Nejste přihlášen/a.
Co a jak dýchá kuře ve vajíčku před vylíhnutím? Savci dostávají před narozením kyslík z krve matky, ale odkud ho berou ptáci, neprodyšně izolovaní před okolním světem ve vajíčku? Ve vajíčku je sice jakási vzduchová bublina, ale ta je malá a nemůže přece stačit. Navíc musí kuře při líhnutí vynaložit značné fyzické úsilí na proražení skořápky, takže toho kyslíku asi potřebuje docela dost.
Embryo kuřete se vyvíjí ve vejci, v plodových obalech, které zajišťují jeho ochranu i výživu. Důležitou funkci má žloutkový vak (obal kolem žloutku), oddělen od embrya žloutkovou stopkou. Ve žloutkovém vaku se vytváří žloutkový krevní oběh, zajišťuje dýchání kuřete v prvních dnech inkubace (pobytu ve vejci), jeho výživu a v době líhnutí se vtahuje do tělní dutiny, kde se v trávicím traktu vstřebává. vylíhnutím se vstřebává. Kuře má vlastní krevní oběh a 2 další (extraembryonální): žloutkový pro získávání živin ze žloutku a bílku a alantoidní, který má především funkci dýchací. Před líhnutím zanikají a kuře dýchá vzduch ze vzduchové komůrky. Jak mu dochází kyslík a začíná se dusit, proklovne skořápku a vysouká se ven, plodové obaly zůstávají ve skořápce. Zdroj
Takže to značné fyzické úsilí při líhnutí je vlastně boj o holý život.
Už jsem dlouho ze školy ale kuře začíná plícemi dýchat až 19tý den svého vývoje, to protrhne blánu-se vzduchovou bublinou a do vylíhnutí mu to stačí (21 den se líhne) Do té doby dýchá a vyživuje se krevním oběhem, tento zaniká právě ten 19tý den vývoje plodu, mohla bych dělat chytrou, že se nazývá alantoidní ale musela jsem si to vyguglovat. cs.wikipedia.org/...
Mono já hlavně hledala, čím a jak dýchá do toho 19 tého dne a zde mi to přišlo nejpochopitelněji vysvětlené. Od toho dne také kuře ve vejci slyšíte pípat, máte-li možnost je to úžasné večer prosvěcovat vejce baterkou, můžete "kuře"pozorovat od doby kdy je to jen malá tečka.
Odkaz zcela vyčerpávající...
Kuře to teda rozhodně nemá lehké. Sice jsem pochopil jen asi polovinu, ale stejně děkuju
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.