Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čikování , jen pro znalé

Od: robin1* odpovědí: 12 změna:

Přeji hezký den,

Pokud by se našel náhodou rádce, který má s čikováním osobní zkušenost a ozval by se mi třeba do zpráv.*hi*

Potřeboval bych zodpovědět pár otázek nad nimiž krčí zdravotnící rameny. *nevi*

Pozn pro admina: předmět otázky doplněn o "dotaz jen pro znalé" ačkoliv pro znalé bylo i jedno slovo dostatečné*hi* a pak bylo smazáno slovo dotaz...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Robine, co je to čikování? Já chci být taky znalá!

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 25. 03. 2016 22:05:34
Čistá intermitentní katetrizace (ČIK), kterou běžně nazýváme "čikováním", je opakované zavádění katetru do močového měchýře močovou trubicí za účelem jeho vyprázdnění.
robin1*
hodnocení

Blesiku, přesně tak jak říká moudrý sysel. Položil jsem otázku záměrně takto v naději, že se najde někdo, kdo má praktické zkušenosti. V tomto případě je ke všemu výběr radců striktně omezen na mužské pohlaví jelikož je pochopitelné, že zkušenosti dámské budou diametrálně jiné.
doplněno 26.03.16 17:01:

Toták, nikoliv nechtěl jsem zaperlit. Prostě hledám někoho kdo s tím má osobní zkušenost nic víc. Proč jsem doplnil dovětek jen pro znalé jsem se snažil objasnit v dotazu, prostě to po mně chtělo více slov.

doplněno 26.03.16 17:11:

Ronyx: onen rozdíl mezi čikováním a cévkováním v nemocnici je právě v tom, že při čikování se dotyčná osoba vyprazdňuje sama za pomocí jednorázových cévek třeba několikrát denně (interval určuje lékař dle indikace). Sestra v nemocnici dá pochopitelně návod, i zaškolí, v některých nemocnicích za tím účelem hospitalizují.

Ale už nemá praktické zkušenosti s výběrem velikosti cévek(jedná se o průměr), různými výrobci (zpravidla mají jednoho dodavatele), druhy zakončení (jsou dva) atd. To jsou zkušenosti, které mají pouze osoby, které se dlouhodobě čikují. A takového člověka já hledám. Dlužno doplnit, že třeba výsledný efekt jiného zakončení nepozná člověk za jeden den, ale spíše za několik týdnů, měsíců.

A protože jsem se chtěl vyhnout obecné diskuzi na téma co to je a co to není, a radám typu že to dělají jen v nemocnici atp, zkusil jsem položit dotaz takto. Prostě hledám někoho kdo to zná. Nic víc za tím není.

No ono jde o to jestli chceš odpovědi, nebo chceš zaperlit s tím že na nas ohromíš neznámým vyrazem. Kdybys použil daleko běžnější cévkování tak by lidí věděli o čem je řeč.

Děkuji nza odpověď. To mi stačí, už jsem "znalá". Já sice zkušenost mám, ale jsem žena. Můj muž byl cévkován po operaci zad, ale problémy s močákem neměl, tak nevím, jestli by Vám mohl poradit.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
po zveřejnění popisu už vím, o co se jedná, ale znám to pod názvem "cévkování". Osobní zkušenost s tím "naštěstí" zatím žádnou nemám, ale z vypravování vím, že u holek je to prý docela jednoduché, u kluků je to dost náročné vzhledem k dlouhé močové trubici a bezproblémový průběh prý vyžaduje hodně zkušenou zdravotní sestru. Takže bych doporučil hledat rady spíš u těch sester - praktiček.

lidus*
hodnocení

0x

Cévkování je něco jiného než katetr. Jsem sice žena ale s katetrem mám mnoho zkušeností, zavádí se obvykle když je nemocný upoutaný na lůžko nebo také když má problém s močením, špatná funkce ledvin a potřeba sledovat co do toho pytlíku vyteče. Není dobré mít katetr zavedený dlouho, močový měchýř zlenivý a také se dostavují různé záněty. Z doslechu vím, že zavedení katetru u žen je jednodušší než u mužů. Pokud jde o cévkování, znám jednu dívčinu co je ochrnutá od pasu dolů a cévkuje se sama.

ronyx*

Jo aha - už sem v obraze (díky @lidus) - katetr je lidově řečeno "pytlík s hadičkou" :-P Tak to vím o co jde, to měl otec po operaci poměrně dlouho (přes rok v několika etapách). Něco málo tom vím, na další info bych se musel zeptat.

robin1*
hodnocení

Ronyx: Ne nejedná se o pytlík s hadičkou. Pytlík s hadičkou se odborně nazývá pernamentí močová katetrizace (PMK) a provádí ji u mužú pouze lékař (dříve) dnes i zaškolené sestry.Čikování je také o hadičce, ale je to záležitost pouze na dobu vyprázdnění močového měchýře. Poté se zase vytáhne a zahodí.U čikování, si pacient objedná průměr a typ zakončení katetru jaký mu vyhovuje a rovněž tak si může vybrat mezi celkem mnoha dodavateli u nich jsou celkem dost veliké kvalitativní rozdíly. A právě ty rozdíly mezi dodavateli katetrů těžko bude znát sestra v nemocnici, kde mají jednoho dodavatele. To zda je z pohledu počtu poranění lepší dlouhodobě používat Ch 14 nebo Ch 18 také spíše ví někdo kdo dlouhodobě vyzkoušel. Stejné je to se zakončením katetru.
ronyx*

Aha, tak to už jsem zase mimo. Otec měl hadičku s pytlíkem, pak taky jeden čas jen hadičku zakončenou špuntem na vypouštění, ale obojí bylo zavedeno napevno. To se špuntem byl problém - když se mu to nepovedlo správně zavřít, špunt vypadl a byl problém.

robin1*
hodnocení

Ronyx, Tvůj otec měl pořád stejnou hadičku PMK (pernamentní močový katetr) na jehož konec se buď dá připojit sáček ( s 90 cm hadičkou) nebo kolíček (jak říkáš Ty špunt). PMK se mění v pravidelných intervalech cca 3 týdny, ale vždy jej mění zdravotnický personál většinou na urologii.
ronyx*

Jo, tak nějak to bylo. Takže to není to, co hledáte a já bohužel tedy nepomůžu ani s radou, ani se zkušenostmi.

robin1*
hodnocení

Ronyx, ale i snaha se cení *placni* a buďte rád, že tyto zkušenosti nemáte. Není o co stát, i když to zase není tak hrozné jak to někdo prezentuje.*hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]