Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhad (slib) a skutečnost v EET

Od: ben® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, včera jsem nakupoval drůbeží maso v mém oblíbeném obchůdku a všiml jsem si nové pokladny s váhou. Zeptal jsem se paní majitelky (prodavačky), zda už je to ona "babišovka" pro EET - a je. Na můj naivní dotaz, zda se toto krásné nerezové zařízení s PC a OS Windows skutečně pořídí asi za 5.000,- Kč (jak přesvědčoval pan Babiš) se paní majitelka rozesmála a řekla jistou částku, za kterou pokladnu pořídila. Zkusíte odhadnout, jaká byla pořizovací cena pokladny s váhou? Děkuji Vám za tipování a zdravím!

P.S. Dotaz není aprílovým žertíkem.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hk
hodnocení

0x

Škoda, že majitel obchodu je papežtější, než papež. Ještě dlouho nebude potřebovat EET a ceny za pořízení budou za nějakou dobu zlomkem té současné. Váš řezník si ale pořídil komfortnější řešení. Kdybe mu šlo jen o EET a dodržení zákona, pak se do těch cca 5 vejde. Ale to by prodej neměl tak komfortní a bezstarostný. Nebojte se on, to stejně naplatí ze svého. Vše zaplatí zákazníci.

ben®
hodnocení

Dobrý den, máte pravdu v tom, že to byl nákup zařízení předčasný, resp. jsou připraveni.

Myslím, že majitelka věděla, co bude ke své práci potřebovat (luxus to pro ní není). A také si na tu investici musí nejdříve vydělat. Zdravím!

mytrix*
hodnocení

0x

To je úplně fuk kolik to stálo. Kombinovaná pokladna s váhou je drahá záležitost i sama o sobě a nemůžete to srovnávat s pokladnami za 5tis, které skutečně existují, nicméně je to naprostý základ.

Kdybych měl tento příklad upravit, tak paní v řeznictví si měla nechat starou váhu, koupit novou pokladnu za 5tis a nemusela utrácet. Nicméně v tomto případě si jasně připlatila za svůj komfort.

Druhá věc, ty hardwarové pokladny s podporu EET se zatím reálně moc neprodávají/nedělají, protože na to výrobci nestihli zatím reagovat. Implementace EET tedy probíhá zatím spíše v rovině softwaru, který se nainstaluje do počítače, tabletu, mobilu.

radarbrdy*
hodnocení

0x

Lidi hodně brzy zjistí, že EET je hloupost a spočítají to Sobotkovi u voleb. Firma, která "dostala" státní zakázku na EET si namastí kapsu.

jofa*

radarbrdy: Nespočítají. Není zatím co počítat. Dopadne to přibližně, jako minulé volby a klidně se s Vámi o něco vsadím.

dylin

Spočítat něco ČSSD? To jste mě pěkně rozesmál *smich* ... voliči této strany nemají absolutně žádnou sebereflexi. Ti by Sobotku nevolili leda až by jim ukradl hračky z pokojíčku.

vanad1*
hodnocení

0x

Tady přece nejde o to, jestli si někdo koupí totální šrot za 5000,-, který bude nepohodlný nebo bymakanější zařízení.

Podstata této Babišovy zlodějiny je v tom, že měsíčně každému povinnému živnostníkovi sebere při nezměněném stavu příjmů v řádech několik tisíc i více, aniž by stát hnul prstem. Jsou to poplatky za programové vybavení, náklady na tisk účtenek, amortizace vybavení pro takový provoz. Současně se nezmění neskutečný systém byrokracie ( hlášení celnímu úřady, peněžní deníky, platba za účetní atd.).

Kdy se řeklo, rušíme do takové a takové částky veškeré finanční evidence, vystavíte účtenku při prodeji, při vydání vystavíte mínusovou účtenku a tím jsme si kvit, tak to by byla bomba a mělo by to smysl.

Toto je jen další prasárna ze strany státu jak legálně okrádat živnostníky a obyvatelstvu promyšlenou reklamou vnuknou pocit, že ty další hasičské vozy nebo školy a jiné kraviny stojí za to okrást živnostníka, který se chce živit sám a po státu nic nechce.

hm*
hodnocení

0x

Zatím nikdo neodpověděl na otázku, tak já si zcela neznale tipnu: 10násobek?

doplněno 18.08.16 18:12:

@ben: Já si říkal, jestli nemám ještě trošku "přitlačit". :-|

ben®
hodnocení

Dobrý den, neznám podrobnosti, neb jsem se nechtěl vyptávat. Takže, neznám výrobce a ani vybavení či co vše je součásti dodávky přístroje (možná i servis). Paní říkala, že pořízení jedné váhy je prý vyšlo na 70.000,- Kč. Zdravím!

doplněno 18.08.16 18:04:

repkin - také jsem se "zlomil" po sdělení ceny, ale asi to tak bude. Nevidím důvod, proč by paní lhala.

repkin*

netvrdím, že lhala, spíš bych tomu i věřil, v ČR už je možné snad všechno, tady se staví fazolový objezd (kruh má jiný tvar) a někdo ho inteligentně navrhnul tak, že autobusy se tam nevytočí (momentálně při stavbě jezdí skrz a dělníci pokaždé musí poodnášet značky a betony) kamion se tam už tuplem nevytočí, takže do měsíce bude nový kruháč za x milionů rozježděný naplacku, takže tam vlastně znovu vznikne křižovatka.

repkin*
hodnocení

0x

Poslal bych účtenku za váhu (tipuju tak 25k) panu Babišovi s jeho oblíbenou větou "pane ministře, vy lžete" s tím, že to chci proplatit, docela by mne zajímala jeho reakce :)

doplněno 18.08.16 18:00:

70k *afro**zed**ee**sok**blee*

doplněno 18.08.16 18:03:

vanad1: na druhou stranu se rozhlédněte kolem sebe, kolik živnostníků podniká, jezdí si v Mercedesech apod. a přitom má minimální daně? kolik daní odvádí vietnamští prodejci? V tomto se mi EET líbí, otázkou je, jaká bude praxe, jestli to dosáhne i na ty, které má a nebo ne (jako vždy se v tomto státě obávám, že ne).

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Slyšela jsem, že nákup té EET pokladny může být pro některé podnikatele likvidační. Nejsou přeci jen živnostníci, co přehrabují peníze vidlemi. Takže předpokládám, že nákup té pokladny byl určitě podstatně dražší. ... aha, takže sedmdesát tisíc. Tak to je tedy pálka...

ben®
hodnocení

Dobrý den, aby to nebylo matoucí, tak v tomto případě jde o přístroj 2 v 1 - pokladna spojená s váhou.

Samostatná pokladna bude určitě levnější, jenže pro obchod, kde se prodává na váhu asi nepoužitelná.

Také výrobců nebude asi mnoho, tak ani konkurence a výběr nebude velká/ý. Ovšem, toho nerezu je za tuto cenu přes celý pult . Zdravím!

nikdo*
hodnocení

0x

Vážení, úplně nejlevnější řešení je telefon nebo tablet s poslední verzí androida, SW-aplikace, která neumí nic jiného než připojení na ministerstvo lásky nebo jak se jmenuje a tisk těch babíšúčtenek, ten je zdarma. Tiskárna. Takže můžete počítat: telefon? 1800kč nebo tablet nejlevnější se SIMkou jsem našel za 1600kč. Tiskárna nejlevnější za 2600kč. Do té tiskárny termokotoučky, balík 8-10ks za cca 100kč, Nějaký datový tarif nutný pro připojení do GSM, nejlevnější za cca 500 měsíčně. Nic levnějšího není. V jaké kvalitě pořídíte nelevnější tablet, telefon a tiskárnu, si odpovězte sami.

1800 plus 2600 plus 12x500 minus 5000 rovná se? No kolik? Nenamáhejte se. Dělá to 5400kč ročně, které někdo zaplatí. Nevíte kdo? No přeci zákazník..

Navíc odepsat si těch 5000 budete moci jen jednou, a to v prvním roce, ve kterém jste začali používat EET. Takže v dalších létech to nebude 5400, ale 6000 plus spotřebák, pásky, údržba, atd.

A myslím, že řezník, který si pořídí tiskárnu letos, ale povinnost pro něj vznikne až v únoru příštího roku, těch 5000 nedostane.

A to nebudu mluvit o tom, že Babiš chystá účtenkovou loterii, a budou se používat termokotoučky, ze kterých po měsíci nepřečtete vůbec nic.

Kdo nevěří, ať si zadá do vyhledávače heslo EET, nebo EET řešení EET pokladny apod. Budete hodně překvapeni, v jakých cenových relacích se pohybují pokladní systémy, ať už nákup, nebo pronájem SW. Ty s EET jsou neskonalé dražší, než srovnatelné bez EET.

Zlodějina.

vanad1*

Zapoměl jste na Software, což má být částka kolem 500 Kč/měsíc= 6000 ročně + 6000 datový tarif = 12000 Kč ročně. Tedy o tyto peníze bude mít živnostník méně při nezměněném počtu zákazníků. To je ta pravá podstata EET.

nikdo*

Nezapomněl jsem na SW. Záleží na tom, co od něj chcete. Pokud jen tisk babišúčtenek a nic jiného, tak se dá sehnat i zadarmo.

Pokud chcete nahradit stávající SW např v hospodě, který hlídá jednotlivé stoly, objednávky, číšníky, kuchaře, skladové hospodářství apod, tak se pravděpodobně do 20 tisíc nevejdete ani náhodou.

5k8cur8r5b

Kde?

doplněno 20.08.16 20:15:

To není plnohodnotný software, protože je zde třeba omezený počet dokladů. :)

nikdo*

Tady: kasafik.cz/...

Snad se to nebude brát jako reklama. Ta základní verze je opravdu zadarmo. Taky jsem nevěřil..

doplněno 20.08.16 20:20:

Jen tak pro zajímavost. Zkoušeli jsme to dnes na trzích. Zatím to nefunguje online, a zatím bez tiskárny, a i tak to zdržuje. Pokladní zvyklá na kasu se asi zdržovat nebude, ale pro nás to je něco hrozného, naťukat cenu, počet kusů, daňová skupina, tou se nahrazuje PLU u starých kas. Na konci rovná se, vybrat druh platby, a teprve tisk. Jak ten bude dlouho trvat včetně komunikace s ministerstvem lásky, zatím nevíme. Sečtené z hlavy to mám během několika málo vteřin a kupující si navíc ty počty může kontrolovat se mnou. Tohle trvá dýl a je to bez kontroly ze styrany zákazníka. Uvidíme, až budeme mít tiskárnu, jak vypadá účtenka. Další problém je, když obsluhujeme u jednoho pultu najednou dva. Jak se budeme střídat, nebo jestli půjdou dvě kasy najednou, zatím nevím, jen zjišťujeme, co nás čeká.

ovczaak*
hodnocení

0x

hm,dnes leták ve schránce obchodu,nějaká firma z jihu moravy nabízí - nejlevnější kasa pro malý obchod - 6200kč bez dph,bez softwaru a zaškolení...střední obchod od 16tkč...

boxia

to by mě zajímalo, jakou mají definici pro malého a středního a také v čem se služba pro oba liší.

nikdo*

V čem se liší? Pravděpodobně v rozsahu toho, co to umí. Počet položek skladu, počet pokladen, počet současně přihlášených kas apod. A určitě je toho víc, než jsem dokázal vymyslet já. Tu definici neurčuje prodejce SW ale zákazník. Ten musí vědět co potřebuje.

A dotaz níže: Ne. Neexistuje žádné "referenční" řešení. Každý z nás se tím bude muset prokousat sám.

boxoa
hodnocení

0x

Řekl bych, že dost záleží, koho si člověk vybere, od koho systém " se vším" k EET koupí, zpočátku cena bude vysoká a výrobci vědí, že živnostníci dostali od mafiánu ksčssd líp už bylo nůž na krk a prostě tenhle buzerační výmysl si pořídit musí, aby mohli "legálně" "pracovat" (jak absurdní!).

Zajímlo by mě, za kolik by bylo možné celé EET implementovat, dejme tomu, průměrný programátor, jak je celá šaškárna náročná, kolik by to bylo hodin programování x nějaká cena za hodinu.

Otázka do pléna? Existují nějaká "referenční implementace nebo manuál či minimalistické hotové řešení" od pachatelů tohoto nesmyslu, aby aspoň ulehčili práci těm, kteří se chtějí živit prací a né si pořizovat tyhle nesmysly, protože anobureš to tak chtěl,ano.?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]