Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kruhy na louce

Od: jethro® odpovědí: 9 změna:
Na loukách (Horní Bečva, Beskydy) se objevily kruhy (průměr cca 1.5 až 3 metry), tvořené sytě zelenou trávou. Nemáte tušení, čím by mohly být způsobené? Jedná se o dvě louky v mírném svahu, oddělené cca 150 metry lesa. Louky jsou jednou nebo dvakrát ročně sečené, jedna s pastvou, další bez pastvy, jiná hospodářská činnost na nich není. Kruhy jsou rozmístěné náhodně, určitě nejsou způsobené úmyslně.
Kruhy na louce
Kruhy na louce #2
Kruhy na louce #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

0x

Troufnu si tvrdit, že se tam nějakým způsobem dostalo více dusíku, což teď na jaře je víc znát. Někdo se tam v minulé době s nějakým hnojivem otáčel, vyprazdńoval atd.

doplněno 31.03.16 14:51:

To může být i deset let nazpět. Je tam prostě půda bohatší na dusík.

doplněno 31.03.16 14:56:

Na druhém snímku mi to připadá, jak jeté vozidlem ke kruhu. Potom klidně i zhutnělá půda od něčeho může mít víc udržitelné vláhy po zimě a je to teď na jaře zelenější.

hodnocení

Jedná se o louky různých majitelů a v okolí není nic, co by se hnojilo. Kromě toho ty "čáry" jsou docela úzké (cca 15 - 20 cm) a netvoří jen tak nějaké cestičky, ale uzavřené kružnice (občas šišaté, občas nedotažené, různých velikostí, ale zjevně jsou to kruhy). A je to na ploše odhadem jednoho hektaru, počet kruhů bych odhadl mezi 10 a 20 - dusík v tom být může, ale na náhodné rozlití hnoijiva to nevypadá.

doplněno 31.03.16 14:53:

Mám poblíž 15 let chalupu a dřív jsem si jich nevšiml.

hodnocení

0x

To už jsem také viděla a později tam rostly houby. :)

hahanaj*
hodnocení

0x

mívali jsme to po 3 roky na louce taky - sbírala jsem na těch kruzích žampiony

sebod*

jak píše jofa. Je to způsobeno přihnojením. Mohla se vyvážet třeba močůvka. Někdy vytéká z cisterny silnějším "čůrrkem" ;). Tráva je v takovém místě vyšší a zelenější.

rv*
hodnocení

0x

Postupně se rozrůstá podhoubí. Na obvodu je živé a rozkládá organické látky na neorganické, které slouží jako hnojivo pro trávu. Až podhoubí všechno rozloží, přiroste na větší "kruh"

joudic*
hodnocení

0x

otacel se tam traktor s hnojakem apod

Porostou houby, třeba špička travní. S hnojením ani utužením to nemá nic společného. Říká se tomu "čarodějné kruhy".

hodnocení

Z toho, co tu zatím zaznělo, mi teorie o houbách připadá nejpravděpodobnější. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]