Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dýchá kuře?

Od: magdon® odpovědí: 7 změna:

Co a jak dýchá kuře ve vajíčku před vylíhnutím? Savci dostávají před narozením kyslík z krve matky, ale odkud ho berou ptáci, neprodyšně izolovaní před okolním světem ve vajíčku? Ve vajíčku je sice jakási vzduchová bublina, ale ta je malá a nemůže přece stačit. Navíc musí kuře při líhnutí vynaložit značné fyzické úsilí na proražení skořápky, takže toho kyslíku asi potřebuje docela dost.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je hodně těžká otázka. Víte, že ještě nikdo nevysvětlil, jak a čím ptáci rozkmitají hlasivky, když se nenadechují? A když už, tak by museli mít velký obsah plic. Hodně obrovský.

doplněno 06.04.16 16:03:

hodnocení

0x

Embryo kuřete se vyvíjí ve vejci, v plodových obalech, které zajišťují jeho ochranu i výživu. Důležitou funkci má žloutkový vak (obal kolem žloutku), oddělen od embrya žloutkovou stopkou. Ve žloutkovém vaku se vytváří žloutkový krevní oběh, zajišťuje dýchání kuřete v prvních dnech inkubace (pobytu ve vejci), jeho výživu a v době líhnutí se vtahuje do tělní dutiny, kde se v trávicím traktu vstřebává. vylíhnutím se vstřebává. Kuře má vlastní krevní oběh a 2 další (extraembryonální): žloutkový pro získávání živin ze žloutku a bílku a alantoidní, který má především funkci dýchací. Před líhnutím zanikají a kuře dýchá vzduch ze vzduchové komůrky. Jak mu dochází kyslík a začíná se dusit, proklovne skořápku a vysouká se ven, plodové obaly zůstávají ve skořápce. Zdroj

Takže to značné fyzické úsilí při líhnutí je vlastně boj o holý život.

lidus*
hodnocení

0x

Už jsem dlouho ze školy ale kuře začíná plícemi dýchat až 19tý den svého vývoje, to protrhne blánu-se vzduchovou bublinou a do vylíhnutí mu to stačí (21 den se líhne) Do té doby dýchá a vyživuje se krevním oběhem, tento zaniká právě ten 19tý den vývoje plodu, mohla bych dělat chytrou, že se nazývá alantoidní ale musela jsem si to vyguglovat. cs.wikipedia.org/...

doplněno 06.04.16 16:12:

Mono já hlavně hledala, čím a jak dýchá do toho 19 tého dne a zde mi to přišlo nejpochopitelněji vysvětlené. Od toho dne také kuře ve vejci slyšíte pípat, máte-li možnost je to úžasné večer prosvěcovat vejce baterkou, můžete "kuře"pozorovat od doby kdy je to jen malá tečka.

72mona3*
hodnocení

0x
cs.m.wikipedia.org/...
Přes skořápku ;)
doplněno 06.04.16 16:04: Tak jsme tu odpověď pěkně naklonovali :)
hodnocení

*ee* Odkaz zcela vyčerpávající... *uf* Kuře to teda rozhodně nemá lehké. Sice jsem pochopil jen asi polovinu, ale stejně děkuju *palec*.

joudic*

no kure to nema lehke ani pak, v tom cpavku v halach na odchov brojleru pak urcite jeste vzpominaji na malou cistou vzduchovou bublinu *vezen*

jabraka*
hodnocení

0x

Blána a skořápka je velice dokonalé zařízení pro vejce.Propouští vzduch(kyslík) dovnitř a ven molekuly CO2.Proto je možno použít blanku ze slepičí skořápky jako kryt spálené pokožky člověka-.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]