Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je hřích pít alkohol na velký pátek

Od: martinvs* odpovědí: 24 změna:

Na velký pátek by se nemělo jíst maso ani prát prádlo. Ale jak je to s alkoholem? Může se na velký pátek pít alkohol nebo je to hřích? A nebo se může pít alkohol jenom v malém množství a nesmí se člověk opít?

Já jsem měl s kamarádem původně dnes na zelený čtvrtek popíjet ale kamarád dneska popíjet nemůže protože vstává druhý den do práce. Tak jsem se domluvili právě na velký pátek. Tak se ptám jestli se to může pít na velký pátek.

Děkuji za odpověď.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Chlastej si kdy chces.

danys*
hodnocení

0x
Hřích je pit alkohol kdykoliv!

Tak jak to, že víno je součástí křesťanské liturgie?

hodnocení

0x
Klidně si polej jazyk. Vždyť o nic nejde. Kdyby náhodou se na tebe panbůh hněval, tak se v kostele vyzpovídáš, pomodlíš, a budeš zase čistej.
doplněno 24.03.16 10:25: Mě je vcelku jedno jak to funguje či nefunguje. Ale jak může bůh něco odpustit když neexistuje?

hodnocení

0x

Hřích je, když nedodržujete určitá přikázání. Např. když nestřídmě pijete - kdykoliv.

Velký pátek je dnem přísného postu. katolik.cz/...

doplněno 24.03.16 10:06:

@jenyk - takto to nefunguje. Už bylo více krát psáno a uváděno na pravou míru... bohužel stále bez úspěchu. Zpověď funguje jinak a má jasnou podmínku - lítost a snahu se napravit. Váš popis je "spoléhání na Boží milosrdenství"- tj. hřích odpuštěn nebude a čin je hříchem těžkým.

doplněno 24.03.16 13:42:

Zatímco v jiném vláknu "prosím o názory nevěřících"debatují zejména nevěřící s oponenty, tady byl dotaz přímo na věřící. A je mi jasné, proč se tolik ateistů nebo spíše lidí s antiteismem potřebuje vypsat.

Prosím všechny, kteří se chtějí do diskuse zapojit, aby se nejprve nad svou odpovědí zamysleli a hledali smysl své odpovědi. Chcete tím pomoct? Máte přesnou informaci, kterou tazatel požaduje? Nebo chcete jen rýpat a osočovat "ty černoprdelníky"?

Lítost a snaha se napravit? Tak takto tu zpověď většina věřících zcela jistě nevnímá.

hodnocení

0x

Jen pro doplnění: včera byl předvečer židovského svátku Purim, kde je pití alkoholu tradiční povinností :)

pt®

"jethro", o svátku Purim je zmínka v knize Ester, kdy šlo Židům o život. Král Asverus po sňatku s milovanou Židovkou Ester, se rozlítil na svého poddaného Amana, který chtěl Židy vyvraždit. Nakonec na šibenici, kterou připravil pro Židy, na rozkaz krále Asvera, skončil sám. Svátek Purim je něco jiného než "velký pátek", kdy zemřel Ježíš. Ester 9. kapitola.

pt®
hodnocení

0x

"martinvs", pokud víte, že se na "velký pátek" máte postít, tak se vším všudy. Ovoce Božího ducha je "sebeovládání". - pt

hodnocení

0x

Jako věřící tedy nevím nic o tom, že by se na velký pátek nemělo prát prádlo, to mi přijde spíše jako nějaká pověra. Jinak je přísný půst od masa a měl byste si odpustit jedno hlavní jídlo během dne. O alkoholu nic nařízeno není, ovšem pokud je to den přísného postu, snažil bych se odpustit si i to nasávání, alespoň pro ten jeden den ;) a můžete to zapít třeba večer na bílou sobotu, tam se to přímo nabízí :)

lidus*
hodnocení

0x

Na zelený čtvrtek, hrachem osívej, na Velký pátek se zemí nehýbej.

Chlastat ba se nemělo jelikož půst neznamená jen vzdát se masa ale vzdát se všech požitků.

hodnocení

0x

novinky.cz/...

Možná, že toto ti moc ani neříká. Mám pocit, že se celý třeseš na chlast. Je to tvůj život, tvé zdraví, tvé peníze, tvá závislost. "Jaký si to uděláš, takový to máš. . . "

hec

Klidne si vseho uzivejte dokud muzete *jasne* , kdo se nuti do odrikani ze strachu, jen aby nehresil, bude poradne nasr..., az po smrti zjisti, ze zadny Buh neexistuje. *smich*

dylin

To platí hlavně naopak ;) ...protože, jestli věřící umře podle filozofie ateistů, tak se mozek vypne dřív než si to stačí uvědomit. Ale jestliže existuje duše, která přežívá mozek, pak budete nasr... vy *palec*

hec

Dylin - ja to klidne risknu :) mam to posichrovane dobrymi skutky, ktere by prevazily pri pripadnem zozhreseni *smich*

hodnocení

0x

A sex se může na velký pátek?

doplněno 25.03.16 13:14:

Jen bych doplnil. Pít se asi může neboť kněz v kostele při mši včera na velký pátek pil před oltářem mešní víno.Vydával ho za krev boha.

doplněno 25.03.16 17:03:

Ano provokace ale co říc nato,když když mi někdo tvrdí že vino je krev Kristova a nějaký oplatek že je to tělo Kristovo.V dnešní době. A kdo je vlastně Kristus ,Duch svatý a Bůch? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Karle, krev je Kristova, božího syna. Bůh krev nemá.

Takže mají pravdu machometáni, když tvrdí, že křesťané nejsou monoteisté?

dylin

Včera ne Velký pátek? a co je dneska za den :D ...Víno (krev) se na velký pátek nepije, takže mi přijdete jako provokatér :P

dylin

Víno je víno, do chvíle než se připodobní krvi Kristově a chleba je chleba do toho okmažiku, než se mu dá význam těla Kristova. Tak jak to chtěl Ježíš při poslední večeři, abychom to dělali na jeho památku. Bůh je stvořitel všeho (hmoty i lidem neviditelného spektra), Kristus je Bohem vyvolený, který přijmul a působil v těle tvora s názvem "člověk" na planetě Zemi a Duch svatý je vykonavatelská moc vůle Boží.

Bůh je stvořitel všeho (hmoty i lidem neviditelného spektra)

Tak to mluví za vše.Na co studovat fyziku chemii geologii...?

dylin

Klidně studujte... i mě tyhle vědní disciplíny zajímají. Je hezké zkoumat něco, co už je stvořené, jaké existují zákonitosti a jak se s tím dá zacházet. Každopádně z hotového se těžko dozvíme, co bylo příčinou. Mám rád pana Grygara - věřícího astronoma a astrofyzika. I Einsteina a jeho památnou větu: ,,Bůh nehraje v kostky". Já mám nejraději termodynamické zákony a termodynamické vlastnosti látek, protože mi to pomáhá při práci.

lidus*
hodnocení

0x

Vážení asi se může všechno, my ateisté jsme na Velký patek jedli jidáše a fazolový salát, neryli na zahradě a odpoledne při procházce jsem zjistila, že křesaťané u nás na chalupě byli v klidu na zahradě, někteří opékali špekáčky a pak v 16h se oblékli a hurá na pašije - zde se šla křížová cesta se zpěvem, od kapličky v lukách ke kostelu. Večer v hospodě to rovněž bylo jako každý jiný den a křesťané pili pivo a prokládali ho čtvrtkama.Skoro bych řekla, že to řešíme jen my nevěřící.

joudic*
hodnocení

0x

muze se vsechno, na vanoce jsem mel myslim michana vejce a cele svatky jsem normalne pracoval

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]