaliny. V novějších vozech je milion čidel, která vás upozorní na problém, ale přesto se sem tam mrknu.

No a jednou za měsíc se neudržím a kontroluju s tydýtem klakson při cestě do/z práce...

doplněno 04.04.16 09:15:

@khl - dávám za odvoz na web, ale z 90% to nikdo nechce, tak ekodvůr... momentálně mám z pneumatik udělaného hada před domem. Rozměry pneu mám 165/70/13 a 195/55/15. Pokud máte zájem, zaregistrujte se a dejte mi echo mailem

khl

Tak jestli takovéto pneumatiky vyhazuješ, řekni mi kam, já je beru :-D

lidus*
hodnocení

0x

Manžel-řidič před jízdou "okope" ta kola, pokud parkuje venku, tak hlavně kontroluje zda tam ta kola jsou. Pokud jede dál než na chalupu, kontroluje toho víc.

osel59
hodnocení

0x

Při každodenním provozu asi tak 1x do měsíce- podle počasí jak to vyjde. Důkladně na jaře, na podzim a před STK.

osel59
hodnocení

0x

Před jízdou nikdy. Při každodenním provozu asi tak 1x do měsíce- podle počasí jak to vyjde. Důkladně na jaře, na podzim a před STK.

hodnocení

0x
Sednu a jedu. Jezdim kazdy den. Ktomu auto znam jak sve boty tak kazdy hluk resim. Jinak v dnesni dobe je milion cidel na pneu , svetla atd... Takze to nikdo neresi.

hodnocení

0x

já kouknu jestli tam sou kola a jedu :)

hodnocení

0x

Zkontroluji, že mám kola a nemám botičky. Sednu do vozu a otočím klíčkem do první polohy. Palubní počítač zkontroluje vše ostatní.

hodnocení

0x

Záleží na okolnostech,před jízdou po městě-občasně do práce když prší,na nákup ...ne.Cca 1x 14 dnů-olej (16V typ LFY trochu baští),LHM ( rosí posilovač ale únik je malý a zatím nestojí z sundávat z auta a přetěsňovat )nemrzku a tlak- zimní pneušky 1x měs a letní (jedna dost utíkala)tak 1xtýdně,už je po nich.Brzdy (desky a kotouče ) 2x ročně -při změně pneu.

Ovšem švagr je na toto "pošuk" svým soukromým při běžných kontroluje snad půl hodiny a před dálkovou jízdou vychází snad hodinu předem a kontroluje snad i šrouby na motoru,nejen kolové!

eivlis*
hodnocení

0x

Nehlidam nic a o vse kolem auta se stara muj manzel.. V autech se vubec nevyznam a vzdycky manzelovi rikam, ze me nekde samo zastavit auto, tak ho tam necham stat a jdu pryc a on se tomu vzdy zasmeje.. Ja jak vyjedu kazde rano s detma autem, tak jedine co hlidam je stav benzinu a o vic se nestaram a o vse kolem auta se stara vzdy manzel.. Pobavilo me jak psala Lidus, ze mazel hlida zda tam ty kola vubec jsou... To mluvi za vse...

asd1

Pobavilo? Obejít auto a podívat se jestli má kola je základ ;) Klidně může stát na cihlách, rozjedeš se a místo shánění ukradnutého kola budeš řešit díru v podlaze (jak auto spadne podlahou na ty cihly ;)

Koukám na pneu (jestli nesedí "ráfkem na zemi"), jestli jsou značky (jízda bez značky = papíry v čistírně), při rozjezdu za na zdi vidim jestli svítí světla (i zadní) a jedu. Popojetí k vratům = kontrola brzd.

Pokud někdo před vyjetím ani nezkontroluje jestli má kola, tak by se měl zamyslet jestli je schopen řídit...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Tak třeba já jsem si dnes konečně vyluxoval podlahy u pumpy. Před jízdou si to co je vidět taky tak nějak skouknu.

Před lety, když jsem dělal mechanizátora na Statku, tak jsem trval na každodenní kontrole strojů-traktorů, aut, kombajnů a samochodek. Byla to placená čtvrthodinka. Někteří mladí kluci po vyučení, nebo ve třeťáku na praxi, se snažili to dost odbývat. U soukromých vozidel to každý za ,,své,, .

doplněno 04.04.16 17:31:

Bože už zase. Každý to má za své. Jako peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]