Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, přijede nás navštívit nejvyšší čínský představitel. Na tom není nic špatného a podobných významných návštěv bylo a bude více. Přesto - nemáte dojem, že Číny je už poněkud dost? Jak se Vám líbí tento (přehnaný=?) příklon k této komunistické zemi? Není to už "lezení někam" pro vidinu investic a peněz? Ustoupí ideály (případně demokratické hodnoty) slibům a tomu ekonomickému "materiálnu"? Je to takto správně a je u nás třeba tolik Číny (a proč)? Děkuji Vám za názory i slušné reakce. Zdravím!
Bene, já si myslím, že kdyby byl vedení země kdokoliv a musel jste se postarat do budoucna o práci pro tisíce a tisíce lidí, že nějaký soudruh na návštěvě, který přiveze práci pro lidi, nebude pro nikoho překážkou. My nejsme Amerika, kerá si může říct, dnes to a to zatrhnem a kašlem na ně.
Dobrý den, já tomu rozumím, že je to pro nás ekonomicky výhodné a ani čínské peníze nesmrdí. Čínská ekonomika rostla výrazně, ale nyní už ten růst není tak velký a zřejmě neporoste stále, resp. může se zastavit nebo klesat. Co to potom udělá s naší ekonomikou nejsem schopen dohlédnout, ale zřejmě čínský pramen vyschne. Je jasné, že každý stát se snaží o zajištění své ekonomiky přes Čínu, ale nevím, jestli to všechny státy dělají také v předklonu a ztrácí hrdost. U nás začínám mít tento dojem. Pokud jde o Ameriku (zřejmě myšleno USA), tak ta si půjčuje ohromné peníze v Číně - ovšem, snad to dělá méně okázale a nehrbí se u toho. Zdravím!
V USA mluví nebo se hlásí k čínštině 2, 2 milionů lidí. Většina vědců z Číny vystudovala v Americe. Tam jsou úplně jiné vazby.
V takové malé symbióze jsme s Vietnamem. Taky jich spousta studovala a pracovala u nás . Tak to po revoluci rozjeli ve velkém.
Číňani měli k Americe vždycky blíž než k Evropě.
Jinak je pravda, že peníze nesmrdí i kdyby byly od ďábla. A to je podstata kapitalismu nebo demokracie. Říkejte si tomu jak chcete.
ben : Já Vám napíši takový příběh. Za minulého režimu dělal u nás ve stroj. fabrice ekonom. náměstka jeden vysoce postavený soudruh. Jednou, jako mladí, jsme se ozvali, jestli by nešlo ve výrobě něco změnit, rozumite, trochu toho kapitalismu jsme chtěli a on na nás začal řvát, že tady žádný kapitalismus zavádět nebudete. Uplynulo deset let. Přišla "revoluce" soudruh stále u vesla. Fabriku koupila neměcká firma a zavedla německé pracovní pořádky. A ejhle, z ekonom. náměstka němci udělali ředitele. Když jsme se ozvali, že je to komouš až na půdu, okamžitě nás německý dozor upozornil, že tohle bylo naposled. co jsme něco takového řekli. Možná jsem nudil, ale snad jste pocopil.
Doplním, že toho ředitele tam soudruh kapitalista, dělal do loňského roku.
Jofa: v celém příběhu chybí to podstatné. Těch 25 let, co ve vaší fabrice "budoval" kapitalismus pro německého soudruha, tam byl proto, že německý soudruh oceňoval jeho kvality, nebo trvalo 25let, než se přišlo na to že nic neumí? A rozhodně jste nenudil. Takových je mnoho. Někteří jsou dnes na dost vysokých postech.
No, a že se nesmí politické názory tahat na pracoviště, resp. podle nich hodnotit kohokoliv na pracovišti, je úplně normální všude na západě. To je základ demokracie. Pokud to tam někdo dělá, tak skrytě, a dává si zatraceně pozor, aby to nebylo znát.
ben: Jaký je prosím rozdíl mezi německý a čínským soudruhem?
ben: aha, špatně jsem formuloval otázku: Jaký je mezi nimi rozdíl z hlediska mého, pokud bych potřeboval něco od nich nakoupit, udělat na zakázku, tedy obecně, pokud bych se stal potenciálním jejich potenciálním zákazníkem? Proč by mně měl zajímat způsob vlády?
Dobrý den, já jsem zde německého soudruha neuváděl, tak to zřejmě není dotaz na mě.
Ovšem, odpovědět Vám mohu. Ten rozdíl je v tom, že čínský soudruh má svou stranu a ta má vedoucí úlohu ve státě a vše řídí. Německý soudruh o svou stranu přišel zákazem (stejně jako německý fašista) a tak Německo vede demokraticky zvolená vláda, která se může po volbách zase změnit (v Číně ne). Zdravím!
doplněno 25.03.16 11:56:nikdo - původně jsem otázku zamýšlel více na tu ekonomickou část a na to, že prakticky každý týden slyším z médií, co u nás Číňané koupili, co si ještě koupí, do čeho zde investují nebo co zde postaví. A když si potom koupím nějaké zboží a od světového výrobce (značky), tak na obalu je stejně napsáno, že to pochází z Číny. Tak jsem měl pocit, že té Číny je už nějak mnoho. Jinak, máte pravdu, že někdo neřeší, jaký je režim tam, kde nakupuje nebo obchoduje (zvláště, když to vypadá tak výhodně), ale jiný třeba ano. Dokonce jsou označovány logem i výrobky, které nevyrábí děti či v té zemi dostanou lidé normálně za svou práci zaplaceno.
doplněno 25.03.16 12:48:jofa - u nás v Polabí občas prší a je asi 7 stupňů. Ovšem, neděle už bude na koupání .
Chlapci, ještě že tu Čínu máme. Jinak možná, že by nás zde na netu a počítači bylo polovina, protože by pc a komponenty byly tak drahé, ze západu, že by si mnoho lidí v tomto rozsahu pc nemohla dovolit. Zejména důchodcí.
A jinak se zeptám, taky se u vás tak otepluje, jak předpovídali? Tady v Podkrkonoší je teď 12hod. .20 min. 5 stupňů.
ben: Ano. Je to jen a jen o ekonomice. Nejen tam, ale i tady. Pokud vedle sebe položíte na pult dva stejné výrobky, jeden z levnější bez loga a druhý dražší s logem, tak vám zaručuji, že 90% lidí sáhne po tom levnějším. Ne proto, že by jim to bylo jedno. Ale ono jim to musí být jedno. Ekonomický tlak je neúprosný. Po tom kvalitnějším a dražším zboží, po tom zboží s logem a tím dražším zboží, sáhnou jen lidi, které to opravdu zajímá, a ti kteří na to mají a nemusí přemýšlet. Kapitalismus má jeden velký bič na všechny obchodníky a tím je konkurenceschopnost. A nikdo se neptá obchodníka kolik dětí zachránil tím, že nakoupil zboží s logem. Každý se ptá jen na to, kolik vydělal a jestli ustojí tlak konkurence.
Zdravím vás, Bene. Není se vlastně čemu divit. Vždyť je tu komárů jak naseto. Jsou veřejně nedotknutelní a chránění, oproti náckům, kteří jsou úplně stejná pakáž. Snad jen v něčem disciplinovanější. A český řitní alpinismus je bohužel na špici světových žebříčků. Je to élent a lidé jsou blbé
Přijde mi to přehnaný. Svítící Terakotova armáda, uvítací bilboardy, vlajky atd... Je asi marný doufat v to, že se Zeman aspoň zmíní o náboženský a politický svobodě.
klera. Kdyby jste si pozvala domů návštěvu, která přiveze pro vaši rodinu práci a umožní lepší obchody, řekla by jste mu, že by si měl doma udělat pořádek, že to tam nějak neklape , že náboženství není to pravé ořechové co vyznávají. a pod?Nic ve zlém, ale pochybuji. A v politice je to samé.
Kdybych věděla, že ti lidé obchodujou s orgány politických vězňů, tak bych si je v první řadě domů ani nepozvala :D Ale chápu, že díky Číně má práci spousta lidí u nás nebo i v Číně díky nám...to ale neznamená, že se máme plazit před její politickou reprezentací.
Pochopím, ale to by se brzy všechny obchody a vztahy ve světě zhroutily. Tak to prostě nefunguje.
To by někdo mohl říct, že sem nepojede, že moc chlastáme a tak dále a tak dále.
Chápete, sejít se s nimi a diskutovat- klidně. Být formální a slušný- klidně. Ale neztratit svojí tvář. Je to podobný jako vztahy mezi lidmi.
Chápu a věřím, že to klidné bude. Jsou věci, které se mohou řešit na jiné úrovni či světovém fóru. Vždyť oni by na nás taky něco měli a k čemu to povede, že se jedna strana naštve a je po ptákách. Moralizovat při obchodních a přátelských návštěvách, není podle mne vhodné.
Výsledek může být ten, že sem třeba 20 let nikoho nedostanete.
Je fakt, že taky sám nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Fakta jsou daná. Čína je nejlidnatější stát světa. Prodělala různá období. V současné době je na ekonomickém historickém vzestupu (důkaz je jasný- všechno je made in China). Má kosmonauta, jaderné zbraně, letadlovou loď. Je to mocnost. Už podle mě není tak moc komunistická. Číňani k nám rádi jezdí (ale jako stejně i jinam do Evropy, jeden den v Praze, druhý v Salzburgu, pak rychle Paříž a domů). Nevím, jestli je ta návštěva pocta pro náš malý stát, nebo něco jiného. To ukáže až budoucnost. Ale zase bych se tomu tak nebránil. Je fakt, že bych tady raději viděl Amerického republikánského presidenta, nebo šefa Britské konzervativní strany, ale pak už asi světově nic (nemám ale na mysli naše sousedy v Evropě, ti jsou vždy vítani) to je lepší ta Čína.
nedovedu pochopit
- Araby všude vítají, ačkoliv je to naše zkáza - a proti Číňanům protestují, ačkoliv nám přinášejí ekonomický prospěch. To jsme fakt tak blbí?
Dobrý den, ten termín vítání je patrně nadnesený, ale možná jsou země, kde mají hrdost, vlastní zkušenost, věří si, nebojí se všeho cizího a vidí i v arabských lidech opět jenom lidi.
Proč někdo protestuje proti Číně by bylo na dlouhé povídání, ale jistě to najdete, až ten čínský soudruh přijede - možná to bude ještě zajímavé. Zdravím!
P.S. Jinak souhlasím, že nejsou pouze lidé chytří.
Dobrý den, z uvedených možností bych si vybral návštěvu amerického agresora. Jenže, on k nám nějak nechce. Proč asi? Zdravím!
doplněno 29.03.16 09:27:jofa - to je vlastně fakt. Navíc, americký agresor má množství břidlicového plynu, tak ropa už není tak zajímavá. A také ho nemá k nám kdo pozvat. Hlavně, aby k nám někdo nepozval toho severokorejského Kima - jenže, ten by spíše něco chtěl, než přivezl .
ben: Co by tady pořád dělal když z nás nic nekouká. Ropa netryská, nerostných surovin jako šafránu, politickou linii USA jakžtakž dodržujem, demokracie "klape", vojenskou kontrolu mají. Není třeba sem jezdit.
Zdravím
Jsou zde názory že by místo návštěvy z Číny měla raději dorazit z Usa. Usa jsou brány jako nějaký "vzor" koncepce" jak to má správně fungovat, ovšem realita je poněkud odlišná lidé z čsr a později z čr kteří tam žijí již delší dobu podávají spíše zprávy o tom že společnost v americe je v jakési morální společenské "krizi" kdy chybí jakákoliv vize dalšího směřování, kdy ušlechtilé snahy jedinců a sdružení jsou nemilosrdně "lisovány" tlakem osobní prosperity jednotlivců kteří sledují jen "krátkodobé cíle" což je velmi krátkozraké. Jinými slovy amerika nemá "CO" nabídnout, nemá vizi, koncepci, výhled, plán...Čína a ostatní ekonomiky které přiznaně nebo nepřiznaně "jedou také ve starém tržním systému" taktéž nepřináší z konečného pohledu nic nového a pro svět spásného...to samé "v bledě modrém". Otázkou je, kam dospěje svět s "tímto systémem" který je jen nekoncepčním látáním problémů a děr, není schopen řešit problémy systémově a nemá žádnou vizi ani koncepci dalšího směřování lidí na této planetě...
Čili pozornost by se dle mne měla věnovat zemím kde se snaží hledat spíše systémová řešení problémů, mají nějakou vizi koncepci (mimo primitivně kořistnické a dobyvačné jež je znakem příslušnosti do doby kamenné /a možná i té době křivdím/ byť místo koňů máme auta a místo šípů rakety) chtějí dělat věci jinak a lépe, pakliže něco takového má vedle svého kapitalismu (nic nového) i Čína upřednostnil bych zájem především o tuto sféru
Janm zrejme uvazuje stejne jako nas soucasny president s takovou uvahou take souhlasi vetsina priznivcu hlavy statu a protoze jich je mnohem vic, nez odpurcu (potazmo nicitelu cinskych vlajek, coz mi prijde dost primitivni projev), muzeme ocekavat prospesnou spolupraci s tahounem ekonomiky, jakym bude Čina v pristich letech
Tahoun ekonomiky je fajn, vždyť Čína je v tomto ohledu prospěšná i samé usa (tolik u nás "zbožňované") spíše mně ale zajímá za jakých podmínek a zda vedle oné ekonomické stránky jež dnes na prvním místě sleduje skoro každý stát, má čína na rozdíl od ostatních i nějakou "dlouhodobou koncepci rozvoje společnosti jako takové" (zlepšování životních podmínek těch nejchudších a ne jen "středních vrstev") "udržitelnosti" a "celkového směřování společnosti", v tomto jsem skeptický. Zatím se mi to jeví tak, že Čína zkrátka pouze začala hrát hru "západního kapitalismu" který ale není garantem "lepšího světa" a nese s sebou spoustu negativních sociálních jevů, čili nic nového a "lepšího", než to co tu již je a bylo.
No jo, čecháčkové jsou schopni prodat i vlastní matku, když za to kápne dobrý peníz. Rusáky nemohou vystát, ale Karlovy vary jim klidně po kouskách prodali, že?
Přesně tak, i ostatní cizinci u nás mají zkoupené pozemky, nelíbí se mi to ale za to nemohou kupující ale prodávající, když jsme takový národ který si ustavičně "se.e do vlastního hnízda" pak co čekat
Prodava se ledacos, ale hlavne proto, ze nejsou prachy na udrzbu, je snad lepsi nechat to chátrat? Nemovitosti si stejne na zadech neodnesou, akorat je opravi a tim zhodnoti
Za mně to není dobře, snadno se pak stane že budeme jen "cizinci" ve vlastní zemi s "formální vládou" ale řídit to tady a patřit bude někomu jinému, jiný stát jiné etnikum...to je strategie všech islámských přistěhovalců uprchlíků běženců... dobře totiž vědí že když se v Evropě "přemnoží" zákonitě začnou i vlastnit posléze rozhodovat a řídit a nakonec zcela vládnout, jejich teroristické útoky pak napomohou ke zdeptání /pomocí strachu/ a vytlačení původního obyvatelstva je to dobře promyšlený strategický plán a evropa na to v touze po levné pracovní síle těžce zaplatila a ještě zaplatí, následující hořké plody ale sklidí až následné generace které s tím už ale mnoho nenadělají,,,,,,,
Teda nevim, proc do tohoto tematu pletete islamske uprchliky, ti na to stejne nemaji, i kdyz s tim jejich zhoubnym premnozenim mate jinak pravdu
Je to samozřejmě trochu mimo téma, jen k tomu "zkupování" číňany a dalšími cizinci, ještě k těm muslimům, je bláhové si myslet že je vše "náhoda", náhodní běženci (všichni chtějí náhodou do Evropy) v tuto dobu náhodou organizované teroristické útoky, náhodné přemnožení muslimů a tabule "hodných muslimů" s nápisi "antiterorist"(protože se bojí vyhoštění vskrytu to ale podporují) kteří s těmi "zlými" nemají nic společného, cíl všech těchto aktivit je zcela jasný a výsledek při současném přístupu evropy "zaručený" pak budou běženci "všichni původní evropané" , proto pokládám za nepředložené nekontrolované rozprodávání majetku státu "kterýmkoliv cizincům"
Klera, tohle co říkáte není pravda. V Nymburce, kousek od mého bydliště vystavěli areál, kde montují dohromady televize. Když začínali, tak to vypadalo jako obyčejná tržnice a zaměstnávali asi kolem stovky lidí. Běžte se tam podívat dnes, jak se to rozrostlo a kolik lidí zaměstnávají. Patří jim akcie televize Novy a jiné a jiné. Investují k nám obrovské peníze. Jaký to bude mít dopad, to já nevím, neboť jsem obyčejný člověk a ne státní ekonom. Zemana ráda nemám, ale podle mne ví proč to udělal. A hlavně, nerozhodl o tom on sám. Jsem v tomto neznalá, ale zdravý selský rozum mi napovídá, že to bylo správné rozhodnutí.
To je pořád křiku, hlavně nezapomeňte mávat praporky až zas pojedou kolem amíci ve vojenských kolonách, jistě jedou bránit demokracii, že? Je mi celkem jedno, že tu byl Číňan na oficiální návštěvě, vítat jsem ho nebyla a některé výroky prezidenta Zemana se mi zdály přes čáru ale rovněž se mi nelíbí aktivita Kalouska který vyvěsil na protest ze své kanceláře Tibetský prapor.
Jen na okraj. Víte co se říká? Optimista se učí anglicky, pesimista rusky, a realista čínsky.
Dobrý den, jo, to je hezké. Ovšem, po takto velkolepé návštěvě se budou Číňané učit česky .
Zdravím!
Inu,jsme proti Číně prťaví - trocha humoru - Ministr čínské obrany přijde k prezidentovi Číny a sdělí mu - pane prezidente,napadla nás Česká republika!Prezident se překvapeně otočí a zeptá se - A v kterém hotelu bydlí?
Dobrý den, jo jo, humor. No, hlavně, aby se ten slíbený penězovod z Číny někde neucpal.
Snad bude více peněz alespoň na nové rozhledny, až nám dojdou peníze z EU, které pro tyto stavby nyní čerpáme (aneb - rozhlednu i do nížiny). Zdravím!
paspulka - vtip je lepší říkat pouze jednou. Vy stejný vtip vkládáte na poradnu asi již 3x.
jako obyčejný občan si myslím, že chceme-li být světoví, měli bychom se umět pohybovat i ve světě velkého bysnysu, kam Čína bezesporu patří. Velké světové ekonomiky si s "komunismem" Číňanů hlavu nelámají - proč bychom měli zachraňovat "lidská práva" právě my? Pořád si myslíme, že jsme pupkem světa, zatímco jsme furt jenom h... v rukou velmocí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.