Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená pozdrav AHOJ?

Od: pt® odpovědí: 10 změna:

To, že to byl pozdrav námořníků, je známo, ale z čeho opravdu vznikl?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

po česku zní: "K poctě Ježíše Krista", latinsky: "Ad honorem Jesu". Když si dáte dohromady první písmena v těchto slovech, to jest "Ad HOnorem Jesu"vznikne co? Přece naše známé "AHOJ".

e-kniha.com/... :)

lidus*
hodnocení

0x

gad.estranky.cz/...

hryprodivky.cz/...

Na vodě jsem běžně z dalšími volala AHÓÓJ a vidíte, nikdy nepřemýšlela proč, zkusila jsem něco k tomu najít.

Znám jeden vtip. Říká kamarád kamarádovi, byl jsem u šlapky a když jsem odcházel, volala na mě AHOJ a já nehojil a do týdne mi upad.

doplněno 03.04.16 11:47:

e-kniha.com/... -zajímavá diskuze

doplněno 03.04.16 11:54:

Pozdrav ahoj, který čeští trampové převzali od členů vodáckých spolků, pochází z anglického ahoy, což je námořnické volání na míjející loď (hoy – menší nákladní loď) už od středověku. Některé neoficiální, především katolické zdroje uvádějí, že nápis AHOJ býval umístěn na přídích španělských korábů a je zkratkou těchto slov: Ad HOnorem Jesu (Ke cti Ježíše). Zdroj: svatojanske-proudy.cz/... Tak tomuto bych věřila nejvíce.

pt®
hodnocení

děkuju za opravdu rychlé odpovědi, našla jsem také podobný odkaz:

Cituji jeho slova: Nabízím jiné vysvětlení: Pochází od jednoho hamburského historika, který uvádí:" Na všech lodích už od starověku platilo desatero pravidel, jak čelit mořské bouři. Tato pravidla určovala pořadí kasaných plachet, v němž se posádka bránila narůstání vichru a vln. Když nepomohlo prvních devět, stěžně už holé, kormidlo zlomeno, veškerý um vyčerpán a loď byla v rukou Božích, velelo poslední přikázání – kleknout a modlit se! K poctě Ježíšově – AD HONOREM JESU."Docela bych tomu věřil nejen pro autoritu onoho badatele, ale i proto, že anglická transkripce tohoto slova má podobu AHOY.

stopar.cs-info.cz/...

ctenar*
hodnocení

0x

Wikipedia s vaším Kristem nějak nesouhlasí a svádí to na Holanďany.

pt®
hodnocení

Děkuju, ale já se ptám na Ahoj, ne na Ahoy...:)

doplněno 03.04.16 16:35:

co je v mém příspěvku za dvojtečkou, je celé z toho článku, co je na něj odkaz...:)

ctenar*

České ahoj pochází z anglického ahoy, proto jsem poslal odkaz na to odkud pochází to anglické ahoy.

lidus*
hodnocení

0x

nase-rec.ujc.cas.cz/...

zpravy.rozhlas.cz/...

Poslední vysvětlení pojmu AHOJ a Vy si můžete vybrat, čemu chcete věřit, já o tom nebudu přemýšlet a stále budu vodáky zdravit AHÓÓJ, pokud bych jim řekla nazdar byla bych za blba.

sydney*
hodnocení

0x

Angličané na sebe při plavbě po kanálech volali a hoy, což znamená loď.

pt®
hodnocení

Takže je asi troje vysvětlení pozdravu AHOJ. Děkuju všem za odpovědi a za odkazy. - pt

Nemám rád Wikipedii, ale :

Ostatní etymologie - volání ze strážného koše: "A hoy!" (anglicky Hoy, člun), popř. zmíněný akronym Ad HOnorem Jesu - jsou méně pravděpodobné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]