Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Broušení drahých kamenů

Od: angell1985* odpovědí: 13 změna:

Ahoj.Mám doma pár brousitelných drahokamů v surovém stavu.Chtěl bych je nechat vybrousit,ale vůbec nevím kde a na kolik by to mohlo přijít.Je mi jasné že cena se odvíjí od druhu broušení,velikosti atd...to bych se domluvil s brusičem,ale v okolí žádného nemám (Brandýs nad Labem) a také mám obavu,jestli mi ten brusič pak opravdu vrátí ten můj kámen.Myslím to tak,aby si ten můj nenechal a nedal mi třeba jiný,menší už vybroušený s výmluvou,že musel hodně zbrušovat.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nerozumím - když jsem zadal do googlu "broušení drahých kamenů", tak už jen na první stránce jsem dostal minimálně tři kontakty na brusiče, například brousenidrahokamu.cz/... Není nic jednoduššího, než jim napsat, domluvit se a nějaký obrázek o jejich schopnostech a spolehlivosti si už uděláte.

A určitou minimální důvěru člověk mít musí - to bych se taky mohl bát, že mi zedník ošidí maltu, že mi zubař zkazí chrup, že mě taxikář doveze jinam a ze strachu bych se už nedostal
:)

sebod*

Tazatel. A proč by Vám měl brusič kameny vyměnit? Určitě tam nemáte až tak nic cenného, o co byste se měl bát.

angell1985*
hodnocení

Jak Vy můžete vědět co mám a nemám.*smich*

sebod*

angell odhaduji ze zkušenosti. Ti, kteří se tím zabývají, jezdí vyhledávat zajímavé a třeba i cenné kousky, tak by se tady na Poraďte takto neptali ;) Domnívám se, že tam máte možná tak nějaký achát, "něco" barevného z křemene, možná jaspis. Takové vtipné odbočení : Parkoviště kousek od naleziště "drahých" kamenů :). Takoví nedělní hledači nic nenašli, ale byla tam paní, co měla stoleček a na něm pár kamenů k prodeji. "Hledači" si celý šťastní koupili za docela drahý peníz pár olivínků... A pointa? Kdyby se podívali pod nohy, tak by viděli, že těch "drahých" kamenů je plné parkoviště. No, tak se to má s většinou "drahých" kamenů *smich*

doplněno 23.03.16 09:39:

Jinak takový kamínek vybrousíte i v domácích podmínkách. Jestli v sobě máte duši objevovatele, tak je to docela zajímavé a napínavé. Na stole před Vámi leží pecka a Vy nevíte, co v ní bude... Rozříznete a něco málo vidíte. A pak leštíte a leštíte, až na Vás juknou všechny krásné barvy *hej*... stojí to za to, opravdu

angell1985*
hodnocení

Stručně...praděda bydlel v Jizerských horách a zemřel.Ke mě se přes dědictví dostalo pár modrých safírů.Chtěl sem je jen nechat vybrousit.Nejsem nějaký znalec a proto sem se chtěl jen zeptat.

Tak pokud máte modré safíry, tak to už cenu má a dost velkou. Teď záleží na tom, jaké jsou kvality a jestli jsou ke brusu vhodné. Ne všechny kameny se dají brousit, některé mají vady které způsobí, že kámen praskne a nelze ho zpracovat třeba do šperků. Já bych osobně zajela a konzultovala odborníka. Cena se odvíjí od mnoha faktorů. Jinak tito lidé, pokud to nedělají doma "na koleně", si nemohou dovolit podvádět. Kámen musí před Vámi zvážit a musí ho umět popsat tou jejich hantýrkou a vydat Vám o něm doklad.

doplněno 24.03.16 10:38:

Angel, jestli Vám to není "proti srsti", fyfoťte je a dejte sem foto. Aby bylo alespoň vidět jak jsou velké. Tu samou dokumentaci foto ze všech stran a s přiložením jiných známých předmětů, aby byla velikost nějak porovnatelná i pouhým okem a dalo se to později nějak změřit, bych si udělala pro sebe, než bych je někomu svěřila. Safír patří mezi drahé kameny a ten modrý má velkou cenu. Také záleží na sytosti barvy, čím tmavší, tím dražší. Ale zase to není smaragd, nebo diamant, to už jsou hodně velké sumy. Já sama miluji drahé kameny, také některé mám a proto jsem se o to kdysi zajímala.

angell1985*
hodnocení

Já tomu tedy nerozuním,ale jen jsem měl strach z toho aby ty moje České neprohodili za nějaké "obyčejnější" a levnější z jiného státu.Já jako laik bych poznal prd.

angell1985*

Bohužel vás sklamu.Nechci sem dávat fotky a ani psát jak jsou velké.Mě jen šlo o to broušení.Snad jen doplním že brousitelné jsou na 100%.Jeden z nich už kdysi vybroušen byl.Zbytek se nebrousil protože na to prostě tenkrát nebylo.Děda zbylé nechal,že je jednou nechá vybrousit až na tom budou líp.

angell1985*
hodnocení

Já třeba myslel jestli někdo nebude mít nějakou dobrou zkušenost s brusičem okolo mého bydliště,nebo se prostě jen zeptat jak to probíhá a vlastně co a jak.Mohl bych vědět co s tím má spokečného taxi a malta?Porovnáváte nesmyslné a nesrovnatelné věci.

suchy*
hodnocení

0x

poměrně zásadní informace je co máte za kameny doma,podle toho se taky odvíjí okruh možných zpracovatelů.Je rozdíl,jestli se jedná o diamant nebo o polodrahokam o váze mnoha kilogramů.Zkuste kouknout na tuto stránku,tenhle človíček bydlí nedaleko od Vás zkamenela-dreva.cz/...

Pane Suchý, tazatel píše, že má konkrétně safíry.

vilik*
hodnocení

0x
Taky to nechápu. Jestli máte opravdu cenné kousky, nebude pro vás problém dohodnout výbrus například v Belgii, u renomovaného brusiče, tak proč okolí Brandýsa? Z toho mi plyne, že nic výrazně unikátního nemáte.
Mimochodem, jak daleko to máte do Prahy? Tam bude asi vyšší koncentrace brusičů, než u vás. Některý z nich bude mít určitě renomé, které by nerad ztratil pro nařčení z výměny kamene, jemu svěřenému.
Otázka ceny za práci je bohužel postavena špatně. Dobrým zpracováním kámen na hodnotě získá, špatným ztratí hodnotu.
angell1985*
hodnocení

Belgie je fakt z ruky a já nejsem milionář.Jedná se o děděné kameny

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]