Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zajímalo by mě jestli necháváte puštěnou pračku/myčku bez dozoru, například když odcházíte z domu?
Ano, nastavuju aby spotřebiče šly když sepne nízký tarif a ten běží obvykle ve chvíli, kdy jsou všichni v práci. Nechávám dokonce běžet bez dozoru i troubu, tedy jen když peču maso u kterého vím, že hodinu bez dozoru snese.
Jako malá jsem měla panický strach, když spotřebiče běžely a kolem nikdo nebyl. Kolikrát jsem vyděsila mamku, když jsem za ní běžela na zahradu, že "pračka tamto" a "konvice, mami, konvice!" (pískala ) Dnes mi to už nijak zvlášť nevadí, ale když si představím, že budu platit vytopené sousedy, tak si tu pračku raději ohlídám (nedělá mi to problém, pracuji částečně z domova). Nedávno jsem nechala dovařit špagety na jedničku a běžela vyzvednout babičku na zastávku a min. týden dokonce vývar... zlepšuju se
ale pokaždé mě to stojí dost sil. Děsí mě představa, že si zabouchnu klíče a než seženu náhradní, tak se voda vyvaří a pak vznikne požár.
ne
Mámě se stalo, že jí začala hořet pračka. Byla stará. Kdyby doma nebyla, vyhořel by jí byt. Já mám pračku zatím v pohodě.
ne
NE, NIKDY...pokud ocházím z domu, vše zkontroluju, vše vypínám. Nikdy nevíte, co se Vám může po cestě, venku přihodit, nevíte zda se vrátíte včas domů, a hlavně nevíte, kdy technika vypoví službu. Chce to více zodpovědnosti, ne jen k sobě, ale i k druhým, kterým tak může také vzniknout škoda.
V bezpečnosti práce, například v elektrotechnice se rozlišuje práce pod dohledem a pod dozorem.
Dozor je v podstatě nepřetržitý dozor na pracovníky provádějící práci, aby vedoucí prací mohl ihned reagovat.
Dohled znamená, že pracovníci provádějí práci samostatně a vedoucí prací provádí dohled, to znamená, že nad nimi nemusí stát s rukou připravenou zasáhnout při nebezepečí.
Při provozu běžných spotřebičů, jako je pračka, myčka atd. (bez dozoru lidé nechávají i nabíječku akumulátorů s automatikou nabíjení) je obvklý jenom dohled, nemusí být přímý dozor. Při odchodu z domu je lepší tyto spotřebiče nenechávat zapnuté, může se ledacos stát, jak říká lidová moudrost, že náhoda je blbec. I když se většina lidí spoléhá na kvalitu domácích spotřebičů.
I když mám všechny spotřebiče, kde mohu nastavit čas, tak nemám příjemný pocit odcházet z domu, když něco zrovna běží. Teda zajímavé je, že pračku a myčku nádobí z toho vyjímám, ty nechám klidně běžet a jdu. Spíš mi vadí indukce a elektrická trouba. Proč, to nevím. Asi se bojím, že se mi to spálí...
ano
Teda zajímavé je, že pračku a myčku nádobí z toho vyjímám, ty nechám klidně běžet a jdu
Ovšem to je pochopitelné. Pračka i myčka prostě mají nastavený určitý cyklus, který vykonají a pak se samy vypnou. Pokud nastane nějaká odchylka od programu, zastaví se s chybovým hlášením. To prostě indukce neumí - pečící trouba - no jak která, některé mají třeba časovač , ale i tak nelze mluvit o nějakém řízeném cyklu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.