Na loukách (Horní Bečva, Beskydy) se objevily kruhy (průměr cca 1.5 až 3 metry), tvořené sytě zelenou trávou. Nemáte tušení, čím by mohly být způsobené? Jedná se o dvě louky v mírném svahu, oddělené cca 150 metry lesa. Louky jsou jednou nebo dvakrát ročně sečené, jedna s pastvou, další bez pastvy, jiná hospodářská činnost na nich není. Kruhy jsou rozmístěné náhodně, určitě nejsou způsobené úmyslně.
Troufnu si tvrdit, že se tam nějakým způsobem dostalo více dusíku, což teď na jaře je víc znát. Někdo se tam v minulé době s nějakým hnojivem otáčel, vyprazdńoval atd.
doplněno 31.03.16 14:51:
To může být i deset let nazpět. Je tam prostě půda bohatší na dusík.
doplněno 31.03.16 14:56:
Na druhém snímku mi to připadá, jak jeté vozidlem ke kruhu. Potom klidně i zhutnělá půda od něčeho může mít víc udržitelné vláhy po zimě a je to teď na jaře zelenější.
Jedná se o louky různých majitelů a v okolí není nic, co by se hnojilo. Kromě toho ty "čáry" jsou docela úzké (cca 15 - 20 cm) a netvoří jen tak nějaké cestičky, ale uzavřené kružnice (občas šišaté, občas nedotažené, různých velikostí, ale zjevně jsou to kruhy). A je to na ploše odhadem jednoho hektaru, počet kruhů bych odhadl mezi 10 a 20 - dusík v tom být může, ale na náhodné rozlití hnoijiva to nevypadá.
doplněno 31.03.16 14:53:
Mám poblíž 15 let chalupu a dřív jsem si jich nevšiml.
mívali jsme to po 3 roky na louce taky - sbírala jsem na těch kruzích žampiony
sebod*
jak píše jofa. Je to způsobeno přihnojením. Mohla se vyvážet třeba močůvka. Někdy vytéká z cisterny silnějším "čůrrkem" . Tráva je v takovém místě vyšší a zelenější.
Postupně se rozrůstá podhoubí. Na obvodu je živé a rozkládá organické látky na neorganické, které slouží jako hnojivo pro trávu. Až podhoubí všechno rozloží, přiroste na větší "kruh"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.