Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ekonomická otázečka

Od: abcde* odpovědí: 16 změna:
Proč se někde pracuje na 12 hod. směny?
Proč není v těchto provozech 3 směnný provoz?
Já kdybych měl firmu, nebudu takové otrocké směny zavádět. (Vím, že pak mají třeba 3 dny volna,ti co pracují dvanactky.).
Tak proc to tak je?
Díky za odpoved

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x
Protoze se tak treba domluvil zamestnavatel s odbory. Ma to treba navaznost na njtnost dodelani prace. A zamestnavatel usetri za sprchy.

mytrix*
hodnocení

0x

Je to jednoduché, je to výrazně levnější pro zaměstnavatele. Na 3 směnný provoz musíte mít více zaměstnanců a minimální mzda společně s odvody dělá hodně.

vilik*
Může to být výhodné i pro zaměstnance. Ušetří část nákladů na dojíždění a čas, který by strávil na cestě. Možná i část peněz, které by utratil za dražší jídlo, pokud není zajištěno stravování s dotací.
Rodiče můžou ve volnu dojít s děckem k lékaři i být s ním na střídačku doma při nemoci.
Volno lze využít pro nerušenou nutnou práci doma, k vyřízení úředních věci, k prodloužení pobytu na chalupě.
Někdo ve volných dnech podniká, někdo si třeba zvyšuje kvalifikaci.
Je toho víc, proč někteří chtějí pracovat tímto způsobem.
Souhlasím s tím, že mezi výhody pro zaměstnavatele by mohly patřit nižší mzdové náklady. Délka týdenní pracovní doby jednoho zaměstnance je při 3směnném a nepřetržitém režimu kratší než u dvousměnného.

hodnocení

0x

tak třeba konkrétně u nás - pracovala jsem jako sestra v nemocnici a když nám zaměstnavatel místo dvanáctek nařídil trojsměnný provoz, tak jsme se bouřili a chtěli zpátky dvanáctky. zaměstnavatel chvíli vzdoroval a trval si na svém, ale pak pochopil, že jestli mu nemáme odcházet, tak holt ty dvanáctky budeme sloužit ;)

Dělám dvanáctky od roku 1989. Neumím si představit že bych musel celý týden vstávat o půl pátý. Takhle udělám 7 denních a 8 nočních a mám měsíční normu splněnou. Po osmičkách bych musel do práce 20x
Zlatý dvanáctky.
dota*

Zajímavé. Já dělal ve dvou firmách 12 a totálně jsem je nesnášel.

danys*

Co je na tom zajímavého? Pokud budu někde dřít jak soumar 8 hodin, pak je jasný, že 12ti hodinová směna bude ještě větší hrůza!

Pokud budu mít 12 hodin v práci celkem pohodičku, pak jsou 12ky a hlavně to volno k nezaplacení. Mně vyhovují 12ky a neměnil bych! :)

dota*

Zajímavé je to, že se někomu líbí 12. Pro vás může být zajímavé to, že je na této planetě ještě někdo, komu se 12 nelíbí, tedy já.

proč by mělo být zajímavé, jestli se někomu dvanáctky líbí nebo nelíbí? každý jsme přece jiný, ne?

dota*

A můžete mi prosím vysvětlit, proč by to pro mě nemohlo být zajímavé? Děkuji. Jinak souhlasím, každý jsme jiný.

ale tak jistě, uznávám, že někomu to může připadat zajímavé, byť pro mne je nepochopitelné, co by na tom mělo být zajímavého. směnnost či délku směn beru jenom jako jeden z parametrů volby zaměstnání a je fajn, že se všichni necpeme na jedno místo, protože nám všem vyhovuje jedno a to samé ;)

dota*

Kdyby jste mě znal, tak bych se vám zdál asi celý nepochopitelný. Mějte se hezky.

paspulka*
hodnocení

0x

Může za to blb Edison...jak zpívá Dobeš...

iz*
hodnocení

0x

Protože to umožňuje naše legislativa, protože to vyžadují

provozní podmínky zaměstnavatele

a protože pracovní dobu i rozvrh směn určuje zaměstnavatel...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Kámoška jezdí do ,,Vložkárny,, ONTEX v Turnově a tam má tyhle všeliaké směny všechny. Dělá ty turnusy. Někdy má volno v týdnu a dvakrát za měsíc maká jako šroub i o veekendech. To bych asi nedal.

jentak*
hodnocení

0x

Co jsem tak odpozoroval od ostatních a na sobě, tak většinou se dělaly dvanáctky tam, kde byl nepřetržitý provoz, tedy v noci, o sobotách i nedělích. Pak to vycházelo "tak nějak rozumně", a mně se to líbilo. Tam kde dělají dvanáctky jen v týdnu(Po-Pá) mají dost nepravidelné týdny. Různé ty krátké a dlouhé apod. To by se mi asi moc nelíbilo. Ale kdyby za to byla obživa pro rodinu, a nic jiného nebylo... člověk si zvykne na vše.

A ještě jeden důvod pro dvanáctky tu úplně naplno nezazněl. A to je turnusový provoz, dnes asi hlavně na dráze. kdy by se pracovník nestačil vrátit za 8 hod. zpátky do výchozí stanice, a musel by ho střídat někdo cestou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]